Wanda Maximoff 10 legmeghatározóbb pillanata, ami a WandaVízióra is kihatással lehet

2021. január 07. - Marvel Magyarország

Szerintünk ezek biztosan vissza fognak köszönni a sorozatban.

iw-scarletwitch-main.jpg

Január 15-én elstartol a Marvel Moziverzum negyedik fázisa, méghozzá az első Disney+ sorozat, a WandaVízió személyében. Az Elizabeth Olsen alakította Skarlát Boszorkány az egyik leginkább tragikus utat bejáró hős a Marvel karakterei között a filmvásznon, ami mellé kontrollálhatatlan, már-már határtalan erő és valami megmagyarázhatatlan eredetű, a lányban megbúvó sötétség társul.

Legújabb írásunkban tíz olyan pillanatot igyekeztünk összeszedni Wanda élőszereplős megjelenéseiből, amik úgy gondoljuk, alaposan ki fognak hatni a sorozat cselekményére és a karakterre egyaránt.

Tony elméjének manipulálása (Bosszúállók: Ultron kora)

Rögtön az Ultron kora elején, a szokóviai összetűzés végén Pietro mellett Wanda is megvillantja a képességét, mellyel mások elméjét tudja manipulálni. Elsőként Tony szemén át láthatjuk a főhős legmélyebb félelmeit, ám a horribilis képekhez képest tán még ijesztőbb, ahogyan Wanda mindezt széles mosollyal az arcán hagyja is kibontakozni. Ez volt az első apró jele a lány azon énjének, aki hajlamos játszadozva, őrült módjára bosszút állni azokon, akik egykoron bántották őt vagy szeretteit.

scarlet-witch-heartbreak-scream-aaou.jpg

Pietro halála (Bosszúállók: Ultron kora)

Időrendi sorrendben haladva az első komolyabb trauma Wanda életében (amit láthattunk is a mozivásznon), az testvére, Pietro elvesztése a szokóviai harcok közepette. Sajnos egyetlen film alatt nem jutott kellő idő megalapozni kettejük kapcsolatát, egy-két extra közös jelenet még nagyon kellett volna, viszont Wanda összeomlása a templomban vizuálisan tökéletesen átadta a karakter minden érzését. Ráadásul ez volt talán az első olyan pillanat, ahol Wanda igazán megvillantotta, mire is képes valójában... amire vélhetően a sorozatában is lesz még alkalom, ám ezúttal még erőteljesebben.

Ultron szíve (Bosszúállók: Ultron kora)

Nem sokkal az előző jelenet után Wanda összefut a “haldokló” Ultronnal is, akinek merő egyszerűséggel tépi ki a szívét jelképező alkatrészét a mesterséges intelligenciának otthont adó vibránium testből. A számtalan Bosszúállók-film során viszonylag kevés hős mutatott be hasonlóan brutális viselkedést, Wanda viszont előkelő helyen szerepel azok listáján, akik láthatóan élvezik az efféle, erőszakosabb megoldásokat.

A lagoszi incidens (Amerika Kapitány: Polgárháború)

Mi sem mutathatja be hatásosabban Wanda képességeinek irányíthatatlanságát és határtalan erejét, mint a Polgárháború elején történő lagoszi incidens. Habár Wanda az utcán tátongó civileket képes volt megmenteni az öngyilkos merényletet elkövető Crossbones-tól, a közeli épületben tartózkodó vakandaiak sajnos már nem jártak ilyen szerencsével. A baleset az egész film alatt kihat Wanda karakterére, aki először kezdi magát kitagadott torzszülöttként érezni – és ez valószínűleg a saját sorozatában is vissza fog köszönni.

fgxxkdag-3-.jpg

Csak a saját félelmemet irányíthatom (Amerika Kapitány: Polgárháború)

Wanda az említett baleset miatt a Polgárháború cselekményéből szinte teljesen kimarad, egészen az ominózus repülőteres jelenetig, amit a szökése előz meg a Bosszúállók főhadiszállásáról. Noha Tony kvázi házi őrizetbe helyezte a lányt Vízió felügyelete alatt, bezártsága alatt Wanda is egész végig őrlődött, hogy lehet, tényleg zárt falak mögött lenne a helye. Clint végül persze meggyőzi, hogy Víziót harcképtelenné téve végül ő is “beszálljon a buliba”, felülkerekedve a saját félelmein – ha már rájön, hogy másokét úgysem irányíthatja. Saját karakterének megkérdőjelezése és az emberek félelme az erejétől szinte biztos, hogy a WandaVízió cselekményére is kihatással lesz.

Bezárva a Rafton (Amerika Kapitány: Polgárháború)

A lipcsei repülőtéren történteknek köszönhetően többek közötti Wandát is a víz alatti börtönbe, a Raftba zárják, ám társaihoz képest ő külön bánásmódban részesül: egy személyre szabott kényszerzubbonyban, elszeparálva a többiektől tartják fogságban a lányt. Egyik legmélyebb félelme válik ezzel valóra, mely hosszú távon maradandó sebet ejtett a karakteren, amit valami vagy valaki alig vár, hogy felszakíthasson, Wandát pedig az emberek ellen fordíthassa.

tmp_cd3a6y_612392bf07a8f85d_infinitywar5ae2817516f33.jpg

Egy megzavart randevú (Bosszúállók: Végtelen háború)

Szökését követően Wanda és Vízió csaknem két évig titokban tudtak csupán találkozni, egy-két nap erejéig. A Végtelen háborúban épp egy ilyen randevún éri utol őket Thanos két csatlósa, akik a Vízió fejében rejlő Elme Kő nyomába erednek. A viszonylag hosszabb akciójelenet azért került fel a listánkra, mert egyrészt remekül mutatja, Wanda meddig is hajlandó elmenni Vízió védelmében, másrészt pedig van egy sanda gyanúnk az előzetesek alapján, hogy a sorozatban is meggyűlik még a baja az Elme Kő elpusztításával járó következményekkel.

A vakandai ütközet (Bosszúállók: Végtelen háború)

Sokáig várat magára Wanda feltűnése a vakandai fronton, ám mikor végre megérkezik, a csata kimenetele is hirtelen megfordulni látszik, hiszen a lány legalább akkora pusztítást hajt végre egy másodperc alatt, mint korábban Thor. (Az óriási rotációs kapáknak esélyt sem hagyva.) Ez a pillanat igazából csupán amiatt nyert helyet magának ebben a tízes válogatásban, mert tökéletes példa Wanda korlátlan erejének fejlődésére.

iw-wanda-vision.jpg

Vízió kettős halála (Bosszúállók: Végtelen háború)

Kétségkívül a legfontosabb esemény, amely meg fogja határozni a sorozat fő vonulatát és témáit. Wanda végül hajlandó meghozni az óriási áldozatot az emberiség érdekében az Elme Kő és Vízió elpusztításával, ám ez mit sem ér Thanos ellen. A lány kénytelen a szerelme halálát kétszer is átélni, mindezt úgy, hogy az elsőhöz minden csepp lelki erejére szükség volt. Másodjára már teljesen tehetetlenül nézi végig, ahogyan Vízióból távozik az élet, szóval annyira nem is olyan óriási meglepetés, hogy a sorozatuk ilyen bizarr környezetben játszódik majd. Mérget vennénk rá, hogy a gyász feldolgozása központi szerepet fog kapni a WandaVízióban, és az sem lephet meg senkit, hogy a történeteket követően (a szülei és Pietro elvesztése, a lagoszi incidens, a bebörtönzés, Vízió), Wanda egy könnyed, vidám valóságot hoz létre magának. A kérdés már csak az, hogy mit tesz majd, amikor ráébred: ez bizony nem a valóság.

endgame-wanda.jpg

Thanos ellen (Bosszúállók: Végjáték)

Az utolsó Bosszúállók-film előtt Kevin Feige még Carol Danverst tartotta a legerősebb karakternek a Marvel Moziverzumban, azonban a Végjáték után már megváltoztatta a véleményét, és Wandát sorolta az első helyre. Elvégre egy az egy ellen igazából Wanda volt az egyetlen, aki diadalmaskodott Thanoson, aki konkrétan kénytelen volt a saját csapatai közé lövetni, hogy túlélje a találkozást. Ugyan csak egy tizedmásodpercre, de jól látszik, hogy miközben Wanda szépen, módszeresen, darabjaiban tépi le Thanos páncélját, egy pillanatra mosoly ül az arcára. Pontosan olyan ördögien és túlvilágian, ahogy azt korábban is tette az ellenfeleivel szemben. Ezt a fajta őrült, már-már megalomán haragot őszintén reméljük, hogy még viszontlátjuk a sorozat záró részeiben is. 

Összeállította: Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr416373486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása