Stan Lee: Fantasztikus életem – Képregényben is magával ragadó Stan Lee története

2019. május 18. - Marvel Magyarország

Avagy egy képregény a képregénytörténet legfontosabb alakjáról.

stan_lee_borito_nyomdai.jpg

Ha valakinek, hát a Marvel-rajongóknak biztosan nem kell bemutatni, ki is az a Stan Lee. A tavaly év végén elhunyt, bizonyos körökben csak képregény-pápaként emlegetett író sokunk kedvenc hőseinek megalkotója volt: Pókember, Hulk, Vasember, a Fantasztikus Négyes, Hangya, Marvel kapitány, Dr. Strange vagy épp Nick Fury is az ő elméjéből pattantak ki, és ez csak a töredéke a teljes listának. Egész felnőtt életét, közel nyolc évtizedet töltött a Marvel világának építésével és népszerűsítésével. Sokoldalú, nyitott és végtelenül szórakoztató személyiség volt, aki az élet egyéb területein is kipróbálta magát: példának okáért a védjegyévé vált mozifilmes cameói mellett több életrajzi könyvet is köszönhetünk neki.

Az egyik ilyen a 2015-ben megjelent, Peter David közreműködésével írt Amazing Fantastic Incredible: A Marvelous Memoir, amelyben stílusos módon képregény formájában tárja a nagyközönség elé életének legfontosabb állomásait, egyszersmind a Marvel születésének és felvirágzásának, illetve a Marvel Moziverzum létrejöttének történetét. Ezt a kiadványt jelentette meg itthon a napokban Fantasztikus életem címen a Kossuth Kiadó, így most először kaphatott a hazai rajongóközönség magyar nyelven bepillantást Stan "The Man" Lee életébe.

Volt is miről írni, a Marvel-legenda élete bővelkedett kalandos fordulatokban: szegény családból származott, korán elkezdett dolgozni. Eleinte hivatásszerűen írt nekrológot emberekről, akik még meg sem haltak, később oktatófilmet forgatott a hadseregnek a nemi betegségről, feleségével való megismerkedésének története pedig önálló romantikus filmként is megállná a helyét. Magánélete mellett a Marvel Comics (akkor még Timely Comics, majd Atlas Comics) helyzetét is végigkísérhetjük a kezdetektől a legnagyobb sikereken, majd a csődközeli állapoton át a megmenekülésig, láthatjuk megszületni a jelenleg ismert legnagyobb Marvel-hősöket Pókembertől az X-Menen át Vasemberig, betekintést nyerhetünk a képregény készítésének műhelytitkaiba, de szó esik a Marvel és DC közti rivalizálásról, valamint a karakterek megfilmesítésének korántsem mindig tökéletes, olykor bukásokkal kísért útjáról egyaránt.

stan-lee-fantasztikus-eletem-kep.jpg

A könyv lapjain Stan Lee felfedi sikerének (és ezáltal a Marvel sikerének is) két legnagyobb kulcsát: az általa alkotott karakterek mindegyike esendő, emberi hibáik és hétköznapi problémáik vannak, ezáltal könnyen tudunk azonosulni a hőseivel, ami pedig szerethetővé teszi őket. Gonoszai sem egydimenziósak, sokkal érthetőbbek és összetettebbek, ezáltal a jó és a rossz már-már elcsépelt harca új megvilágításba kerül, nála semmi sem csak fekete és fehér. A másik titok Stan zseniális marketingérzékében és az olvasókkal való kommunikáció fontosságában rejlik. Neki köszönhetjük a levelezőrovatot, a fanfic versenyeket és később a különféle képregényes rendezvényeken történő aktív szerepvállalást, amivel mind a rajongók és a kiadó közti köteléket erősítette.

Mindeközben számos apró melléktörténet beszúrása színesíti az egész életrajzot – és ebből fakad a mű talán egyetlen hibája is. Bár Stan Lee maga is képregényszerkesztő volt, de nem szabad elfelejteni, hogy ennek a történetnek ő az írója, hőse és átélője, ezáltal nem töltheti be egyidejűleg az elfogulatlan külső szem, a szerkesztő szerepét is. A kötet ennek ellenére nem kapott külön szerkesztőt, és ez néhol bizony érződik a történeteken: egyes részeire ráfért volna még némi kidolgozás, a bővítés vagy épp a tömörítés, míg néhány történetszál egy az egyben feláldozható lett volna, mert nem tesz sokat hozzá az egészhez, viszont szükségtelenül töredezetté válik a történet. Szerencsére ez közel sem teszi élvezhetetlenné a könyvet, ami így is rendkívül szórakoztató és néhol megindító olvasmány, az első képkockától az utolsóig áthatja az író energiája, lendülete és humora.

A közel 200 oldalas memoár egyben nagyon szép tisztelgés alkotótársai, többek közt Jack Kirby, Steve Ditko, John Romita, Addam Hughes, Charles Addams és Stan testvére, Larry Lieber előtt is, akikről az író végig a legnagyobb elismerés hangján szól. Mindezt Colleen Doran magával ragadó, gyönyörű és humoros rajzai illusztrálják, közben pedig számos régi kiadványól szemezgettek mára már ikonikussá vált képeket. Összességében nemcsak hiánypótló kötet, de egyúttal minden Marvel-rajongó gyűjteményének kötelező darabja.

Rékasi Nóra

Az igényes kivitelű, keménytáblás képregény-memoár már kapható az újságárusoknál és a könyvesboltokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7714832324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.05.21. 11:01:39

a kilencediken a félrefordítások voltak a hangsúlyosak, de sztem nem volt olyan zavaró.
süti beállítások módosítása