30 érdekesség, amit talán nem tudtál a Vasemberről

2018. február 03. - Marvel Magyarország

Így rakták össze a Vasembert.

roadtoextra-1.jpg

Bár az Út a Végtelen háborúig kihívásunk ezen a héten a Bosszúállókat helyezi középpontba, a mostanra jól megszokott 30 filmes érdekességet taglaló cikkünk ezúttal a kezdetekhez kanyarodik vissza, hogy pótoljuk a Vasembernél jól elmaradt kulisszatitkokat. Természetesen jövőhéten a Föld legnagyobb hőseinek első közös kalandjához is készülünk hasonló cikkel, de addig is fogadjátok a Marvel Moziverzum nyitódarabját!

1. A forgatókönyv nem készült el teljesen a forgatás kezdetéig, mivel a készítők a történetre és az akciókra fektettek nagyobb hangsúlyt. A párbeszédeket többnyire a felvételek során találták ki vagy improvizálták a színészek, amitől Jon Favreau szerint természetesebbnek tűnik az egész. A legtöbbet Robert Downey Jr. improvizálta, aki valami újat akart ezzel kipróbálni, Gwyneth Paltrownak viszont nehezebb dolga volt: mint elárulta, sosem tudta, hogy mit fog Downey legközelebb mondani.

2. A Clark Gregg által alakított Phil Coulson ügynöknek eredetileg sokkal kisebb szerepe volt a filmben. Valójában a karakterre először csak "ügynökként" hivatkoztak volna, de a munkálatok során annyira jó kémia alakult ki Gregg és a többi színész között, hogy egyre több jelenetet vettek fel vele.

3. Paul Bettany sosem látta a kész filmet. Azt mondta, J.A.R.V.I.S. a valaha volt legegyszerűbb munkája, és kicsit olyan volt neki, mint egy rablás: két órán át vették fel a sorait, kapott egy csomó pénzt, majd nyaralni ment a feleségével (aki később egy másik Tony által alkotott számítógépes rendszer, Karen hangját adta a Pókember: Hazatérésben).

4. Annak érdekében, hogy elkerüljék a spoilereket a film végi sajtótájékoztató kapcsán, azt mondta a statisztáknak, hogy ez egy álomjelenet.

5. Bár problémás múltja miatt annak idején egy rendező sem dolgozott volna vele, Jon Favreau személyesen akarta Robert Downey Jr.-t Tony Stark szerepére. "Látta a nyilvánosság Robert életének legjobb és legrosszabb pillanatait egyaránt. Meg kellett találnia a belső egyensúlyt az akadályok leküzdésére, amelyek messze túlmutattak a karrierjén. Ez Tony Stark. Robert olyan mélységeket tud nyújtani, ami túlmutat egy képregény karakter átlagos problémáin" – mondta. Favreau egészen a kezdetektől úgy érezte, hogy Downey egy "szerethető seggfejet" tud csinálni Starkból.

6. Ez a 2005-ben alapult Marvel Studios legelső önálló produkciója. A Vasember sikerén múlt, hogy végleg becsődölnek, vagy folytathatják nagy volumenű elképzeléseik megvalósítását a közös univerzumról.

7. Tony Stark számítógépes rendszerét J.A.R.V.I.S.-nak (Just A Rather Very Intelligent System) hívják. Ez egy tisztelgés Edwin Jarvis, Howard Stark komornyikja előtt. A mozifilmben azért csináltak belőle mesterséges intelligenciát, hogy ne hasonlítson túlzottan Alfredhoz a Batman franchise-ból.

8. Jon Favreau Kaliforniában forgatta a filmet, mert úgy érezte, hogy túl sok szuperhősfilmen dolgoznak a keleti parton, különösen New York városában.

9. A Tony Stark életét bemutató montázs valódi fotókat tartalmaz a fiatal Robertről és apjáról, Robert Downey Sr.-ról.

10. Hogy felkészüljön a szerepére, Robert Downey Jr. heti öt napot töltött edzőtermekben, illetve különböző harcművészetekbe is belekóstolt.

11. Az 1966-os The Iron Man című rajzfilm főcím zenéje többször is hallható a filmben: a kaszinóban, Tony hálószobájában, valamint Rhodey csengőhangjaként is.

12. A J.A.R.V.I.S. hangját adó Paul Bettany elmondása szerint azt sem tudta először, hogy milyen filmen dolgozik. Csupán Jon Favreau kedvéért vállalta el a munkát, akivel már volt egy közös projektje korábban.

13. Körülbelül 450 különálló darabból alkották meg a Vasember páncélt.

14. Jon Favreau már a kezdetektől három Vasember-filmen gondolkodott. Eleinte csak a második rész ellenségének szánta Obadiah Stane-t, aki az elsőben végig Stark barátja és bizalmasa lett volna. Főgonosznak a Mandarint akarták megtenni, ám mivel Favreau aggódott, miként kezeljék a karaktert így rögtön az első felvonásban, végül úgy döntöttek, hogy őt meghagyják a háttérben mozogni, míg Stane szerepét megvariálják a végül általunk is ismert módon.

15. A forgatókönyv egy korai tervezete szerint Tony Stark alkotta Dr. Otto Octavius csápjait a 2004-es Pókember 2-ben, amit persze el kellett vetni, hiszen a Sony Pictures birtokolta a karakter filmes jogait.

