20 dolog, amit talán nem tudtál az X-Men: A kívülállókról

2019. május 15. - Marvel Magyarország

Ami (többek között) megalapozta a képregényfilm zsánerét.

x-men-2000-fokep.jpg

1. Hugh Jackman minden forgatási napjának reggelén hideg zuhanyt vett, hogy átszellemüljön Logan szerepébe. Ez a hagyomány akkor vette kezdetét, mikor egy kora reggeli tusoláskor nem volt meleg vize, ám mivel nem akarta felébreszteni alvó feleségét, el kellett fojtania hirtelen feltörő kiáltását. Az esetre visszagondolva arra jutott, hogy ez mennyire jellemző Loganre: legszívesebben ordítana, de inkább mélyen eltemeti fájdalmát. Innentől kezdve Jackman napi rutinjának állandó része volt a hideg zuhany minden egyes filmjénél, amelyben megformálta a karaktert.

2. Amikor a vasútállomáson játszódó jelenetben egy kisfiú rámosolyog Küklopszra, az pedig vissza a fiúra, nem volt előre eltervezett. Mint kiderült, a kisfiú hatalmas X-Men rajongó, és kifejezetten Küklopsz volt a kedvence. Az ominózus jelenetben James Marsdennek eredetileg a vonat menetrendjét kellett megvizsgálnia, de mivel a kisfiú megszakítás nélkül mosolygott rá, nagy örömére Marsden viszonozta ezt. Bryan Singer rendezőnek annyira tetszett az ötlet, hogy végül benne hagyta a kész produkcióban. 

3. Röviddel Magneto szerepének elfogadása után Sir Ian McKellennek felajánlották, hogy megformálhatja Gandalfot A Gyűrűk Ura-filmekben, amit ütemezési problémák miatt eredetileg vissza kellett utasítania. Miután elmondta Singernek, hogy érdekelt lenne A Gyűrűk Urát illetően, a rendező átalakította a forgatás menetrendjét, hogy McKellen befejezhesse a jeleneteit 1999 végére, így 2000 elején gond nélkül bekapcsolódhatott A Gyűrű Szövetsége 1999 októbere óta tartó munkálataiba.

4. A film utolsó jelenetében Charles Xavier és Erik Lehnsherr egy sakkjátszmát folytatnak. A dolog pikantériája, hogy sem Sir Patrick Stewart, sem Sir Iain Mckellen nem tudott sakkozni, így a forgatás előtt egy sakkmestert hívtak hozzájuk, hogy megtanítsa őket. 

5. Sir Patrick Stewart volt az első színész, akit beválogattak a szereplőgárdába, és történetesen az első és egyetlen választás X Professzor szerepére. Külön érdekesség, hogy egy 1996-ban publikált Star Trek/X-Men crossover képregényben az egyik figura megemlíti, hogy Picard kapitány (akit Stewart éveken át alakított a Star Trek: Az új nemzedék című tévésorozatban) mennyire hasonlít X Professzorra.

6. Rebecca Romijn Mystique sminkje 110 egyedi tervezésű protézisből állt, amelyek testének hatvan százalékát fedték, és felrakásuk kilenc órát vett igénybe. A forgatás előtti napon többek között nem ihatott bort és a különböző krémek használatát is kerülnie kellett, mert bármilyen a testén belül bekövetkező enyhe változás is a protézisek lehullásához vezetett volna.

7. A képregényekben az X-Men jellegzetes egyenruháját kék-arany színkombináció alkotja, de mivel a tesztmodellek nem nyerték el a készítők tetszését, inkább a fekete bőrruha mellett tették le voksukat. Habár a döntésüket Stan Lee és Chris Claremont képregényíró is támogatta, mondván a valóságban nem működhet minden, ami a képregényekben igen, mégis számos rajongó hangot adott felháborodásának. Emiatt került bele a filmbe az a dialógus, amikor Logan az egyenruhákról panaszkodik, Küklopsz pedig válaszul megkérdezi tőle: „Talán jobb lenne egy sárga sztreccshacuka?”

