KRITIKA: Marvel's Runaways, 1-3. rész

2017. november 22. - Marvel Magyarország

Ígéretes új tartalommal bővült a Marvel Television kínálata.

runaways-trailer-header.jpg

Alig eszméltünk fel a nagyszerűre sikeredett The Punisher egész hétvégés darálásából, november 21-én újabb Marvel sorozat startolt el, ezúttal a Netflix helyett egy másik népszerű streaming szolgáltató, a Hulu kínálatában: Josh Scwartz és Stephanie Savage műsora, a Marvel’s Runaways egy csapat tinédzserről szól, akik rádöbbennek, hogy a szüleik egy gonosz bűnszövetkezet tagjai.

A teljesen eltérő személyiségű és érdeklődési körű srácokban mindössze egy a közös: a szüleik mind tagjai a Pride nevű (látszólag a város céljait szolgáló) csoportnak. Kiskorukban már pusztán ez a tény összekötötte őket, azonban egyikük halála árnyékot vetett a gyerekek barátságára, akik ezután külön utakon kezdtek járni, és mostanra nem csupán elszakadtak egymástól, de kimondottan hideg és ellenséges a viszonyuk.

Nico (Lyrica Okano) igazi kívülálló goth, aki mágiában és a wicca vallásban talált megnyugvást testvére halála után. Karolina (Virginia Gardner) klasszikus modell-alapanyag, az amerikai szépség megtestesítője, egyben anyja egyházának lelkes követője. Chase (Gregg Sulkin) az apja felől érkező magas elvárások miatti nyomást a sportban vezeti le. Lacross játékosként és testépítőként az iskola sztárja, aki a klasszikus "buta, de jóképű" sportoló-sztereotípia mögé igyekszik bújni, de valójában jóval okosabb, mint amilyennek látszik. Alex (Rhenzy Feliz) igazi kocka, a videojátékok és minden tech cucc szerelmese, magának való srác. Gert (Ariela Barer) lila hajú bölcsész és az emberi jogok (kiváltképp a nők jogainak) élharcosa, örökbefogadott húga, Molly (Allegra Acosta) – akinek a szülei szintén a Pride tagjai voltak, míg meg nem haltak – pedig a legfiatalabb, kirekesztett lány, a tinédzser kor küszöbén.

A Pride szokásos éves gyűlésének napján a szülők mellett a gyerekek is találkoznak, majd egy véletlen során szemtanúi lesznek, amint a szüleik emberáldozatot mutatnak be. A titok kényszerű szövetségbe béklyózza őket, és bár a srácok egymást is alig bírják elviselni, most kénytelenek összefogni, hogy kiderítsék az igazságot.

9945b7c9-5a9c-4578-8f79-41515f928296-rugrats_103_0267rt.jpg

De nem csak a közös problémával kell szembenézniük, hanem idővel saját különleges képességeikkel és az ezt övező rejtélyekkel, de ha mindez nem lenne elég, akkor persze ott vannak még a tinédzser lét általános problémái is. A szülői elvárások, a csapattársaknak való megfelelés, bekerülés a különféle diákcsoportokba, az alkohol, a drogok és még számos egyéb veszély és kihívás bonyolítja az életüket.

A Hulu sajátossága, hogy a sorozatot heti bontásban teszi elérhetővé, viszont az első három részt egyben publikálták. Ennek előnye, hogy nagyobb teret ad a történetnek kibontakozni, több mindent lehet egyszerre ábrázolni. Jelen esetben például az első két rész kvázi ugyanazt az eseménysorozatot mutatta be, azonban az első a gyerekek, míg a második a szülők szemszögéből tette ezt. Ezáltal mindkét oldalnak és minden karakternek jutott elég játékidő a kibontakozáshoz, kellően árnyalva lett a kép. Egyrészt láthatjuk egy tinédzser szemével, amit egyébként minden kamasz átél: a szülők tele vannak elvárásokkal, kemények, olykor igazságtalanok, zsarnokiak, vagy épp cikisek – ez pedig olyan dolog, amivel minden gyerek könnyen tud azonosulni ebben az életkorban. Ugyanakkor jó ellenpólust kapunk a felnőttek oldaláról, megmutatva a valódi okaikat és céljaikat, láthatjuk a szeretetüket, gondoskodásukat és gyengeségeiket is. Ahogy a világon semmi, úgy ez a történet sem fekete-fehér, a "rosszak" nem zsigerből gonoszok, sokkal inkább az általuk nagyobbnak vélt jóért, saját céljaik eléréséért harcoló, belül viszont önmagukkal viaskodó és esendő lények.

A sorozat készítői kiváló érzékkel nyúltak a téma bemutatásához, mindemellé a casting is jól sikerült, remek színészi alakításokat láthatunk. A már megszokottá vált (felnőttközpontú) szuperhős történetektől eltérő, üdítően új perspektíva igazán jó húzásnak bizonyult a Marvel részéről.

Az első három rész alapján nagy várakozással tekintünk az évad többi epizódja elé, amiket heti bontásban, keddenként hoz el nekünk a Hulu.

90%

Rékasi Nóra

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4513346957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása