10 képregény ötlet karácsonyra, amellyel még a legnagyobb rajongókat is meglepheted

2020. december 06. - Marvel Magyarország

Ünnepeld képregényekkel a karácsonyt!

2020-karacsonyi-ajanlo_v2.jpg

Az idei év valószínűleg sokak számára volt nehézségekkel teli, és bár a Marvel-filmeket tekintve is éreztette hatását, azonban a hazai képregényolvasóknak még az elmaradt rendezvények ellenére sem lehetett oka panaszra, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan idén is rekordmennyiségű cím jelent meg. Mivel nemsokára itt a karácsony, a szeretet ünnepe, a tavalyihoz hasonlóan úgy gondoltuk, most is összeállítunk egy ajánlót az ez évi magyar megjelenésekből, melyek garantáltan mosolyt csalnak majd minden Marvel-rajongó arcára, ha karácsony másnapján a fa alatt találja őket.

Bírod az elborult humort?

Ölégia: Deadpool kinyírja a Marvel univerzumot és mindenki mást / Deadpool a Megtorló ellen / Kozmikus Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia (Fumax)

Tavalyi ajánlónkat is a kattant kanadai antihőssel kezdtük, és természetesen idén sem hagyhattuk ki őt, hiszen a Fumax két olyan kötetet is hozott az év folyamán, amiben a nagyszájú zsoldosé a főszerep. Az év egyik első megjelenéseként érkezett, beszédes című Ölégia: Deadpool kinyírja a Marvel univerzumot és mindenki mást jelentősen alapoz Victor Gischler tavalyi trilógiájára (Deadpool: Zsémbes zsoldos, Deadpool-alakulat: Ölőhang, Deadpool-alakulat), ugyanakkor önmagában is megállja a helyét.

A kötetben összesen három minisorozat kapott helyet. A "Deadpool kiirtja a Marvel-univerzumot", ahogyan a címe is sejteti, nem árul zsákbamacskát, és talán sokak számára ezen sztori miatt volt igazán várós a kötet. Azonban ez csak a kezdet! A gyógyszer a "Deadpool: Gyillusztrált kiadás" lapjain gurul el igazán, ahol a jó öreg Wade nekiáll lemészárolni a klasszikus irodalom alakjait. Beowulf, Sherlock Holmes, Frankenstein, Mulán, Pinokkió... Senki sincs biztonságban a zsémbes zsoldos elborult mészárlásától. Az utolsó történet a szintén beszédes című "Deadpool kinyírja Deadpoolt", ahol a Deadpool-alakulat ismert tagjain kívül megannyi új, alternatív univerzum Wade Wilsonját láthatjuk felbukkanni – itt aztán tényleg túlcsordulnak az oldalak a deadpoolságtól.

Ha pedig valaki még mindig úgy érezné, hogy ezzel a morbid agymenéssel sem volt neki elég Wade Wilsonból (vagy épp ellenkezőleg, valami kevésbé elmeroggyant sztorival kezdené a csimicsanga csócsáló szuperhős kalandjait), annak nyugodt szívvel ajánljuk az idei év másik Deadpool-címét, a Deadpool a Megtorló ellent. Itt végre kiderül, hogy egy Wade Wilsonhoz hasonló holdkóros vajon képes-e kihozni a sodrából a mindig sztoikus, vérprofi Frank Castle-t, ráadásul még a jövőre érkező Fekete Özvegyben felbukkanó Kiképző karaktere is tiszteletét teszi.

Ha már Megtorló, nem lenne fair nem megemlíteni az idei év másik legnagyobb agymenését, Donny Cates zseniális Kozmikus Szellemlovas történetét. Az először a Thanos győz lapjain felbukkanó, az eredetihez képest meglehetősen kifacsart Frank Castle, alias a Kozmikus Szellemlovas ebben a kötetben azt az ötletet igyekszik kivitelezni, amit a Végjátékban már Hadigép is pedzegetett: visszautazni az időben, és megölni a bébi Thanost! Vajon sikerül neki?

deadpool-a-megtorlo-ellen-header.jpg

Aki valami keményvonalas klasszikushoz nyúlna...

Végtelen hadjárat (Kingpin Kiadó) / Kitty Pryde és Rozsomák / Köpeny és Kard (Bubi Bolt)

Az év a retro történetek kedvelői számára is tartogatott pár csemegét, hiszen a Végtelen hatalom és a Végtelen háború után februárban a Kingpin végre elhozta nekünk a Jim Starlin által megálmodott trilógia záródarabját, a Végtelen hadjáratot. Sokan már ennyivel is megelégedtek volna, ám nem sokkal ezután a Nagy Marvel Képregénygyűjtemény is elkezdte szállítani a különféle klasszikusokat, az év második felében pedig váratlan meglepetésként érkezett a GooBo kiadóhoz köthető Bubi Bolt bejelentése, miszerint több klasszikus, korábban a Semic által kiadott képregényekben sokszor hiányosan megjelent történet újrakiadása is várható. Az eddigi két kiadás alapján a sorozatra nem lehet panasz, a kurrens képregényméretben kiadott két kötet ugyanis gyönyörűre sikeredett.

A két megjelenés közül az első a legendás X-Men író, az idén hetvenéves Chris Claremont által jegyzett Kitty Pryde és Rozsomák. Claremont neve már-már önmagában garancia lenne a történet minőségét illetően, azonban a Japánban játszódó, Logan mitológiáját bővítő és Kitty jellemét elmélyítő történet a szerző egyik legjobb sztorija. A második kötet pedig a Köpeny és Kard: Árny és fény, ami egy régi csorbát igyekszik kiküszöbölni, hiszen a Csodálatos Pókember számaiban nem ment végig a történet. Most azonban mind az idősebb generáció, mind az újabb Marvel-rajongók is kezükben tarthatják a teljes sztorit, ami nagyszerű bemutatkozása ennek a mindeddig méltatlanul háttérbe szorult párosnak Köpeny és Kard személyében.

2020-ajanlo-klasszikus.jpg

Vissza a csatatérre...

Az Új Bosszú Angyalai: Polgárháború / Polgárháború: Frontvonal (Kingpin)

A Polgárháború a nullás évek egyik legnagyobb képregényes eseménye volt, hatása máig érezhető mind a képregények lapjain, mind a kiadó üzletpolitikájában. A történet a saját minisorozatán kívül az összes akkor futó címbe begyűrűzött, megannyi kapcsolódó, úgynevezett "tie-in" sztorit hozva létre. Ezek között ugyan akad több megkérdőjelezhető minőségű is, azonban a Kingpin által idén kiadott két kötet egyértelműen a színvonalas kiegészítők sorát erősíti.

Az Új Bosszú Angyalai például nemcsak a kiadónál évi rendszerességgel megjelenő Brian Michael Bendis által szerzett képregényfolyamot teszi teljessé, de egyúttal kicsit mélyebben körüljárja az eseményeket az abban résztvevő hősök saját szemszögéből is. Ezzel szemben a Frontvonal hátrébb lép néhányat, és a hétköznapi kisember, egész pontosan két újságíró szemén keresztül mutatja be a Polgárháborút, hasonlóan a Kurt Busiek és Alex Ross páros által jegyzett Csodák korához. Mint ilyen, a kötet érdekes színfolt a Marvel palettáján, és már emiatt is érdemes lehet elolvasásra. Ráadásul a kiadást sem érheti panasz, ugyanis a 280 oldalas képregény az első olyan kötet a Kingpin Kiadótól, ami keménykötésben, kurrens méretben kerülhet a könyvespolcodra. Ez ugyan meg is látszik a kötet árazásán, de a történet, a hossz és a kivitelezés bőven megéri a pénzét.

polgarhaboru-frontvonal.jpg

Emlékezés egy legendára...

Marvel: A csodák világa - Stan Lee leghíresebb történetei (Kingpin)

Két éve, 2018 novemberében távozott el közülünk a Marvel atyjaként tisztelt Stan Lee, az egyik leghíresebb képregényíró, és a cameoszerepek koronázatlan királya. Emiatt legfőbb hazai helytartója, a Kingpin kiadó 2019-ben egy neki szentelt emlékkötettel szerette volna indítani a Legendák sorozatát, azonban a Marvellel való jogi tárgyalások elhúzódása miatt végül csak idén áprilisban sikerült kiadni a gyűjteményt.

Ez idő alatt több könyv és egy képregény is megjelent hazánkban Lee életéről, ez a kötet viszont azzal emelkedik ki közülük, hogy a számára legkedvesebb történetekből válogat, legyenek azok a sajátjai, vagy más írók remekművei. Ezek között ugyan van átfedés más megjelenésekkel is, hiszen a Galactus első felbukkanását elmesélő történet nem olyan régen a Nagy Marvel Képregénygyűjteményben is megjelent, azonban A csodák világa ettől függetlenül is képes hozzátenni az élményhez, mivel a kötet tartalmazza Lee személyes, bensőséges levélrovatait az eredeti füzetek végéről. Már ennélfogva is minden rajongó számára kötelező vétel, akik szeretnének egy kicsit jobban elmélyülni a mester munkásságában.

marvel-legendak-stan-lee.jpg

Ha inkább valami rendhagyóhoz nyúlnál...

A képregények mellett a könyves megjelenésről is szólnunk kell, hiszen idén maximum fokozatra kapcsolt a Szukits kínálatában megjelenő Nagy Marvel Regénysorozat kiadása. A folyamatosan bővülő gyűjteményes sorozat válogatott történeteket tartalmaz a Bosszúállók lebilincselő világából, és már létező képregényes sztorik regényes átiratai mellett (Venom: Halálos védelmező, Polgárháború, Sötét Főnix, Fekete Párduc: Ki a Fekete Párduc?) eredeti történetekkel is kecsegtet (Pókember: Hatalomátvétel, Bosszúállók: Mindenki uralni akarja a világot, Deadpool: Praclik, Thanos: Halálos ítélet), hogy mindenki megtalálhassa a számára legérdekesebbet. Ha tehát olyan formában szeretnél belecsöppenni a Marvel-univerzumba, mint még eddig soha, érdemes kézbe venni pár kötetet.

2020-ajanlo-nmr.jpg

Mint arra a bevezetőben már kitértem, a jelenlegi járványhelyzet ellenére is kifejezetten bőséges képregényes éven vagyunk túl. Mint ilyen, az itt szereplő címek csak egy kis részét képezik mindannak, ami idén megjelent. A Fumax kiadó például a napokban érkezik Tom King legendás modern klasszikusával, a Vízióval, ami a jövő év elején érkező WandaVízió egyik legfontosabb ihletforrása volt, és amiről természetesen hosszabban is értekezünk majd.

Ha kíváncsiak vagytok további megjelenésekre is, érdemes körülnézni a könyvesboltok polcain, vagy ellátogatni a kiadók webshopjaiba. Biztosak vagyunk benne, hogy a jelenlegi kínálat mellett minden képregénykedvelő megtalálja a tökéletes meglepetést.

Összeállította: Balogh Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7316320250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása