5 dolog, amit tudni érdemes a WandaVízióról, a Marvel legőrültebb projektjéről

2020. december 07. - Marvel Magyarország

Minden, amit tudnod kell, némi tippjátékkal nyakon öntve.

wandavision-poszter-main.jpg

A koronavírus-járvány alaposan keresztülhúzta a Marvel stúdió 2020-as filmes és sorozatos terveit, melynek eredményeképp az eredetileg idénre tervezett, Disney+-ra érkező szériák is átkerültek a 2021-es esztendőre. Egy darabig azonban úgy tűnt, hogy mégsem maradunk idén új Marvel tartalom nélkül, ugyanis sokáig erős pletyka volt, miszerint a WandaVízió akár már decemberben bemutatkozhat, ám ez végül egy 2021 januári premierre módosult. Szóval akármilyen hihetetlenül is hangozhat, pár hét múlva végre valóban kezdetét veszi a Marvel Moziverzum legelső sorozata, amelyről most összegyűjtöttük mindazt, amit érdemes tudni, és ami miatt ez lesz a stúdió eddigi legbizarabb projektje.

Tisztára, mint a moziban! – Avagy mintha csak egy MCU filmet néznél

wandavision-concept-poster.jpg

Az egyik legelső és talán legfontosabb információt még maga Kevin Feige jelentette be tavaly a Marvel Studios Disney+-ra érkező tartalmaival kapcsolatban: a stúdió elnöke ugyanis büszkén adta a rajongók tudtára, hogy ezek a szériák amellett, hogy a Marvel Moziverzum szerves részét fogják képezni, szinte csupán játékidő tekintetében fognak eltérni a moziban látott nagytestvéreiktől. Vagyis a költségvetés, az effektek, na meg a többi jól megszokott Marvel formula ugyanúgy felsorakoznak majd, csak éppenséggel ezúttal nem két és félórás terjedelemben, hanem legalább négy-nyolc órában.

A közös kánonnak hála természetesen kedvenc karaktereinket a már jól ismert arcok fogják életre kelteni, tehát Paul Bettany és Elizabeth Olsen is visszatérnek Vízió és Skarlát Boszorkány, azaz Wanda Maximoff szerepében, sőt, az ígéretek szerint több régen nem látott visszatérő is tiszteletét teszi – de róluk az alábbiakban fogunk bővebben szót ejteni.

Szituációs komédia grandiózussággal nagyon öntve – Avagy már a WandaVízió forgatása sem volt hétköznapi

wandavision-sorozat-main2.jpg

Néhány hete Jac Schaeffertől, a sorozat vezető írójától tudtuk meg, hogy a széria a nagyszabású Marvel pillanatok mellett bizony tényleg nem fog finomkodni a sitcomok előtt tisztelgő humorral, méghozzá olyannyira nem, hogy a sorozat egyes epizódjait élő közönség előtt vették fel, ahogyan azt a régi szép időkben tették például az egyik fő ihletforrásként szolgáló I Love Lucy esetében. A nem mindennapi munkamódszerről Elizabeth Olsennek és Paul Bettanynak is megvolt a maga véleménye, de még mielőtt bármi rosszra gondolna a kedves olvasó, természetesen a páros mindkét tagja rendkívül pozitívan nyilatkozott az elsőre kissé szokatlan élményről. Sőt, Olsen egy interjúban odáig ment, hogy az élő közönség jelenlétének hála néha úgy érezte, pályát tévesztett, és inkább színházi színésznek kellett volna mennie.

Ha már sitcom: Kevin Feige, aki sitcom-őrültként maga állt elő a kertvárosi fantáziavilág ötletével, azt mondta, hogy a klasszikusnak számító Dick Van Dyke Show, az I Love Lucy vagy a Bewitched mellett két igencsak közkedvelt szériából is inspirálódott a sorozat: a sitcomtörténelmet végigzongorázva egészen a Modern család és A hivatal stílusáig fognak elmenni, ami alatt kamerába beszélős, rángatózó kamerás, dokumentarista stílust kell érteni. Az persze kijelenthető, hogy ebben a mesebeli, kisvárosi idillben valami nem stimmel majd, mi több, szép lassan beköszönt a pleasantville-i/twin peakses valóság.

Ismerős arcok, ismeretlen veszélyek – Avagy a visszatérő szereplők mellett pár újonc is beköszön

wandavision-ew-8.jpg

Wanda és Vízió meglehetősen szürreális, elsőre idillinek tűnő kertvárosi mindennapjait valamennyi kedves szomszéd, pontosabban régi ismerős fogja beárnyékolni. Kezdésként itt van mindjárt A Hangya és a Darázsban a Jimmy Woo nevű ügynököt alakító Randall Park, aki a sorozat idején minden bizonnyal már a S.H.I.E.L.D. utódjaként is felfogható S.W.O.R.D. ügynökeként fog borsot törni az ifjú házasok orra alá. De nem ő az egyetlen nagy visszatérő, elvégre itt lesz még a Thor-filmek kissé lökött, ám végtelenül szerethető és nem kevésbé agyas Darcy Lewis-át alakító Kat Dennings, valamint a Marvel Kapitány óta időközben felcseperedett Monica Rambeau, akit ezúttal Teyonah Parris fog életre kelteni.

