A Bosszú Angyalai egy másik oldalukról – Több mint ember (NMK #12) és Honvédelem (NMK #45)

2019. szeptember 12. - Marvel Magyarország

A Különítmény a szuperhőscsapat egy sajátos, modern megközelítése.

kulonitmeny-kepregenyajanlo-top.jpg

A The Ultimates (magyarul A Különítmény) Mark Millar 2002-ben indult képregénye, a skót származású írónak ez az egyik legjelentősebb Marvel története a Polgárháború mellett. A sztori első fele (1–6.) 2018 szeptemberében magyarul is megjelent a Nagy Marvel-képregénygyűjtemény részeként, míg a második kötet (7–13.), ezzel együtt a teljes első széria nemrég lett megvásárolható. Bár két részre van bontva, mégis egy történetről van szó, a hazai olvasóknak pedig egy teljes évet kellett várniuk, hogy anyanyelvükön is élvezhessék a folytatást.

A régi rend hanyatlóban van. Sorra tűnnek fel az új, különleges képességekkel bíró szuperemberek, akiknek bár csak egy töredéke akar ártani másoknak, az átlagemberekben mégis félelmet keltenek. A kormány megoldása a problémára a Különítmény: Egy kicsi, de annál hatékonyabb szuperkatonákból álló csapat, akik megvédik az emberiséget a fenyegetéstől. Az osztag a S.H.I.E.L.D. fennhatósága alá tartozik, tagjai személyesen Nick Furynak felelnek. A Különítmény születésével egy időben, mintha csak a sors akarta volna így, megtalálták a jégbe fagyott Amerika Kapitányt, a világ első szuperkatonáját, aki a csapat szenzációja lesz...

A Bosszú Angyalait realisztikus nyersességgel újrateremtő történet az 1610-es Földön, más néven az Ultimate univerzumban játszódik, a Különítmény pedig nem más, mint a társaság helyi megfelelője. Főként ez a képregény szolgált a 2012-es film alapjául, szóval ha hozzám hasonlóan az a kedvenced a Marvel Moziverzumból, akkor ezt mindenképp érdemes elolvasnod. A sztori persze, ahogy az lenni szokott, sok ponton eltér a filmtől, mivel nem direkt adaptációról van szó. Ugyanakkor tényleg feltűnően sok a hasonlóság, sokszor még a szövegeket is egy az egyben a színészek szájába adták. Ami pedig kimondottan mókás, hogy bár itt még biztos nem voltak tervben, a képregény mégis utalásokat tesz a későbbi filmekre, sőt, több dolgot előre meg is jósolt azokkal kapcsolatban, de ez tényleg csak hab a tortán.

a-kulonitmeny-kep.jpg

A Különítmény ugyanis attól igazán érdekes, hogy merőben eltér attól a szuperhős ideáltól, amit más képregényekben megszokhattunk. A szereplők nem ritkán kifejezetten ellenszenvesek, sokszor csak rosszallóan csóváljuk a fejünket néhány cselekedetük láttán. Aztán ahogy telik az idő, rájövünk, hogy ők is csak emberek: Tökéletlenek, esendők, akik épp ugyanúgy hajlamosak hibázni, mint bármelyikünk a való életben. Ugyanakkor ez korántsem menti fel őket a tetteik alól, viselniük kell a következményeket, és sajnos nem mindenki érdemli meg a megbocsátást. A karakterek közti konfliktusok sokkolják az olvasót, nagyjából olyan érzést váltanak ki, mint amikor anyu a szemünk láttára próbálja meg fejbe dobni aput a nagyitól kapott antik vázával. Magyarán rendesen megáll bennünk az ütő, mivel nem számítunk tőlük erre a viselkedésre. Elvégre ők a mi szeretett hőseink, ők nem szegik meg az ígéreteiket, vagy kennek le egyet visszakézből az asszonynak, csak mert éppen rossz napjuk van. Vagy mégis?

A történetben a Bosszúállók-filmekből is ismert karakterek szerepelnek, a már fentebb említett Amerika Kapitány és Nick Fury (aki egyébként szándékosan Samuel L. Jacksonról lett mintázva, és végül olyannyira meghatározó lett, hogy a filmekben a Jackson által megformált S.H.I.E.L.D. igazgatót kifejezetten ez az újvilági, modernizált megfelelő ihlette), Vasember, Hulk, Thor, Sólyomszem, Fekete Özvegy, Óriás (vagyis Hank Pym, aki a Hangya-filmekben Scott Lang ruháját tervezte) a Darázs, Higanyszál, valamint a Skarlát Boszorkány, igaz, utóbbi kettő nem kapott túl sok reflektorfényt.

Az Ultimate univerzum karakterdizájnjaival kapcsolatban vegyesek az érzéseim, bizonyos jelmezek nagyon tetszettek, mások kevésbé. Vasember 1610-es földbeli páncélja valószínűleg sosem lesz a kedvencem, Sólyomszem és Natasha ruháit ellenben imádtam, némelyik panelnél olyan érzésem volt, mintha épp most léptek volna ki valami súlyos, szegecselős EBM/Industrial buliról. Bryan Hitch rajzai egyébként összességében nagyon impozánsak, az illusztrátor nemcsak a szereplőkre, hanem minden másra is nagy hangsúlyt fektetett, ráadásul remek érzéke van ahhoz, hogy híresebb New York-i épületek monumentalitását és szépségét megörökítse.

A Különítmény sajátos, modern, emberi megközelítése a Marvel legnépszerűbb szuperhőscsapatának, mindezt erősen karakterközpontú, merész történetvezetéssel, illetve végtelen költségvetésű hollywoodi akciófilmek hangulatát idéző szélesvásznú képekkel. Minden Bosszúállók rajongónak ajánlott. Ha érdekel a teljes történet, a Nagy Marvel-képregénygyűjtemény 12. és 45. számait keresd, rendre A Különítmény: Több mint ember és A Különítmény: Honvédelem címeken.

nmk-12-a-kulonitmeny-tobb-mint-ember_1.jpgCím:
A Különítmény: Több mint ember
(The Ultimates)

Írta:
Mark Millar
Rajzolta:
Bryan Hitch

Eredeti megjelenés:
The Ultimates 1-6.
2002
Marvel Comics

Magyar megjelenés:
2018
Hachette

Formátum: Keménytáblás kötet

Oldalszám: 160 oldal
Megvásárolható közvetlen a kiadótól.

Sághy Z.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3315051238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása