KÉPREGÉNYKRITIKA: Amerika Kapitány: Kizökkent Idő (NMK #04)

2018. február 15. - Marvel Magyarország

Ezúttal egy Amerika Kapitány sztorit ajánlunk figyelmetekbe.

nmk-ak-a-tel-katonaja-ajanlo.jpg

Nagy nap a mai a Marvel rajongók számára: nem csak a Fekete Párduc startolt el hivatalosan is a hazai mozikban, de mától kapható az újságárusoknál a Nagy Marvel-képregénygyűjtemény negyedik kötete, az Amerika Kapitány: Kizökkent Idő.

A 2005-ös Kizökkent Idő az ötödik Amerika Kapitány sorozat nyitótörténete, és egyben az egyik legmegosztóbb, legfelforgatóbb Kapitány sztori a karakter 1940-es megszületése óta. A karakter népszerűsége mindig erősen összekapcsolódott az olvasóközönség aktuális hangulatával a háborút illetően: a második világháború alatt szinte a semmiből vált a legfelkapottabb figurává, de a harcok elcsitultával feleslegessé vált, és minden próbálkozás ellenére sem sikerült visszahozni a régi fényét. A hősies, nácik és kommunisták ellen harcoló hazafi koncepciója a háborún kívül már nem tudott működni, így idővel pihenőre küldték. 1964-ben a Bosszú Angyalai füzetekben tért vissza, ahol az új célok érdekében visszamenőlegesen módosították a múltját érintő történeteket – a szakirodalom ezt hívja retroaktív kontinuitásnak. Ez alapján ő és legjobb barátja, Bucky még közvetlenül a második világháború után, egy Zémó báró elleni küldetés során vesztek oda: miközben a páros megpróbálta megakadályozni a báró távvezérelt rakétájának kilövését, a rakéta velük együtt felszállt, és felrobbant. Míg Kapitány az Északi-tengerbe zuhant és eltűnt, Bucky a robbanásban életét vesztette. A visszamenőleges módosítás során mindazokat a kalandokat, amiket a páros a világháború után élt át, azzal magyarázták, hogy halálukat a kormány eltitkolta, távollétükben más hősök vették fel Kapi és Bucky személyazonosságát.

A jégbe fagyott Rogersre a Bosszú Angyalai találnak rá, a Kapitány így válik az Angyalok tagjává és vezetőjévé. Nem sokkal visszatérése után azonban nemezise, a Vörös Koponya is feléled, így a Kapitány és a Bosszú Angyalai azóta számtalanszor akadályozták már meg a Koponya világuralomra törekvő terveinek megvalósítását, amihez nem egyszer a Kozmikus Kocka valóságmanipuláló képességét is igénybe vette.

Amerika Kapitány első sorozata végül 1996-ban, 454 lapszám után zárult. 1996 és 2002 között több alkalommal indítottak új szériát, egyre jobban eltávolítva a karaktert hagyományos szuperhős szerepből, ami helyett inkább erkölcsi kérdésekkel kellett szembenéznie. Mikor 2005-ben Ed Brubaker és Steve Epting megkapta az ötödik Kapitány-sorozatot, ezt a vonalat erősítették fel. A Kizökkent Időben olyan dolgok tárulnak fel a múltból – különösen Buckyt illetően – amik teljesen új fénybe helyezik mind az ő karakterét, mind pedig Steve-ét. Brubaker kemény fordulatokat rakott a történetbe, számos visszaemlékezéssel, aminek köszönhetően megismerhetjük Kapitány érzelmi viharokat megélő, szenvedő, összezavarodott és esendő emberi oldalát is.

A Kizökkent Időben a S.H.I.E.L.D megkeresi a remetelétbe vonult Kapitányt, miután annak örök nemezise, a Vörös Koponya ismét megszökött a börtönéből. Azonban mielőtt még bármit elkövethetne, valaki meggyilkolja a Koponyát, az általa újra összerakni próbált Kozmikus Kockának pedig hűlt helyét találják. Amerika Kapitány és a S.H.I.E.L.D. kénytelen belátni, hogy a gyilkosság mögött egy még nagyobb és még sötétebb terv húzódik meg. Miközben Rogers próbálja megtalálni a Koponya gyilkosát és visszaszerezni a Kockát, az idővel is versenyt kell futnia, a világ számos pontján elhelyezett bombákat megtalálni és hatástalanítani, és volt barátnőjét, Sharont is meg kell mentenie - ráadásul mindeközben egyre nyomasztóbb hamis emlékek és hallucinációk gyötrik, míg egy idő után már maga sem tudja eldönteni, melyik emlék valós. Míg Rogers a saját démonaival küzd, addig Nick Furynak is megvan a maga problémája: olyan titokra bukkan, amiről tudja, hogy elpusztíthatja a Kapitány eddigi világát.

Ed Brubaker erőteljes és mindent felkavaró történetet teremtett, amelyet Steve Epting markáns vonalvezetésű rajzai és Frank D’Armata sötét színei tesznek tökéletessé. Mondanivaló és képi világ ritkán van ekkora harmóniában egymással: borús, sötét és vészjósló tónusok vezetnek el minket Amerika Kapitány múltjának egyik legsötétebb, mindent megváltoztató titkához. Korszakalkotó sztoriról van szó, amit ma már ikonikussá vált képek kísérnek (mint például a sorozat negyedik számának borítóképe), így a gyűjteményünk egyik fontos darabja lehet - azonban a megértéséhez kell némi háttérismeret, a kezdő képregényrajongóknak nem árt egy kicsit tanulmányozni a karakter múltját.

Rékasi Nóra

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4313672258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása