TOPLISTA: A Fox Marvel-produkciói a legrosszabbtól a legjobbig

2020. szeptember 26. - Marvel Magyarország

Lássuk, mi mindennel járult hozzá a stúdió a Marvel örökségéhez az elmúlt húsz évben!

fox-marvel-movies-header4.jpg

Hosszas huzavona után nemrég végre mozikba került Az új mutánsok, ezzel pedig hivatalosan is bemutatták a Disney-vel való egyesülés előtti 20th Century Fox utolsó Marvel-filmjét. Egy korszak lezárult, mi pedig úgy éreztük, itt az ideje visszatekinteni a stúdió élőszereplős adaptációnak teljes termésére.

20. Fantasztikus Négyes (2015)

Valahol a multiverzumban létezik egy változata a 2015-ös Fantasztikus Négyesnek, amely pont úgy készült el, ahogyan azt a rendezője, Josh Trank megálmodta. Sajnos mi nem ott élünk, így nekünk csak ez a szanaszét nyirbált, logikai bukfencekkel és Asylum-produkciókat idézően pocsék dialógusokkal utófűszerezett förmedvény jutott, melynek egyetlen szórakoztató elemét a Kate Mara fejére oktrojált, Pom Pom meséiből szalasztott paróka biztosította.

19. Elektra (2005)

Vajon mi lenne, ha egyszer a Hallmark Channel készítene Marvel-adaptációt? A Fox mintha erre a kérdésre kereste volna a választ az Elektrával. A harcművészeti filmek legzsibbasztóbb kliséit egy random családi drámával vegyítő box office-katasztrófa legnagyobb bűne mégis az volt, hogy a hasonlóan vállalhatatlan Macskanővel karöltve több mint tíz évre elrettentette a Marvelt és a DC-t attól, hogy női főszereplős szuperhősfilmekbe invesztáljanak.

elektra_jennifer_garner.jpg

18. X-Men kezdetek: Farkas (2009)

Farkas a Marvel panteonjának egyik legnépszerűbb karaktere, így kiemelten nagy várakozás előzte meg az első szólófilmjét. Gavin Hood rendező sajnos nemhogy nem volt képes megugrani a magas lécet, de botlábú gyerek módjára fejelte le azt. Nehéz eldönteni, hogy a sztori fantáziátlansága, a borzasztó szappanopera-elemek, Stryker bajuszpödrő rajzfilmgonosszá degradálása, Deadpool karakterének meggyalázása vagy a félkész CGI-jal összetákolt jelenetek voltak-e a legfájóbbak.

17. X-Men: Sötét Főnix (2019)

Simon Kinberg rendezői bemutatkozása kicsit olyan, mintha egy lelkes egyetemista kapott volna 200 millió dollárt a vizsgafilmje megrendezésére. Az X-Men franchise lezárásaként és minden idők egyik leghíresebb Marvel-képregényének adaptációjaként egyaránt kudarcot vall a Sötét Főnix, mely néhány szépen megkomponált VFX-pillanatnak, Sophie Turner ügyes alakításának, illetve Hans Zimmer fantasztikus zenéjének köszönhetően még éppen kiemelkedik a nézhetetlen kategóriából.

16. A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó (2007)

Volt idő, amikor ez a film jóval hátrébb került volna a listán, de a Fox azóta bebizonyította, hogy ha a Fantasztikus Négyesről van szó, mindig van lejjebb. A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó önmagában egyébként még szórakoztató is, már ha az ember nem múlt el nyolc éves. Az Ezüst Utazó karakterét például kifejezetten jól sikerült életre kelteni, ám a sok infantilis poént, illetve Mr. Fantastic bicskanyitogató táncjelenetét így is nehéz elfelejteni.  

b000y2kttg_fantastic4riseofthesilversurfer_uxfx1_v144347137_sx1080.jpg

15. X-Men: Az ellenállás vége (2006)

A film, amely kis híján taccsra vágta az egész franchise-t. Brett Ratnernek mindössze másfél órára volt szüksége ahhoz, hogy két ikonikus X-Men történetet is meggyalázzon, illetve hogy a kukába hajítson mindent, amit Bryan Singernek az elmúlt hat évben sikerült felépítenie. Az ellenállás végének azért megvoltak a maga pillanatai. Magneto hídemelős mutatványa például kifejezetten emlékezetes volt, Bestia és Kitty Pryde debütálása sem okozott csalódást, illetve a Hugh Jackman és Famke Janssen közti elképesztő kémia is sokat javított az összképen.

14. Az új mutánsok (2020)

A szuperhősös zsánert a horroral és John Hughes Nulladik órájával ötvözni első hallásra kifejezetten izgalmas elképzelésnek tűnik, de most már sajnos tudjuk, hogy Josh Boone rendező alkalmatlan egy ehhez hasonló stílusbravúr kivitelezésére. Az új mutánsok horrornak nem elég félelmetes, szuperhősfilmnek nem elég akciódús, drámának pedig túl felszínes. Ezen a ponton persze már az is kisebb csoda, hogy a produkció egyáltalán mozikba került.

