Egy Pókembernél már csak három lehet menőbb – Marvel-Akcióhősök: Pókember - Új kezdet képregénykritika

2021. február 07. - Marvel Magyarország

Könnyed szórakoztatás minden Pókfej-rajongó számára.

pokember_uj_kezdet.jpg

Pókember a világ legnépszerűbb Marvel-hőse, korosztálytól függetlenül. Eddig azonban magyar nyelven nem volt olyan őt szerepeltető képregény, amely a fiatalabb generáció számára is felhőtlenül élvezhető lenne, vagy kifejezetten őket célozta volna. A Vad Virágok Könyvműhelynek hála most ez is megérkezett, ráadásul rögtön három Pókember főszereplésével! 

A keményvonalas képregény olvasóknak valószínűleg ismerős lehet az IDW kiadó neve. Többek között olyan, hazánkban is ismert  címeket adtak ki, mint a modern Tini Nindzsa Teknőcök-képregények vagy éppen a Stephen King fia, Joe Hill által írt horrortörténet, a Locke & Key – Kulcs a zárját. 2018-ban pedig kollaborációba kezdtek a Marvellel, melynek eredménye a Marvel Action-sorozat lett. Ennek első képviselője a Marvel Action: Spider-Man, ami 2020 decembere óta a Vad Virágok Könyvműhely magyar nyelvű kínálatában is elérhető Marvel-Akcióhősök: Pókember címmel.

A történet egy olyan alternatív univerzumban játszódik, ahol a megannyi ismert szuperhős közül csak Tony Stark, azaz Vasember személyazonossága publikus. Peter Parker bár még csak 16 éves, de viszonylag rutinos szuperhősként járőrözik New York utcáin, és minden vágya, hogy Vasember mentoráltja legyen. Ezért is jelentkezik a Hírharsona Stark által finanszírozott gyakornoki programjába, ahol hamarosan megismerkedik a szintén tinédzser Miles Morales-szel és Gwen Stacyvel. A kezdeti kisebb-nagyobb súrlódások után a három kamasz rövid időn belül rájön, hogy több dologban is hasonlítanak, mint azt elsőre gondolták volna.

Az Új kezdet névre hallgató első kötet három fejezeten keresztül mutatja be a Pókfejek újdonsült csapatának megalakulását. Delilah S. Dawson írása gyors és lendületes, nem ragad le a tipikus eredettörténetes kliséknél, és a jól ismert pókcsípés is talán ha fél oldalon, utólagosan kerül megemlítésre. Egyúttal bár a történet során egyértelművé válik, hogy Peter a rangidős szuperhős, azonban Miles-t és Gwent sem kell félteni. Mint ilyen, mindhárom karakter kellően kompetensként van ábrázolva, a köztük lévő kémia is remekül működik, legyen szó akár párbeszédekről vagy a harcok alatti csapatmunkáról.

mapok13.jpg

Ha már harcok, Dawson írását remekül kiegészítik Fico Ossio rajzoló illusztrációi és Ronda Pattinson élénk színei. Az akciójelenetek kellően dinamikusak, amiket megtámogat a kitűnő karakterdizájn is. A három főhős ruháit érezhetően az újabb generációs Pókember-rajzfilmek (Pókember legújabb kalandjai, Pókember elképesztő kalandjai és a Marvel Pókember) inspirálták, ami talán azért sem feltétlenül meglepő, mert Peter ezekben a rajzfilmekben is gimisként lett bemutatva, illetve az utóbbiban Miles és Gwen is központi szerepet töltöttek be. Egy-két háttérkarakter és mellékszereplő ábrázolása nekem valamelyest szokatlan volt, de az összképre úgy igazán nem lehet panasz.

Az elmúlt pár évben robbanásszerűen nőtt a magyar képregénypiac, ugyanakkor ha szuperhős történetekről van szó, nem igazán akadt olyan cím, aminek fő célközönsége kifejezetten a gyerekek lettek volna. A Marvel-Akcióhősök: Pókember ezt az űrt hivatott betölteni. Kiváló bevezető lehet a képregények iránt érdeklődő gyerkőcök számára, ugyanakkor a felnőttek számára is kellően élvezhető, sodró lendületű pókkaland. A sorozatnak még három kötete várható idén, amelyekre a kiadó weboldalán akár egyben is elő lehet fizetni. Az ígéretes kezdés után mindenképp maradunk a folytatására, ráadásul csak reménykedni tudunk benne, hogy a Vad Virágok Könyvműhelynek a többi Marvel Akcióhősök címmel is vannak tervei.

pokember_uj_kezdet_borito.jpgCím:
Marvel-Akcióhősök: Pókember - Új kezdet (Marvel Action: Spider-Man)

Írta:
Delilah S. Dawson
Rajzolta:
Fico Ossio

Eredeti megjelenés:
Marvel Action: Spider-Man 1-3
2018-2019
IDW

Magyar megjelenés:
2020
Vad Virágok

Formátum: Puhafedeles kötet

Oldalszám: 80 oldal
Megrendelhető a borítóra kattintva.

Balogh Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2716410948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása