20 éves a Penge: Eric Brooks jelentősége mai szemmel

2018. augusztus 22. - Marvel Magyarország

A fontossága még most is tagadhatatlan.

wesley-snipes-is-still-interested-in-blade-4.jpg

Kereken 20 éve látott szó szerint napvilágot a Wesley Snipes által életre keltett Penge legelső mozifilmje – ennek apropóján értekeztünk kicsit a film jelentőségéről egy rövidebb visszaemlékezés formájában.

Korszakalkotás

1998-ban nagyon más időket éltünk Hollywoodban. A vámpírok még badassnek számítottak és nem csillogtak. A “marveles képregényfilmek” fogalma egy-két szörnyű televíziós mozin túl nem is létezett. Egyébként is, a szuperhősfilmek úgy általában az első két Batman és Superman adaptáció kivételével fasorba se voltak, főleg a "Mindörökké Batman", valamint a "Batman és Robin" kritikai bukfence után.

A Marvel 1996-ra hivatalosan is csődbe ment megannyi borzasztó üzleti húzás után. Lógtak a Disney-nek 1.7 milliárd $-ral, a dolgozóik egyharmadát el kellett bocsátaniuk, gyakorlatilag partra vetett halként vergődtek a földön.

Ennek érdekében adták el a legtöbb karakterük megfilmesítési jogát számtalan stúdiónak. Penge az akkor még függetlenül (később a Warner Bros. részévé vált) működő New Line Cinema égisze alatt kötött ki, hogy aztán egy szentháromság első tagjaként beindítsa a szuperhősfilmek aranykorát.

Nem-nem, korántsem a harmadik Penge mozira szeretnék rögtön ugrani, sokkal inkább a "Penge", az "X-Men – Kívülállók" és a "Pókember" alkotta hármasról beszélek. 1998, 2000 és 2002 rúgta be keményen a képregény-adaptációk filmes motorját ezzel a három alkotással, melyek között Penge hozta meg a fényt legelsőként.

A Fénybenjáró

Anno még 1992-ben a Marvel is fontolgatta, hogy elhozza Pengét a filmvászonra. A híres rapper, LL Cool J el is vitte volna a szerepet, ám ahogy fentebb említettem, végül a projekt a New Line Cinemánál landolt egy relatíve friss és fiatal rendező, Stephen Norrington kezeiben. (Norringtonnak egyébként összesen négy filmje született, a 2003-as “Szövetség” után lehúzta a rolót úgy néz ki, egy életre.)

A forgatókönyvíró szerepe jóval érdekesebb, hiszen azt a David S. Goyert választották a pozícióra, aki a 2000-es évek képregényfilmjeinek meghatározó alakjává küzdötte fel magát. A Penge-filmek után (ahol a harmadik résznél a direktori székbe is bekerült) Christopher Nolannel együtt dolgozott "A sötét lovag"-trilógián, majd később "Az Acélember" és A "Batman Superman ellen – Az igazság hajnala" forgatókönyveinek fejlesztésében is részt vett.

A New Line három színészt tartott alkalmasnak a szerepre, nevezetesen Laurence Fishburne-t, Denzel Washingtont és Wesley Snipest. Goyer kifejezetten ragaszkodott hozzá, hogy Snipes kapja a szerepet, ugyanis tökéletesnek találta a 90-es évek akciósztárját erre a sötét, kőkemény R-besorolású figurára.

Az antagonista Deacon Frostot megformáló Stephen Dorff a rendezőhöz hasonlóan eltűnt a süllyesztőben, habár Britney Spears “Everytime” klipjében viszontláthatjuk. Eredetileg erre a szerepre is mást, egész pontosan Jet Lit szemelték ki, ám ő végül inkább a "Halálos fegyver" franchise negyedik felvonását választotta.

A film a kritikusoknál erős közepessé, a rajongóknál viszont kult klasszikussá nőtte ki magát. Egy belevaló, eléggé elszállt, brutális akciófilm már-már fájóan bugyuta Snipes-egysorosokkal – mégis, mai szemmel is van valami laza, 90-es éveket sugárzó technos bája (ugyanitt: én most tényleg leírtam a “technos báj” kifejezést?) Bár Deacon Frost halálánál a CGI a röhejes kategórián is túltesz, te jó ég…

A Penge 45 millió dollárból készült és 130 misit hozott a konyhára, a New Line-nak legalábbis. Tudjátok, mennyit kapott a Marvel ebből a bevételből? 25 ezer dollárt. És még ennek is örültek 1998-ban. 20 évvel később, 2018-ban a "Fekete Párduc" átlépte a 700 milliós bevételt a hazai piacon, amire három film volt képes valaha, míg a "Bosszúállók: Végtelen háború" a 2 milliárdos összbevételt ugrotta meg, ami pedig rajta kívül szintén csak három korábbi mozinak sikerült. “From zero to hero”, vagy mi a szösz.

Jött is egyébként a második epizód 2002-ben, hasonló számokat generálva: 54-ből készült és 150-et hozott, a Rotten Tomatoes kritikaösszesítő portálon kb. ugyanott áll, és a közönség ezt a részt is csipázza a mai napig. Biztosan a fiatal Daryl (Norman Reedus) miatt, aki egyaránt feltűnik a filmben.

359517.jpg

Mint majdnem minden trilógia...

Emlékeztek, mennyire ragaszkodott Goyer Snipes-hoz az első résznél? Fú…

Furcsa így utólag belegondolni, hogy a harmadik felvonásnál olyannyira elharapódzott a kapcsolatuk, hogy szinte nem is szóltak egymáshoz, a forgatás pedig Snipes mindennapos botrányairól volt hangos – aki ráadásul megkövetelte, hogy a helyszínen mindenki “Pengének” szólítsa. Gyakorlatilag végigfüvezte a forgatást a lakókocsijában, sokszor nem jelent meg egy-egy jelenet felvételénél és utasította Goyert, hogy majd utólag rakják bele számítógéppel az adott snittbe. Egy idő után már csak apró jegyzetek formájában volt hajlandó kommunikálni az író-rendezővel.

A forgatás után is nekiment a stúdiónak, mondván nem fizették ki a teljes bérét, szándékosan kihagyták a szereplőgárda összeállításából, valamint direkt kivágták a filmből Jessica Biel és Ryan Reynolds (akit egyébként többször is durván megszólt a forgatás alatt) képernyőidejének javára. Emlékeztek Penge és Hannibal King első találkozására a filmben? Az a tömény undor és megvetés, amit előbbi az újoncnak odavet, nos, Snipes-nak nem igazán kellett színészkednie hozzá, hogy a szóban forgó jelenet hiteles legyen.

Szóval a Penge igazából az első volt a megannyi szuperhőstrilógia közül, melyek a harmadik résznél hasaltak el. Így járt később az őt követő X-Men és a Pókember is, egyesek A sötét lovag záródarabjával sincsenek kibékülve, a fiatal X-Men az Apokalipszissel, na meg a Vasember a Mandarin-csavarral is alaposan megosztotta a jó népet… Úgyhogy bizony, ez sokkalta több példa, mint amit szerettem volna felsorolni.

Mi a helyzet a jövővel?

Az elmúlt évek során a legtöbbet pletykált közelgő karakterek között biztosan megbújik Penge. Nyilván nehéz lenne új színészt szerződtetni a szerepre, elvégre bármennyire is problémásan viselkedett a vége felé Wesley Snipes, a neve hasonlóan összefonódott a karakterrel, mint többek között Hugh Jackman, Robert Downey Jr. vagy Ryan Reynolds esetén.

2006-ban egyébként megélt egy egész évadot a Penge tévésorozat (bizony, ilyen is vót’) a rapper Sticky Fingaz (...) főszereplésével, ám a projekt elhalt (még mielőtt behozhatták volna Holdlovag spinoff sorozatát, akinek a nevét a legelső részben el is ejtik). A Marvel képregények háza táján egyaránt tervbe vették a karakter felélesztését: 2015-ben bejelentették, hogy Penge lányával érkezik az “All-New, All-Different” érában a női főszereplős Blade képregény, azonban ezt elvetették 2016-ban.

Ekkortájt, 2015-ben utalt rá Wesley Snipes, hogy tárgyal Kevin Feige-ékkal a 2011-ben visszaszállt jogok kapcsán, hogy újra magára ölti a szerepet – ezt a stúdió sosem erősítette meg. Rá egy évre a közelgő "Underworld – Vérözön" film kapcsán Kate Beckinsale szólta el magát egy sajtótájékoztatón, miszerint gondoltak rá, hogy a franchise-t és Seline-t egy tető alá hozzák Pengével, de mivel a Marvel Studiosnak tervei vannak a karakterrel, így tárgytalan az ötletük. Feige ezt már kommentelte annyival, hogy igen, gondolkoztak rajta, de a közeljövőben nem látják reálisnak a karakter behozatalát a Marvel Filmes Univerzumba.

Egyelőre tehát ködösek a karakter jövőjét illető elképzelések. A jelenlegi “családbarát” MFU-ba biztosan nem férne be, hacsak nem kötelezi el magát a Marvel egy horrorosabb, komolyabb besorolású mellékvágányra is a keményebb karaktereket felsorakoztatva (az érkező Fekete Özvegy talán ad erre okot reménykedni). A Netflixtől szintén várták a bejelentést, ám az utóbbi évadok minőségbeli esése és a közelgő Disney streaming szolgáltatás sem azt mutatja, hogy egyhamar újabb karakterek érkeznének Fenegyerek és társai mellé.

Ami tagadhatatlan, hogy Penge a mai szemmel is kitűnik a megannyi, morálisan szép és jó szuperhős karaktere között. Ti szerettétek a filmjeit? Milyen formában látnátok szívesen a közel s távoli jövőben? Vagy hagyják inkább békében nyugodni a félvámpírt, hisz Snipes lecserélhetetlen?

Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8814195751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.08.23. 07:56:28

tegnap pont ezen gondolkodtam, hogy egy amolyan hegylakó 3, öreg utolső vámpíros filmet el tudnék képzelni ahol Penge miután végzett az utolsó vámpírral komoly ptsben szenved, eltelik sok sok év, majd valahonnan előkerül még egy vámpír akit neki kell levadásznia, akár fiatalokkal közösen is. kicsit old man logan, kicsit hulk the end, kicsit mad max, sok sok hegylakó 3.

Képregényben is jó lehetne, de filmen is.

victor vacendak 2018.08.24. 05:55:08

"A Penge 45 millió dollárból készült és 130 misit hozott a konyhára, a New Line-nak legalábbis."

A mozis bevételek sajnos nem így működnek... :-D

A hazai piacon 70 millióból jó ha 35-40 a stúdióé, a külföldi 61 millióból pedig alig 8-10. Mert ugye egy csomó résztvevőnek is meg kell ám élni, forgalmazóknak, moziknak...

Röviden: aligha volt nagy kasszasiker, nullszaldó az reálisabb. Bár a híres hollywoodi könyveléssel mindent meg lehet oldani.

@doggfather: csak sajnos ez egy klisé sztori (ráadásul elvileg ő sem öregszik, úgyhogy arra is kell egy röhejesen kamu fordulat - mint Wolverinnél).

dreamhotep 2018.08.24. 06:35:42

a vámpírok nem öregednek de WS igen...én kihagynám

Atiati 2018.08.24. 07:20:10

@dreamhotep: ezt a problèmát a Logannèl is meg tudták oldani, egy fèl vámpírnál sem lehet nehezebb

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.08.24. 08:27:45

Szerintem már a harmadik rész is kalap szar volt, nem kéne így húsz év távlatából erőltetni.
Az meg aztán végképp kiábrándító, hogy Snipes ekkora faszkalap volt...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.08.24. 09:10:41

@victor vacendak: a szuperhősképregények 60 éve alatt mindent megírtak már.
nagyon sok klisé sztori van. ha jól írják, rajzolják egy klisé alaps is lehet jó.

by the way az összes "mad max szar jövő" stílusú sztori hasonló klisékből épül.

victor vacendak 2018.08.24. 09:22:58

@doggfather: csakhogy amit leírtál, az nem szuperhős klisé pusztán, az gyakorlatilag minden öregedő zsarus, akcióshősös történet alaptézise, az egyik legagyonhasználtabb fordulat a világon. mad max hogy jön ide?

eMJe 2018.08.24. 09:46:38

@victor vacendak: @dreamhotep: Az első részben Whistler mondja a csajnak, hogy minden erősségüket örökölte a gyengeségeik nélkül, csak ő ugyanúgy öregszik, mint az emberek. Úgy 2-3 napja néztem pont újra :) Szóval ez könnyen megoldható.

dreamhotep 2018.08.24. 10:03:56

@eMJe: akkor mondhatni már eredetileg franchise-kompatibilisre írták a könyvet...nem lökték le a lépcsőn mint magdi anyust :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.08.24. 11:36:57

@victor vacendak: írtam az eredetiben, sok sok év eltelik, olyan a világ, mint a mad maxben. nem olvastad?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.08.24. 11:48:22

2012-2016 között volt egy blogom róla, most beidéztelek ha nem bánod:

apengeele.blog.hu/2018/08/24/20_eves_a_penge

Marvel Magyarország 2018.08.24. 12:21:56

@doggfather: Köszi szépen, örülök, hogy érdemesnek találtad rá a cikket!

nagyondurva 2018.08.24. 12:33:21

Szerintem az első film sikeréhez az első jelenet zenéje is hozzájárult.

New Order - Confusion (Pump Panel Reconstruction Mix)

victor vacendak 2018.08.24. 14:03:47

@eMJe: ha közelebb hozzák a képegényekhez (mint mostanában a legtöbb szuperhőst), akkor viszont ott már nem öregszik úgy, mint a többi ember... egyébként a filmben ez egy ellentmondás (szokásos forgatókönyírói figyelmetlenség), hogy a teste meggyógyul hipp-hopp, de azért el is öregszik.

@doggfather: amire aztán írtad, hogy az is klisé. szóval akkor az ötleted minden eleme ezerszer elcsépelt panel... kösz, de inkább ne :-) egyébként sok év nem tud eltelni, mert ahogy épp megvitattuk eMJe-vel, a filmekben emberként öregszik Blade.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.08.24. 14:10:45

@nagyondurva: na az tuti. az utolsó magyar vidéki discoban is őrület volt, mkor a film bemutatója UTÁN 4 évvel felhangzott.
(és minden éjjel játszották)
.
@victor vacendak: ezt is írtam, hogy ÖREG.

Te olvastál valaha egy Pengés képregényt egyébként? az összes ordas nagy klisé, szinte nulla saját ötlettel, csak, hogy Penge gyilkolhasson. Amikben volt egy kis ötlet vagy csavar azok a sorozatai sajnos nem értek véget, érdeklődés hiányában megszűntek.

De a beszélgetés teoritikus, tuti nem lesz senki aki megírja megfilmesítit az én elképzelésemet. csak beugrott, és megosztottam veletek.

goretity 2018.08.28. 09:21:14

@victor vacendak

Köszi, tisztában vagyok vele, hogyan működik a box office :) A "hozott a konyhára" alatt a film által elért összbevételt értettem, nem a profitot, de ha félreérthetően fogalmaztam, szórri.
süti beállítások módosítása