10+1 SPOILERES érdekesség a Marvel Kapitány kapcsán

2019. március 17. - Marvel Magyarország

Sok mindent megmagyaráz a film rendezőpárosa.

cpt.png

A nemrég mozikba került Marvel Kapitány rendezőpárosa, Anna Boden és Ryan Fleck egy interjúban mélyre menően vesézték ki a film legnagyobb fordulatait és meglepetéseit, de ezen felül számos érdekességet elárultak az előkészítési folyamatról, valamint meséltek elvetett ötletekről is. Mi fogtuk, és egy csokorba gyűjtöttük ezek közül a legfontosabbakat.

1. Csakúgy, ahogyan a Bosszúállók: Végtelen háború beharangozta Carol Danvers érkezését, a Marvel Kapitány stáblistás jelenete felvezeti a karakter visszatérését a Végjátékban. Habár azzal kapcsolatban nincs hivatalos megerősítés, csupán feltételezhetjük, hogy a szóban forgó jelenet kifejezetten a Végjátékból lett átemelve (akár a Polgárháborús ízelítő A Hangya végén, vagy Thor és Stephen Strange beszélgetése a Doctor Strange stáblistájában), de arra fény derült, miszerint a kisfilmet Joe és Anthony Russo rendezte. „Ez valóban közvetlen átvezető a filmjükhöz” – mondta Boden. „Ők álltak elő az ötlettel, mi pedig imádtuk.”

ragnarok-devil_s-anus.jpg

2. A film másik stáblista utáni jelenete ezzel szemben jóval poénosabb hangvételű, hiszen tanúi lehetünk, amint Goose visszaöklendezi a Tesseractot. Az eredeti tervek szerint azonban ehelyett majdnem visszaköszönt a Marvel Moziverzum egy már jól ismert szeglete: „Volt egy olyan ötletünk, hogy Jude Law a Sakaaron landoljon” – mesélte Fleck nevetve, utalva a Ragnarökben látott szemétgyűjtő planétára. „Csak körbetekintett volna, látva az Ördög Segglyukát, miközben azon elmélkedik, mégis hol a francban van.”

tessaract.png

3. Sokak meglepetésére a Tér Követ rejtő Tesseract kulcsfontosságú szerepet kapott a Marvel Kapitányban, amely a készítőgárda egyik filmmel kapcsolatos ötletbörzéjén merült fel: „Muszáj alkotnunk egy teljesen új energiaforrást annak érdekében, hogy hozzájusson a képességeihez?” – tette fel a kérdést Boden. Mivel az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló eseményei révén ekkor már az amerikai kormány kezében volt a Kozmikus Kocka, bátran dolgozhattak vele. „A legfontosabb gondolat az volt, hogy habár náluk van ez a valami, semmit sem tudnak róla. Ezzel szemben Mar-Vell fel tudta használni a fénysebességű hajtómű létrehozásához, hiszen ki más ismerné és tudná kiaknázni a benne rejlő erőt, ha nem egy idegen.”

captain-mavel-skrulls.jpg

4. A film legnagyobb fordulatát egyértelműen a képregényekben ízig-vérig ellenséges skrullok szolgáltatták. Kiderült ugyanis, hogy az alakváltó idegen lények valójában a kree-k ellen vívott háború áldozatai, akik az elnyomás ellen fellázadva csak arra vágynak, hogy békében élhessenek a galaxis másik szegletében. Boden szerint ez a változtatás elengedhetetlen volt a főhős szempontjából: „Ez a film Carol utazásáról szól, ahogy felfedezi a benne lakozó emberséget. Ehhez hozzátartozik, hogy meglássa az emberséget másokban, még olyanokban is, akiktől a legkevésbé sem számítanánk rá. Nagyon szerettük azt az elképzelést, hogy Carolnak rá kell jönnie és szembenéznie a ténnyel, miszerint egész idő alatt a rossz oldalon állt. Ha csak egy néző is tapasztalt már ehhez hasonlót életében, úgy gondoltuk, igazán erőteljes lesz ez a szál.”

captain-marvel-goose.jpg

5. Carol Danvers mellett a legtöbb mozizó számára érthetően Goose lopta el a show-t, aki már a kezdetektől állandó része volt a produkciónak: „Mármint, egy macskáról beszélünk, aki egy Flerken, aki zsebdimenziókat rejt magában? Nem volt olyan lehetőség, hogy ez ne kerüljön bele a filmbe!” Fleck hovatovább azt is elmondta, mindvégig az volt a terv, hogy Furynak Goose révén lesz eggyel kevesebb szeme: „Mint kiderült, Goose nem rajong a túlzásba vitt szeretgetésért.”

captain-marvel-mendelsohn.jpg

6. Noha a Marvel Kapitányban Nick Fury tölti a legtöbb játékidőt a cicával, a színfalak mögött ez a szerep ironikus módon a Talost megformáló Ben Mendelsohnra hárult: „Ha van bárki, aki igazán rajong a macskákért, akkor az Ben. Valódi színészkedést igényelt a részéről, hogy úgy tűnjön, fél Goose-tól.”

captain-marvel-maria-carol.jpg

7. A Marvel Kapitány a hagyományos értelemben vett eredetsztoriktól eltérően már a nyitójelenetben felruházza képességekkel a címszereplőt, és szuperhőssé válása helyett azt mutatja be, hogyan válik ismét emberré. Mint kiderült, némely korai verzióban másképp, sokkal lineárisabban strukturálták a filmet, amely közvetlenül Danvers földi életével kezdődött volna: „A forgatókönyv eredetileg egy légicsata szimulációval kezdődött” – árulta el Fleck. „Az egészet egy Top Gunt idéző jelenetnek szántuk, amit egy darabig terveztünk is leforgatni. Annak ellenére, hogy ez fantasztikus bemutatkozás lett volna Carol és Maria Rambeau számára, az volt a baj, hogy a közönség túl korán kapott volna ízelítőt a földi életükből.” Ebben a verzióban egy nagy időbeli ugrást követően pilótából lett galaktikus harcosként találkoztunk volna Carollal, ahogy a végleges film kezdetét vette. „Így végig emberként tekintett volna rá a közönség. Szerintem sokkal hatásosabb, ha vele együtt fedezzük fel a múltját.”

captain-marvel-mindfrak.jpg

8. A filmben hamar megkapjuk az első igencsak szürreális képsorozatot, mikor a skrull űrhajón Talos megpróbál információhoz jutni Danvers széthasadt emlékeiben. Az egyik rendező szerint ezt a jelenetet nagyban inspirálta Michel Gondry és Charlie Kaufman klasszikusa, az Egy makulátlan elme örök ragyogása: „Ez volt az egyik referencia, ami hatással volt ránk a jelenet megalkotásakor.”

captain-marvel-spoileres.jpg

9. „Azt hiszi, nincs más szuperhős a világon?” A Marvel Kapitányból nemcsak megtudhattuk, mit értett ez alatt Nick Fury a Vasember stáblistás jelenetében, de ráadásul az is kiderült, hogy Carol Danvers nagy hatást gyakorolt a Bosszúállók Iniciatíva létrehozására. „Kevin Feige azt mondta, szeretnék, ha a film végére Fury elhatározná magát a Bosszúállók megalkotására” – mondta Fleck. Az egyetlen, amin változtattak, hogy végül nem mutatták meg, miközben Fury bepötyögi a csapat nevét. „Valójában leforgattuk, amint felkerül a képernyőre a Bosszúállók neve, de végül úgy éreztük, ezt nem kell megmutatnunk.”

captain-marvel-bening.jpg

10. A briliáns Annette Beningnek kettős szerepe van a Marvel Kapitányban: Egyrészt ő a magát Dr. Wendy Lawsonnak álcázó kree tudós, valódi nevén Mar-Vell, a címszereplő mentora és példaképe, valamint ebből származtatva a Legfelsőbb Intelligencia, akivel Carol több alkalommal is kommunikál a film során. Boden elmondása szerint ez az ötlet közel sem volt jelen a kezdetektől: „Eredetileg más játszotta volna a Legfelsőbb Intelligenciát. Ahhoz, hogy összefonhassuk Carol eredetével, adnia kellett volna magát ennek az egésznek már rögtön az elején. Egyszer csak felpattantam egy délutáni pihenés közben, és azt kérdeztem magamtól: »Mégis mi a fenét csinálunk? Miért lenne ez a két karakter két különböző ember?«”

capmarvelt1-010_1.jpg

+1 A rendezők elárulták, hogy a 90-es években játszódó Marvel Kapitányhoz rengeteget merítettek többek között Arnold Schwarzenegger filmjeiből (különösen a Terminátor 2. volt rájuk nagy hatással), melyek nézhány közvetlen utalás formájában is visszaköszönnek. Mikor például az első felvonásban Carol egy Blockbuster videotéka kellős közepébe csapódik, az üzletben felaprít egy True Lies – Két tűz között promóciós táblát. Fleck erről így nyilatkozott: „1995-ben egy videotékában dolgoztam, jól emlékszem azokra a True Lies kartonokra – mindennél nosztalgikusabb volt leforgatni ezt a jelenetet.” 

(forrás: Empire)

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6514692126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása