10 szuperállat Marvel-karakter az állatok világnapjára

2020. október 04. - Marvel Magyarország

Több mint szimpla házi kedvenc.

pet-avengers-header2.jpg

A humán tulajdonságokkal felruházott különböző állatok mindig hálás témái voltak az emberek meséinek, hiszen általuk könnyedén el lehet szakadni a mindennapi élettől, miközben görbe tükröt állítanak neki. De mi van akkor, ha szuperképességgel is felruházzák őket? A Marvel Comics a történelem során többször is eljátszott a gondolattal, és néha egy-egy ismert hős állat megfelelőjével hozakodott elő, néha viszont merőben más szuperállatokat teremtett a képregényekben, ráadásul többükkel a füzeteken kívül is találkozhattunk már.

A teljesség igénye nélkül szeretnénk most bemutatni tíz ilyen Marvel-karaktert az állatok világnapja alkalmából. A sorrend abszolút véletlenszerű.

Howard, a kacsa (1973)

howard-the-duck.jpg

Howard, a kacsa valamilyen egészen felfoghatatlan oknál fogva 1973-ban kelt életre a papírlapokon Steve Gerber és Val Mayerik által. Az első látszatra Donald-koppintásnak tűnő karakter a Marvel képregények egyik legszórakoztatóbb, szatirikus humorú alakja, aki egy a Földhöz hasonló, emberszerű kacsák által uralt alternatív dimenzióban él, míg nem egy nap teljesen véletlenül a világunkba kerül. A Quack Fu harcművészetben jártas Howardnak nincs semmilyen különösebb szuperképessége, ám cserébe mindenkinek beszól, és minden csajra ráhajt. A karakter első filmes felvonultatása George Lucasnak és a Lucasfilmnek hála (?) 1986-ban volt, zakózott is egy hatalmasat, míg a Marvel Moziverzumban del Toro gyűjteményében bukkant fel A galaxis őrzői végén, legutóbb pedig a Bosszúállók: Végjátékban szerepelt egy pillanatra.

Póksonka (1983)

spider-ham.jpg

Spider-Ham, vagyis polgári nevén Peter Pacal egy antropomorf pókmalac, azonban ő nem malac volt eredetileg, hanem pók, megalkotói (Larry Hama, Tom DeFalco és Mark Armstrong) ugyanis kifordították a klasszikus Pókember-eredetsztorit, így ebben a változatban egy Peter nevű pókot harapott meg egy balul elsült kísérlet következtében May Pacal – aki ezután úgy kezdett el viselkedni, mintha Peter nagynénje lenne. A karakter először 1983 novemberében lépett színre az egy számból álló Marvel Tails Starring Peter Porker, the Spectacular Spider-Ham című képregényben (amit a Marvel Tails nevű, humoros one-shot sztorikból álló sorozat részeként adtak ki), utána viszont kapott egy saját, kéthavonta megjelenő folyamot is. Legutóbb a Pókember – Irány a Pókverzum című animációs filmben láthattuk, amelyben a szenzációs John Mulaney szólaltatta meg.

Szájzár (1965)

lockjaw.jpg

Hosszan lehetne sorolni a három éve megjelent Inhumans-adaptáció negatívumait, de a többség inkább próbálja csendben elfelejteni, hogy egyáltalán létezett ez a sorozat. Abban is mindenki egyetért, hogy a show-t Szájzár, az Inhumánok óriási bulldogja vitte el abban a kevés jelenetben, amikor a tévés büdzsé egyáltalán lehetővé tette a szereplését. A képregényekben ennél is jóval szerethetőbb hatalmas kutyát legfőképp utazásra használja a királyi család, hiszen adottsága révén képes teleportálni. Meglepően szoros kötelék fűzi az Inhumánok vezetőjéhez, Fekete Villámhoz, illetve a királyné húgához, Kristályhoz. A teljes csapattal egyetemben 1965-től datálva szórakoztatja az olvasókat, Stan Lee tollából és Jack Kirby ecsetéből.

Csuvi/Goose (2006)

chewie.jpg

Marvel Kapitány vörös szőrű kis kedvence minden macskás Marvel-rajongót levett a lábáról a tavaly mozikba küldött produkcióban – Samuel L. Jackson mellett még az általa megformált Nick Furyt is, ami mindnyájan tudjuk, hogyan végződött. Goose ugyanis átlagos macska helyett egy meglehetősen veszélyes földönkívüli faj, az aranyos háziállatok külsejét magukra öltő Flerken tagja, aki ha fenyegetve érzi magát, akkor csápokkal teli szörnyeteggé változik. A legfontosabb különbség, miszerint a képregényekben a Csillagok háborúja népszerű figurája után a Chewie névre hallgat, és habár nem egyértelmű, miért változtatták meg, de tekintve, hogy a Marvel Kapitány amúgy is csurig van Top Gun utalásokkal, logikus döntés volt az egyik karakteréről elnevezni a cicát.

Lockheed (1983)

lockheed.jpg

Kitty Pryde imádni való földönkívüli szárnyas kiskedvencét még Chris Claremont alkotta meg 1983-ban. Lockheed egy méhkas-szerű társadalomban élő faj tagja, aki először akkor találkozott az X-Mennel, amikor hazájának ősellensége, a Fészek elrabolta és egy idegen bolygóra hurcolta a csapatot. A leginkább egy lila sárkányra hasonlító lény segített Kitty Pryde-nak megszökni, majd vele tartott a Földre, és azóta szinte elválaszthatatlan barátok lettek. Lockheed nemcsak cuki, de veszélyes is, többek között tűzokádásra, illetve nála nehezebb emberek felemelésére képes, így a harcban is nagy hasznát veszik az X-ek. A képregényeken kívül eddig még nem sok feldolgozásban bukkant fel, első mozifilmes megjelenésére az idén bemutatott Az új mutánsokig kellett várnunk, ahol Iljána Raszputyin szövetségeseként láthattuk.

Ebpool (2010)

dogpool.jpg

Deadpoolnak annyi alternatív verziója van, hogy azt felsorolni is lehetetlen. Ebpool egy közülük, és nem meglepő módon ő egy kutya. Eredeti nevén Wilson, aki egy kozmetikai cég szörnyű kísérleteinek tesztalanya volt, melyek Deadpoolhoz hasonlóan a testét eltorzították, cserébe viszont öngyógyító erővel ruházták fel. A csúf kutyus akármerre járt, mindenhol csak üldöztetéssel találkozott, így végül egy cirkuszban lelte meg a helyét, mint fő attrakció. A nézők mindenfelől özönlöttek, hogy maguk is megcsodálják az elpusztíthatatlan blökit, ez viszont felkeltette Ebpool megteremtője, Dr. Braun figyelmét is, aki egy újabb kísérletének eredményével, a Rozsomák nevű halálos kutyával érkezett a helyszínre. Miután Ebpool legyőzte nemezisét, csatlakozott az interdimenzionális Deadpool-alakulathoz, ahol még nem is ő volt a legbizarrabb tag.

Vörös Szárny (1969)

redwing.jpg

Sólyom hűséges társa, Vörös Szárny már az amerikai képregény ezüstkora óta jelen van, Stan Lee Gene Colannel karöltve ugyanis 1969 szeptemberében álmodta meg a Captain America sorozat részeként. A filmes interpretációval ellentétben, ahol a modernebb megközelítés érdekében egy összecsapásokra és felderítésre egyaránt bevethető, a Stark Industries által kifejlesztett drónként mutatták be, Vörös Szárny eredetileg egy madár, vörös színezetű tollakkal. Sam Wilson és közte sokáig fennállt egy megmagyarázhatatlan telepatikus kapcsolat, amely abban nyilvánult meg, hogy Sólyom képes volt látni Vörös Szárny szemén keresztül, valamint a gondolataival irányítani őt. Mint később kiderült, ez Vörös Koponya ármánykodásának volt köszönhető a valóságmanipuláló Kozmikus Kocka segítségével.

Devil Dinosaur (1978)

devil-dinosaur.jpg

Jack Kirby művészete és munkássága nagyban befolyásolta a képregényes szakmát, nem csoda hát, hogy mindkét nagy kiadónál lehetőséget kapott új, saját figurák és sorozatok indítására is. A 70-es évek második felében egy rövid ideig visszatért a Marvelhez, és ekkortájt pattant ki a fejéből többek közt Devil Dinosaur karaktere, egy tomboló, piros dinóé. Az általa írt és rajzolt széria mindössze kilenc füzetet élt meg, de az ominózus T-rex közel sem lett elfelejtve, és a történetét más szerzők vitték tovább a későbbiekben. Devil Dinosaur az emberekével megegyező intelligenciaszint birtokosa, és amellett, hogy mindent tud, amit egy dinónak kell, méretváltoztatásra is képes. Jelenlegi ismereteink szerint fejlesztési fázisban jár egy a Marvel 2016 óta futó Moon Girl and Devil Dinosaur című képregényén alapuló animációs sorozat, a Marvel Moziverzumban is felbukkanó Laurence Fishburne jóvoltából.

Mordály (1976)

rocket-raccoon2.jpg

A magyar keresztségben Mordály névre hallgató, mosómedveszerű lény hamar a Marvel Moziverzum egyik legkedveltebb karaktere lett. Az eredetileg 89P13 kódnevet viselő félvilági szerzet illegális génmódosítások következtében vált értelmes teremtménnyé, és technológiai szakivá. Elsősorban fejvadász és kalandor, amit jól kiegészítenek remek pilótaképességei és fegyverszakértői ismeretei. Leghűségesebb társával, Groottal többször kerültek már szembe a törvénnyel. A karakter 1976-ban mutatkozott be a Marvel Preview #7-ben. Megalkotói Bill Mantlo író és Keith Griffen illusztrátor, akiket bevallottan inspirált a The Beatles „Rocky Raccoon” című dala. Önálló sorozata mellett több karakter oldalán is felbukkant a képregények lapjain, mégis a galaxis egyik őrzőjeként vált igazán ismertté. A filmekben Bradley Cooper hangján ontja keserű, cinikus poénjait.

Throg (1986)

throg.jpg

Azt eddig is tudtuk, hogy Loki nagy surmó tud lenni Thorral, de a testvérét békává változtatni még tőle is aljas húzás volt. Az ominózus eset 1986-ban történt meg, az egyik legviccesebb Thor-képregényben. Miután megküzdött egy csapat patkánnyal, a breki-villámisten megszabadult Loki átkától, ám előtte még hátrahagyott egy letört szilánkot a Mjölnirből, melyet aztán Simon Walterson (az alkotója, Walter Simonson után elnevezve) talált meg, aki egy boszorkánynak hála szintén béka lett. Amikor sikerült megemelnie a darabot, ő is szert tett a villámlás istenének erejére, és innentől kezdve Thrognak nevezte magát. A béka-Thor a képregényeken kívül eddig még csak a Pókember elképesztő kalandjai című rajzfilmsorozatban bukkant fel, ám a Thor: Ragnarökből megtudtuk, hogy a bizarr eset a Marvel Moziverzumban is megtörtént valamikor.

Mi ennyivel készültünk számotokra, ezek volnának hát a kedvenc szuperállataink a Marvel világában. A kommentek között természetesen ne habozzatok megírni, hogy nektek ki a kedvencetek a palettáról!

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1316216010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intelligensmosópor-jogi aktivista 2020.10.04. 15:36:51

Ok akkor néhány újabb...

Aleister és Anton, Doktor Strange "csajozóművész" kígyói (komolyan, nincs az a csaj akinek be ne szólnának) Jason Aaron 2015-ös sorozatából, és azóta kb mindenhonnan.

Jeff a mini-szárazföldicápa a 2018-as West Coast Avengers-ből.

Jonathan a megállíthatatlan, aki a Rozsomákok rozsomákja, a 2015-ös All-New Wolverine-ből.

Intelligensmosópor-jogi aktivista 2020.10.04. 17:21:21

Ehhhh... még több! Kutyus különkiadás:

Cosmo (Nova, 2008), a Knowhere űrállomás biztonsági főnöke, volt szovjet kozmonauta eb.

Thori (Journey into Mystery, 2010), az Asgardi királyi család gyerekeinek hel-kutyája, azért így mert Loki-nál kezdte jelenleg talán Thor-é... már amikor nem Laussa-ra vigyáz vagy valami. Rettenetes a modora és szeret gyilkolászni.

Bats (Doctor Strange, 2018), Doktor Strange szellemkutyája... mármint Strange John Wick-be ment át a halála miatt, és az eb azóta is kísért nála.
süti beállítások módosítása