30 érdekesség, amit talán nem tudtál a Deadpoolról

2018. május 12. - Marvel Magyarország

Tények és kulisszatitkok a Deadpool kalandos születéséről.

dp-erdekessegek-update.jpg

1. Ryan Reynolds elárulta a film népszerűsítésekor, hogy a taxisofőr Dopindert "egy remek fickó" után nevezték el, akivel még általános iskolába járt együtt, ám egy villámcsapás tragikusan véget vetett az életének. A színész ezzel akart tisztelegni az emléke előtt.

2. Ryan Reynoldsnak megengedték, hogy megtartsa a Deadpool jelmezt a forgatás befejeztével. Ami azt illeti, valójában kérdés nélkül lenyúlta egy munkanap végén, de a 20th Century Fox fejesei nem csináltak belőle problémát, amikor az eset a tudomásukra jutott, és hagyták, hogy az övé legyen.

3. Egy interjúban Rhett Reese író elmondta, hogy Negaszonikus Tini Torpedó helyett eredetileg Ágyúgolyót (a készülő Új mutánsok egyik karaktere) akarták szerepeltetni Kolosszus társaként, de végül azért döntöttek Negaszonikus mellett, mert jobban tetszett nekik a neve.

4. Ryan Reynolds kijelentette, hogy Deadpool lesz az utolsó képregénykarakter, akinek valaha a bőrébe bújik (azonban nem az első, hiszen ott a Zöld Lámpás film, amit a színész azóta sem látott).

5. A jelenetben, ahol helyreteszi a pizzafutárt, Wade pólóján Bea Arthur portréja látható. Ez egy utalás a képregényekre, ahol Deadpool nagy rajongója a színésznőnek és az "Öreglányok" című sorozatának. A Blu-ray kiadás audiokommentárján Reynolds elmondta, hogy tízezer $-t kellett fizetniük a kép használatáért, ami végül egy jótékonysági szervezethez került.

6. Nyolc órába telt felrakni Reynolds egész testére a sminket. Amint felkerült rá, ülni és feküdni is képtelen volt.

7. A 2015-ös bolondok napján Ryan Reynolds közzétette Twitteren, hogy a film PG-13-as besorolást kap (nálunk a 12-es karikának felel meg), ami persze nagy ellenszenvet váltott ki a karakter rajongóitól. Néhány órával később a színész megerősítette, hogy csak egy átverésről volt szó, és a film hivatalosan is R (az Államokban ez 17, nálunk 16 éven aluliak számára nem ajánlott) korhatár-besorolású lesz.

8. A Deadpool jelmezen eredetileg volt egy bónusz réteg izomzat, amit végül azért kellett eltávolítani, mert Ryan Reynolds annyi izmot felpakolt magára a forgatás kezdetéig, hogy a ruha túlzottan szorosnak bizonyult. A felkészülés keretében személyesen egy kardforgató mester tanította meg néhány mozdulatra.

9. Wade Wilson kijelenti a filmben, hogy "Nem akarok zöld szuperruhát, se animáltat." Ez utalás korábbi képregényfilmes szerepére, a feljebb már említett Zöld Lámpásra, amiben a főhős jelmeze teljes egészében speciális effektusokkal lett elkészítve.

10. Ez volt az első R-besorolású film, amely 100 millió $ felett teljesített a három napos nyitóhétvégéjén, és végül elképesztő 783 millió $-os bevétellel zárta mozis pályafutását. A jelenkori képregényfilmek közül ráadásul a Deadpool készült a legkisebb gyártási költségből, mindössze 58 millió $-ból.

11. A képregényekben Vanessa egy alakváltó mutáns Copycat álnéven. Erre utal, amikor azt mondja, hogy "sok szerepet játszottam már", valamint a fehér hajtincsek a film végén.

12. Amikor a Fox nem akart fizetni Rhett Reese és Paul Wernick íróknak azért, hogy minden nap ott legyenek a forgatáson, Ryan Reynolds saját zsebéből fizette ki őket. "Nap mint nap ott voltunk a felvételeken. Ez Ryan kifejezett kérése volt, hisz hat évet dolgoztunk a projekten," árulta el Reese. "A kreatív csapatot mi, Ryan és Tim Miller rendező tettük ki, azonban a Fox nem volt hajlandó fizetni, amiért ott vagyunk a forgatáson. Ryan a saját pénzéből fizetett nekünk, a saját zsebéből."

13. Amikor Gina Carano felvette a roncstelepen játszódó akciójelenetét Angel Dust-ként, sokkal inkább a pókoktól félt, mintsem a saját mutatványaitól. Az egyébként harcművészként is ismeretes színésznőt Tim Miller rendező személyesen kérte fel a szerepre.

14. Negaszonikus Tini Torpedó a képregényekben valójában egy telepata, ám a készítők úgy gondolták, hogy robbantással kapcsolatos képességek jobban illenének a nevéhez. Ehhez a változtatáshoz a Marveltől kellett engedélyt kérniük, akiknek az volt a feltétele, hogy cserébe használhassák a Fox tulajdonában lévő Ego, az Élő Bolygó karakterét A galaxis őrzői vol. 2-ben - az üzlet természetesen megköttetett.

15. A film 2016 februárjában debütált a mozikban, pontosan 25 évvel azután, hogy 1991-ben Deadpool karaktere először tiszteletét tette a New Mutans #98-ban. A sors fintora, hogy 1991-ben kapta Ryan Reynolds élete első szerepét.

428607.jpg

16. Néhány érdekesség a film nyitójelenetéről: (1) a levegőben egy tárca is látható, amiből kilóg egy fotó Ryan Reynolds-ról Zöld Lámpásként, (2) eredetileg nem szerepeltek volna feliratok, de Tim Miller elég viccesnek találta őket ahhoz, hogy belerakják, (3) kiszúrni a People Magazine 2010-es számát, amiben Ryan Reynolds-ot választották az év legszexibb férfijának, (4) Reynolds elmondta, hogy a forgatókönyvbe a nyitányban hallható "Angel Of The Morning" című Juice Newton dal került bele elsőként, (5) egy Starbucks poháron a "Rob L" felirat olvasható, utalva Deadpool társalkotójára, Rob Liefeld-re.

17. Deadpool a filmben megemlíti, hogy úgy néz ki, mintha megharapta volna egy radioaktív shar pei. Egy képregényben a karakter azon elmélkedik, hogy olyan, mintha Ryan Reynolds és egy shar-pei kereszteződése lenne.

18. Mivel Kínában előszöretettel cenzúrázzák a filmekben a túlzott erőszakot, káromkodást és szexualitást, és a Deadpoolban jócskán érvényesül mindhárom, a filmet végül egyáltalán nem mutatták be az országban. A kínai cenzorok bár próbálták a filmet befogadhatóvá tenni szélesebb közönség számára, ezek a vágások egyaránt érthetetlenné tették a produkciót.

19. Simon Kinberg producer egy interjúban elárulta, hogy Olivia Munn-t is meghallgatták Vanessa szerepére, ahol ugyan nem ő lett a befutó, ez eredményezte, hogy kiválasztották Psziché szerepére az ugyanabban az évben debütált X-Men: Apokalipszishez.

20. A film eleji pizzafutárnál látható dobozokon a "Feige kedvencei" felirat szerepel, amely utalás a Marvel Studios elnökére, Kevin Feige-ra.

21. Kolosszus eljátszását felajánlották a karaktert az X-Men 2. és az X-Men: Az eljövendő múlt napjai című filmekben is életre keltő Daniel Cudmore-nak, aki ezt azonban visszautasította, mert a hangot másik színész adta volna. Így Andre Tricoteux kapta a szerepet, míg Kolosszus megszólaltatásáért a szerb származású Stefan Kapičić felelt.

22. Stan Lee azzal poénkodott, hogy a legnagyobb problémája az volt a filmbeli cameojával (DJ-t játszott egy sztriptízbárban), hogy nem tölthetett elég időt a jelenetben szereplő vonzó színésznőkkel.

23. Ed Skrein óriási képregényrajongó, ezért az álma vált valóra azzal, hogy eljátszhatta a filmben Ajax/Francis karakterét.

24. A film során Deadpool többször is felrója a stúdiónak, hogy nem volt elég pénz bizonyos elemekre. Valójában a Fox az utolsó pillanatban hét millió $-ral csökkentette a munkálatokra szánt költségvetést, ami miatt számos pontján át kellett dolgozni a forgatókönyvet. Emiatt kimaradt egy motoros üldözés Wade és Francis között, több képregényekes gonosztevő felbukkanása, illetve további akciójelenetek - ez volt az oka például annak a lépésnek, hogy Deadpool a taxiban felejtette a pisztolytáskát a végső csata előtt.

25. Ryan Reynolds 2012-ben leforgatott egy három perc hosszú próbafelvételt a stúdió meggyőzésére, hogy adjanak zöld utat a produkciónak. 2014 nyarán a videót nyilvánosságra bocsátottak, ami annyira pozitív fogadtatásban részesült a rajongók által, hogy végül belevágtak az előkészületekbe. A népszerű fogadtatás eredményeként a jelenet még a filmbe is belekerült, amelyben Deadpool az autópályán okoz pár kellemetlen pillanatot Francis érkező emberei számára.

26. Amikor Deadpool Francis embereivel harcol a film végén, egy pillanatra megáll, mert felismeri az egyiküket Bob személyében. A képregényekben Bob a HYDRA ügynöke, aki visszatérő karakter Deadpool történeteiben, hol önszántából, hol kényszer hatására segítve a főhőst. A HYDRA vonal persze nyilvánvaló okokból kimaradt a feldolgozásból.

27. Egy laboratóriumi jelenet során Ajax javaslatot tesz rá, hogy varrják be Wade száját, aki ezt válaszolja: "Ó, én nem tenném a helyedben." Ez utalás az X-Men kezdetek: Farkas bevarrt szájú Deadpool próbálkozására, ami nemcsak a rajongók, de maga Reynolds számára is óriási csalódás volt (a filmben játékfiguraként is láthatjuk, hogy aztán egy Wham! albumra váltson a kamera, amikor Deadpool a legnagyobb értékéről beszél).

28. A film végén Vanessa egy fehér csíkozású piros kabátot visel. Ez Wade kabátja, amit a megismerkedésük alatt láthatunk rajta. Ezzel tették egyértelművé a készítők, hogy Vanessa megtartotta és használta még azután is, hogy Wade elhagyta és halottnak hitte őt.

29. Hugh Jackman-t egyszer egy magazin címlapján, majd a zárásnál Wade arcán, a magazinból kivágott kép formájában láthatjuk. Rozsomákra is kapunk egy utalást Wade jóvoltából: "Kinek a zacsiját kellett cirógatnom, hogy saját filmet kapjak? Nem mondhatom meg, de nálatok nem Rozsomáknak hívják." (A szinkron ezzel még a filmek magyar fordításában használatos Farkas nevet is kifigurázta zseniálisan.) Ez a mondat nem véletlenül került a forgatókönyvbe, Rhett Reese író egy interjúban ugyanis elmondta, Jackman sokat tett azért, hogy a film elkészülhessen.

30. Deadpool a film végén a "barátságos" és "közkedvelt" jelzőkkel hivatkozik magára, amely közvetlen utalás Pókemberre. A két karakter gyakran társul egymással a képregényekben, sőt, egy ideig még saját történetük is futott.

Összeállította: Kovács Gergő

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1313901770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.05.14. 12:04:21

4. és ne felejtsük hannibal kinget se a Szentháromságból az utolsó Penge filmből!
süti beállítások módosítása