[SDCC 2019] Itt a válasz a legtöbbször feltett kérdésekre a Marvel Moziverzum negyedik fázisáról

2019. július 23. - Marvel Magyarország

Kérdések és válaszok a Marvel Moziverzum következő projektjeit illetően.

67098338_2427928504158452_2285635767906598912_n.png

Mint azt mostanára bizonyára mindenki tudja, a hétvégén megrendezésre került az év legnagyobb geek eseménye, a San Diego Comic-Con, egy év kihagyást követően pedig végre a Marvel stúdió is visszatért a legendásnak számító H-csarnokba, ahol most, a Bosszúállók: Végjáték és a Végtelen Sagát lezáró Pókember: Idegenben bemutatóját követően hivatalosan is lerántották a leplet a Marvel Moziverzum negyedik fázisáról. Kevin Feige egy masszív, kilencven perces előadás keretében beszélt a következő évek terveiről, ami azonban rengeteg újabb kérdést is felvetett. Ezek többségére próbálunk meg választ adni a következő „néhány” sorban.

Hol van Pókember?

Erre a kérdésre a rövid, tömör és „légyszi ne öljetek meg” kaliberű válaszunk az, hogy sajnos még mindig a Sonynál.

Noha a panelt követően rögvest felmerült mindenkiben a kérdés, hogy Tom Holland harmadik szólófilmjével mi a helyzet, papíron a karakter filmes jogai még mindig a Sonynál vannak. Ezen jogok közé beletartozik a disztribúciós és a marketing is, a Comic-Con pedig beleesik az utóbbi kategóriába, így a Marvel stúdió nem jelentheti be az ifjú hálószövő filmjeit egy ilyen rendezvényen.

Holland az eredeti, 2015-ben megkötött szerződése alapján (amit azóta ki tudja, hogy hányszor és hogyan módosítottak, amiről nem is tudunk) még egy önálló mozira írt alá. Tekintve, hogy az Idegenben még csak három hete került a mozikba, alighanem nem akarták a Sonynál elsietni a hivatalos bejelentést. Viszont 2021 nyara gyanúsan üres filmes szempontból, így az első tippünk az, hogy két év múlva ilyenkor találkozunk ismét Peter Parkerrel, a negyedik fázis részeként.

Jó, és hol van Deadpool?

Erre egyelőre nincs válaszunk. Kevin Feige a panel legvégén elmondta, hogy dolgoznak a mutánsok behozatalán az MFU-ba, de hogy milyen formában, azt egyelőre még teljes homály fedi nekünk, bámész közönségnek. (Azért Skarlát Boszorkány kiemelt szerepe és a Doctor Strange in the Multiverse of Madness reménykeltő lehet a nagypofájú zsoldos és az X-Men rajongói számára.) Viszont ha valakinek, akkor a Ryan Reynolds alakította Deadpoolnak van bármi racionális esélye folytatnia a filmes kalandjait – immáron a Fox helyett a Marvel Studios szárnyai alatt.

A Penge felnőtteknek szóló korhatár-besorolást kap?

A reflexszerű válaszunk: „HÁT AJÁNLJUK NEKI!”

Sajnos egyébként erre sem kaptunk – egyelőre legalábbis – egyértelmű választ. Mindenképp a karakter előnyére válna, ráadásul egy érdekes, új irány lenne az MFU szempontjából, ha a kisebb költségvetésű, komolyabb, felnőttesebb filmeknek is teret adnának. (És végre megkapnám a Holdlovag filmemet, ami miatt minden egyes cikkembe beleírom szerencsétlen karaktert az elmúlt öt évben.)

Reméljük, hogy a címszerepre kinevezett Mahershala Ali erről győzte meg Kevin Feige-t, aki végül rábólintott a filmre – mert mint időközben kiderült, ezúttal a színész kereste meg a stúdiót az ötletével, nem pedig fordítva. Ami mindenképp szimpatikus, hiszen ezek alapján ez egy szenvedélyprojekt lehet a színésznek – Wesley Snipes legnagyobb bánatára.

Ha Mahershala Ali lesz Penge, akkor a Netflix sorozatok teljesen kukázva lettek?

Nem feltétlenül. A kérdés persze jogos, hiszen a kétszeres Oscar-díjas színész alakította a Luke Cage első évadában Cornell „Cottonmouth” Stokes karakterét, akitől – SPOILER! – sajnos az évad felénél érzékeny búcsút kellett venni.

Viszont emiatt erős kijelentés lenne azonnal eltemetni a Netflix sorozatok világát. Egyrészt ugyebár Feige pont nemrég nyilatkozta le, hogy vannak terveik azokkal a tartalmakkal is, amennyiben lejár a felhasználási szerződésük két éven belül (avagy Peter Parker számára mind tudnánk egy remek ügyvédet javasolni).

Másrészt pedig korábban is akadt rá példa, hogy egy színész két szerepet is játszik az MFU-ban: a szintén a Luke Cage-ből ismert Mariah Dillard (Stokes!) és az Amerika Kapitány: Polgárháború elején feltűnő Miriam Sharpe (aki a fia haláláért vonja felelősségre Tony Starkot) karakterét is Alfre Woodard alakította. De Enver Gjokaj is két szerepben látható: az első Bosszúállókban egy rendőrt alakít, aki azonnal követi Amerika Kapitány utasításait, a Carter ügynök sorozatban pedig az egyik főszereplőt, Daniel Sousat. (Sőt, ha a foxos világot is figyelembe vesszük, többek között Josh Brolin játssza Kábelt és Thanost egyaránt.)

Persze mindkét példa esetén igaz az, hogy a filmvásznon közel sem kaptak jelentős szerepet, Mahershala Alival ellentétben. Viszont egy szereposztás miatt még túlzás azt kijelenteni, hogy a Netflix sorozatok nem az MFU világában játszódtak volna, főleg hogy számtalan ellenpéldát láthattunk erre.

x1080-wzc.jpg

Mit keres a Mandarin a Shang-Chi filmben?

A Tíz Gyűrű nevű terroristaszervezet az első Vasember filmben is szerepet kapott (ők ejtették fogságba a címszereplőt), hogy aztán a harmadik részben maga a vezetőjük, a Mandarin menjen neki Tony Starknak. Legalábbis ezt hittük először – Ben Kingsley karaktere ugyanis végig csak egy imposztor volt.

Csakhogy a film után kiadtak egy úgynevezett One-Shot rövidfilmet (sajnos ezekkel már évek óta nem találkozhatunk) „Köszöntsétek a királyt!” címen. Benne a börtönbe került színész, Trevor Slattery életét nehezíti meg a Tíz Gyűrű: tagjai ugyanis betörnek a fegyház falai közé, hogy elbeszélgessenek az imitátorral vezetőjük megszemélyesítéséről és meggyalázásáról. (Sőt, az első Hangya film végén is feltűnik egy rosszarcú tagjuk, a társaság szimbólumát ábrázoló tetoválással a karján.)

A valódi Mandarin tehát még várat magára, hogy előlépjen az árnyékok közül a frissen bejelentett Tony Leung alakításában.

A Disney+ sorozatoknak lesz bármilyen kihatása a filmekre?

Ehhez „rövid” felvezetés: az egyik korábbi kérdésben említett szegregáció A S.H.I.E.L.D. ügynökei kapcsán is felmerült – hisz habár televíziós fronton a sorozatok utaltak a filmekre kisebb-nagyobb mértékben, a filmek szinte sosem vettek tudomást a sorozatokról: holott eredetileg ez volt a nagy ígéret.

Azért „szinte”, mert például a Bosszúállók: Ultron korában Nick Fury helihordozó szállítója (amit elővett a garázsból) bizony a S.H.I.E.L.D .ügynökeinek köszönhető. Ráadásul a Végjátékban a Jarvisként feltűnő James D’Arcy a Carter ügynökben is a Stark família komornyikját alakította. Csak hát miután a Marvel Studios kivált a Marvel Entertainment alól, és közvetlenül a Walt Disney Studios alá került szervezetileg, a Marvel alatt maradó Marvel Televisionnel nem igazán ápoltak felhőtlen viszonyt az évek során.

Szóval tekintve, hogy a Disney streaming szolgáltatására érkező sorozatok a filmes színészekkel fognak zsonglőrködni és óriási költségvetéssel bírnak majd, már lehetett sejteni, amit a Comic-Conon most meg is erősítettek Feige-ék, miszerint ezek a szériák kihatással lesznek az MFU filmekre kisebb-nagyobb mértékben (kivétel persze ez alól az alapkoncepciója miatt a What If). Erről árulkodik már önmagában az a tény, hogy egy fázis most először sorozatokat is magába foglal.

