Egy helyen valamennyi rejtett utalás és meglepetés a Sólyom és a Tél Katonája 4-5. részéből

2021. április 22. - Marvel Magyarország

 "Én vagyok Amerika Kapitány!"

fatws_erdekesseges_fb_poszt.jpeg

Már két epizóddal is bővült Sólyom és a Tél Katonája története a legutóbbi tojásvadászat óta, szóval a finálé előtt alaposan szemügyre vettük őket utalások és infók után kutatva.

A tetteid határoznak meg?

A Polgárháború óta tisztában vagyunk vele, hogy Bucky hosszú hónapokat töltött Wakandában annak érdekében, hogy a nemzet tudósai valamiképp végleg kitöröljék belőle a Tél Katonája programban elszenvedett agymosást. Ahogyan az a negyedik epizód nyitójelenetében látható, Ayo amolyan végső tesztként maga is elismétli az aktiváló szavakat, miközben pár pillanat erejéig ismét szemügyre vehetjük Bucky néhány fontosabb emlékét:

- Ezek közül kettő rögtön kapásból a Polgárháborúból való, mikor Zemo a Tél Katonáját aktiváló szavakat tartalmazó noteszét csukja össze, míg a másikban Bucky kitörését láthatjuk az izoláló cellából, közvetlenül a Zemóval való első találkozás után.

- Jó néhány bevágás a második Amerika Kapitány-film nagyszabású fináléjához kapcsolódott, ahol az agymosott Bucky mindent elkövetett azért, hogy megállítsa a számára ekkor még célpontot jelentő barátját, Steve-et. Szintén ebből a moziból való az a pillanat, amelyben Alexander Pierce (a S.H.I.E.LD. egykori legfőbb vezetője) parancsba adja a Hydra ügynököknek, hogy töröljék, majd indítsák újra a Tél Katonáját a legmagasabb hatékonyság érdekében.

- Természetesen az egyik legtragikusabb MCU halál sem maradt ki a montázsból, melyben a Tél Katonája különös kegyetlenséggel végez Howard és Maria Starkkal, Tony Stark szüleivel.

fatws-episode3-still10.jpg

Egy szeretett király halála

A Dora Mijale elég hamar nyilvánvalóvá teszi Bucky számára, hogy kerül, amibe kerül, de igenis revansot fognak venni Zemón, aki még ha csak közvetetten is, de egy személyben felelős a szeretett T’Chaka király idő előtti haláláért. A személyes érzelmek vezérelte bosszúnál azonban jóval többről van itt szó, hiszen a királyi testőrség arra esküdött fel, hogy akár az életük árán is megvédik Wakanda királyát, így az ő szemszögükből nézve ez a küldetés az utolsó lehetőség arra, hogy jóvá tegyék korábbi hibájukat.

Visszatérő vendég

A negyedik részben szóba kerül a Patch Act névre keresztelt törvénytervezet, melynek értelmében a világ vezetői visszaállítanák a csettintés előtti országhatárokat, ami az ő elképzeléseik szerint végre pontot tenne a rengeteg diplomáciailag kényes kérdés végére. A „Patch” mint elnevezés azonban a képregényekben nem egy okirat, hanem a nemrégiben az MCU-ban is bemutatkozott Madripoor egyik visszatérő vendégére, Rozsomákra utal, aki többször is eme álnéven vette igénybe a bűnös város szolgáltatásait.

Narnia krónikái

Még az évad elején kaptunk egy remekre szabott A Gyűrűk Ura referenciát Bucky jóvoltából, az írók pedig úgy fest, nagyon belejöttek az irodalmi művekre való utalgatásokba. Zemo kalandja a törökmézzel egyértelműen a C.S. Lewis által írt Narnia krónikái: Az oroszlán, a boszorkány, és a ruhásszekrényre reflektál, ahol a gonosz Fehér Boszorkány szintén ezzel a finomsággal igyekezett a kissé naiv Edward bizalmába férkőzni, elhitetve vele, hogy a történetben valójában ő áll a jók oldalán.

fatws-karli-morgenthau.jpeg

Csak egy eltévedt gyermek

Sam Wilson nem győzi eléggé kihangsúlyozni, hogy a Flag Smashers csoportot vezető Karli Morgenthau az általa elkövetett terrorcselekmények ellenére még csak egy megzavarodott gyerek, akinek segítségre, nem pedig még több vérontásra van szüksége. Ha a mondat ismerősen csengett, az nem véletlen, mivel Steve a Polgárháború során pontosan ezt állította Wanda Maximoffról is, aki, mint tudjuk, szintén hatalmas hibát követett el a lagosi bevetés során. Az elhangzottaknak hála egyre nyilvánvalóbb, hogy Sam – még ha egyelőre kételkedik is önmagában – legbelül egyre inkább kezd azzá az emberré válni, aki valóban méltó lehet a következő Amerika Kapitány címre.

A nagy szökés

Zemo szökése John Walker és a Dora Milaje összetűzésekor első látásra bármennyire is tűnjön a fantázia szüleményének, az igazság valójában az, hogy néhány évvel ezelőtt valóban sor került egy ehhez hasonló bravúros menekülésre. 2015-ben egy mexikói drogbáró, bizonyos Joquin El Chapo Guzman, egy több mint 1,5 km hosszú alagutat ásott magának a szigorúan őrzött börtön zuhanyzójában, melyen keresztül annak rendje és módja szerint meg is szökött.

„Nem vagy méltó arra a pajzsra”

A negyedik epizód utolsó perceiben látható felkavaró jelenet, ahol John Walker a pajzsa segítségével végez a magát megadó ellenfelével, első blikkre tényleg újabb visszautalás a Polgárháborúra, ahol anno Steve végzett majdnem a földre került Tony Starkkal. Csak míg Steve végül megálljt parancsolt haragjának, addig Walker ismét tanúbizonyságot adott arról, hogy nem méltó Amerika Kapitány örökségéhez. A filmes párhuzam mellett a képregényekben is találkozhattunk egy ehhez kísértetiesen hasonlító esettel, mégpedig a Secret Empire hetedik számában, melyben egy Steve Rogers-re megszólalásig hasonlító „gonosz Steve” végzett Fekete Özveggyel. A kegyetlen gyilkosság utóhatásaként a világ hosszú évekig csúnya szemekkel tekintett az igazi Amerika Kapitányra, szóval nem kizárt, hogy Samnek is rengeteget kell majd tennie azért, hogy lemoshassa a Kapitány nevén esett csorbát.

fatws-john-walker-ep5.jpeg

Az igazság pillanata

Ritka pillanat, hogy egy epizód címe önmagában húsvéti tojásként funkcionáljon, márpedig a Sólyom és a Tél Katonája ötödik részének esetében pontosan erről van szó. Az „Igazság” cím a képregényolvasók számára valószínűleg azonnal leleplezhette, hogy az alkotók még közel sem végeztek Isaiah Bradley megrendítő történetének bemutatásával. A karaktert Robert Morales alkotta meg és a 2003-ban megjelent Igazság: Vörös, Fehér, Fekete című minisorozatban mutatkozott be. A történet alapját egyébként valós események ihlették, az amerikai kormány 1932 és 1972 közt Tuskegee Study néven főleg szegénységben élő fekete állampolgárokon hajtott végre szifilisszel kapcsolatos kutatásokat a résztvevők tudta nélkül. A programba jelentkezőknek ugyanis azt mondták, ingyenes egészségügyi szolgáltatásban részesülnek az államok számlájára, miközben az igazság jóval sötétebb volt ennél.

A következő Sólyom

Miután Sam Wilson véglegesen elindult az Amerika Kapitánnyá válás rögös útján, Sam Joaquín Torres hadnagyra hagyja a törött szárnyait, ami azért is rendkívül fontos mozzanat a jövő szempontjából, mivel a képregények lapjain is Torres vette át Sólyom helyét, miután az érthető okokból lemondott a címről.

Contessa színre lép

Biztosan sokan vakartátok a fejeteket, hogy mégis ki lehet a John Walker számára bemutatkozó, kissé csavaros nevű Contessa Valentina Allegra de Fontaine. A hölgy színre lépése rengeteg dolgot vetíthet előre a későbbi MCU-s történetek szempontjából, mi mégis leginkább a Thunderbolts, vagyis magyarul a Mennydörgők nevű csapat későbbi összeállására tudunk gondolni. Tekintettel arra, hogy a marveles lore-ban Contessa Nick Fury-hoz hasonlóan a nagykutyák közé tartozik a kémek közt, nincs kizárva, miképpen a hölgynek lesz valamiféle köze Ross tábornokhoz, akinek szintén kiemelt szerep jutott az említett osztag létrehozásában. Hogy ez végül valóban így lesz-e, arra nagy eséllyel majd csak a Fekete Özvegy júliusi premierje után fogunk tudni konkrét választ adni.

fatws-szokoviai-emlekmu.jpg

Kicsit sem könnyes búcsú

Zemo bár megszökött, azonban a bárót közel sem volt olyan nehéz kézre keríteni, mint elsőre gondoltuk volna. Bucky végül a Zemo által korábban emlegetett szokóviai emlékműnél talált rá, aki miután lerótta tiszteletét az elesettek előtt, némi szóváltás után végérvényesen lezárta a Buckyval való eddigi történetét, hiszen ahogyan fogalmazott: kihúzta az egykori Tél Katonája nevét a személyes listájáról. Habár Zemót a Dora Milaje a Raft nevű szuperbiztos börtönbe szállítja (abba, amiben anno a Polgárháború vesztes oldala is vendégeskedett egy rövid ideig), van egy olyan érzésem, hogy Zemóval szintén nem most találkoztunk utoljára az MCU-ban.

A wakandaiak és az ő kütyüik

Noha a Bucky – Sam páros közt továbbra is van némi ellentét, de a wakandaiaktól szerzett titokzatos aktatáska már abba az irányba mutat, hogy ezek ketten tényleg elválaszthatatlan cimborák lesznek. Na és hogy mi lapul a bőröndben? Minden bizonnyal Sam vadiúj, vibrániumból készült szárnyai, amelyek a wakandai technológiát ismerve jóval túlmutathatnak mindazon a felszerelésen, amivel Samnek eddig dolga akadt.  

Bucky tudta

A Bosszúállók: Végjátékban bár nem kaptunk egyértelmű választ arra, hogy Bucky tisztában volt-e Steve tervével, vagyis, hogy a Végtelen Kövek a saját idővonalukra való visszahelyezése után, a sokat megélt szuperkatona inkább a múltban kíván maradni rég nem látott szerelmével, Peggy Carterrel. Az ötödik epizódban az alkotók viszont végre tisztázták a helyzetet a Sam és Bucky közt lezajló párbeszéd során, azaz mint kiderült, Steve a kezdetektől fogva beavatta Buckyt a terveibe. Másrészről kettejük beszélgetése arra is rávilágít, hogy a Steve és Bucky közt fennálló köteléknek közvetetten Sam is részese volt, elvégre Steve nagy eséllyel kikérte barátja véleményét a pajzs örökségét illetően.

fatws-sam-bucky-ep5.jpg

Mindig várd meg a stáblistát!

Nem kevesebb mint tizenhárom esztendőnyi Marvel Studios tartalom után, az emberek jelentős része a mai napig hajlamos megfeledkezni arról a tényről, hogy Marvel-film vagy sorozat esetében sosem szabad rögtön kiviharzani sem a moziteremből, sem pedig a számítógépünk monitorja elől. Ha hozzám hasonlóan ti is kivártátok a stáblistát, akkor nem maradtatok le az évadzáró epizódot felvezető bónuszjelenetről, az éppen saját pajzsot fabrikáló Walkerrel. A kitaszított szuperkatona tehát valóban nem Amerika Kapitány többé, így valószínű, hogy legközelebb már USA Ügynökként találkozunk vele a minden bizonnyal sorsdöntő visszavágó alkalmával.

Összeállította: Gaál Alexander

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr516508854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.04.23. 08:17:27

köszi a posztot!

jó, hogy itt is van újra írásotok!

Zotya986 2021.04.23. 12:13:38

Én most legjobban Sharon Carterre vagyok kíváncsi: vajon mi derül ki róla az utolsó részben? Mi volt a szerepe az egész történetben?

Zotya986 2021.04.23. 13:42:00

@doggfather: Batrocot ő küldte a Flag Smashers csoporthoz. Szóval vagy Batroc lett jófiú, vagy néhány műkincs eladáson kívül Sharon másban is szervezkedik...
süti beállítások módosítása