13. Daredevil – A fenegyerek (2003)

Fenegyerek első és mindezidáig egyetlen mozifilmje a maga korában sem kápráztatta el a nagyérdeműt, de az idő még jobban elbánt vele. Az erőltetett komorság, a videoklipként összevágott, helyenként teljes abszurditásba hajló jelenetek és a Mátrixot otrombán kopizni próbáló közelharcok valami különösen furcsa elegyet adtak ki. A korai kétezres évek láncos farmert hordó, bezselézett hajú rockzenészeinek egymást követő betétdalai még egy lapáttal rátettek erre a szürreális élményre.

b001gj3bpu_daredevil_uxfx1_v142676559_sx1080.jpg

12. X-Men: Apokalipszis (2016)

Az eljövendő múlt napjai után mind azt hittük, hogy az X-Men franchise végre megint sínen van, de aztán jött az Apokalipszis. A film egyébként élvezhető, az akciójelenetei rendben vannak, a színészek összességében kitettek magukért és több emlékezetes pillanattal is gazdagodhattunk általa. Mindazonáltal a sztoriban éktelenkedő logikai hézagok, a karakterek zavarosan felépített motivációi és a statisztaszerepbe kényszerített ikonikus szuperhősök miatt mégsem volt őszinte a mosolyunk.

11. Fantasztikus négyes (2005)

A Fantasztikus négyes ugyan nem rengette meg a világot, de ha nincsenek nagy elvárásaink vele szemben, egész jól szórakozhatunk rajta. A vígjátékokon edződött Tim Story a szombat reggeli rajzfilmek világát idézte meg ezzel az adaptációval, melyben inkább a humor és a helyzetkomikum kapott nagyobb szerepet az akció és a dráma helyett. A karakterek ettől függetlenül szerethetők voltak, Chris Evans és Jessica Alba bónuszként pedig különösen jól mutattak a feszülős F4-uniformisokban.

10. Farkas (2013)

Az X-Men kezdetek: Farkas után a Fox adott még egy esélyt a Logan-szólófilmnek. A folytatás, melyben James Mangold rendező a címszereplő japán kalandjait vitte vászonra, szerencsére klasszisokkal jobb lett, mint az első próbálkozás. Habár az egzotikus helyszínek, a helyi kultúra és a remek japán színészek sokat adtak hozzá ehhez a feldolgozáshoz, az alapjául szolgáló képregényt nem igazán sikerült megközelíteni, ráadásul az egész sztori inkább csak mellékvágánynak érződött a címszereplő életében.

wolver1.jpg

9. The Gifted – Kiválasztottak (2017-2019)

A Fox második élőszereplős Marvel-sorozata nem kapott túl sok figyelmet, ráadásul elég gyorsan kaszálták is. Pedig összességében kifejezetten szórakoztató széria volt ez, amely a kilencvenes években futó X-Men animációs show hangulatát hozta vissza egy kicsit, miközben egy sor kevésbé ismert, mégis nagyobb reflektorfényt érdemlő karaktert vonultatott fel. A szereplők és a worldbuilding kellően érdekesek voltak, és szerencsére az alkotók a szuperképességekkel sem bántak csínján.  

8. X-Men: A kívülállók (2000)

Ahol minden elkezdődött. Addig a pontig a Penge volt az egyetlen jövedelmező Marvel-mozifilm, majd jött Bryan Singer és megismertette a nagyközönséggel a mutánsokat. Az X-Men: A kívülállók mondhatni még csak tesztelte a vizet a szuperhősös produkciók számára, éppen ezért az alkotók sokat tompítottak a mű "képregényességén". Ellenben sikeresen bebizonyították azt, hogy egy ilyen film is érinthet a fajgyűlölethez vagy a másság elfogadásához hasonló komolyabb témákat.    

7. Deadpool 2. (2018)

A film, amelyből három verzió is készült. A Deadpool várakozáson felüli sikere után nagy nyomás nehezedett a stúdió vállán, de ezúttal szerencsére nem vallottak kudarcot. A folytatás egy igazi őrült hullámvasút, tele meglepetéssel, pazar akciójelenettel és rekeszizmokat nem kímélő poénnal, emellett pedig még szíve is van. Ugyanakkor a hangnem kissé ingadozik, ráadásul Kábel és Dominó karakterét sem használta ki eléggé a forgatókönyv.   

deadpool_2.png

6. X-Men: Az elsők (2011)

A hatvanas évek James Bond-filmjeire alapozni egy X-Men-produkciót kissé furcsa elképzelés. Ki hitte volna, hogy ilyen piszok jól fog működni ez a képlet! A Matthew Vaughn rendezte prequel egy karakterközpontú, földhözragadt szuperhősfilm remek párbeszédekkel és emlékezetes akciójelenetekkel, mindehhez pedig a hidegháború biztosít izgalmas hátteret. James McAvoy és Michael Fassbender továbbá telitalálatnak bizonyultak a fiatal Xavier és Magneto szerepében.

5. Légió (2017-2019)

Még egy alkotó sem kapott akkora kreatív szabadságot egy Marvel-produkció elkészítése során, mint Noah Hawley, ő pedig nem volt rest élni a lehetőséggel. Az általa megálmodott Légiónak az alapul szolgáló képregényekhez ugyan nincs sok köze, ám a sorozat eszelős képi világa és kirobbanó kreativitása bőven kárpótol minket emiatt. A leginkább egy LSD-tripre hajazó széria sokak gyomrát megfeküdte, ám azok, akik egyszer rákattantak, nehezen jönnek le róla.   

4. X-Men: Az eljövendő múlt napjai (2014)

Az eljövendő múlt napjai azon ritka példák egyike, amikor a filmadaptáció még az alapjául szolgáló képregényt is felülmúlta. Ebben a produkcióban gyakorlatilag minden benne van, amit egy X-Men-rajongó csak kívánhat. Átélhető karakterdrámák, sci-fi köntösbe bújtatott társadalmi kérdések, okos cselekményszövés, bombasztikus akció, látványos szuperképességek széles palettája, na meg több generációnyi remek színész, akik az évek során a franchise alapköveivé váltak.

x-men-days-of-future-past-ellen-page-shawn-ashmore-daniel-cudmore.jpg

3. X-Men 2. (2003)

Az X-Men: A kívülállók remek film volt, de a folytatással összevetve még a fasorban sem végezne. Mintha a Fox hirtelen maximumra tekerte volna a gázlángot, és amit a platnin kisütöttek, az egész egyszerűen fantasztikus lett. Miközben Bryan Singer olyan, 17 évvel később is lenyűgöző képsorokat kanyarított a vászonra, mint Árnyék debütáló magánszáma vagy Farkas és Halálcsapás bunyója, a fókuszt végig a karaktereken tartotta, akiknek a nagyon is emberi problémáit bárki magáénak érezheti, ha volt már része társadalmi kirekesztésben vagy találkozott ezzel a jelenséggel.

2. Deadpool (2016)

Ryan Reynolds Wade Wilsonja a legelcseszettebb karaktereként kezdte meg pályafutását az X-Men univerzumában, végül a franchise egyik vezéralakjaként tért vissza. A 2016-os Deadpool dramaturgiailag talán nem tökéletes alkotás, mindenesetre még a Marvel Moziverzumban sem jutott senki ennyire közel ahhoz, hogy egy szuperhőst úgy ültessen át a nagyvászonra, mintha az szimplán csak kisétált volna a képregényekből. Nem csoda, hogy a közönség azonnal keblére ölelte a zsémbes zsoldos fekete humorban gazdag és az R korhatárjelzésre minden tekintetben rászolgáló szólófilmjét. 

1. Logan – Farkas (2017)

Harmadik nekifutásra csak sikerült összehozni a tökéletes Farkas-filmet. A lista korábbi nevezői közül több produkció is próbálkozott különböző műfajok vegyítésével, de senki nem tudta olyan hibátlanul végrehajtani a bravúrt, mint James Mangold, aki ezúttal jóval nagyobb alkotói szabadságot élvezhetett westernbe ágyazott szuperhősfilmje elkészítése során. Logan szikár és szomorú búcsúballadája olyan erősen markolt a nézők szívébe, mint korábban egy képregényadaptáció sem, miközben Hugh Jackman és Sir Patrick Stewart életük egyik legjobb alakításával örvendeztették meg a rajongókat.

logan.jpg

Számunkra így néz ki a Fox Marvel-filmjeinek rangsora. A ti listátok hogyan módosulna? Melyik produkció volt a kedvencetek és melyiket utáltátok a legjobban? Osszátok meg velünk kommentben!

Összeállította: Szatyina Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5116214452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.09.28. 10:29:09

a giftedet annyira untam, hogy az első évadot a felénél feladtam. az előkelő helyezését nem egészen értem.

hogy a fenegyerek filmet miért utálják ennyire sose értettem.
igaz, hogy nekem a karkater top 5 képregényhős ever, de ez a film se volt olyan gyenge sztem. Célpont, és Vezér is nagyon eltalált volt, mind színész, mind alakítás, és hol volt ekkor még nolan realizmusa, mikor murdock már kiköpi a fogát a zuhany alatt a bunyó után?!
Simán az f4 helyére tenném a listára.

Az x-men, és az x-men elsők simán helyet cserélnének nálam.

a 20ik helyen lévő f4 verziót nem láttam a mai napig, nem merem megnézni. illetve az új mutánsokat még nem sikerült.
süti beállítások módosítása