16. Közvetlenül a film végi sajtótájékoztató előtt Tony Stark egy újságot olvas, címlapon egy fotóval a Vasemberről. A kép egy videóból származik, amit lesifotósok készítettek még a film forgatásán és szivárogtatták ki az interneten 2007-ben.

17. Jon Favreau diétával ünnepelte, hogy megválasztották a film rendezőjének, mely során harminc kilót sikerült leadnia.

18. Gwyneth Paltrownak mindösszesen tizenöt percet kellett utaznia ahhoz, hogy eljusson a forgatás helyszínéül szolgáló stúdióba. Állítása szerint ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy elvállalja Pepper Potts szerepét, hiszen a hosszú hónapokon át tartó munkálatok alatt végig otthon lehetett a két gyermekével.

iron-man_2008-1-1200x707.jpg

19. Miközben Pepper végignézi, ahogy Tony eltávolíttatja magáról a sérült Vasember páncélt, látható a háttérben Amerika Kapitány pajzsa egy munkaasztalon. Ez a jelenet számos előzetesben is szerepelt, ám azokból kivágták a pajzsot, ami a közös univerzum egyik legelső fontos utalása volt.

20. Az Iron Mongerrel zajlott összecsapáskor megfigyelhető egy Roxxon logóval ellátott épület. A Marvel univerzumban a Roxxon egy illegális tevékenységeiről hírhedt vállalat, melynek ügynökei többek között Tony Stark szüleinak haláláért is felelősek a képregényekben, és számos MFU produkcióban bukkant már fel említés szintjén.

21. Körülbelül tizenhét évet vett igénybe a film fejlesztése. Eredetileg az Universal Pictures készítette volna el 1990-ben, ők eladták a jogokat a 20th Century Foxnak, az pedig a New Line Cinemának. Végül a 2005-ben alapult Marvel Studios vette kézbe az irányítást, és a filmet 2008-ban mutatták be.

22. A produkciót körülbelül harminc különböző forgatókönyvíró utasította vissza. A legtöbben úgy érezték, hogy Vasember nem elég népszerű karakter egy saját filmhez, és ami a legfontosabb indokuk volt, hogy nem is igazán bíztak egy akkoriban még felmutatni semmit sem tudó független stúdióban.

23. Jeff Bridges nagyon sok olyan Vasember képregényt olvasott el a filmre való készülés során, amikben Obadiah Stane is szerepelt. Szakállat növesztett és leborotválta a fejét, amire elmondása szerint mindig is nagyon vágyott.

24. Többek között Clive Owen, Timothy Olyphant, Nicolas Cage, Sam Rockwell és Hugh Jackman neve is szóba került Tony Stark kapcsán. Rockwell végül egy másik milliárdos fegyvergyártót, Justin Hammert alakította a Vasember 2-ben.

25. Rachel McAdams volt Jon Favreau első számú választása Pepper Potts szerepére, azonban a színésznő végül elutasította azt. Nyolc évvel később, a Doctor Strange-ben Christine Palmert keltette életre.

26. 1999 októberében Quentin Tarantinot bízták meg a film írásával és rendezésével. 2001-ben Joss Whedonnal zajlottak tárgyalások, 2004-ben pedig Nick Cassavetes neve merült fel direktorként az akkor még 2006-ra tervezett film kapcsán. Jon Favreau végül 2006 áprilisában kapta meg a rendezői széket.

27. Brian Michael Bendis képregényíró három oldalnyi párbeszédet írt a Nick Fury jelenethez, amiből a készítők válogatták ki a legjobbakat. Hogy végig titokban maradjon, egy rendkívül kis stábbal forgatták le és rakták be a stáblista elé, amivel hagyománnyá váltak a bónusz jelenetek a Marvel produkcióknál.

28. A filmben öt képregények ihlette páncél is feltűnik. A Mark I egy egyszerű, vasból készült páncélzat, a füzetekben is ezt viselte Stark először. A Mark II egy ezüst színű prototípus, ami a Vasember 2-ben Rhodey-é lesz. A Mark III az első végleges vörös és arany páncél. Ezt JARVIS először tetőtől talpig arany színben mutatja be (kikacsintás a Golden Avengerre, hasonlót viselt Vasember a korai képregényekben), de látható például ezüst és vörös színvariációval is (utalva az 1980-as évek Silver Centurion páncéljára).

29. A képregényekben Obadiah Stane-nek saját cége van "Stane International" néven, és üzleti versenytársak Tony Starkkal.

30. A végső csatában az eredeti tervek szerint lett volna egy jelenet, amiben Tony a Vasember páncélban egy Audi R8-assal nekihajt Iron Mongernek, majd kivágja magát a felborult autóból. Az R8-asnak azonban annyira erős volt a váza, hogy nem sikerült Favreau elképzelései szerint összetörni, ezért inkább elvetették az egész ötletet. A készítőket annyira lenyűgözte a kocsi strapabíró képessége, hogy végül beletették a Vasember 2-be.

Összeállította: Kovács Gergő

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8513630870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.02.05. 11:02:05

"10. Hogy felkészüljön a szerepére, Robert Downey Jr. heti öt napot töltött edzőtermekben, illetve különböző harcművészetekbe is belekóstolt."

ezt már több helyen olvastam,sőt valamelyik részben van fababa is a háttérben.

Minek kérdem én? Vasember sose volt egy Rozsi, vagy Fenegyerek, nem tud verekedni.

akkor meg?
süti beállítások módosítása