Kielemeztük a Bosszúállók: Végjáték hivatalos előzetesét

2019. március 15. - Marvel Magyarország

Bőven van mit körbejárni az új kedvcsinálóban.

bosszuallok-vegjatek-trailer-elemzes-fokep.png

Hazai idő szerint csütörtök kora délután gyakorlatilag a semmiből jött a Bosszúállók: Végjáték teljes értékű kedvcsinálója, amely a korábbi előzetesek struktúráját követve úgy csigáz fel bárkit a Marvel Moziverzum április 25-én érkező betetőzésére, hogy közben ránézésre semmit sem árul el magáról a filmről. Mi azért megpróbáltuk górcső alá venni a látottakat, és amennyire lehet, felfigyelni minden apróságra.  

A kedvcsináló első fele kőkemény nosztalgia vasútra ülteti a nézőket a Marvel Moziverzum előző évtizedére való tekintettel. Látunk bevágásokat Vasember, Amerika Kapitány és Thor szólófilmjeiből, miközben a képeket ismerős hangok narrálják: Stark a korábban már látott búcsúüzenetét rögzíti Peppernek a Benatar fedélzetén, Peggy Carter az újrakezdésről beszél A tél katonájából bevágva, Thor meg csak szimplán bánkódik, amiért nem fejre célzott.

endgamet2-2.jpg

A visszatekintések során egyúttal néhány eddig nem látott jelenet is bevillan, melyek közül a legérdekesebb talán ez, ahol Clint egy fiatal lánynak tanítja az íjászatot. A képregényolvasók számára azonnal felmerülhet Kate Bishop neve, aki azon túl, hogy a Young Avengers csapat tagja, maga is felvette a Sólyomszem identitást, miután Clint kiképezte. Habár mérhetetlenül adná magát ez a szcenárió, fontos észben tartanunk, hogy a Marvel Moziverzumban Clintnek van egy lánya (még ha nehéz is elképzelni, hogy a Bosszúállók: Ultron kora óta ennyit változott), ráadásul a háttérben mind a felesége, mind pedig másik két gyermeke kiszúrható, feltehetően egy flashback részeként.

endgamet2-3.jpg

Továbbra is rejtélyi övezi a mikéntjét, de látszólag Scott Lang egészen hamar kiszabadul a Kvantumtérből, és első útja nem meglepően San Franciscóba vezet. Arckifejezéséből ítélve ezen a ponton valószínűleg fogalma sincs róla, hogy mi ez a sok eltűnt személy, és ha tippelnünk kellene, lánya, Cassie sem fogja őt otthon várni, amely elvezeti a Bosszúállókhoz. Ugyancsak érdekes megfigyelni, mennyire belepte a Scott mögött lévő házakat a növényzet, ami arra utal, hogy bizony eltelt némi idő a Bosszúállók: Végtelen háború eseményei óta.

endgamet2-4.jpg

Az előzetes legszebb jelenetei közé tartoznak Clint és Natasha közös pillanatai. Könnyen feledésbe merülhet kettejük meghatározó közös múltja, ami olyannyira összeköti őket (és ha már itt tartunk, remélhetőleg ez a vonal kiaknázásra kerül majd az előkészületek alatt álló Fekete Özvegy előzményfilmben), ráadásul az Ultron kora alapján Natasha Clint családjával is nagyszerű kapcsolatot ápol, így a csapatból Barton veszteségét nála jobban senki sem érezheti át.

endgamet2-12.jpg

Megnyugtató a tudat, hogy Natasha fodrásza nem lett a csettintés áldozata, de valójában többet elárul ez nekünk, mint gondolnánk. Az eddig megjelent videoanyagok szerint – egyelőre – három különböző időszakra oszthatjuk fel a Végjáték eseményeit: A Marvel Kapitány stáblistás jelenetében, vagyis Carol érkezésekor Steve kezébe még nem került borotva (tehát itt közvetlenül a Végtelen háború után járhatunk időben), ellentétben azzal a jelenettel, mikor ő és az akkor még szőke Natasha megtalálja a felvételt a Bosszúállók Létesítmény előtt álldogáló Scottról. Vélhetően ezeket követi majd a filmben egy nagyobb időbeli ugrás, melyről az Özvegy hosszú, ismételten vörös haja árulkodik. Azt már biztosan elmondhatjuk a Marvel Moziverzum kicsúcsosodásáról, hogy a korábbi részekkel ellentétben a cselekmény nem csupán egy-két napot fog felölelni.

endgamet2-5.jpg

Messze az előzetes egyik legklasszabb snittjét szolgáltatta a Hadigép vállain harcra kész Mordály, aki nem mellesleg tetőtől talpig a már a Super Bowl tévészpotban is kiszúrt képregényes szerelésében pompázik. A Russo tesókat ismerve akárcsak a Végtelen háború esetében, úgy minden bizonnyal ebben a filmben is temérdek karakterek közötti interakcióra számíthatunk a csatatéren.

endgamet2-6.jpg

A legtöbb képregényfilm beharangozójával ellentétben ez a két és fél perc inkább az érzelmi hatásra van kihegyezve, mintsem akciójelenetekre, azonban most ez utóbbit sem kell teljesen nélkülöznünk. Nebula csatakiáltásából ítélve azt mondanánk, hogy hírhedt nevelőapjának készül nekirontani, de mivel Thanos még csak egy szempillantás erejéig sem teszi tiszteletét az új kedvcsinálóban, nem tudhatjuk pontosan, kivel harcolnak hőseink ezen a meglehetősen lepusztult területen.

endgamet2-8.jpg

Noha a Marvel Studios elnöke, Kevin Feige kihangsúlyozta egy interjúban, hogy a Végjáték marketingkampányában csak a film első felvonásából fognak felhasználni jeleneteket, megkockáztatnánk, hogy ez az eszméletlen képkocka Amerika Kapitány utolsó harcának része.

endgamet2-9.jpg

Hangya is akcióba lendül, méghozzá a legtöbben úgy gondolják (elsősorban a jelenetben szereplő ceruzára alapozva a teóriát), hogy itt éppen a Bosszúállók Létesítmény hullik darabjaira. A Super Bowl tévészpotban elcsíphettünk egy snittet, ahol Scott és Rhodey egyszerre öltik magukra sisakjaikat szintén a Létesítmény falain belül, tehát egyre elképzelhetőbbnek tűnik, miszerint hazai pályán is támadás éri a Bosszúállókat.

endgamet2-10.jpg

Már-már olyan meggyőzően vonul a csapat ebben a jelenetben, hogy magunk is elhisszük, van még remény visszafordítani a történteket. Ez a néhány másodperc egyébként több szempontból is érdekfeszítő: Először vehetjük szemügyre mozgásban a koncepciós vázlatokon már látott Kvantumtér szerkókat (ha valaki kételkedne, hogy valóban ilyen célt szolgálnak-e, érdemes összevetni velük Hangya jelmezét a hasonlóságokért), valamint nagyon úgy tűnik, hogy ekkor már Tony és Nebula is hazatértek, vagyis a Föld legnagyobb hősei (legalábbis a megmaradtak) együttes erővel vehetik fel a kesztyűt (bocs) az Őrült Titánnal szemben, kerüljék bármibe is.

endgamet2-11.jpg

Múlt héten a Disney a közelgő filmjeit prezentálta részvényeseknek egy találkozón, ahonnan a Végjáték kapcsán is kiszivárgott egy jelenet leírása. Az újonnan debütált előzetes legvégén pontosan ebből kaptunk egy részletet, egész pontosan Thor és a Nick Fury hívására visszatért Carol Danvers kifejezetten jópofa találkozását. Thor gyakorlatilag a rajongók nevében beszél, mikor szimpátiáját fejezi ki Marvel Kapitány irányába, aki saját filmjével sikeresen meggyőzte a nézők többségét, és egyúttal azt is elérte, hogy még többet akarjunk látni belőle.

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5014689062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csabi Alonzó 2019.03.18. 14:12:56

És az nem tűnt fel a cikk írójának, hogy Thor a régi Mjölnirt hívta magához? Amelyik ugye megsemmisült.

Marvel Magyarország 2019.03.19. 06:04:18

@Csabi Alonzó: Nem, mert bárhogy nézem, az a Bosszúállók: Végtelen háborúban látott Vihartörő. A nyele és a formája is megegyezik, ami kifejezetten jól látható, mikor repül Thorhoz, vagy támaszkodik rá a legvégén (de már csak az is "bizonyíték", hogy a Mjölnirre sehogy sem tudna támaszkodni, közel sem volt olyan hosszú nyele). Értem amúgy, miért téveszt meg sokakat, pont az a fele látszódik közelről, amelyik erősen a Mjölnirre hajaz, de erősen kétlem, hogy azt látnánk Thornál; nagyon jól kivehető az ellenkezője.

Csabi Alonzó 2019.03.19. 09:59:41

Megnéztem kikockázva: igazad van. Köszönöm!
süti beállítások módosítása