8. A kanadai Victoriában található Hatley-kastély az X-Menben Xavier professzor Tehetséggondozó Iskolájaként szolgál, de ezen kívül több másik képregény-adaptációban is megfordult az évek során: ez volt Lex Luthor palotája a Smallville, valamint a Queen család kastélya a Zöld Íjász című tévésorozatokban. 

9. A közel 180 centiméter magas James Marsdennek különleges, direkt erre a célra kialakított cipőket kellett viselnie, hogy magasabbnak tűnjön a majdnem 190 centiméter magas Hugh Jackmannél, mivel a képregényekben Logan meglehetősen tömzsi figura.

10. Hugh Jackman és négy kaszkadőre összesen több mint hétszáz modellt viselt Logan karmaiként a teljes forgatás során. Volt köztük műanyagból, gumiból és acélból készült darab is, amelyeket adott jelenet szerint használtak fel. 

tvnfoxhd_com_tvnh0014761101285001.jpg

11. Bryan Singer szám szerint háromszor utasította vissza a film rendezését, mert kimondottan rossz véleménnyel volt a képregényekről. Azonban megítélése jelentősen változott, miután elolvasott néhány X-Men sort, és végignézte a nagy sikerű X-Men: Az animációs sorozat mindegyik évadát. Leginkább a történetben rejlő előítéletesség és hátrányos megkülönböztetés témáinak megjelenítése nyerte el a tetszését.

12. Hugh Jackman egy interjúban elmesélte, hogy A kívülállók forgatása előtt heteket töltött azzal, hogy tanulmányozta a farkasok viselkedését, mert egészen addig azt sem tudta, hogy a rozsomák egy létező állat. A színész figyelmét Singer hívta fel erre az információra, aki utána rájött, mennyire sok jellemvonásában hasonlít az általa megformált karakter a rozsomákokhoz.

13. Bryan Singer első számú választottja Logan szerepére Russell Crowe volt, aki azonban nem élt a lehetőséggel. Rajta kívül felmerült Mel Gibson, Aaron Eckhart, Jean-Claude Van Damme, Viggo Mortensen, Edward Norton, Bob Hoskins, Keanu Reeves és Gary Sinise is. A szerepet végül Dougray Scott kapta meg, ám ő a Mission: Impossible II. kapcsán felmerült ütemezési konfliktusok miatt visszalépett. Csak ezután jött szóba Hugh Jackman neve, akit maga Crowe javasolt a rendezőnek, és már javában zajlott a forgatás, mire megkötötték vele a szerződést. 

14. A film forgatókönyvében Magnetóhoz és Vadóchoz hasonlóan helyet kapott egy-egy szegmens Ciklon és Küklopsz háttértörténeteire vonatkozóan is, de ezeket végül le sem forgatták. Ciklonnál láthattuk volna, ahogy kenyai szülővárosában egyik pillanatról a másikra drasztikusan megváltozik az időjárás, és hatalmas károkat okoz, míg Küklopsz esetében majdnem betekintést nyertünk tinédzser éveibe, ahogy felszínre törő képességével elpusztítja az iskola mosdóját. Ez utóbbi jelenetet Singer az X-Men: Apokalipszisban használta fel. 

15. Hogy tudják tartani magukat a 75 millió dollárra becsült költségvetéshez, az eredeti tervekkel ellentétben Bestia, Árnyék, Pyro és a Veszélyszoba egyaránt kukázva lettek. Singer kimondottan támogatta is a stúdió kérését, mert úgy gondolta, hogy ezzel még több időt tud fordítani általa preferált jelenetekre. A későbbi folytatásokra tartalékolt Bestia néhány jellegzetes elemét egyébként Jean Grey vette át, mint például az orvosi szakértelmet és a mutánsjogi aktivista szerepvállalást. 

16. Az X-Men: A kívülállók volt az első olyan Marvel-képregényeken alapuló nagyjátékfilm, amelyben Stan Lee cameoszerepet vállalt. A képregényikon a tengerparton játszódó jelenetben látható, és maga is rácsodálkozik a vízből előbukkant, frissen mutánssá avanzsált Kelly szenátorra.

17. Bobby Drake, azaz Jégember egyik jelenetében látható az őt megformáló Shawn Ashmore lehelete, holott a film feltehetően egy meleg évszakban játszódik. A rajongók éppen emiatt ezt Bryan Singer a karakterek iránti elkötelezettségének tudták be, de mint később kiderült, a készítők észre sem vették ezt az apróságot, amely másik szereplő esetében kisebb baklövésnek számított volna. Az X-Men 2-ben már kifejezetten ügyeltek rá, hogy bizonyos jelenetekben látni lehessen a karakter leheletét. 

18. Az 1990-es évek végén egyre gyakoribbá váltak a filmekben a számítógéppel generált képek. Singer személyesen meglátogatta a Star Wars: Baljós árnyak és a Titanic forgatását annak érdekében, hogy közelebb kerüljön a vizuális effektusokat igénylő jelenetek megvalósításának mikéntjéhez, és lásson is rá gyakorlati példákat még az X-Men munkálatainak kezdete előtt.

19. 1989-1990 környékén már voltak tervek egy X-Men-adaptációra, amit James Cameron producerként gondozott volna (ám végül hagyott kimúlni egy szintén soha meg nem valósult Pókember-film miatt). Mivel az akkoriban a jogokat birtokló Carolco stúdió csődbe ment, a Marvel pedig szintén majdnem otthagyta a fogát, az X-Men szabad préda lett – a megfilmesítési jogokra 1994-ben csapott le a Fox, méghozzá azért, mert lenyűgözte őket a fentebb már említett animációs sorozat hatalmas sikere.  

20. Egy korai forgatókönyv-tervezetben a Xavier professzor, Logan, Küklopsz, Jean Grey, Jégember, Bestia és Angyal által alkotott X-Men a New York megszállását tervezgető Mutánsok Testvériségével nézett volna szembe, amely Magneto mellett Kardfog, Varangy és Haspók karaktereit foglalta magába. Ezen felül a filmben szerepet kapott volna Bolivar Trask, az Őrrobotok és még a Veszélyszoba is. Mindezt elnézve a későbbi újraírásoknál valószínűleg az egyik legfontosabb célkitűzés a költségvetés mérséklése volt. 

+1 Mire elkészült a végleges forgatókönyv, számos író dolgozott a projekten – az egyik ilyen Joss Whedon volt, a későbbi Astonishing X-Men magazin kiemelkedő alakja. Whedon átírása nem aratott osztatlan sikert, de még így is maradt hátra belőle a kész produkcióra: tőle származik az a párbeszéd, amikor Logannek bizonyítania kell, hogy ő nem Mystique, valamint Ciklon sora a béka és a villámcsapás esetéről, mielőtt legyőzi Varangyot.

Összeállította: Kovács G.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4114825960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fülig José 2019.05.16. 10:17:03

" ....tanulmányozta farkasok viselkedését, mert egészen addig azt sem tudta, hogy a rozsomák egy létező állat."
ennek a mondatnak nincs sok értelme.
rozsomák= tokosborz

Marvel Magyarország 2019.05.16. 10:40:22

@Fülig José: Az ő karakterét a rozsomákokról mintázták a képregényekben (ez is az eredeti neve), de mivel addig nem is hallott ilyen állatról, a Wolverine-ből Jackman tévesen arra következtetett, hogy karaktere a farkasokkal áll kapcsolatban. Erre vonatkozik az általad beidézett részlet, így nem gondolom tévesnek, az viszont meglehet, hogy nem túl egyértelmű.

verkli 2019.05.16. 13:08:24

Az is vicces, hogy "tanulmányozta a farkasok viselkedését" - Ez mondjuk ő maga mondta.
A "tanulmányozás" azt jelentette, hogy megnézett egy 40 perces dokumentumfilmet a farkasokról...2x.

“Embarrassingly, I didn’t know what a Wolverine was,” Jackman said. “I had never heard of such an animal, and I presumed it was a made up name for the comic book. I had never read an X-Men comic. I had never seen a wolverine. We don’t have them in our zoos...I presumed it was a wolf and I did study wolves. I watched some documentaries. There was a big IMAX movie at the time. I went twice to go and see it.
süti beállítások módosítása