30 érdekesség, amit talán nem tudtál a Bosszúállók: Ultron koráról

2018. április 04. - Marvel Magyarország

A második Bosszúállók film színfalai mögé kalauzolunk benneteket.

roadtoextra-11.jpg

1. Scarlett Johanssonn terhes volt a forgatások alatt, ezért az ő jeleneteit kellett felvenni elsőként, amíg még nem kezdett el kerekedni. Emiatt három dublőrje is volt, akik állítólag annyira hasonlítottak a színésznőre, hogy Chris Evans is beszédbe elegyedett az egyikkel és csak félúton tűnt fel neki, hogy nem is Johansson-hoz beszél.

2. James Spader volt a rendező, Joss Whedon első és egyetlen választása Ultron karakterére: "Hipnotikus hangja van, ami egyben hátborzongatóan nyugodt, igéző, de emberi és humoros is." Spader a felvételen nem használt semmilyen akcentust és nem torzította a hangját, erre került rá a robot effektus.

3. Joss Whedon-nak egy évébe telt meggyőznie Aaron Taylor-Johnsont, hogy fogadja el Higanyszál szerepét. Aaron amiatt aggódott, hogy egy hatalmas és híres csapattal kell együtt dolgoznia, arról nem is beszélve, hogy a Marvel szerződések nagyon meg tudják kötni az ember kezét a leendő filmvállalások terén. Viszont teljesen megnyugodott, amikor megtudta, hogy Elizabeth Olsen is aláírta a szerződést.

4. Aaron Taylor-Johnson és Elizabeth Olsen a 2014-es Godzilla munkálatain ismerkedtek meg egymással, ahol férj és feleséget alakítottak, míg itt ikreket.

5. A film megjelenésekor az Ultron korában volt a legtöbb vizuális effekt a Marvel filmek közül, közel 3000. A trónt A galaxis őrzőitől vette át, akik 2750 darabbal tartották a rekordot.

6. Joss Whedon azért választotta Higanyszálat és Skarlát Boszorkányt, mert az ő erejüket szerette volna megvalósítva látni filmvásznon: "Az ő erejük vizuálisan is érdekes, remek vérfrissítés és újdonság az eddig megszokott szupererők mellett."

7. A Hulkbuster páncélban három ARC reaktor van elől: egy a mellén, egy-egy a térdeken, míg négy pedig a háton. Ezekbe nem számít bele az az egy, ami a benne lévő Vasembert látja el energiával a páncélja mellkasán. Tehát alaphangon hét reaktor kell a Hulkbuster ideális működtetéséhez.

8. Chris Evans állítása szerint a hivatalos bejelentésig nem tudta, mi lesz a film alcíme. Chris Hemsworth és Cobie Smulders pedig mindketten bevallották, hogy fogalmuk sem volt, ki az az Ultron.

10. James Spader első forgatási napján annyira lenyűgözte a stábot a játékával, hogy azok füttyögéssel és tapssal jutalmazták az első felvétel után.

9. A film kezdeti státuszában arról is volt szó, hogy a kormány hozza létre Ultront a Bosszúállók ellen, de az fellázad.

11. Hogy megvalósítsák a közel 3 méter magas Ultront, az alig 1,6 méter magas Spadernek vastag drótból készült antennás szerelvényt kellett viselnie a fején, tetején két piros golyóval, amelyek Ultron szemeit jelképezték - így a többi színész tudta, hogy hova kell nézniük a közös jelenetek során. Elizabeth Olsen szerint ez nagyon zavarónak bizonyult, mert nehéz volt ösztönösen nem Spadert figyelni az intenzív játéka közben. Amikor elveszett a tekintete, Aaron Taylor-Johnson a "A golyóit nézd, Lizzie!" felkiáltással emlékeztette őt.

12. Taylor-Johnson számára megkötötték, hogy adjon le valamennyit az izomzatából, mert a futók átalában vékonyabbak.

13. Az első film stáblistás jelenete után sokan azt hitték, Thanos lesz a film ellensége, de Joss Whedon Ultron javára döntött: "Földhözragadtnak kell maradtunk. A való világhoz való viszonya teszi kiemelkedővé a Marvel univerzumot. Thanos nem került ki a képből, de sosem volt a második részre tervezve. Egyelőre marad az árnyakban."

14. Whedon szerette volna, ha Pókember és Marvel Kapitány is feltűnik a film végén, de tekintettel arra, hogy a Marvel és a Sony 2015 februárjában egyezett meg, az Ultron kora pedig május elején debütált a mozikban, erre már nem volt idő.

15. Amikor Ultron arra utasítja a robotjait, hogy szálljanak le és csatolják magukat a teherautóra Szöulban, közel egy évig tartott megvalósítani. Ehhez hozzátartozik, hogy mindössze egy animátor dolgozott ezen a jeleneten, akit a munka befejeztével meglepett a stáb egy partival és egy üveg pezsgővel.

16. A Marvel és a Fox között fennálló jogi viták ellenére Hugh Jackman többször is elmondta, hogy szívesen tiszteletét tenné a második Bosszúállókba. Állítása szerint szívesen látott volna egy csatát Rozsomák és Vasember között.

bigthree.jpg

17. Amikor Tony új partnert választ JARVIS helyett, az egyik meghajtón JOCASTA neve olvasható. A képregényekben ő egy Ultron által létrehozott mesterséges intelligencia, akinek Janet Van Dyne-ról modellezte az elméjét és testét. Végül Ultron ellen fordult, és csatlakozott a Bosszúállókhoz.

18. Spader eredetileg csak a hangját szolgáltatta volna Ultronnak, de címszereplőként többet akart tenni. Így történt, hogy ő alakította is a robotot digitális mozgásrögzítő technológa használatával.

19. A forgatókönyv korai változatában a Förtelem is felbukkant volna a film egyik kulcsszerepében Tim Roth alakításában, ami végül teljes egészében kiírásra került.

20. A filmben a legtöbb képernyőidővel Amerika Kapitány (50:25) bír, akit Vasember (45:34), Fekete Özvegy (33:07), Higanyszál (26:43), Bruce Banner (23:55), Skarlát Boszorkány (20:59), Sólyomszem (19:56), Thor (14:18) és végül Vízió (8:41) követ.

21. Joss Whedon eredeti elképzelése szerint Loki tűnt volna fel Thor látomásában Heimdall helyett, de Tom Hiddleston egyéb elfoglaltságok miatt nem tudta volna leforgatni a szóban forgó jelenetet. Bár az utóforgatásokon rögzítettek vele egy cameot, a film végső változatában ez sem szerepelt.

22. A filmet A SHIELD ügynökei második évadának tizenkilencedik epizódja vezeti fel: Loki jogarának tartózkodási helyét Coulson ügynök méri be egy HYDRA bázison, majd Maria Hillen át továbbítja az üzenetet a Bosszúállóknak. Az Ultron kora rögtön azzal nyit, ahogy a csapat a jogar nyomába ered Strucker báró bázisán.

23. Ultron véletlenül levágja Ulyess Klaue karját, amit a képregényekben Fekete Párduc tett meg apja meggyilkolásáért. Ebben a filmben utalnak először Wakandára a Marvel Filmes Univerzumban.

24. Skarlát Boszorkány és Higanyszál a képregényekben mutánsok, míg a filmben a HYDRA kísérletek hatására szereztek képességeket. Ezt a változást az X-Men karaktereket birtokló Fox miatt kellett eszközölni, akik azt is kikötötték, hogy nem hangozhat el a mutáns szó (az eredeti nyelvben ez valóban nem is történik meg a magyar szinkronnal ellentétben).

25. Elizabeth Olsen egy táncoktatóval dolgozott, hogy kecsesebb mozgást tudjon nyújtani az akciójeleneteknél.

26. Whedon elárulta, hogy Thor fürdőzését és látomását eredetileg egy hosszabb jelenet formájában képzelte el, de a vezetők döntés elé állították: Csak abban az esetben szerepelhet a filmben a hosszabb változat, ha Sólyomszemék farmjáról vág ki helyette jeleneteket - a rendező végül értető módon fontosabbnak tartotta a farmot.

27. Az Ultron kora Higanyszálát Aaron Taylor-Johnson, az X-Men filmekét (Az eljövendő múlt napjai, Apokalipszis) pedig Evan Peters alakította. A két színész együtt szerepelt a Kick-Ass első részében.

28. Első találkozásakor a Maximoff ikrekkel a templomban, Ultron egy bíborvörös köpenyt visel. A karakter egy ugyanilyen köpenyben volt látható 1968-ban, legelső képregényes feltűnésekor az Avengers #54-ben.

29. Charles Wood gyártástervező és csapata egy hatalmas díszletet épített a Bosszúállók Toronyhoz, amely a Marvel filmekhez használt addigi legnagyobb kellék volt. A többemeletes díszletben egy nagy ablak kilátást nyújtott New York Cityre, és többek között elkészült a Quinjet hangára is.

30. A film nyitányaként szolgáló HYDRA elleni harcjelenetet Sokoviában utolsóként vették fel a forgatáson.

+1 Magyar vonatkozás: a film végi sokoviai csatajelenetben több magyar jármű is látható. Ikarus buszok, illetve egy UV típusú villamos (ebben végez Skarlát Boszorkány Ultron fő testével). Az UV volt a legnagyobb darabszámban gyártott magyar villamoskocsi, amely 51 évig közlekedett Budapesten. 

Összeállította: Kovács Gergő

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2113803842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt Bartus 2018.04.06. 09:57:55

Tök jól elfért volna az a fürdőzéses jelenet ha nem ragastkodik ahhoz a légből kapott Banner-Romanoff bullshithez.
süti beállítások módosítása