Egy Loki esetén a szoros kapcsolat valószínűleg elhanyagolható lesz (eleve egy alternatív idősíkon mozgunk a Végjátékot követően), viszont a WandaVision történései és végkifejlete a Doctor Strange 2. cselekményének fontos részét képezik majd. De gyanúsan az új Amerika Kapitányt bemutató The Falcon and the Winter Soldier sem marad kiaknázatlanul később filmes fronton, főleg, hogy Zémó báró is feltűnik benne (méghozzá a képregényekben viselt maszkjában).

Mi a helyzet a Bosszúállókkal? 

Habár Feige elmondta korábban, hogy a Végtelen Saga utáni Marvel Moziverzumot egészen máshogy kell elképzelni, mint az azt megelőző hármat, azért abban biztosak vagyunk, hogy egy akkora brandet, mint a Bosszúállók, nem hagynak csak úgy a parkolópályán a Végjáték után.

Noha a negyedik fázis kapcsán nem esett szó új filmről, mikor a Comic-Con prezentáció után megkérdezték a Marvel stúdió elnökét a Föld legnagyobb hőseinek jövőjéről, Feige megnyugtatta a rajongókat, hogy számíthatunk még Bosszúállókra, ugyanakkor „a korábbiaktól teljesen eltérő felállásban”. Konkrét részletek nélkül hozzátette, miszerint „a csapat nagyon különböző inkarnációját fogjátok látni már megismert és még bemutatásra váró karakterekkel”.

Ha igazán szeretnék megkülönböztetni magukat az eddigi csapattól és mentalitástól, azt az „új” jelzővel könnyedén megtehetik – vagy ha emellett igazán vadak akarnak és akarunk lenni, akkor elkezdhetik megalapozni a Fiatal Bosszúállók csapatát is (ami a Vasember 3-ban és legutóbb a Végjátékban látott Harley Keener, az öt évvel idősebb Cassie Lang, valamint a Sólyomszem sorozatban bemutatásra kerülő Kate Bishop személyében talán már alakulóban is van). 

marvel-phase-4.jpeg

Meddig tart pontosan a negyedik fázis és lesz-e még bejelentés?

Végül, de nem utolsó sorban…

A negyedik fázis 2020 és 2021 között játszódik majd, vagyis minden, ami a részese, az bizony bejelentésre került a Comic-Conon. Plusz amennyiben a cikk első kérdésére adott válasz alapján lerántják a leplet a Pókember harmadik részéről (aminek elég jók a kilátásai, miután az Idegenben gyakorlatilag egy karnyújtásnyira van az egymilliárd dolláros összbevételtől), az is ide fog tartozni.

A következővel rengeteg másik, az elmúlt napokban gyakran feltett kérdést megválaszolunk egy csapásra, de mint a panel végén Kevin Feige megerősítette, egyáltalán nincs elfelejtve és előkészületek alatt áll A galaxis őrzői vol. 3, a Fekete Párduc 2., a Marvel Kapitány 2., a Fantasztikus Négyes és a Penge is, viszont ezek már mind az ötödik fázis felhozatalát alkotják majd. (Arról egyelőre semmilyen formában nem esett szó, hogy A Hangya trilógiává bővül-e mostanában.)

Vagyis a mindössze két évet felölő negyedik fázis ezek alapján:

  • Fekete Özvegy (2020. április 30.)
  • The Falcon and the Winter Soldier (2020. ősz)
  • The Eternals (2020. november 6.)
  • Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021. február 12.)
  • WandaVision (2021. tavasz)
  • Loki (2021. tavasz)
  • Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2021. május 7.)
  • What If...? (2021. nyár)
  • Hawkeye (2021. ősz)
  • Thor: Love and Thunder (2021. november 5.)

Feige még annyit hozzátett a nyilatkozatához, hogy ez a lista pont annyira végleges, mint majdnem öt éve a harmadik fázis első alkalommal bejelentett változata (amihez később még csatlakozott A Hangya és a Darázs, a Pókember: Hazatérés, valamint eltűnt róla az Embertelenek), szóval könnyedén előfordulhat, hogy becsúszik egy-két módosítás – lásd Pókember esete a Sonyval.

(főkép forrása: DVDNEWS)

Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5114975694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haix 2019.07.23. 20:04:42

Mi az a panel amit említesz a bejegyzésben?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.07.24. 10:05:47

@haix: panel= a marveles bejelentések, beszélgetések megnevezeése.
a comic con programjait hívják így.
süti beállítások módosítása