Namor: Felbukkanhat a Marvel egyik legelső karaktere

2017. február 17. - Marvel Magyarország

Sokan megnéznénk már őt élőszereplősen is.

namor2_1.jpg

1939-ben debütált a Marvel egyik legelső karaktere, Namor, a Torpedó (Namor, The Sub-Mariner). A titkos víz alatti város, Atlantisz hercege lassan egy évszázados múlttal dicsekedhet, ám ezidáig még nem látott napvilágot az antihős sem a mozis, sem pedig a televíziós képernyőkön. Legalábbis ezidáig – a napok történései szerint ugyanis úgy néz ki, hogy valami egészen mást képzelnek el Namor számára.

Történelem: a már-már elengedhetetlen jogi herce-hurca

Kezdjük először is a karakter jogi hátterével, mert közel sem egyszerű a szituáció Namor-t illetően a filmes szerződések kapcsán.

  • 2012-ben Joe Quesada (a Marvel kreativ igazgatója) elejtett egy megjegyzést, miszerint az ő tudomása szerint Namor élőszereplős jogai már nem az Universal-nál, hanem a Marvel Studios-nál vannak
  • 2013. augusztusáig kellett várni, hogy Kevin Feige (a Marvel Studios igazgatója) megcáfolja Quesada kijelentéseit és tiszta vizet öntsön a pohárba: a jogok ekkor még ugyanis az Universal-hoz tartoztak
  • 2014. májusában a The Hollywood Reporter egyik riportere, Borys Kit újra elővette a témát és Quesada-hoz hasonlóan a Marvelhez sorolta a karakter jogait
  • Feige ezúttal már nem feketén és fehéren reagált a hírre, 2014. júniusában azt nyilatkozta, hogy Namor jogai már valóban nincsenek sem a Universal-nál, sem pedig a Legendary Pictures-nél, de még rengeteg éppen futó szerződés és megállapodás zajlott a háttérben, melyek kissé megbonyolították a helyzetet (ez ugye ismerős jelenség lehet A hihetetlen Hulk című film, illetve Hulk filmes jogai kapcsán).
  • A legutolsó “hivatalos” információ szintén Quesada-hoz köthető: 2016. júniusában Kevin Smith Fat Man on Batman c. podcast-jében elhintette, hogy Namor jogai bizony már abszolút a Marvel Studios-nál vannak. Feige a korábbiakkal ellentétben ezt az információt (illetve az ezt követő híráradatot) már nem kommentálta.

Beindult a pletykahullám: a jelenlegi helyzet

A dátum 2017. február 15. Tegnapelőtt.

Egy Hawaii bázisú hírportál, a Reel News Hawaii Twitteren leközölte, hogy úgy néz ki, nemcsak a DCEU-féle Aquaman fog a környező hullámokon lovagolni, hanem vízi istenek nagy összecsapása készülődik kibontakozni és érkezik továbbá valami Namor-ral kapcsolatos produkció Hawaii-ra. Persze ezt ők maguk is csak “buzz”-nak, vagyis pletykálásnak és szóbeszédnek titulálták, de rögvest rárepült mindenki a témára. (Főleg, hogy a Marvel Studios a közelmúltban vásárolt egy stúdiót Hawaii szigetén az Inhumans sorozat forgatásához - talán nemcsak az Embertelenek kalandjai megörökítésére történt a beruházás?)

Ugrunk előre az időben, kőkemény egy napot, tegnapra: a dátum 2017. február 16.

Az előző pletykák szintjéhez képest egy egészen komolyabb, új információ kezdte el bejárni az Internet képregényhírekre éhező társadalmát. A Production Weekly elnevezésre hallgató hírportál éppen aktuálisan produkcióba kezdő, vagy produkció alatt lévő filmes ÉS televíziós tartalmakról számol be heti rendszerességgel. Habár a cikkeik részletesen csak előfizetés után olvashatóak, minden egyes számukról kiadnak egy rövid összefoglalót, hogy miről is fog szólni. A soron következő, február 23-ai szám kivonata ezen a linken érhető el, mi külön képen is kiemeltük nektek a lényeget:

namor1.jpg

Lehetséges utak: film kontra televízió

Tekintve, hogy a szóban forgó Production Weekly egyaránt lefed sorozatokat és filmeket is, ezért mi - ahogy a legtöbben jelenleg az Interneten - két járható utat látunk. Az egyik, hogy Namor Vasember, Amerika Kapitány és sok másik társuk mellé hamarosan érkezik a mozis vászonra egy szóló film formájában. Tekintve, hogy elég zsúfolt már így is a harmadik fázis, itt is két opciót tudunk feltételezni:

  • Az egyik, hogy a Hangya és a Darázs (2018. június) és a Marvel Kapitány (2019. március) közötti, viszonylag nagy, kilenc hónapos űrt hivatott betölteni Namor önálló kalandja
  • A másik, hogy a 2015 őszén bejelentett három 2020-ra tervezett film egyike lehet a Namor mozi.

Sokak szerint egyébként feltűnhet későbbi Fekete Párduc filmekben is a karakter, a képregényekben ugyanis Wakanda háborúban állt Atlantisszal.

A teória nagy gyengesége, hogy ennyire csendben és titokban nem szokása a Marvel-nek hipp-hopp belefogni egy filmes produkcióba, és ha tényleg mostanában akarnak nekikezdeni egy Namor filmnek, akkor az eddigi tárgyalásokat és előkészítéseket több millió lakat alatt, szó szerint hétpecsétes titokként kezelték. A mai világban kissé nehéz elképzelni, hogy ez a szintű diszkréció sikeres volt.

namor3.jpg

A másik elképzelhető megvalósítás persze sorozat formájában történne, itt pedig többen újra elővették a John Ridley-féle titkos Marvel-projektet. Emlékeztetőül, a 12 év rabszolgaság című Oscar-díjas film rendezője 2015-ben nyilatkozta, hogy dolgozik egy szupertitkos tévés projekten Marveléknek – azóta se tudni semmit sem az úriember munkálatairól. Egyedül annyit, hogy “valami egészen szokatlan lesz és alaposan meg fogunk rajta lepődni” Ridley szerint.

Ebben az elképzelésben leginkább pedig a budget, vagyis a tévés költségvetés a bökkenő - többen ugyanis szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy egy komplett tengeralatti világot az összes részben megfelelő minőségben bemutatni talán már meghaladja a csatornák és a Marvel ilyen célra szánt költségvetését.

(Vagy egy harmadik opció: Lehet, hogy totál félreérti mindenki az egész helyzetet és farkast kiáltunk feleslegesen, holott csak egy közelgő búváros/tengeralattjárós film kap sokkal nagyobb figyelmet, mint azt bárki gondolni merte volna…)

Ti mit gondoltok a hírekről? Számíthatunk rövidesen hivatalos bejelentésre a Marvel Studios vagy Marvel Television részéről? Ti melyik verziónak örülnétek inkább és miért?

Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4512269436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása