20 dolog, amit talán nem tudtál az X-Men 2-ről

2019. május 20. - Marvel Magyarország

A franchise egyik legkimagaslóbb felvonása.

x2-united-fokep.jpg

1. A bárjelenetben a televízió egy beszélgetőműsort sugároz, ahol a jelenlegi mutánshelyzet a téma. A beszélgetés egyik résztvevője a kiírás szerint Dr. Hank McCoy, ami az X-Men egyik oszlopos tagjaként ismert Bestia polgári neve a képregényekben. Mellette már csak hallani lehet a Dr. Shaw nevet, amely feltehetően utalás Dr. Sebastian Shaw-ra, a Pokoltűz Klub vezetőjére.

2. Amikor az iskola megtámadásakor Logan és William Stryker találkoznak, az őket elválasztó jégfal valódi jégből készült, és a súlya több mint másfél tonna volt.

3. Amikor Jean hallani kezdi mások gondolatait a film elején lévő múzeumjelenetben, az egyik egy "Az óvóhelyre!" utasítás, amit Árnyék támadásakor mond az egyik biztonsági őr a Fehér Házban. Jean hallja továbbá Logan "Ne!" felkiáltását, mikor később a filmben Bobby egy jégfallal választja el őt és Strykert, valamint Vadóctól a "Meg fogják ölni!" mondatot. Ez szintén az iskola megtámadásánál hangzik majd el, mikor Vadóc megkéri a többieket, hogy menjenek vissza Loganért.

4. Ethan Embry és Neil Patrick Harris egyaránt versenyben voltak Árnyék szerepéért, de azt végül Alan Cumming kapta, aki amellett, hogy folyékonyan beszél németül, Bryan Singer rendező első számú választottja is volt. 

5. Singer az 1982-ben megjelent X-Men: God Loves, Man Kills című Chris Claremont-képregényből merített legtöbbet a forgatókönyv megírásakor. A szóban forgó grafikus novellában William Stryker szintén megépíti a saját Cerebróját, amit Xavier professzor elrablásával a Föld mutáns populációjának kiírtására használna. AZ X-Men kénytelen szövetséget kötni Magnetóval, hogy megállítsák Strykert.

6. A mutatványt, amikor Vadóc kizuhan az X-Men repülőgépből, Anna Paquin kaszkadőr nélkül hajtotta végre.

7. A forgatókönyv egyik korai tervezetében a film végén Magneto megmentette X professzort, és az X-Mennel együtt elmenekült volna Stryker bázisáról. Singer elmondása szerint ezt az előkészületek vége felé változtatták meg nemcsak azért, hogy hűek maradjanak Magneto könyörtelen személyiségéhez, hanem hogy a többi karakter – nevezetesen Árnyék és Ciklon – jelentősebb szerepet kaphasson a fináléban. (Ebben nagy szerepe volt annak is, hogy miután Halle Berry Oscar-díjat nyert a Szörnyek keringője című filmben nyújtott alakításáért, igyekeztek a színésznőnek minél több játékidőt biztosítani.)

8. A filmek nem vették át Árnyék valódi származását a képregényekből, ahol a karakter Mystique és Azazel, a Pokoltűz Klub az X-Men: Az elsőkben bemutatott tagjának fia. Mindez megjelenésében és képességeiben is megmutatkozik, hiszen a kék bőrét anyjától, a teleportációs erejét pedig apjától örökölte.

9. Stryker földalatti bázisához egy régi Sears raktárat építettek át, ami akkoriban a legnagyobb díszletnek számított Észak-Amerikában. Több mint hatvan mérföldnyi kábelt használtak fel hozzá, és nagysága miatt a színész- és alkotógárda kerékpárokkal közlekedett, hogy a lehető leggyorsabban eljussanak a mosdóba. Ennek ellenére a forgatáshoz csupán a raktár felét vették igénybe.

10. Yuriko karmait az őt megformáló Kelly Hu körmeinek aljára ragasztották, amiket így kicsit növesztenie kellett, hogy a karom-modellek biztonságosan elférjenek. További érdekesség, hogy Yuriko és Logan harcát három hétig tartott leforgatni.

142331agqcylleg6gq6lco.jpg

11. Sir Ian McKellen a forgatókönyvírókkal szorosan együttműködve dolgozott a jeleneten, amikor Bobby bevallja szüleinek, hogy mutáns. A készítőknek ezzel az volt a nem leplezett célja, hogy minél jobban megidézzék a másság felvállalását, ami a való életben is fontos probléma.

12. Az Árnyékot alakító Alan Cumming az X-Men 2. után több okból kifolyólag is maga mögött hagyta a szériát. Egyrészt nem szívesen vállalta volna a folytatást Bryan Singer nélkül, másfelől a sminkszobában való több órás üldögélést sem élvezte túlzottan a filmben betöltött minimális szerepéért (pl. a templomjelenet forgatása előtt tíz órán keresztül sminkelték őt). Mivel a filmekben nem foglalkoztak a kérdéssel, a karakter távozására a hivatalos videojáték szolgált magyarázattal.

13. Amikor Logan rátalál az adamantiumot feldolgozó teremre Stryker bázisán, az egyik falra számos röntgensugár képe van kiszegezve. Ha alaposan megvizsgáljuk a képeket, az egyiken egy szárny látható, ami egyértelmű kikacsintás a fémes szárnyakkal felruházott Arkangyal karakterére a képregényekből. 

14. Eredetileg Tyler Mane és Ray Park is visszatértek volna az első filmből Kardfog és Varangy szerepeiben, ám a forgatókönyvírók már így is zsúfoltnak érezték a történetet. A film végén állítólag lett volna egy összecsapás Árnyék és Varangy között.

15. Amikor a fináléban az összes mutáns haldokolni kezd a Stryker-féle Cerebro hatására, Singer eredeti tervei szerint nem csak a bázison tartózkodókat láthattuk volna. A jelenetben majdnem feltűnt Hank McCoy, aki fájdalmában átalakult volna szőrrel borított mutáns alakjába, valamint a rajongó kedvenc Gambit, akiből egy kártyajáték során törtek elő kinetikus energiák. Utóbbi jelenetet még le is forgatták Hugh Jackman egyik kaszkadőrével, James Bamforddal (csak hátulról lehetett volna őt látni), de Singer valamilyen okból elvetette ezt az ötletet. 

16. Szintén leforgatott, de végül fel nem használt jelenetek bemutatták volna, hogy Stryker miként mossa át Küklopsz és Xavier professzor agyát. Ezek a film hosszára neheztelő stúdió miatt végezték a vágószoba padlóján David Hayter forgatókönyvíró csalódottsága ellenére, aki úgy érezte, hogy James Mardsen több játékidőt érdemelt.

17. Amikor Mystique feltöri Yuriko számítógépét, rengeteg képregényes kikacsintásra lehetünk figyelmesek a mutánsokkal kapcsolatos kormányzati fájlok között. A teljesség igénye nélkül olyan karakterek neveit rejtették el a készítők ebben a jelenetben, mint Samuel Guthrie (Ágyúgolyó), Keniucho Harada (Ezüst Szamuráj), Remy LeBeau (Gambit), Jamie Madrox (Többszörös Ember), Wanda és Pietro Maximoff (Skarlát Boszorkány és Higanyszál), Lorna Dane (Polaris), Fred Dukes (Haspók), Wade Wilson (Deadpool) vagy Franklin Richards (Reed Richards és Sue Storm fia).

18. Amikor a film utolsó jeleneteinek egyikében Xavier professzor órát tart, a diákoknak T. H. White angol szerző Üdv ​néked, Arthur, nagy király című regényéről kezd beszélni. Ez ugyanaz a könyv, amit korábban Magneto is olvas a börtönben.

19. Bryan Singer elmondta, miszerint Jean Grey halála a forgatási munkálatok felénél járva fogalmazódott meg a fejében. A múzeumjelenet felvételekor hívta félre Famke Janssent, hogy megvitassák az ötletet, ami egyúttal magába foglalta Jean későbbi visszatérését Főnixként. Janssen ezt teljes mértékben támogatta.

20. Jean Grey mutációval kapcsolatos zárómonológja a film végén ugyanaz, mint amit Xavier professzortól hallhatunk az első mozifilm nyitójelenetében.

Összeállította: Kovács G.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7514833628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.05.21. 11:06:42

mai napig top 3ban van a szériából!

TrishtanAG · tudfan.blog.hu 2019.05.21. 19:39:38

+1 David Hayter amúgy nem csak egy forgatókönyvíró, hanem egy másik, némileg ismert műremek, a Metal Gear Solid-széria Solid Snake-je.
süti beállítások módosítása