Minden, ami kiderült a Sötét Főnix első előzeteséből

2018. szeptember 28. - Marvel Magyarország

X-Men: Az ellenállás vége újratöltve! 

dark-phoenix-fokep-2.jpg

A kritikailag rendkívül alulteljesítő X-Men: Az ellenállás vége egy időre padlóra küldte a mutánsos csapatmozikat, ám a 2011-ben gyakorlatilag újraindított X-Men-franchise jövőre immár negyedik felvonásához érkezik, ami Az elsőktől folyamatosan bemutatott fiatalabb generáció történetét meséli tovább. A Sötét Főnix egy jól ismert – és az ominózus 2006-os produkcióban már adaptálni kívánt – sztorit tár új köntösben a közönség elé, a frissen debütált első előzetesben ugyanakkor nem kevés párhuzamot fedezhetünk fel a korábbi fiaskóval. 

Ennyiből még nehéz lenne megállapítani, hogy ezúttal milyen sikerrel elevenedik meg előttünk a Főnix, de mivel a kedvcsináló csak úgy halmozta az érdekesebbnél érdekesebb képkockákat, próbáltuk ezeket tüzetesebben is megvizsgálni. A folytatásban lehetséges SPOILEREK következnek!

darkphoenixt1-003.jpg

Miután az X-Men: Az eljövendő múlt napjai eltörölte az első X-Men-trilógia eseményeit, köztük a Sötét Főnix-történetszálat több szempontból is csalódást keltően feldolgozó Az ellenállás végével, az alkotók tiszta lappal indulva gondolhatták újra a címszereplő karakter múltját. Míg az említett produkcióban (ami még sokszor előkerül majd az elemzés során) a CGI segítségével megfiatalított Charles Xavier és Erik Lensherr maguk látogatták meg a fiatal Jean Greyt, úgy néz ki, hogy itt a lány fordul az iskolához segítségért egy tragédia következtében.

darkphoenixt1-004.jpg

A film cselekménye 1992-ben, vagyis tíz évvel Apokalipszis elpusztítása után játszódik, ám ennek ellenére több, elsősorban Jeanre és a Xavierrel ápolt kapcsolatára fókuszáló flashbackre is számíthatunk. Ebben a jelenetben például kettejük első találkozásába nyerünk betekintést, ahol Charles arról próbálja meggyőzni az összezavarodott mutánst, hogy semmi baj nincs vele és a képességeivel.

darkphoenixt1-015.jpg

Egy űrbéli mentőakció során az X-Jet kis híján felrobban, amit csak úgy sikerül megelőzni, hogy Jean magába szippantja az űrhajót körülvevő kozmikus energiákat. Ez a snitt már onnan származhat, amikor Bestia (Nicholas Hoult) a Földre visszatérve megpróbál válaszokat találni a társukat egyre inkább hatalmába kerítő entitást illetően, de az eredmények nem tűnnek valami biztatónak az arckifejezését elnézve.

darkphoenixt1-019.jpg

Mindössze ebben a kétperces videoanyagban több helyen is visszaköszönnek elemek Az ellenállás végéből, amely mintha azt sugallná, hogy a produceri szerepkörből rendezővé avanzsáló Simon Kinberg azt a feldolgozást kívánja vászonra vinni, aminek már a 2006-os alkotásnak is lennie kellett volna. A trailer arra enged minket következtetni, hogy Patrick Stewart X Professzorához hasonlóan a James McAvoy által megformált X-Men vezető szintén hazugsággal próbálta kordában tartani a lány hatalmas erejét, de ez most keményen visszaüt számára.

darkphoenixt1-021.jpg

A képregényekben Jean pszichikus ereje akkor ébred fel, amikor a szülei egy autóbaleset áldozatai lesznek. A filmes inkarnációban látszólag ő a tragédia véletlen okozója, akit a telekinézise még az üvegszilánkoktól is megvéd.

darkphoenixt1-035.jpg

A Sötét Főnixben látni fogjuk Genosha szigetét, ami a forrásanyagban egy Magneto irányítása alatt álló mutánsmenedék. "Otthontalan mutánsok számára hozta létre ezt a helyet, akik itt menedékre lelhetnek" – mondta a karaktert életre keltő Michael Fassbender Genosháról. "Közösségként kell dolgozniuk, de biztonságban vannak és elfogadják őket olyannak, amilyenek." Ezt a békét rendíti meg Jean váratlan érkezése, aki úgy érzi, hogy jelenlegi helyzetében egyedül a sötétséget hasonlóan megjárt Erik tudna neki segíteni.

darkphoenixt1-039.jpg

Még mindig rengeteg kérdés övezi Jessica Chastain rejtélyes karakterét, de amit biztosan tudunk róla, hogy egy alakváltásra képes idegen lényt alakít, aki maga mellé akarja állítani a Főnix-erőt birtokló Jeant céljai eléréséhez. Az előzetes vágása alapján joggal hihetnénk, hogy ebben a templomban Jeannel találkozik, de a fenti képkocka egyértelművé teszi, hogy egy másik – szintén ismeretlen – személy is kapcsolatban áll vele.

darkphoenixt1-040.jpg

Simon Kinberg rendező úgy írta le Chastain szerepét, hogy miközben mindenki más próbálja elnyomni vagy irányítása alá vonni a Jeanben rejlő hatalmat, ő gyakorlatilag a kisördög a vállán, aki arra biztatja, hogy éljen együtt a Főnixszel és aknázza ki kellően a képességeit. 

darkphoenixt1-055.jpg

Először láthatjuk a vadonatúj, egységes X-Men jelmezeket, amelyek teljes mértékben Grant Morrison és Chuck Austen klasszikus képregényeit idézik. (Kinbergnek nagy álma volt megvalósítani ezeket már egészen a kezdetektől.) A jelenetben a volt családi házához látogató Jeant próbálja megfékezni a csapat attól, akármire is készül, ezzel újabb párhuzamot képezve Az ellenállás végével.

darkphoenixt1-058.jpg

Szerencsétlen hatóságoké az a "megtiszteltetés", hogy elsők között kóstolhatnak bele a mentálisan instabil mutáns hatalmába.

darkphoenixt1-063.jpg

Az izzó szemű Jean kezdetleges Főnix-módban szed le a levegőből egy helikoptert. 

darkphoenixt1-067.jpg

Az X-Men egy hivatalosan elfogadott szuperhőscsapat a film kezdetén, akikre a társadalom zöme is jó szemmel tekint. Mint arról egy korábbi pontban szó esett, a nyitó képsorokban egy űrben játszódó mentőakció fog elénk tárulni, ahol bajbajutott asztronauták segítségére siet a társaság. A Sötét Főnix egyik különlegessége, hogy végre még nagyobb mozgástere lesz a füzetekben egyébként sokszor kozmikus vizekre evező csapatnak, ezt erősíti meg többek között a fenti snitt is.

darkphoenixt1-070.jpg

A gyerekkori emlékekkel viaskodó Jean ezúttal sem kíméli régi otthonát.

darkphoenixt1-073.jpg

De úgy néz ki, hogy társait sem: A "Jean elvesztette az irányítást, de attól még a barátunk" sor Küklopsztól (Tye Sheridan) a közben tetőtől talpig feketébe öltözött szereplőkkel megerősíti, hogy a Főnix tombolása valamelyik mutáns életébe kerül majd (Az ellenállás vége, megint csak rád nézünk). 

darkphoenixt1-079.jpg

Charles egy ponton gyaníthatóan a Cerebróval próbálja meg felkutatni vagy megfékezni a fokozatosan egyre nagyobb veszélyt jelentő Jeant, de a korábbiakkal ellentétben (amikor mentális akadályokkal még le tudta csillapítani az erejét) úgy fest, a Főnix számára is óriási falatnak bizonyul.

darkphoenixt1-087.jpg

Éveken át tartó visszavonulást és békés éldegélést követően ismét előkerül Magneto ikonikus sisakja, vélhetően nem kis részt azért, mert tökéletes védelmet nyújt Jean esetleges pszichikai támadásai ellen. 

darkphoenixt1-092.jpg

"Scott és Jean szerelme a Sötét Főnix-történet egyik központi eleme akármelyik megvalósításban. Rozsomák nélkül ez csak egy kisebb szelete annak a románcnak, ám mégis nagyon fontos szál a filmünk szempontjából. Ahogy Jean egyre kiegyensúlyozatlanabbá válik, néhányan kételkednek benne az X-Menben, hogy lehet még rajta segíteni, és úgy vélik, veszélyt jelent a világra. Valószínűleg Scott a legbiztosabb azzal kapcsolatban, hogy Jeant képesek lehetnek megmenteni" – mesélte Kinberg.

darkphoenixt1-094.jpg

Az ízelítő több ponton is utal a csapat széthullására, de a leginkább evidens mind közül ez a képkocka, ahol Bestia Magneto oldalán foglal helyet Xavierrel szemben. Elsősorban innen ered az a rajongói elmélet, miszerint a Sötét Főnix egyik nagy áldozata a Jennifer Lawrence alakította Mystique lehet, akivel Hank már az X-Men: Az elsőktől kezdve mélyebb kapcsolatot ápol. A karakter halála megmagyarázná a Jean pártját fogó Charles és Bestia elfajuló konfliktusát, amely végül azt eredményezheti, hogy utóbbi a radikális megoldásairól ismert Magnetóhoz csatlakozik. (A két szélső mutáns egyébként Red Lotus és Selene, aki a képregényekben a Hellfire Club sorait is erősítette.)

darkphoenixt1-103.jpg

A temetéses jelenetben egyébként a produkció minden fontosabb szereplője jelen van Mystique és Higanyszál (Evan Peters) híján, de a legutóbbi X-Men-filmek egyik legszórakoztatóbb mutánsát úgysem bántanák a készítők... ugye? UGYE?

darkphoenixt1-112.jpg

"Láttam már gonoszat, és most is azt látok." Ez az előzetest lezáró idézet Magnetótól csak még jobban megerősíti bennünk a tényt, hogy Erik kevésbé kíméletes módszerekkel próbál véget vetni a Főnix ámokfutásának, ami aztán teljes felfordulást fog eredményezni a mutánsok között.

darkphoenixt1-116.jpg

Mindez a Doors "The End" című számának feldolgozására pörög le előttünk. A dalválasztás teljes mértékben ráhúzható a film tematikájára, de ha mi többet szeretnénk belelátni, talán egyúttal arra is utal, hogy a 20th Century Fox filmes divíziójának Disney általi felvásárlásával ez lesz az utolsó X-Men ezzel a szereplő- és alkotógárdával. Érdemes ezzel a tudattal jegyet váltani rá jövőre.

darkphoenixt1-114.jpg

Végül, de nem utolsósorban álljon itt ez a mutatós snitt. Ha jobban szemügyre vesszük a képet, Jean a többieken is látható X-Men egyenszerkót viseli, ami alapján – feltételezhetően – azt a jelenetet láthatjuk, ahol Sophie Turner karaktere először érintkezik az egész cselekményre kiható Főnix energiával.

Mi ennyivel készültünk számotokra a hazánkban 2019. február 7-én debütáló X-Men: Sötét Főnix első teljes értékű előzetese kapcsán, reméljük, hogy érdekesnek találtátok az összeállítást. Ti kiszúrtatok még valami érdekeset, amit mi kihagytunk a felsorolásból? Nézzétek meg még egyszer a videó magyar feliratos változatát, majd írjátok meg itt vagy a Facebook bejegyzés alatti kommentben, hogy mit vártok a filmtől! 

(forrás: EW)

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8014267629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása