Sötét Főnix: 5 alapvető különbség a film és a képregény között

2019. augusztus 05. - Marvel Magyarország

Sok mindent nem láthattunk a moziban.

xmen-sotet-fonix-kepregeny-film-top.jpg

A Képkocka Kiadó jóvoltából 24 évvel annak első magyarországi megjelenése után végre gyűjteményes kötet formájában is kezünkbe vehetjük a valaha megírt egyik legfontosabb Marvel-történetet, a Sötét Főnixet. Sőt, a kiadónak hála immár a teljes sztorit elolvashatjuk a címszereplő színre lépésétől annak tragikus haláláig. Ezen apropóból úgy döntöttünk, listázzuk a képregény és az alig két hónapja mozikba került filmes feldolgozás legszembeötlőbb eltéréseit.

5. Jean Grey családja

uncanny-x-men-dark-phoenix-saga-pg140.jpg

Simon Kinberg filmjében Jean még gyerekként veszítette el az édesanyját, méghozzá egy olyan autóbalesetben, amit saját telekinetikus képességei idéztek elő. A lány ezután abban a tudatban nőtt fel, hogy az édesapja is életét vesztette a szerencsétlenségben, a Főnix-erővel való egyesülést követően azonban rájött, hogy a férfi nagyon is él. Épp csak annyira rettegett a saját lányától, hogy arra kérte Xaviert, hitesse el Jeannel, hogy árván maradt. A képregényben Miss Grey családi élete ennél jóval harmonikusabb. Az eredeti sztoriban mindkét szülője életben van, akárcsak Sarah nevű húga, akiről a film nem tesz említést. Habár van egy pont, amikor az édesapja a Sötét Főnixként visszatérő Jean ellen fordul, de ez csak egy pillanatnyi megingás a részéről, míg a filmben a férfi tartós gyűlöletet érez a lánya iránt.

4. Emma Frost és Kitty Pryde

711sa6.jpg

A Sötét Főnix-sztoriban az X-Men három, ma már ikonikusnak számító női tagja is debütált, akik közül csupán Káprázattal találkozhattunk a filmes feldolgozásban, ráadásul neki is csak egy néhány másodperces cameo jutott. Kitty Pryde és az eleinte gonosztevőként ténykedő Emma Frost ugyanakkor még csak ennyit sem kaptak, igaz, ők már felbukkantak a korábbi X-Men-filmek valamelyikében. Na persze egyikük esetében sem mondhatnánk, hogy kifejezetten elégedettek voltunk a végeredménnyel. Sőt, bátran kijelenthetjük, hogy a Fox mindkét karaktert alaposan elpocsékolta. Reménykedjünk benne, hogy a Marvel Moziverzumban végre megkapják majd a nekik kijáró figyelmet.  

3. Szuperhős Főnix

dark-phoenix-105.jpg

Az eredeti sztoriban jóval több időnek kellett eltelnie Jean újjászületésétől a Sötét Főnix színre lépéséig, mint a filmben. A két esemény publikálása közt nagyjából négy évnyi eltérés volt, ami képregényes időszámítás szerint is minimum egy éves intervallumot ölel fel a szereplők életében. Jean ezalatt az X-Men oldalán harcolt Főnixként, sőt, erősebb szuperhős volt, mint valaha. Többek között legyőzte Galactus egykori hírnökét, a Tűz Urát, és az egész világmindenséget is megmentette az M’Kraan kristály pusztító erejétől, ami nélküle szétszakította volna a valóságot. Ezután egy sor szerencsétlen eseménynek köszönhetően az X-Men jelentős része a Vadföldön ragadt, és csak hosszú, kalandos út során sikerült hazajutniuk. Jean és Xavier azonban halottnak hitték a csapat többi tagját, így mindketten megpróbáltak új életet kezdeni. A pusztító Sötét Főnix eközben lassan és fokozatosan tört felszínre a lány elméjében, míg a filmben Jean gyakorlatilag már a kozmikus entitással való egyesülést követően az X-Men ellen fordult.

2. A Pokoltűz Klub

uncanny_x-men_132_hellfire_club_victoriousl_marvel_april_1980.jpg

A Pokoltűz Klub, mint koncepció előkerült az X-Men: Az elsőkben, meg a The Gifted – Kiválasztottak sorozatban, és annak legtöbb tagjával is találkozhattunk már elszórva különböző filmekben (Sebastian Shaw-val és Emma Frosttal Az elsőkben, Agymesterrel az X-Men 2-ben, Donald Pierce-szel a Loganben, Selene-nel a Sötét Főnixben), de sosem kelt úgy életre a dolog, ahogyan azt a képregények alapján elvárnánk. Chris Claremont író egy hatvanas években futó brit kémsorozatból, a The Avengersből (nem a Marvel-féle!) vette az ötletet saját titkos társaságához, melyet legjobban úgy tudnék jellemezni, mint a szabadkőművesek és a Tágra zárt szemek bizarr szexklubjának kombinációját. A 18. századi divatot követő ördögi szervezet az eredeti sztoriban azon ügyködött, hogy manipulációval a saját oldalára állítsa a Főnixet. A Klub egyik tagja, az illúziókeltő mutáns, Jason Wyngarde, azaz Agymester különböző alakokban hónapokon keresztük környékezte Jeant, elhitetve vele, hogy valójában egy évszázadokkal ezelőtt élt grófnő, akinek az a végzete, hogy beleszeressen, és csatlakozzon hozzá a Pokoltűz Klub Fekete Királynőjeként. Végül Agymester kavarása vezetett el ahhoz, hogy Jeannél végleg elszakadjon a cérna, és felszínre törjön a pusztító Sötét Főnix-énje. Ugyan a filmadaptációban a Klubnak híre-hamva sincs, de Simon Kinberg bizonyos elemeket felhasznált a sztoriból. A Jessica Chastain által alakított Vuk, a D’Barik egyik utolsó tagja például hasonló manipulátori szerepben jelenik meg Jean életében, mint Wyngarde.

1. A Shi’ar Birodalom

the-shi-ar.jpg

Egyenesen kriminális dolog a Sötét Főnix szomorú regéjét a shi’arok kihagyásával elmesélni. Az X-Men történetében mindig is meghatározó szerepet játszott ez az intergalaktikus birodalom, és annak királynője, a fajtársaihoz hasonlóan madárszerű jellemzőkkel rendelkező Lilandra. Miután észlelték, hogy Jean egymaga pusztított el egy teljes bolygót, melyet ötmilliárd intelligens életforma, a D’Barik népesítettek be, Lilandra úgy ítélte meg, hogy a Főnixet mihamarabb el kell pusztítani. Xaviernek aztán sikerült találnia egy a birodalom hagyományain alapuló kiskaput, és rávennie a királynőt (akihez erős romantikus szálak fűzték akkoriban), hogy csapata hadd mérkőzzön meg a Shi’ar elit gárdával a nő életéért. A Holdra szervezett csata nem alakult jól a mutánsok számára, és Jean végül maga vetett véget az életének, amikor rájött, hogy nem tudja tovább kordában tartani a benne élő erőt. (Később persze kiderült, hogy ez a nő nem is a valódi Jean volt, de ez már egy másik történet.) A filmben a Shi’ar helyét a D’Barik vették át, akik itt egy a skrullokhoz hasonló alakváltó fajként jelentek meg. A bolygójukat még azelőtt pusztította el a Főnix, hogy egyesült volna Jeannel, ám egy maroknyi túlélőnek sikerült elmenekülnie, akik aztán a kozmikus erő nyomába eredtek.

57909000_2385855308312542_7400332271388983296_o.jpgCím:
X-Men 5. kötet: Sötét Főnix
(The Dark Phoenix Saga)

Írta:
Chris Claremont, John Byrne
Rajzolta:
John Byrne

Eredeti megjelenés:
Uncanny X-Men #129-138
X-Men: The Dark Phoenix Saga
1980
Marvel Comics

Magyar megjelenés:
2019
Képkocka Kiadó

Oldalszám: 224 oldal
Megvásárolható közvetlen a kiadótól.

Szatyina Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5814989522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.08.06. 08:22:38

egy igazi különbség van.
a képregényben ez egy izgalas történet.
a filmekben eddig kétszer volt halál unalmas...
süti beállítások módosítása