KÉPREGÉNYAJÁNLÓ: 5 olyan Venom-történet, amit mindenkinek el kell olvasnia

2018. október 07. - Marvel Magyarország

Ha a film kapcsán olvasni támad kedvetek, ezeket ajánljuk kezdésként.

1cef66e481e8f6ef9cbe8eed32202517.jpg

Már a mozikban is megtekinthető az idei év utolsó élőszereplős Marvel-filmje, a Sony égisze alatt forgatott, Tom Hardyt főszerepeltető Venom. A 80-as évek végén debütáló karakter mai napig a Marvel egyik legnépszerűbb gonoszának/antihősének számít, és bár a mozgóképes mű több ponton is eltér a képregényektől (elég csak mindenki kedvenc falmászójának szerepére gondolni), még így is sokat merít belőlük.

Mint ilyen, régi jó szokásunkhoz híven ismét összegyűjtöttünk öt olyan történetet, amiket úgy gondoltunk, érdemes lehet elolvasni a film apropóján.

1.) A HIHETETLEN PÓKEMBER: VENOM SZÜLETÉSE

A lista első kötete nem is annyira összefüggő történet, mintsem egy válogatás abból a közel 50 számot (kb. 3 évet) felölelő sztorivonalból, amiben végigkövethettük a szimbióta kapcsolatát Pókemberrel, majd későbbi új gazdatestével.

A Titkos háború eseményei során Peter Parker új, minden képzeletet felülmúló képességekkel rendelkező ruhát szerez magának, azonban idővel rájön, hogy a ruha valójában egy önálló tudattal rendelkező kártékony életforma, ami Eddie Brock személyében új gazdára lel, miután végre megszabadul tőle. Brock és a lény a hálószövő iránt táplált gyűlölete pedig életre hívja hősünk egyik leghalálosabb ellenfelét.

A történet ráadásul viszonylag könnyen beszerezhető a magyar rajongók számára is, lévén kis hazánkban is megjelent a Nagy Marvel-képregénygyűjtemény részeként.

nmk-05-a-hihetetlen-pokember-venom.jpg

2.) VENOM: HALÁLOS VÉDELMEZŐ

A következő történet több szempontból is jelentős. Egyrészt a Halálos védelmező az a történet, amely leginkább megihlette a filmkészítőket a forgatókönyv írásakor, másrészt ez az első olyan sztori, ahol Venom teljes értékű antihősként debütált.

Pókemberrel kötött fegyverszünetét követően Venom San Franciscóba, Eddie Brock szülővárosába utazik, hogy annak védelmezője legyen. Múltja azonban itt is kísérti, és az emberek bizalmatlansága mellett hamarosan még több gondja akad, amikor a város hajléktalanjainak védelmében összetűzésbe kerül a titokzatos Élet Alapítvánnyal, és annak újdonsült szimbiótáival. Így hát Venomra hárul a feladat, hogy Pókemberrel kényszerű szövetséget kötve megállítsa a szervezetet.

Ráadásul ez a történet szintén elérhető magyar nyelven, az idei év elején megjelent Mega Marvel második kötetében. Ez egyébként tartalmazza még listánk következő történetét is, ami pedig nem más, mint...

mm2-00.jpg

3.) VENOM: SÖTÉT MÚLT

A rosszfiúknak is van eredettörténetük. Venomét egész alaposan megismerheti az olvasó a vonatkozó Pókember-sztorikban, de ez elsősorban az ő nézőpontjából meséli el az eseményeket. A Sötét múlt bemutatja Eddie Brock gyermek- és fiatalkorát, majd később az ő szemén keresztül is láthatjuk mindazt, melyek a szimbiótával való egybeolvadásához és a Pókemberrel való első összecsapásához vezettek.

4.) A HIHETETLEN PÓKEMBER: MAXIMUM CARNAGE

Bár Venom egyike Pókember legveszedelmesebb ellenfeleinek, de korántsem ő az egyetlen halálos erejű szimbióta.

Cletus Kasady, más néven Vérontó egy elmebeteg sorozatgyilkos, és emellett ő is rendelkezik a saját földönkívüli eredetű élő ruhájával. A Maximum Carnage pedig a maga 90-es évekbeli akcióorgiájával mutatja be, hogy ha ez a gonosztevő beindul, akkor ide bizony Pókember és Venom együttes ereje is kevés. Mint ilyen, a történet egy igazi régimódi crossover, ahol a vörös szimbióta csapata ellen Póki és Venom mellett olyan hősök veszik fel a harcot, mint Amerika Kapitány, Vasököl, Köpeny és Kard, vagy éppen egy némileg meglepő vendég, Morbius, az élő vámpír.

A bombasztikus akciósztorik kedvelőinek kiváló szórakozás lehet a Maximum Carnage, ami a 90-es évek elején még egy videojáték adaptációt is megélt. Ráadásul a lista korábbi címeihez hasonlóan ez a történet egyaránt elérhető magyar nyelven, A Hihetetlen Pókember-sorozat 2018-as különszámaiként.

hp2018-2-00.jpg

5.) AGENT VENOM/VENOM: SPACE KNIGHT

Venom karakterét a nagy többség Eddie Brock személyével azonosítja, ugyanakkor rajta kívül mások is voltak még az ominózus létforma gazdatestei.

Brock után a második legismertebb közülük Peter Parker gimis korának rémálma, Flash Thompson, aki hatalmas Pókember rajongóként nem vágyott semmi másra, mint hogy ő is hős lehessen. Emiatt állt be a hadseregbe, ám pályafutása végül tragédiába fulladt, és mindkét lábát elvesztette. Egy titkos program keretében azonban egyesült a Venom szimbiótával, aminek hála képessé vált újra járni, és egyúttal az amerikai kormány szuperügynöke lett. Később aztán A galaxis őrzői tagjaként, majd önálló kompániája élén járta be a kozmoszt, ahol többek között a szimbióták eredetéről is sok mindent megtudott.

Mint látható, a karakter ezen inkarnációja eléggé eltérő a megszokottól, így sokszor kifejezetten érdekes kalandokat élt át. Éppen emiatt csak ajánlani tudjuk ezek elolvasását is.

gotg-agent-venom.jpg

Listánk csak egy töredékét tartalmazza a Venom-központú képregényeknek. Közel 30 éves pályafutása alatt jó pár történet jelent meg, amelyekben ha nem is főhősként, de központi szereplőként bukkant fel ez az ikonikus figura. Mindenkit csak bátorítani tudunk tehát, hogy amennyiben tetszett neki a film, vagy csak érdekli a karakter, akkor nyugodtan vesse magát bele a vonatkozó Marvel-füzetekbe is!

Balogh Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9114286659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.10.10. 09:04:30

hát ezek közül az első okés, az tényleg jó.
a második (halálos védelmező) konkrétan egy nagyon közepes történet.
A hamradik egy csúnya utólagos erőszak eddie karakterén venom egy későbbi verziójához igazítva.
a maximum carnage konkrétan mindent megmutat ami ROSSZ volt a 90es évek képregényeiben.
süti beállítások módosítása