KRITIKA: Marvel's Inhumans, 1. évad, 1-2. rész

2017. szeptember 01. - Marvel Magyarország

Embertelenül kellemes meglepetés.

marvels-inhumans-poster-fokep.jpg

Az Embertelenek királyi családjának történetét azóta vártuk, amióta 2011-ben a Marvel bejelentette, hogy szerepel a Marvel Filmes Univerzumot illető tervek között. Idővel kaptunk hozzá premierdátumot is 2018 novemberére, ám ezt a Pókember: Hazatérés miatt elhalasztották 2019 júliusára. Mindeközben A S.H.I.E.L.D. ügynökeiben egyre nagyobb szerepet kaptak az embertelenek, a stúdió viszont folyamatosan tologatta a film premierdátumát, mígnem végül bejelentették, hogy egész estés mozifilm helyett sorozat formájában debütál majd a történet, méghozzá A S.H.I.E.L.D. ügynökeihez hasonlóan a ABC műsorán.

Azonban a moziélményre vágyó rajongók sem maradtak hoppon, mert a Marvel’s Inhumans első két része egyedülálló módon IMAX kamerákkal került rögzítésre, és a mozivásznon debütál szeptember 1-én. Itthon az Aréna Plaza IMAX-mozija tűzte műsorra, méghozzá egy nappal az amerikai premier előtt, már augusztus 31-étől, mi pedig nem hagytuk ki a lehetőséget, és azt kell mondanunk, megérte. Bár az Inhumans tévés sorozat, de a karakterek képességei, Atillan városa és a látvány egészében is nagyvászonra kívánkozó élmény, amit nem érdemes kihagyni.

A történet alapját képező konfliktus az előzetes nyilatkozatok és a trailer alapján már nagyjából világossá vált: Az Embertelenek – tartva az emberekkel való háborútól – elhagyták a Földet, és többé-kevésbé békésen élnek Attilan városában, ami a Hold felszínén épült, és egy védőburok rejti el az emberek elől. Népüket a királyi család vezeti: Black Bolt (Anson Mount), a felesége Medúza (Serinda Swan), Black Bolt öccse, Maximus (Iwan Rheon), Medusa húga, Crystal (Isabelle Cornish), valamint Bolt unokatestvérei, Gorgon (Eme Ikwuakor) és Karnak (Ken Leung).

Azonban a királyi családot belső konfliktusok sújtják. Maximus, a király testvére nehezen viseli, hogy különleges népe egy kietlen és szegény pusztaság közepén sanyarog, úgy véli, ennél sokkal többre lennének hivatottak. Végül katonai puccsal átveszi a hatalmat Attilan felett, míg a jogos uralkodó és társai a Földre, Hawaii szigetére menekülnek, ahol meglepve ismerkednek az emberiség mindennapjaival.

A színészek kiválasztása mindig is a Marvel egyik erőssége volt, és most sem nyúltak mellé. Anson Mount egyszerre képes megtestesíteni Black Bolt arrogáns és előkelő, ugyanakkor intelligens, szórakoztató és erős oldalát is, mindezt ráadásul szavak nélkül, hiszen az ő képessége a pusztító hangja, egyetlen nyögése is óriási károkat tud okozni. Épp ezért esetében minden érzelmet, gondolatot és szándékot kizárólag gesztusokkal és arcjátékkal lehet közvetíteni, de a színész remekül megoldotta ezt a kihívást, neki köszönhetően egy olyan Boltot kaptunk, aki tiszteletreméltó és képesek vagyunk szimpatizálni vele.

2.jpg

Hasonlóan remek választás volt Serinda Swan Medúza szerepére. A királynőben egy erős jellemű nemest láthatunk, aki azonban nem véletlenül került a trónra: Medúza rendkívül okos, nagy erejű és kitűnő harcos is, ezen kívül rendkívül lojális a férjéhez, akit mindenben támogat. 

Bár a pozíciójukból fakadó távolságtartásuk megkérdőjelezhetetlen, mégis remekül megtartották az egyensúlyt az ábrázolásban a hideg és távoli uralkodók, valamint az egymás iránt elkötelezett házaspár között. A felszín mögött láthatjuk, mennyire szereti egymást ez a két ember(telen), és az is kétségtelenné válik, hogy képességeik mennyire alkalmassá teszik őket népük vezetésére, így minden arroganciájuk ellenére képes velük a néző szimpatizálni.

Mindez viszont a másik oldalra is igaz: A Maximust alakító Iwan Rheon már korábban bebizonyította, milyen remekül képes hozni a negatív karaktert. Most sincs ez másként, az általa megformált herceggel minden tette ellenére is nagyon könnyű azonosulnunk. Motivációi érthetőek, sőt, többségében elfogadhatóak. Emellett nehéz nem szimpatizálni valakivel, aki pont olyan kirekesztettnek érzi magát az embertelenek világában, amennyire ők érezték magukat a mi világunkban. Mindemellett nagyon okos és taktikus, karizmatikus karakter, aki jól tud hatni az egyének és a tömegek érzelmeire is.

5.jpg

Vele ellentétben áll Crystal, az épphogy már nem tini, de még nem felnőtt lány, aki önfejű és harcias, mindazonáltal elég naiv is, így egyelőre még jobbára a felnőttek játékszere. Érdekes lesz látni, hova fut majd ki a története, mert benne van talán a legtöbb fejlődési potenciál. A teleportálásra képes (és nem túl eszes) óriási kutyája, Lockjaw is bekerült a történetbe, és talán az ő CGI látványa az egyetlen, ami némi hiányérzetet szül, ennél kétségtelenül jobb technikai megoldásokhoz szoktunk hozzá.

A király unokatestvérei, Gorgon és Karnak remek támogatók, az egyik a harcias erő, a másik az ész és a logika megtestesítője, érdekes látni a két végletben rejlő lehetőségeket. Az egyetlen picit kiüresedett karakter Auran (Sonya Balmores), aki egyelőre olyan, mintha Charlie egyik angyala kapott volna emberfeletti képességeket. Szemlátomást nagyon lojális a vezetőjéhez, de ennél több egyelőre nem derült ki róla, abszolút ismeretlenek a motivációi.

Ettől eltekintve jól felépített, mélységgel is rendelkező karaktereket kaptunk, a két történetszál, a királyi család belharca, valamint az embertelenek belecsöppenése az emberek világába, és az ebből fakadó helyzetek szépen kiegyensúlyozzák egymást, az első feszültségét a kellő pontokon ellensúlyozza a második humora, egy pillanatra sem hagyva minket unatkozni. Mindez megspékelve a valóban mozivászonra kívánkozó látvánnyal és az ismét zseniális filmzenével. Úgy fest, a Marvel utóbbi téren immár képtelen hibázni.

1.jpg

Az Inhumans egyik előnyös tulajdonsága, hogy viszonylag kevéssé épül a Marvel Filmes Univerzum korábbi alkotásaira. A helyszín, a karakterek és az események is függetlenek a korábban megismert filmektől és sorozatoktól, tehát kvázi nulláról indulva áll meg a lábán. Kétségtelen, hogy az embertelenek létrejötte, a terrigen kristály és köd A S.H.I.E.L.D. ügynökeiben már kapott részletes kifejtést, de az alkotók figyeltek rá, hogy a korábbi műsort nem követő nézők se maradjanak tudatlanul, így ha valaki még életében nem látott Marvel alkotást, akkor is tudja élvezni és érteni a történteket.

A közel másfél órás dupla epizód után egy hónapot kell várni a folytatásra, az összesen nyolc részből álló évadot hazánkban a VIASAT3 októbertől tűzi műsorra heti bontásban. Aki moziban nézi a pilotot, annak is érdemes lesz követnie a televíziós változatot már az első résztől, mert a mozis verzióhoz képest plusz tíz perc lesz a premier tévés változatában.

80%

Ha Marvel és mozi, akkor viszont nem maradhatunk bónusz jelenet nélkül, így azt javasoljuk mindenkinek, hogy ezúttal is várja meg a stáblista végét.

Rékasi Nóra

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1012796746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása