30 érdekesség, amit talán nem tudtál az Amerika Kapitány: Polgárháborúról

2018. április 14. - Marvel Magyarország

Így készült a Harmadik Fázis grandiózus első felvonása. 

roadtoextra-13.jpg

1. Egy nappal a közös harcjelenetük forgatása előtt, Sebastian Stan egy videót küldött Robert Downey Jr.-nak, amint épp a karjaira edzett egy Vasember sisakkal farkasszemet nézve. Az üzenethez a következő sort csatolta: "Alig várom a holnapi jelenetünket, Robert."

2. Pókember szerepére több ezer fiatal színészt hallgattak meg. A végső jelöltek Chris Evans és Robert Downey Jr. társaságában is leforgattak egy-egy tesztjelenetet, hogy megvizsgálhassák a köztük lévő kémiát a vásznon. 

3. T'Challának eredetileg sokkal kisebb szerepe lett volna a filmben, sőt, a korai vázlatok szerint jelmezben sem tűnt volna fel. Az írók Pókemberre akartak nagyobb fókuszt helyezni, míg Fekete Párduc eredete maradt volna az önálló mozijára. Azonban mivel elhúzódtak a Sonyval zajló tárgyalások, Fekete Párduc szerepe jelentősen megnőtt. Mire biztossá vált Pókember szerepeltetése, T'Challa már olyan fontos része volt a történetnek, hogy végül a falmászóval kapcsolatos terveket kellett redukálni.

4. A film Amerika Kapitány megalkotásának 75. évfordulóján jelent meg a mozikban. 2016 egyben az eredeti Polgárháború képregény 10. évfordulója, míg Fekete Párduc karakterének 50. évfordulója volt. 

5. Tom Holland elmondta, hogy egy fokkal jobban izgult a tesztjelenet forgatásakor, mint szerette volna, amit Robert Downey Jr. is észrevett. A színész leült mellé és ezt mondta: "Ide hallgass, emlékszem a tesztjelenetemre a Vasembernél. Emlékszem rá, mennyire feszült voltam. Gondolj rá úgy, hogy ez csak egy meghallgatás, semmi komoly. Ha elrontod, újrakezdjük. Csak semmi nyomás."

6. Amikor befejeződött a film forgatása, Sebastian Stan és Anthony Mackie versenyeztek egyet a szuperhős jelmezeikben. Szoros baráti kötelékük révén előszeretettel szívatják egymást, amit improvizáció formájában a közös jeleneteikbe is átültettek.

7. A filmben Sólyom egy Vörös Szárny nevű drónt használ. A klasszikus Marvel képregényekben ő egy valódi sólyom volt, aki Sam Wilson-t segítette.

8. Tony Stark megjegyzi a filmben, hogy milyen vonzó Peter nénikéje. Robert Downey Jr. és a May nénit alakító Marisa Tomei valójában egy pár voltak az 1990-es években, és két másik filmben is együtt szerepeltek: Chaplin (1992) és Csak veled (1994).

9. Joe Russo társrendező egyik kedvenc jelenete, amikor Steve puszta kézzel állítja meg a felszállni készülő helikoptert. Elmondása szerint Chris Evans nagyon kemény munkát végzett az edzőteremben, hogy hűen mutathassák be a karakter fizikai erejét.

10. A reptéri harcjelenetben Hangyát kilövi egy nyíllal Sólyomszem. Ezt a pillanatot egyenesen a képregények ihlették, egész pontosan a The Avengers #223 száma.

11. Christopher Markus és Stephen McFeely forgatókönyvírók eredeti ötlete egy jóval másabb és kisebb filmet foglalt magában a többi Bosszúálló nélkül, de Kevin Feige producer a Polgárháború adaptálását javasolta ahelyett. A kezdeti elképzelés néhány elemét azért megtartották, ilyen Steve és Bucky kapcsolatának kihangsúlyozása, valamint Zemo báró szerepeltetése főgonoszként.

12. Samuel L. Jackson meglepődött, amikor kiderült, hogy Nick Fury nem lesz benne a filmben. Nate Moore producer szerint ennek az az oka, hogy Fury semmi újat nem tudott volna hozzáadni ahhoz a történethez, amit ők meg akartak valósítani.

13. Chadwick Boseman hosszasan edzett, hogy formába kerüljön Fekete Párduc szerepére. Bár állítása szerint gyerekként nem olvasott túl sok képregényt, azóta annyi a karakterhez köthető füzeten rágta át magát, amennyin csak lehetséges. A 2016-os "Message from the King" című filmjéhez tanult xhosa (a bantu nyelvek egyike) akcentust is felhasználta T'Challaként, holott nem is volt kikötve számára.

14. Robert Downey Jr. John Slattery és Hope Davis társaságában forgatta le az alternatív flashback jelenetet a film elején. A Lola FX stúdió felelt a színész fiatalításáért, amihez a korai pályafutásának filmjeit és fotóit használták fel.

15. A forgatókönyv egy korábbi tervezetében Hangyával együtt Hope van Dyne is feltűnt, aki itt öltötte volna első alkalommal magára a Darázs jelmezt. Ám az írók jelentéktelennek tartották ezt az elemet a megannyi másik karakter és történés fényében, ezért őt végül teljes egészében kihagyták - valószínűleg a döntésben az is szerepet játszott, hogy Evangeline Lilly várandós volt akkoriban.

0677b8aaa532c886d43b9c5df8840c22.jpg

16. A filmben kezdetben Hulk szerepeltetése is felmerült, ám végül úgy döntöttek, hogy őt a Thor: Ragnarökben fogják visszahozni. Helyette került a képbe A hihetetlen Hulkból visszatérő Ross tábornok, akit a készítők nagyon érdekes választásnak gondoltak a tapasztalatokon alapuló szuperhős ellenes nézetei miatt.

17. A Romániában játszódó jelenetek egyikében láthatjuk, ahogy Bucky szilvát vásárol. Ezt a gyümölcsöt valóban szokták javasolni az Alzheimer-kórban (a demencia emlékezetvesztéssel járó egyik formája) szenvedőknek, így nem meglepő, hogy a Tél Katonája előtti életére emlékezni vágyó Bucky is szilvát szerez be. 

18. A film végi ütközet azon képkockája, amikor Vasember lézert lő Amerika Kapitány felemelt pajzsára, egyfajta tisztelgés a Polgárháború képregény hetedik részének borítója előtt.

19. Amikor Tony azt mondja a Kapitánynak kettejük harca során, hogy álljon le, Steve a következőt feleli: "Egész nap bírnám." Ez az idézet az Amerika Kapitány: Az első bosszúállóban hangzik el két alkalommal is - egyszer akkor, amikor a sikátorban elverik, másodjára pedig a Vörös Koponyával szemben.

20. A filmben Amerika Kapitány 39, Vasember pedig 35 percet tölt el összesen a vásznon.

21. Míg a film eleji Lagosban játszódó csatajelenetben látható, a repteres harcra letépi Steve az Amerika Kapitány szerkó válláról a Bosszúállók logót - ezzel szimbolizálva, hogy számára többé nem létezik a csapat.

22.A Polgárháborút egy pszichológiai thrillerként írják le a rendezők, amihez olyan produkciókból merítettek ihletet, mint a "Hetedik", a "Fargo" vagy "A Keresztapa". 

23. Sebastian Stan elárulta, hogy Bucky olyan folyóiratokat és cikkeket tárolt a hátizsákjában, amelyek az elfeledett múltjára segítették emlékezni.

24. Chris Evans kifejtette egy interjúban, hogy a Robert Downey Jr.-ral való munka igazi kihívás számára színészként, mivel utóbbi gyakran tér el a forgatókönyvben szereplő soraitól. Fontos, hogy készen álljon, ha esetleg neki is másképp kell reagálni. Ezt egyébként nagyszerű dolognak tartja, és úgy gondolja, Robert nemcsak jó színész, de remek író is.

25. Egy forgatási szünetben, amikor Chris Evans épp a fürdőben volt, Paul Rudd kölcsönvette és körbe-körbe szaladgált az Amerika Kapitány pajzzsal.

26. A Lipcsében játszódó repteres csatának közel egy évet vettek igénybe az előkészületei, amit elejétől a végéig IMAX kamerákkal rögzítettek. A jelmezeket viselő színészeknek nem volt könnyű dolga, hiszen a nyáron zajló felvételkor több mint 30 fok volt Atlantában.

27. Anthony Mackie "Bosszúállók 2,5"-ként írta le a filmet, és a számos mozgatott karakternek köszönhetően Jeremy Renner is inkább egy újabb Bosszúállók felvonásnak érezte. 

28. Bár a Lokit alakító Tom Hiddleston nem szerepel a filmben, ennek ellenére ebben van az egyik kedvenc MFU pillanata: a 9. pontban már említett helikopteres jelenet. "Úgy értem, Chris Evans épp bicepszre gyúr, egy helikopterrel! Ha ti nem imádjátok azt a jelenetet, nem lehetünk barátok."

29. A filmben használt Fekete Párduc jelmez nem volt végleges, bizonyos elemeit (például a szemeit) vizuális effektusok használatával adták hozzá utólag.

30. Tom Holland Jon Bernthal-lal közösen készített meghallgatásra szánt felvételt, amikor a "Pilgrimage" című közös filmjüket forgatták. Az már nem újdonság számotokra, hogy előbbi Pókember, míg utóbbi Megtorló szerepében landolt az MFU-ban.

Összeállította: Kovács Gergő


A cikksorozat kapcsolódó része: Út a Végtelen háborúig - 13. rész

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8513827716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása