28 érdekesség, amit talán nem tudtál a Thor: Sötét világról

2018. február 26. - Marvel Magyarország

A Mennydörgés Istene visszatért. 

roadtoextra-8.jpg

Szokásunkhoz híven a második fázis második darabja, a Thor: Sötét világ kulisszái mögül is gyűjtöttünk érdekességeket egy cikkre való csokorral.

1. Chris Hemsworth részéről improvizáció volt, amikor a lakásba belépve felakasztotta az egyik fogasra a Mjölnirt.

2. Amikor menekülnek Asgardból, Thor véletlenül lefejezi nagyapja, Bor szobrát, Loki pedig gúnyosan gratulál a megöléséért. Ez egyértelmű utalás a képregényekre, ahol Loki egyik trükkjének bedőlve valóban Thor végez a nagyapjával.

3. A film nyitójelenete az asgardiak és a sötét tündérek háborújával szinte teljes egészében számítógépes munka. Mindössze három karaktert alakítottak ténylegesen emberek a prológusban: Malekithet, Kurse-t és Bor-t, mindenki más CGI volt.

4. Loki az eredeti elképzelések szerint egyáltalán nem is tűnt volna fel a produkcióban, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek volna Malekithre és a sötét tündérekre. A Bosszúállókat követő hatalmas népszerűségének köszönhetően végül újraírták a forgatókönyvet, hogy Loki jelentős játékidőt kapjon.

5. Számtalanszor kellett újraforgatni a jelenetet, ahol Jane Foster felpofozza Thort, mert Natalie Portman nem akarta megütni Christ. Körülbelül a harmincadik próbálkozás után ténylegesen lekevert neki egyet. Később, amikor Jane Lokinak is ad egy pofont, Portmannek már elég volt öt felvétel.

6. A készítők Izlandot választották a Svartalfheim sötét világának a fekete vulkanikus tájai miatt. Maga a "Svartalfheim" név szó szerint azt jelenti ősi norvég (izlandi) nyelven, hogy "a sötét tündérek otthona".

7. A kettejük közti magasságkülönbség miatt először egy dobozra, majd később egy emelkedőre kellett állnia Natalie Portmannek, amikor közelről vették őket vagy csókjeleneteket forgatott Chris-szel.

8. Chris Hemsworth több mint egy évig növesztette a haját a forgatás előtt, hogy hitelesebb legyen a paróka helyett, amit a korábbi filmekben használt Thorként.

9. Stellan Skarsgård nem volt biztos benne, hogy le tudja forgatni a Stonehenge-i meztelen jelenetet, még akkor sem, ha viselhet alsónadrágot. A produkciós csapat ösztönzésként arra emlékeztette a színészt, hogy sokkal rosszabb dolgokat kellett csinálnia A nimfomániás című film második részében.

10. Nagyjából harminc különböző nehézségű kalapácsot gyártottak Thor számára különböző célokra. A legtöbbet használt pöröly alumíniumból készült, de legyártották más anyagokkal és súlyokkal is, beleértve egy puha verziót a harcjelenetekhez. A harmincból öt változatot használtak a leggyakrabban, köztük egy olyannal, amely fényt bocsájt ki a villámokat szóró jeleneteknél.

11. Alan Taylor rendezőt annyira lenyűgözte Adewale Akinnuoye-Agbaje játéka Kurse-ként, hogy még a kaszkadőrt igénylő jeleneteit is vele csináltatta, mert szerinte nem tudták volna olyan jól utánozni a színész mozgását.

12. Egy új nyelvet alkottak kifejezetten a sötét tündérek számára. Christopher Eccleston (Malekith) és Akinnuoye-Agbaje meg kellett tanuljon néhány párbeszédet az idegen nyelvű forgatókönyvből.

13. Az asgardi vízesések az Izlandon található Dettifoss-vízezésen alapultak, amit Eurpóa leghatalmasabb vízeséseként tartanak számon. Egy csapat szinte minden elképzelhető szögből rögzítette a Dettifosst, hogy a film látványvilága a lehető legjobb legyen.

14. Komoly kihívásnak bizonyult a jelenetek rögzítése a híres Stonehenge történelmi helyszínen. Miután megkapták az English Heritage szervezet engedélyét, szembesültek a megannyi forgatásokkal kapcsolatos szabállyal, melyek egyike, hogy csak a normál látogatási időn kívül tartózkodhatnak ott ilyen céllal. A felvétel tehát kora reggel vette kezdetét, és mindössze három órájuk volt, hogy felvegyék a szükséges anyagokat.

15. Josh Dallas eredetileg visszatért volna Fandralként, de az Once Upon a Time sorozathoz olyan szerződés kötötte, amit nem tudott volna felbontani. Helyette Zachary Levi öltötte magára a karakter jelmezét, akit az első film idején is fontolgattak a szerepre.

thorodin.jpg

16. A Dr. Selvig tábláján szereplő írások a Marvel képregények különböző szegleteire utalnak. A "616"-os szám a Marvel univerzum fő világára utal (minden Földet különböző számmal jelölnek, például az Ultimate univerzum az 1610-es, a Marvel Filmes Univerzum pedig a 199999-es). "Simonson relativitáselmélete" egy kikacsintás a Thor füzetek ikonikus írójára, Walter Simonsonra. A "Nexus of All Reality" egy helyszín a floridai Everglades-ben, ahol dimenziók metszik egymást - ezt Man-Thing őrzi. A "Crossroads"-nál különböző világokhoz vezető utak kereszteződnek, míg a "The Fault" egy szakadás a világegyetem szövetében, erre a Galaxis Őrzői figyelnek a képregényekben.

17. Hat óráig tartott felrakni a teljes Malekith sminket Ecclestonra.

18. A sötét tündéreket játszó kaszkadőröknek és statisztáknak át kellett esnie egy olyan edzésen, ahol a kihúzott, büszke testtartásra képezték őket, mivel a sötét tündéreket nemesi származásúként álmodták meg. A jelmeztervezők úgy alkották meg a sisakokat, hogy a szemvonal kissé lejjebb legyen, így a színészek kénytelenek feljebb emelni és hátrahajtani a fejüket, ami egy büszke, erős érzést ad át.

19. Loki tárgyalása a film elején a Sötét világhoz készült előzmény képregényben található, amit a készítők annyira szerettek, hogy beépítették a történetbe. A szóban forgó képregényből az is kiderül, hogy a Bifrösztöt Heimdall és Thor a Tesseract használatával építették újjá a Bosszúállók eseményeit követően.

20. A kőből felépült lény, akivel Thor a film elején harcol egy Kronan. Ez a faj a karakter legelső képregényében, a Journey Into Mysteri #83. számában is felbukkant.

21. A készítők fontolgatták, hogy bemutatják a filmben Muspelheim-et, Surtur és a tűzóriások otthonát. Végül ezt elvetették, és inkább az első részből megismert Jotunheim került a helyére, de egy pillantást azért vethetünk a vulkanikus birodalomra a konvergenica során. Surtur végül Helával karöltve a Thor: Ragnarökben tette tiszteletét - utóbbit még Malekith előtt fontolgatták a Sötét világ gonoszának.

22. Malekith villám égette arca tisztelgés a John Byrne által megálmodott klasszikus megjelenése előtt, ahol az arca félig lila volt. A mellkasi páncélzatán látható csillagburkolat szintén az eredeti képregényekre utal.

23. Natalie Portman elárulta, hogy nem ért rá a film stáblistás jelenetének forgatásakor, ahol Thor és Jane Foster utoljára váltanak csókot. Helyette Chris Hemsworth feleségével, Elsa Patakyval vették fel a jelenetet.

24. A Bosszúállók rendezője, Joss Whedon is írt néhány jelenetet a filmhez. Például neki köszönhetjük a Kronan lénnyel való találkozást (ami eredetileg jóval hosszabb lett volna), illetve amikor Loki Amerika Kapitánnyá változott a folyosón.

25. Amikor Thor és Loki sétálnak a folyosón, utóbbi egy asgardi katona alakját is felveszi. Ugyanaz a katona tájékoztatja Odint Loki haláláról.

26. A Gyűjtőt szerepeltető stáblistás jelenetet James Gunn rendezte, A galaxis őrzői felvezetéseként.

27. Egy elvetett történetszál szerint az Aether hatására önmagát teljesen elvesztett Jane Foster elpusztította volna egész Svartalfheim-et, mielőtt a Föld felé vette volna az irányt. Végül úgy döntöttek, inkább Malekithre fókuszálnak, és nem vezetnek be még egy gonoszt közvetlenül a finálé előtt.

28. Még a stáb számára sem volt világos annak idején Odin sorsa. A Marvel Studios elnöke, Kevin Feige kitért a válaszadás elől, de megjegyezte, hogy vannak terveik, Alan Taylor rendező halottnak hitte, de azért úgy vélte, nem marad ki a folytatásból, míg a karaktert alakító Anthony Hopkins remélte, hogy halott a karaktere.

Összeállította: Kovács Gergő

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9413699504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása