20 dolog, amit talán nem tudtál az X-Men: Az elsőkről

2019. május 27. - Marvel Magyarország

Tiszta lappal indult újra a széria.

x-men_first_class_poster.jpg

1. Az X-Men: A kívülállókat és az X-Men 2-t is dirigáló Bryan Singernek felajánlották az új film rendezését, de őt annak idején a Warner Bros. stúdióhoz kötötte szerződés, és Az óriásölő című fantasy munkálataival volt elfoglalva. Singer ettől függetlenül közreműködött Az elsők fejlesztésében producerként.

2. Zac Penn 2006 áprilisában elkezdett dolgozni egy Magnetóról szóló eredettörténeten, azonban az X-Men kezdetek: Farkas gyenge fogadtatása arra ösztönözte a stúdiót, hogy egyetlen mutáns helyett inkább az egész csapat történetét meséljék el. Az elsők több elemet is átvett Penn forgatókönyvéből Magneto karakterívét illetően.

3. Emma Frost szerepét eredetileg Alice Eve kapta, de mivel nem sikerült a feleknek közös megegyezésre jutnia, és Sarah Harding háromszor is visszamondta a felajánlást, végül January Jones játszhatta el a karaktert.

4. Az X-Men egyenruhája most először a nagyvásznon is a klasszikus kék és sárga színkombinációban tetszelgett, akárcsak a képregényekben a csapat 1963-as debütálásától kezdődően egészen 2001-ig, amikor a füzetek hasábjain is fekete bőrszerkót kaptak az X-Men: A kívülállók hatására. 

5. A film egyik írója, Zack Stentz egy közelmúltban adott nyilatkozatában elmesélte, hogy Sebastian Shaw helyett eredetileg Mister Sinister lett volna a film főgonosza, ezért vannak Shawnak olyan képességei, amik jobban illenek Mister Sinisterhez, mint hozzá (ezzel valószínűleg arra célzott, hogy Sinister regenerációs erejéhez hasonlóan Shaw is képes saját maga meggyógyítására). Stentz azt már nem árulta el, hogy később miért döntöttek mégis Sebastian Shaw mellett.

6. Az alkotóknak kizárólag Colin Firth és Kevin Bacon neve merült fel Sebastian Shaw szerepére. Végül egyrészt amerikai származása miatt, másfelől azért döntöttek Bacon mellett, mert a kisugárzását jobbnak vélték egy ilyen szerepre.

7. A film rendezői székét elfoglaló Matthew Vaughn korábban már az X-Men: Az ellenállás vége kapcsán is szóba került Singer távozása után, de mivel akkoriban a produkció komoly csúszásban volt, úgy érezte, nem lenne elég ideje egy jó filmet összerakni.

8. Saját bevallása szerint Vaughn számára Az elsőkhöz a legelső két X-Men-film, a Batman: Kezdődik!, a 2009-es Star Trek és az 1960-as évek Bond-filmjei szolgáltak legfőbb inspirációként.

9. Még mielőtt úgy döntöttek, hogy Az elsők egy új trilógia első felvonása lenne bármiféle kapcsolódás nélkül a korábbi filmekhez, egy ponton megvolt az esélye, hogy Sir Patrick Stewart és Sir Ian McKellen mindketten visszatérnek az idős Xavier professzor és Magneto szerepeiben.

10. Hogy felkészüljön Erik Lehnsherr szerepére, Michael Fassbender tanulmányozta Sir Ian McKellen alakítását a korábbi felvonásokban, ám ugyanakkor a képregényeket is bújta, hogy maga is hozzá tudjon tenni Magneto karakteréhez.

x-men-first-class-22-wtf-saint-pauly.jpg

11. A Cerebro jelenetben a fiatal Küklopsz és Ciklon egyaránt kiszúrható egy pillanatra. Előbbi napszemüvegéről ismerhető fel baseballozás közben, míg utóbbi jellegzetes fehér hajáról és sötét bőrszínéről.

12. Nicholas Hoult a szerepére való felkészülés gyanánt Kelsey Grammer alakítását vizsgálta Bestiaként az X-Men: Az ellenállás végében, valamint végignézte a színész A dumagép című sorozatát. Ezen felül részt vett atlétika és boksz gyakorlatokon, illetve aktívan látogatta az edzőtermet erősítés céljából.

13. Charles és Erik konfliktusa a film tengerparti jelenetében eredetileg tényleges harcba torkollott volna a képességeik használatával, de Matthew Vaughn úgy érezte, előzményfilmként tettek helyett az elveik ütköztetésére helyezné a legfőbb hangsúlyt: „A Fox szerint a nézők azt akarják, hogy a szuperhősök használják a képességeiket... De nem ebben a filmben.”

14. James McAvoy olyannyira lelkes volt, amiért megkapta Charles Xavier szerepét, hogy még a munkálatok megkezdése előtt levágatta a haját. A készítők csak ezután adták tudtára, hogy a filmben Xavier még nem lesz kopasz, így a forgatás első hónapjában kénytelen volt hajhosszabbításokat viselni.

15. Habár Az elsők látszólag az X-Men széria előzményfilmje, mégis itt fedezhetőek fel a legelső ellentmondások az idővonal tekintetében. Vaughn ezeket azzal magyarázta, hogy szándékában állt nemcsak egy jó filmet készíteni, ami megáll a saját lábán függetlenül a többitől, de egyúttal új alapokra is helyezi a teljes X-Ment.

16. Nicholas Hoult előtt az Alkonyat-filmekkel ismertté vált Taylor Lautner volt az egyik legfőbb befutó Hank McCoy, vagyis Bestia szerepére, de ütemezési problémák miatt kikerült a képből.

17. A filmben eredetileg helyet kapott volna egy telepatikus úton zajló összecsapás Charles és Emma Frost között, de közvetlenül a Christopher Nolan rendezte Eredet bemutatóját követően inkább kukázták a koncepciót.

18. Hugh Jackman akkor bólintott rá filmbeli cameójára Loganként, amikor megtudta, hogy egyedül ő használhatja a „fuck” szót. A „Go fuck yourself” (magyar fordításban „Na húzzatok a francba!”) mondatát a forgatáson improvizálta, miután már hét különböző módon próbálta elküldeni Charles-t és Eriket melegebb éghajlatra. McAvoy és Fassbender reakciója teljesen hiteles volt, hiszen ők is akkor hallották először. 

19. A képregényekben megismert személyiségén kívül Sebastian Shaw a náci tudós, Josef Mengele néhány jegyét is átvette a produkcióban. Mengele az auschwitzi koncentrációs tábor foglyain, köztük gyerekeken végzett embertelen, brutális kísérleteivel vált hírhedtté. 

20. Amikor Mystique Erik ágyában idősebb alakot vesz fel, az a Rebecca Romijn ugrott be egy rövid felvételre, aki Jennifer Lawrence előtt az eredeti trilógiában megformálta a karaktert.

Összeállította: Kovács G.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5914862788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.05.28. 10:55:21

Talán a legjobb X men film, bár nehezen tudnék dönteni az első X Men film, a First Class és a Days of the Future past között, az biztos hogy ez a film visszahozta a szériát a sikerprojektek közé, a pozitív élmény pedig nagy rézsben köszönhető a remek szinészeknek, Mcavoy, Bacon és Fassbender az egyik legjobb X men alakítást nyújtja, de a fiatalok között is akad aki remek munkát végzett.
Lautner Hoult helyett, ajaj...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.05.29. 09:30:15

@Ződ2000: legjobb?
nincs benne az első háromban...
süti beállítások módosítása