Mindazonáltal nem szabad megfeledkeznünk a marketinganyagokban rendre szemtelenül szórakoztatónak ígérkező Kathryn Hahnról sem, aki Wandáék kíváncsiskodó, minden lében kanál szomszédját fogja alakítani. Néhány pletyka szerint az sincs kizárva, hogy Wanda tragikusan elhunyt fivére, Pietro is beköszön Aaron Taylor-Johnson játékában, ahogyan a karakter X-Men-filmekbeli változatát alakító Evan Peters titokzatos beválogatásáról is pusmogtak egy keveset. Az már csak hab a tortán, hogy a kedvcsinálók tanulsága szerint idővel egy ikerpárral is bővül a család, akiket a képregények ismeretében több mint valószínű, hogy nem a WandaVízióban látunk utoljára.

Wanda elszabadul – Avagy a sorozat alaposan megágyaz a Doctor Strange folytatása számára

wandavision-villain-doctor-strange-2-connection.jpg

Az alkotók sosem csináltak titkot abból, hogy Wanda Maximoff nem lesz épp a legstabilabb mentális, valamint érzelmi állapotban a WandaVízió epizódjai alatt. Ez pedig elég tisztán előrevetíti a képregények egyik fontos történetszálát, ahol Wanda mindössze három szóval eltüntette az összes mutánst a föld színéről. Mivel a Marvel Moziverzumban még nem mutatkoztak be hivatalosan a mutánsok, így nincs kizárva, hogy itt éppenséggel ennek ellenkezőjét fogjuk látni – vagyis Wanda teremti meg a mutánsokat, akik aztán idővel előbújnak majd a rejtőzködésből.

Ha pedig ez a lehetőség mégsem következik be, akkor is lesz miért izgulni, hiszen Feige megpedzegette, miszerint Wanda erejének eredetére is választ fogunk kapni, ahogyan a valóságferdítő képessége is fontos szerepet játszik a történet egészében. Ehhez köthető a talán legfontosabb kérdés, hogy miként hozza vissza Wanda Víziót a halálból? Ezt figyelembe véve pedig máris érthető, hogyan kerülhet képbe a titkos tanok mestere, vagyis a Benedict Cumberbatch alakította Doctor Stephen Strange, akinek következő szólófilmjében amolyan vica-versa módon Skarlát Boszorkány is fontos szerephez jut. Talán pont a WandaVízió katasztrofális utóhatásai miatt? Minden bizonnyal.

Az őrület multiverzuma… – Avagy ez még csak a kezdet

wandavision-sorozat-main1.jpg

A WandaVízió sok szempontból egy új éra kezdetét jelenti, és nem csupán azért, mivel lényegében ezzel robban be a Marvel negyedik fázisa. Nagyon úgy néz ki, hogy a multiverzum az elkövetkező években hasonló MacGuffinként funkcionálhat, mint a Végtelen Kövek az első három fázis során. Azonban míg a Végtelen-szágában a történet nagyrészt lineáris módon, tehát ugyanabban az univerzumban játszódott, addig itt az alkotóknak már nem feltétlenül kell ragaszkodniuk az általunk jól ismert szabályrendszerhez.

Méghozzá olyannyira nem, hogy jelentések szerint a Tom Hiddleston főszereplésével készülő Loki-sorozat szintén szorosan kapcsolódni fog mind a WandaVízióhoz, mind a Doctor Strange folytatásához. Ez utóbbibban állítólag a Bosszúállók alternatív megfelelői is tiszteletüket fogják tenni – egy Tom Cruise megformálta Vasemberről például már el is kezdtek pusmogni. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor nem szabad megfeledkezni a jelenleg is forgó harmadik Pókember-filmről, ahol Doctor Strange mellett állítólag nem egy, de mindjárt két korábbi Pókember is tiszteletét teheti némi dimenzióközi problémának hála. Ennek fényében abszolút nincs kizárva, hogy Wanda lesz a következő fázis tragikus sorsú, ám ettől még a multiverzumokra is veszélyt jelentő főellenfele, aki akár a többi Disney+-os sorozatban is felbukkanhat valamilyen formában.

Mindenesetre bármi is áll a WandaVízió nem mindennapi világa mögött, az legkorábban január 15-én kiderül, amikor a sorozat első része felkerül a Disney+ kínálatába.

Összeállította: Gaál Alexander

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7716320548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása