Ismerd meg a rejtélyes sárga szemű démont a Légióból

2017. március 24. - Marvel Magyarország

Bemutatjuk nektek a sorozat rejtélyes gonosztevőjét.

sarga_szemu_demon_legio_ismerteto.jpg

A kritikusok és rajongók által egyaránt elismert Légió eheti epizódjának adásba kerülésével úgy gondoltuk, itt az ideje bemutatni nektek az Árnykirály, más néven Amahl Farouk karakterét, akit eddig csak a rejtélyes sárga szemű démonként tartottunk számon. Ha már láttátok a szóban forgó részt, néhány dolog végre kiderült a figuráról, mi pedig ezeket szeretnénk most egy kicsit jobban kiegészíteni.

Történelem

Árnykirály 1979 januárjában debütált az X-Men 117. számában, a Pszi háborúk eseménye alatt. A karakter megalkotásáért Chris Claremont és John Bryne feleltek, és érdekes lehet megjegyezni, hogy az előbbi David Haller (Légió) megálmodásában is részt vett. Az évek során gyakran előkerült, habár jelentősége - főleg az új évezredben - már nem volt olyan nagy. Legutóbb az X-Force lapjain találkozhattak vele az olvasók, de szerepelt az Excalibur, a New Mutants, az X-Factor, az Uncanny X-Men és még az egyik Nightcrawler szólóban is.

Eredet

Az Árnykirály eredetileg a multiverzális megtestesülése az emberi elme sötét oldalának, és a világ legelső rémálmából született. A fizikai síkon való életben maradáshoz szüksége van egy emberi testre - Amahl Faroukkal titokban olvadt össze azután, hogy Farouk az erejét a környezetében lévők irányítására használta. A második világháború előtt Strucker báróval együtt dolgozott azon, hogy a britek német szövetségesekké váljanak, de minimum semlegesek maradjanak. Első találkozása Xavier professzorral Egyiptomban volt, mint Farouk, amikor is pszichikai csatát vívtak az asztrál síkon. Ezen összecsapást követően döntötte el Xavier, hogy fellép a gonosz mutánsok ellen.

Később átvette az irányítást az Új Mutáns, Karma felett, akiben hónapokig rejtőzött, amíg az Új Mutánsok véletlenül fel nem fedezték jelenlétét. A leleplezés után megküzdöttek az Árnykirállyal, és végül sikeresen száműzték Karma testéből. Az karakter eljutott a Muir szigetre is, ahol Moira McTagert-et és a sziget lakóit kényszerítette irányítása alá. Az űrből visszatérő X-Ment elfogatta szolgáival. Xavier a S.H.I.E.L.D.-del és az X-Factorral az oldalán vonult ellene, és végül Mystique segítségével sikerült legyőzniük. Rögtön ezután ugrott át az Árnykirály Xavier fia, Légiónak a testébe, amiből csak egy újabb pszichikus csata árán sikerült kiűzni.

2_2.jpg

Charles Xavier az Árnykirály ellen (Légió 1. évad, 7. rész)

Az Árnykirály volt a felelős a Pszi háborúkért, amikor Pszichét felhasználva egy erős energiahullámot keltett, megzavarva a pszichikus erőket a Földön. Miután megpróbált a bolygó minden elméjére rátelepedni, Pszichének sikerült elzárni őt a saját tudatába. A nő halála után a gonosz lény kiszabadult börtönéből, de az X-Men újra legyőzte.

Később újra felbukkant egy alternatív Charles Xaviert irányítva, és sikeresen áthozta a 616-os földre az Árny X-Men-eit az M-Ház eseményeinek köszönhetően. Az ekkor már feltámadt Pszichével újra összecsaptak, ebbe a találkozásba pedig majdnem bele is halt. Legutóbbi megjelenésében a Gonosz Mutánsok Testvériségével dolgozott közösen, hogy aláássa az X-Force hírnevét.

Érdekességek a karakterről

  • Még a legelső ábrázolásában egy napszemüveggel és fezzel megáldott Wilson Fisk kinézete volt.
  • Asztrál síkbeli entitásként fizikai ereje nincs, kizárólag pszichikus képességeire támaszkodik. Ha elfoglal egy testet, megnövekedik fizikai síkbeli ereje, azonban sebezhetővé is válik, és ha megölik a fizikai testét, asztrál testét is elveszti, miután hónapok, akár évek is eltelhetnek, mire képes visszanyerni a formáját.

vlcsnap-error169.png

Egyéb feltűnései

  • Az Apokalipszis kora eseményei alatt az Árnykirály beáll En Sabah Nur ügynökei közé, és ő az első, aki megérzi Nate Grey érkezését.
  • Az Ultimate verziós Árnykirály Ciklon szeretője, és annak a tolvaj társulatnak a vezetője, ahová ő és az X2-ből ismerős Halálcsapás is tartozik.
  • A ‘92-es X-Men: Az animációs sorozatban mutatkozott be elsőként a képernyőn, ahol a képregényekhez hasonlóan a fiatal Charles Xavierrel küzdött meg az asztrál síkon.
  • A karakter feltűnt a Wolverine and the X-Men cimű rajzfilmsorozatban is, Ciklon eredettörténetében.
  • Árnykirály az X-Men Legends cimű videojáték első részének egyik főellensége, ahol Dorian Harewood adta hozzá a hangját.

Mi ennyivel készültünk számotokra első blogos karakter ismertetőnkben, reméljük, hogy szívesen olvastatok egy kicsit a Légió sorozat rémisztő gonoszáról. A végső leszámolásra az Árnykirállyal jövőhéten, az első évad fináléjában kerül sor, amit csütörtökön 21:00 órától a Fox műsorán láthattok magyar nyelven.

Boldizsár István

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7212368149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andalúziai kutya 2019.08.09. 12:46:54

és a végső összecsapás csak most jön... a 3. évadban :)
süti beállítások módosítása