A Bosszúállók: Végjáték előzetese képkockáról képkockára

2018. december 07. - Marvel Magyarország

Részletesen kielemeztük az ízelítőben látottakat.

bosszuallok-vegjatek-elozetes-elemzes-fokep.jpg

Hosszú várakozást követően, hazai idő szerint péntek kora délután végre befutott a Bosszúállók: Végtelen háború jövőre érkező folytatásának első ízelítője, melynek köszönhetően betekintést nyerhettünk a csettintés utáni világba, és hogy miként élik meg a történeteket a szintén megtizedelt hőseink. A meglehetősen nyomasztó hangulatú képsorok látszólag nem árulnak el sok mindent a film cselekményét illetően, ám ahogy azt megszokhattátok, egy kicsit mélyebbre ásva is megvizsgáltuk a látottakat. Vegyük tehát végig szép sorjában, hogy mi mindennel lettünk okosabbak!

Az előzetes azonnal bedobja a nézőt a dolgok sűrűjébe, amikor egy reményvesztett, elég rossz passzban lévő Tony Stark (Robert Downey Jr.) videoüzenetet rögzít jegyesének. Talán a film első nagy meglepetését szolgáltatták vele, hogy mégsem sikerül a Végtelen háború végén a Titánon maradt Tony-nak és Nebulának (Karen Gillan) olyan egyszerűen visszatérnie a Földre, mint arra a többség számítani mert. Sokan ezt egy képregényes kikacsintásként is értelmezik, ahol Vasember egy időben A galaxis őrzői tagja volt.

endgamet1-009.jpg

Habár pontosan nem derül ki, mennyi ideje bolyong Tony a világűrben, de a Pepperhez (Gwyneth Paltrow) intézett szavai az egyre csak fogyó ellátmányról és oxigénről arra utalnak, hogy jó időt eltöltött a Benatar fedélzetén. (Ez ugyanaz az űrhajó, amivel a Milano pusztulásától kezdve A galaxis őrzői már a Végtelen háború eseményei során is szelték a kozmoszt.) Persze nyomós magyarázatra lesz szükség, hogy miért nem képes hazajutni egy idegen bolygóról az az ember, aki tíz évvel korábban egy barlangnyi kacatból épített szuperpáncélt...

endgamet1-010-2.jpg

De ha már ilyen kiszolgáltatott helyzetben látjuk újból Tony Starkot, nagyobb kérdés a túlélés mikéntje. (Hiszen csak nem gondolta senki, hogy a Marvel Moziverzum egyik legjelentősebb szuperhőse éhen halva végzi fényévekre az otthonától?) A "with zero promise of rescue" félmondat és a Pepper saját páncéljáról hónapokkal ezelőtt kiszivárgott színfalak mögötti fotó alapján abszolút számításba vehető, hogy talán maga Pepper lesz a mentőakció egyik kulcsfigurája, ugyanakkor az sem kizárt, hogy Tony-ra a kedvcsinálóból teljesen kihagyott Marvel Kapitány fog rátalálni az utolsó pillanatban.

endgamet1-027.jpg

Miután a Marvel Studios logója stílusosan elporlad, a következő képkockán Thanos (Josh Brolin) páncélzatát vehetjük szemügyre ugyanúgy madárijesztőként kiállítva, mint a Végtelen háború záró képsoraiban és egyúttal a Végtelen Hatalom című képregény lapjain, amely előtt ez egyértelmű tisztelgés az alkotók részéről. Az ominózus történetben vereségét követően Thanos farmernak áll, és úgy fest, itt is hasonlóan töltötte szabadidejét - azzal a különbséggel, hogy a Marvel Moziverzumban ő kerekedett felül a hősökön.

endgamet1-029.jpg

És ha már a növények között lépkedő Őrült Titán szemből nem mutatja meg magát, cserébe jól megfigyelhető a bal kezén lévő, megrongálódott Végtelen Kesztyű. Továbbra is adott a kérdés, hogy a Kövek képesek-e működni a csettintés ellenére, de erre nagy eséllyel csupán a film fog választ adni.

endgamet1-031.jpg

Az ezt követő, látszólag teljesen ártalmatlan bevágás a Bosszúállók Létesítményről valójában rejt magában néhány érdekességet: A kontextusból kiragadott képen könnyen észrevehető az egyenetlen fű, az elhanyagolt környezet és a koszosodó épületek, amiből nem csak arra lehet következtetni, hogy gyanúsan az emberiség szerencsétlenebb felébe tartozik a Bosszúállók kertésze, de egyúttal érdekfeszítő belegondolni, hogy vajon a világ többi részét is hasonlóan rossz állapotban mutatják-e majd, mint a katasztrófa egyik szemmel látható utóhatása.

endgamet1-035.jpg

Egy újabb figyelemre méltó pillanat, ahol Bruce Banner (Mark Ruffalo) minden kétséget kizáróan olyan személyeket tekint át, akik a tizedelés eredményeként eltűntek. Épp emiatt lepődhetünk meg rajta, hogy Scott Lang (Paul Rudd) és Peter Parker (Tom Holland) fotói mellett Shuriról (Letitia Wright) is láthatunk egy képet, elvégre bátyjával ellentétben az ő sorsára nem derült fény a Végtelen háború végi montázsban. Azonban ha Shuri szintén Thanos csettintésének áldozatai között van, netán M’Baku (Winston Duke) foglalta el Vakanda trónját?

endgamet1-039.jpg

A túlélők közül vethetünk egy pillantást a civil öltözetben, feltehetően a Bosszúállók Létesítményben üldögélő Thorra (Chris Hemsworth), aki valószínűleg azt pörgeti újra és újra az agyában, hogy miért nem fejre célzott.

endgamet1-041.jpg

Habár a Tony-val foglalkozó részeknél nem tértünk ki Nebulára, de ezeken a képkockákon a trükkös megszerkesztés ellenére úgy néz ki, mintha ő is a Benataron tartózkodna. Mindenképp érdekes aspektusa lehet a filmnek a két karakter kapcsolata, ráadásul Nebulának önmagában is jelentős történetszálat jósolunk, miután az előző felvonásban Gamorára helyeződött nagyobb hangsúly az Őrült Titán fogadott lányai közül.

endgamet1-048.jpg

Az előzetes legnépszerűbb pillanatát kérdés nélkül ennek ítélhetjük, ahol a Polgárháború óta először mutatja meg magát Sólyomszem (Jeremy Renner), ráadásul ez alkalommal már az íjat kardra cserélve egy másik képregényes alteregója, Ronin jelmezében. Bizonyára nem csupán véletlen egybeesés, hogy a szóban forgó jelenet a "We lost family" sornál kezdődik Amerika Kapitány monológja alatt, vagyis ha tippelnünk kell, Clintet a családja elvesztése indította el egy könyörtelenebb, yakuzákat lemészároló úton (de persze meghatározó faktor lehet még a Szokóviai Egyezmény és az a feltételezés, hogy talán a közvélemény a szuperhősök ellen fordul, amiért azok cserbenhagyták őket).

endgamet1-046.jpg

Egy további észrevétel a jelenettel kapcsolatban Natashához (Scarlett Johansson) köthető. Fekete Özvegy a kedvcsináló bizonyos pontjain a Végtelen háborúban látott rövid, szőke hajával mutatkozik, de egy korábban kiszivárgott koncepciós vázlatnak és forgatási anyagoknak köszönhetően tudjuk, hogy (részben) ismét visszatér a vörös árnyalathoz. Egyesek szerint Natasha ebben a Japánban játszódó jelenetben már az említett anyagoknak megfelelő hosszabb hajat tudhat magáénak, amely a pletykált, néhány éves időugrást igazolná.

endgamet1-052.jpg

Attól függetlenül, ki hogyan fogadta a tényt, miszerint a csettintés Amerika Kapitány szakállát sem kímélte, a lehető legjobb dolog, ami a karakterrel történhetett, az a Tél Katonájában nagy népszerűségre szert tett lopakodó felszerelés újbóli viselése. Ezen a ponton egyébként elmondhatjuk, kivételesen igaznak tűnik a Russo tesók néhány hónappal ezelőtt adott nyilatkozata, melyben azt ígérték, hogy a Végtelen háborúban háttérbe szorult szereplők jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a folytatásban. Tekintve, hogy mindössze ebben a két percben hányszor tűnik fel az előző részben csekély játékidőt kapó Fekete Özvegy és Amerika Kapitány, a rendezők kijelentése egészen megállja a helyét.  

endgamet1-053.jpg

Rengeteg fórumozó párhuzamot vont a képen látható jelenet és Az első bosszúálló fináléja között, mikor Steve egy utolsó pillantást vet Peggy fotójára, mielőtt lezuhanna a repülőgéppel milliók életét megmentve. Amellett, hogy abszolút méltó leköszönése lenne a karakternek egy újabb (és egyben utolsó) áldozat meghozatala, ez a rövid snitt nemes egyszerűséggel az időutazást is előre vetítheti, mint a film egyik lehetséges központi témáját.

endgamet1-071.jpg

A nyomasztó és helyenként sokkoló jelenetsorok megkoronázásaként csak fel kell bukkannia Scott Langnek, és garantáltan mosoly ül az arcunkra. A kedvcsináló nyilvánvalóan semmilyen utalást nem tesz rá, hogy milyen úton-módon tudott visszatérni Scott a kvantumtérből A Hangya és a Darázs stáblistás jelenetében látottakat követően, de abban biztosak lehetünk, hogy fontos szerepet szánnak neki az alkotók. Végül, de nem utolsó sorban érdemes kiemelni Steve reakcióját, aki egyből az “Is this an old message?” kérdést teszi fel Natashának - ez tökéletesen visszaadja a tizedelés utáni világban uralkodó kétségbeesést, ami megfelelően kiaknázva a film egyik legizgalmasabb része lehet. 

(forrás: EW)

A Marvel Moziverzum első Három Fázisát betetőző Bosszúállók: Végjáték 2019. április 25-én debütál a hazai mozikban.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2414444992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása