KRITIKA: Légió 1. évad, 1. rész

2017. január 23. - Marvel Magyarország

 Premier előtt láttuk az eddigi legelborultabb képregénysorozat nyitányát.

mjkpyrh.jpg

A Fox Magyarország jóvoltából lehetőségünk nyílt január 20-án megtekinteni a már ablakon kukucskáló, február 9-én startoló Légió legelső epizódját. Mivel a sorozat készítőjét, Noah Hawleyt ismertük már korábbi zseniális alkotásairól, valamint Légió roppantul komplex karaktere sem idegen számunkra, izgatottan vártuk a vetítést. És bizony abszolút nem csalódtunk, valami egészen újjal és egyedivel találkoztunk az X-Men univerzum legújabb darabjában – de vegyünk szépen mindent sorjában, természetesen abszolút spoilermentesen!

“LÉGIÓ A NEVEM, MERT SOKAN VAGYUNK"

A fenti bibliai idézet hátterében egy olyan történet áll, amelyben egy férfit több ezer démon száll meg, Jézus “Ki vagy te?” kérdésére felelvén pedig a szóban forgó választ adja, utalva rá, hogy nincs teljes uralma a teste felett, és hogy nemcsak egy személyiség lakozik benne.

Ez az alapgondolat áll az X-Men képregényekből ismerős cím- és főszereplő, a Dan Stevens alakította David Haller karaktere mögött is. David-ben fiatal felnőtt, egyetemista korára mentális betegség alakul ki, amit a pszichiáterek és doktorok paranoid skizofréniaként azonosítanak. David folyamatosan hangokat hall és kitalált, valósnak tűnő személyeket hallucinál. Egyre jobban elfajuló betegsége következtében emberi kapcsolatai tönkremennek, agresszív dühkitörései támadnak, valamint nem tudja megkülönböztetni a valóságot a fejében létező illúzióktól. Végső megoldásként megpróbál öngyilkos lenni, ám sikertelenül jár és a Clockworks névre hallgató elmegyógyintézetbe kerül saját, és mások testi épségének megóvása érdekében.

Itt lesznek barátok Aubrey Plaza karakterével, az alkoholista és drogfüggő Lenny-vel, valamint ittléte alatt ismer meg egy új beteget, a Fargo második évadából visszaköszönő Rachel Keller alakította Sydney-t, aki érzékeny más emberek érintésére és rögeszmésen kerül bármilyen fizikai kontaktust. David és Syd első találkozása, illetve testkontaktusa után lavinaszerűen indulnak meg és halmozódnak a problémák a valóságban, valamint David elméjében egyaránt...

Bevallom, borzasztóan nehéz helyzetben vagyok a sorozat történetének bemutatásával, főleg úgy, hogy nem mehetek bele spoilerekbe. Gyakorlatilag a fenti pársoros alapszituáció sincs a néző arcába tolva, körülbelül az első harminc perc megtekintése után tudjuk a fenti állításokat közel biztosan kijelenteni. Az epizód első fele végig az elmegyógyintézetben játszódik és gyors, villanásszerű emlékekből, álmokból és terápiás beszélgetésekből ismerhetjük meg David darabokra tört elméjét és hátterét. A rész második felénél történik meg az első igazi konfliktus és lép színre több, elmegyógyintézeten kívüli szereplő, akik elsőre habár szintén pszichiáternek adják ki magukat, persze sokkalta több minden bújik a háttérben. Ugyanis előfordulhat, hogy David nem pusztán csak elmebeteg, hanem olyan erők és képességek lakoznak benne (melyekre utal is párszor a részben, de betudja őket képzelete szüleményeiként), melyek a létező legerősebb mutánssá tehetik...

A történet részletes ismertetése és a “poénok lelövése” helyett viszont amiről mindenképp tudunk és kell is beszélnünk, az a pazar megvalósítás, méghozzá minden fronton.

ch_fx_0324.jpg

“TUDNOM KELL - EZ VALÓSÁG?"

Ez az előzetesből ismerős kérdés bizony nemcsak David, hanem az összes néző fejében meg fog fordulni februárban.

David mentális állapotát ugyanis zseniálisan ábrázolták a készítők. Ahogy számára, úgy számunkra is apró, kontextus nélküli, értelmezhetetlen darabkák fognak először gyorsan bevillanni a férfival kapcsolatban, amiket abszolút nem tudunk először (másodszor, harmadszor…) hova tenni. Aminek roppantul örültem, hogy ezek nemcsak “Ú, nyűgözzük le és hülyítsük meg a nézőt egy-egy ilyen bevágással, mert az mennyire művészi!” céllal jöttek létre: mindegyik visszaköszön a rész végéig és egytől egyig meghatározott, fontos szerepet kapnak a történetet illetően. Idővel és fokozott odafigyeléssel pedig, ahogy egyre többet és többet fednek fel belőlük, mi magunk is megértjük majd őket. Mintha mi is egy terápián vennénk részt, ahol megfelelő kérdésekkel és gondolkodással próbálnánk összerakni a darabkákat. Igazán ügyes húzás a készítők részéről, hogy David-hez hasonlóan nekünk egyaránt végig kell járni ezt a folyamatot, hiszen így sokkal könnyebb azonosulni a főszereplővel és beleélni magunkat a helyzetébe, mintha rendelkezésünkre állna minden információ. Ez egy mentálisan beteg és különleges karakter esetén óriási kihívás az íróknak és a készítőknek, a Légió viszont - persze mindezt egyetlen rész alapján kijelentve - épp ebben remekel és rak le valami egészen egyedit az asztalra.

Ehhez persze elengedhetetlen Dan Stevens alakítása, akinek a játéka engem kilóra megvett az első részben. Egy ilyen karakterben amennyi lehetőség, úgy annyi buktató is lakozik, bizony könnyen túl lehet játszani egy mentális beteg szerepét, amitől az egész hiteltelenné és röhejessé válhat. A színész viszont brillírozik, sokszor pusztán az arcjátékával és tekintetével is óriásit hoz, a beszéde pedig kellő mértékben zavaros, viszont még bőven érthető és emészthető. Stevens még inkább magával ragadóvá teszi az amúgy is érdekes karaktert a néző számára. Szintén kiemelendő a két hölgy, Plaza és Keller színészi játéka - ő rájuk is kíváncsi vagyok a későbbiekben, főleg az epizód elborult történéseit tekintve mindkét színésznő karaktere esetén.

A színészeken és karaktereken túl a másik, külön szekciót érdemlő aspektus az az operatőri munka és a képvilág. Elképesztően bizarr és közel sem szokványos kameraállásokat használnak jó pár helyen, a tónusokat pedig többször is elmossák, homályosítják egy-egy karakter és háttér, vagy két különböző háttér között. A fényekkel és színekkel is roppantul furcsán bánnak, sokszor kifejezetten zaklatott beállításokat és villanásokat használnak. Mindegyik felsorolt technika használata miatt a néző még inkább megkérdőjelezi, hogy most David elméjében, a valóságban, vagy valahol a kettő között járunk - vagyis épp beletekinthetünk abba, hogyan is éli meg David az aktuális szituációt.

Mindez tehát megalapozza, hogy az első rész befejezése után kíváncsian érdeklődjünk a folytatás és a karakter jövője iránt. Amint véget ért az epizód, azonnal elkezdtük megosztani egymással a kezdeti teóriáinkat és persze azon agyalni, hogy vajon az epizódban megismert karakterek közül kik léteztek ténylegesen, illetve kik csak David elméjében, egyfajta alteregóként? Úgy érzem, az évad végén lesz még itt meglepődés és felordítás bőven. Ezt az érzést pedig imádom, ha átfut a fejemen egy-egy sorozat első részének megtekintése után.

ELŐREJELZÉS: MINDF*CK A KÖBÖN

Az biztos, hogy alaposan próbára lesz téve az elménk és a figyelmünk egy-egy rész közben, ha szeretnénk érteni a történet fejleményeit és David aktuális mentális állapotát. Jelenleg úgy látom, hogy a sorozat által választott eszközök a zaklatott mentális állapot bemutatására egyfajta kétélű kardként tudnak majd később szolgálni. Ugyanis azon túl, hogy egyelőre tényleg pazarul használták ezeket és szimpatikusak, egyediek lehetnek (főleg olyanoknak, mint jómagam is, akik imádják a nem túl szokványos pszichés állapotokat boncolgató történeteket), ha túlhasználják őket, akkor bizony ott van a veszélyforrás, hogy sokan elpártolnak, vagy eleve bele sem kezdenek a sorozatba. Be kell látni, hogy a szóban forgó téma és karakter, pusztán csak az előzetesek alapján vizsgálódva cseppet sem mindennapos és emiatt nehezen emészthető lehet a nézőközönségnek. Remélem, hogy a további részek folyamán legalább ilyen ügyesen adagolják az információt és megmarad az eddigi színvonal, mert akkor viszont Noah Hawley-ék a Fargo mellé bezsebelhetnek jó pár másik díjat is.

A Marvel Magyarország nevében köszönjük még egyszer a FOX Magyarországnak a nagyszerű lehetőséget! 

ch_fx_0275.jpg

A nyolcrészes sorozat február 9-én startol el a világ legtöbb országában, köztük hazánkban is a Fox műsorán.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6112142593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása