Az X-Men: Sötét Főnix lett 2019 legnagyobb vesztese: Mutatjuk a számokat!

2020. április 29. - Marvel Magyarország

Azért van mire büszkének is lenni a zsánernél maradva.

dark-phoenix-sophie-turner.jpg

A 20th Century Fox égisze alatt készült utolsó X-Men-film gyenge teljesítményének több oka is van, köztük az előző filmek fogadtatása, a stúdió felvásárlása és a rossz marketing, ugyanakkor ezektől függetlenül is egy egészen szomorú rekordot tudhat magáénak: a tavalyi év legnagyobb anyagi veszteségét termelte, amire mutánsfilmek tekintetében még sosem volt példa.

A produkció az Egyesült Államokban 65 millió, világszinten összesen 252 millió dolláros eredményt tud felmutatni, ezzel jócskán alulmúlva az eddigi minimumokat, miközben újraforgatásokkal és a marketinggel együtt több mint 343 millió dollárba került a Főnix hattyúdala. A mozis bevételeknek ráadásul csak egy részét kapja a stúdió, úgyhogy még a különböző szolgáltatások licencdíjaiból befolyt összeggel együtt is nagyot buktak a filmmel: a Deadline számításai szerint egész pontosan 133 millió dollárt, azaz nagyjából 43 milliárd forintnak megfelelő összeget. A Simon Kinberg rendezésében készült Sötét Főnix ezzel olyan népszerűtlen versenyezőket utasított maga mögé tavalyról, mint a 122 millió dollár veszteséget termelt Terminátor: Sötét végzet és a Macskák, amivel 113 millió dollárt bukott a gyártója.

A magazin azonban a legnagyobb mozis durranásokat is sorra vette, amiből kiderült, hogy az Avatar globális bevételi rekordját is megdöntő Bosszúállók: Végjáték lett 2019 legprofitálóbb filmje. Joe és Anthony Russo rendezése korábban más pénzügyi rekordokat is megdöntött, például világszerte 1,22 milliárddal nyitott, ami már önmagában fedezte az 511 millió dollárba kerülő gyártási és marketing költségeket. Világszinten 2 milliárd 797 milliós bevétellel zárt annak idején, ehhez pedig a licencdíjakat is hozzácsapva arra a következtetésre jutott a Deadline, hogy a Végtelen háború 500 milliós tiszta profitjához képest a Disney összesen 890 millió dollárt (nagyságrendileg 291 milliárd forintot) keresett a folytatáson.

(forrás: Deadline)

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3415647682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása