Bemutatjuk a megvalósulatlan Marvel filmterveket - 2. rész

2018. július 09. - Marvel Magyarország

Elvetett próbálkozásokat szedtünk össze.

meg-nem-valosult-top-2.jpg

Cikksorozatunk második és egyben utolsó felvonásában újabb tíz olyan címet válogattunk össze nektek a Marvel mozifilmes és televíziós részlegéből egyaránt, amik valamilyen okból sosem jutottak el a képernyőkre. Legutóbb beszéltünk a tervezett Magneto filmről, Fekete Özvegy és még a netflixes feldolgozást megelőző Fenegyerek sorozatokról, de a Penge és a Fantasztikus Négyes franchise soha el nem készült folytatásai mellett a Sony Pókemberrel kapcsolatos elképzelései is szóba kerültek – az utóbbiból most sem lesz hiány jó pár további projekt mellett, így hát következzen is a lista! 

Doctor Strange (tévésorozat)

4687208-drs2015001_bachalo.jpg

1978-ban a CBS műsorán levetítettek egy kétórás Dr. Strange című tévéfilmet, ami egy potenciális sorozat pilot epizódjaként szolgált a készítők elképzelése szerint. A műsor alacsony nézettséggel népszerűtlennek bizonyult, így érthető módon nem készült el a tervezett folytatás. A tévéfilm főszerepét Peter Hooten, a főgonosz Morgan Le Fey karakterét Jessica Walters (Az ítélet: család) játszotta. Nem feltétlen volt előnyére a túlzott elrugaszkodás sem a képregényektől, például Doctor Strange a feldolgozásban pszichiáterként dolgozik. Őszintén szólva, Strange egyike azoknak a figuráknak, akik még ma sem működnének igazán a kisképernyőn (különösen a Bosszúállók: Végtelen háborúban nyújtott akciójeleneteit látva), legfeljebb óriási költségvetés és olyan számítógépes trükkök mellett, ami közel negyven évvel ezelőtt még nem volt jellemző.

Hihetetlen Hulk (tévésorozat)

hulk_visionaries_peter_david_vol_1_5.jpg

A Bosszúállók első részének előkészületeinek idején (nagyjából amikor Edward Nortontól Mark Ruffalo vette át a zöld óriás szerepét) úgy nézett ki, hogy Guillermo del Toro íróként és rendezőként egy személyben Hihetetlen Hulk sorozatot fog szállítani a tévéképernyőkre. (Toro már a 2003-as Hulk mozifilm rendezéséért is versenyben volt, ám mivel Ang Lee-vel szemben alulmaradt, inkább elkészítette a Penge második részét.) A sorozatot a fejlesztés szakaszában elvetették, és A S.H.I.E.L.D. ügynökei váltotta fel a helyét az ABC-n. Nem derült ki róla sok minden, de vélhetően egy újabb megközelítése lett volna a figurának másik színésszel és az eredetsztori újbóli elmesélésével, ezek alapján - nem beszélve a kisebb költségvetésről - talán jobban is jártunk, hogy Hulk inkább megmaradt a Bosszúállók univerzumának egyik központi alakja.

Daredevil - A fenegyerek 2.

elektravsdaredevil.jpg

Mark Steven Johnson filmje ugyan kapott hideget és meleget is, összességében egy élvezhető alkotás, különösen az utólag megjelentetett rendezői változat - ez már kevésbé mondható el a mellékszálként leforgatott Elektráról, ami olyan gyengén teljesített minden lehetséges fronton, hogy A fenegyerek 2. része látta kárát, a Fox ugyanis kukázta az azzal kapcsolatos terveket. A főszereplők - köztük a főhőst játszó Ben Affleck - mind visszatértek volna a folytatásra, amihez a rendező elmondása szerint a Born Again című történet szolgált volna legfőbb inspirációként (kihasználva a tényt, hogy a Vezér rájött Fenegyerek titkos személyazonosságára). Még ha tizenöt évet is kellett várni rá, a szóban forgó képregény adaptációját még idén láthatjuk majd a netflixes Daredevil sorozat 3. évadában.

Amazon

p4_0_copy.jpg

Védőügyvédi hátterét kihasználva Jennifer Walters majdnem tiszteletét tette a Hulk a bíróságon című tévéfilmben, de végül kiírták, és egy önálló Amazon sorozaton kezdtek el dolgozni. Mivel ez az ötlet szintén darabokra hullott, a 80-as évek végén Larry Cohen egy film fejlesztésébe vágott (ami csatlakozott volna a népszerű Hihetetlen Hulk műsorhoz), a címszerepre pedig Brigitte Nielsen (Vörös Szonja) neve merült fel. Az előkészületi fázisban azonban a készítők úgy érezték, hogy a szuperhős műfaj kezd kimerülni, szóval itt az ideje más projektekre koncentrálni. A filmből ezáltal semmi nem lett, és a karakter azóta sem tűnt fel élőszereplős feldolgozásban.

A hihetetlen Hulk 2.

victory_roar.jpg

A 2008-ban debütált első rész a Marvel Filmes Univerzum kvázi kakukktojása, elvégre ugyan része annak, de a kapcsolódási pontok száma egészen minimális, és az sem javított a helyzetén, hogy különböző nézeteltérések miatt a főhőst játszó Edward Norton nem tért vissza a Bosszúállókra. A hihetetlen Hulk minőségét tekintve közel sem rossz film, ráadásul a zárása kellően megalapozott egy esetleges folytatásnak Samuel Sterns Vezetővé válásával. Mark Ruffalo már hat éve kelti életre Hulkot, de önálló filmben még nem volt alkalma bizonyítani, ami nem kis részt annak köszönhető, hogy a karakter megfilmesítési jogai fél lábbal az Universalnál vannak - a Marvelnek ezáltal gyakorlatilag logisztikai rémálom lenne egy újabb mozit adni a zöld behemótnak. Mivel erre várhatóan nem is kerül sor a közeljövőben, bízunk benne, hogy az elkövetkezendő években jelentős szerepet szánnak neki.

Ezüst Utazó

fonds-ecran-fantastic-four-rise-of-the-silver-surfer-12.jpg

A karakter először 2007-ben tűnt fel fel a vásznon élőszereplős formában (Laurence Fishburne szólaltatta meg), azonban ekkor már évek óta tervben volt egy önálló adaptáció számára. A Hetedik forgatókönyvét jegyző Andrew Kevin Walker 2000-ben egy potenciális mozifilm szkriptjén dolgozott, de miután ez a próbálkozás kudarcba fulladt, A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó munkálatainak idején kísérelték meg az újabb előkészületeket. A tervezett film egy eredettörténetként szolgált volna a filmben látott Ezüst Utazónak, ám a gyenge fogadtatás nemcsak a harmadik Fantasztikus Négyes sorsát pecsételte meg, de J. Michael Straczynski is félbehagyta a spinoff írását. A stúdió ehelyett a franchise újraindításán fáradozott, amire nyolc évvel később, teljesen hiába került sor. Érdekesség, hogy az Ezüst Utazó-film ötlete idén újból szárnyra kapott, most Brian K. Vaughant bízták meg a forgatókönyv elkészítésével, ám hogy lesz-e belőle akármi, az a jövő zenéje.

Kárelhárítási Hivatal (tévésorozat)

1941003-damage_control.jpg

A szuperhős adaptációk jelenlegi népszerűsége miatt a stúdiók egyre szívesebben nyitnak a kevésbé ismert tulajdonaik felé, hogy azokat felhasználva kipróbáljanak valami újat. Mint ilyen, a Marvel Television 2015-ben Ben Karlint bízta meg azzal, hogy leszállítson egy vígjáték sorozatot az ABC-re a Kárelhárítási Hivatalt (Damage Control) középpontba helyezve, egy társaságot, melynek kifejezett feladata helyrepofozni a szuperhőscsaták által porig rombolt helyszíneket. A szereplők ezáltal egyszerű emberek lettek volna, a társadalmi ranglétra legaljáról. Karlin műsoráról azóta sem hallottunk semmit, és vélhetően nem is fogunk, miután a DC hasonló elveken alapuló Powerless című komédiája néhány epizód után kaszát kapott. A Hivatalnak cserébe a Pókember: Hazatérésben jutott minimális szerep.

Pokoltűz Klub (tévésorozat)

stl016363.jpg

2015-ben a Marvel és a Fox televíziós részlegei összeálltak annak érdekében, hogy közösen leszállítsanak két X-Men centrikus sorozatot a közönségnek. Ezek egyike a már két évadot megélt Légió (ami a harmadik szezonra vonatkozó berendelését is megkapta), míg a másik a Pokoltűz Klub nevű, ellenséges mutánsokból álló csoportra fókuszált volna. A 24: Újratöltve alkotói, Evan Katz és Manny Coto kezdetben érdekeltek voltak a projekt megvalósításában, ám egy bizonyos ponttól semmilyen további információ nem érkezett, és szép csendben elvetették az széria ötletét. Vagyis ez így nem feltétlen pontos megfogalmazás, hiszen a helyette útjára indított The Gifted - Kiválasztottak az első évadában belengette a Pokoltűz Klubot, amely az ősszel érkező folytatásban komolyabb szerephez is jut, ha már önállóan máig tisztázatlan okok folytán nem kapott esélyt.

A csodálatos Pókember 3.

79055.jpg

Az Andrew Garfield alakította Pókember épp annyira aratott sikert a rajongóknál mind fogadtatás, mind anyagi szempontból, hogy a Sony elkezdjen komolyabb, univerzumépítéses terveket szőni, azonban A csodálatos Pókember 2-re éppen ez nyomta rá a bélyegét (egyszerre akarták felvezetni a Baljós Hatost, a Zöld Manó szálat, Mary Jane-t, akit mondjuk végül kivágták a filmből, Peter szüleinek rejtélyes múltját, valamint Gwen halálát). A visszajelzések nem győzték beletörölni a lábukat a filmbe, ráadásul Rotten Tomatoes-on ez kapta a legalacsonyabb értékelést (52%), valamint bevétel szempontjából is csak 709 millió dollárt hozott egy olyan költségvetés mellett, amit a Sony a mai napig nem tett publikussá. Az eredetileg 2016 nyarára ütemezett harmadik részt először eltolták 2017-re, aztán egyre rosszabb irányba haladtak a dolgok. Andrew Garfield és a stúdió között is roppantul megromlott a kapcsolat, a színész szó nélkül kihagyta az egyik Sony konferenciát, ahol a folytatást kellett volna promóznia. Azóta nagyon sok apró részlet napvilágot látott A csodálatos Pókember későbbi felvonásaival kapcsolatos terveket illetően, lett volna itt Norman Osborn visszahozása a halálból, Gwen és Stacy rendőrkapitány klónozása, Baljós Hatos (a 2013-ban bejelentett saját mozija mellett), illetve May néni kémkedős múltját bemutató produkció... Mindez a Marvel és a Sony 2015. február 9-én esedékes megállapodásához vezetett, melynek köszönhetően kedvenc falmászónk Tom Holland alakításában ma már a Marvel Moziverzum része.

Luke Cage

877418d36b4169eede1a5a2c404b5494.jpg

Harlem sebezhetetlen bőrű oltalmazója már négy netflixes sorozatban tette tiszteletét az elmúlt három évben, amiből két évad ráadásul a sajátja volt Mike Colter alakításában. Mint pár évvel ezelőtt kiderült, a karakter majdnem kapott egy mozifilmet a '90-es években nem más, mint Quentin Tarantino rendezésében. A kétszeres Oscar-díjas direktor elmondása szerint hatalmas rajongója a karakternek, akit a Kutyaszorítóban bemutatója után kerestek meg egy ilyen elképzeléssel, de végül a nagy sikerű Ponyvaregényt csinálta meg helyette. Pontosan nem ismert, miért vetették el a projektet, amelyről csak annyit tudni, hogy történetileg vélhetően az 1970-es években játszódott volna (ekkor vezették be Luke Cage-et a képregényekben, és ez egyben Tarantino kedvenc korszaka is róla).

(+1) Káprázat

orkid1easl9zgn4k5s6s.png

Alison Blaire, azaz Káprázat sztorija különösen érdekes, ugyanis a karakter már eleve egy keresztpromóciós terv részeként született meg. A 70-es és 80-as évek fordulóján, amikor Amerikában tombolt a diszkóláz, a Casablanca Records lemezkiadó azzal az ötlettel kereste fel a Marvelt, hogy hozzanak létre közösen egy szuperhőst. Ő lett a hangot fénnyé átalakító mutáns diszkókirálynő, Káprázat. Az elképzelés az volt, hogy a karakter képregényes debütálásával egy időben a zenecég egy hús-vér énekesnőt szerződtet, aki a valóságban is megtestesíti Alison Blaire-t, és akinek a hangjával Káprázat-lemezeket adtak volna el. A Casablanca mozgóképes részlege, a Filmworks bevonásával egy mozifilm is tervben volt, melyben a címszereplő mellett Pókember, a Bosszúállók, Robin Williams, és olyan legendás zenészek is feltűntek volna, mint Cher, Donna Summer, a KISS és a Village People. A történet egy disztópikus jövőben játszódott volna, melyben a Boszorkánykirálynő (Cher) és a Tűz Királynője (Summer) vezette két egymással harcoló klán uralja New Yorkot, és Káprázat feladata lett volna, hogy a Bosszúállók és Pókember segítségével egyensúlyt teremtsen köztük. (Ó, azok a 80-as évek!) A főszerepre sikerült megnyerni az akkor épp karrierje csúcsán lévő Bo Dereket (Bombanő), aki viszont ragaszkodott hozzá, hogy a férje, John Derek legyen a rendező. Mivel a kérése nem teljesült, elállt a projekttől. Közben a forgatókönyvvel is problémák adódtak. Jim Shooter, a Marvel akkori főszerkesztője és Káprázat kiötlője írta az első változatot, de a kiadó fejesei ezt elvetették, és egy hollywoodi írót (Leslie Stevens) bíztak meg a feladattal, aki viszont nem ismerte a képregényeket, és teljesen átalakította a karaktert. A forgatókönyv pocsék lett, így a projekt megint nem haladt semerre. A Casablanca Recordst nem sokkal ezután felvásárolták, és ez örökre véget vetett a mozis és a lemezkiadással kapcsolatos terveknek. Káprázat végül csak a képregények lapjain bukkant fel 1980-ban, és azóta sem láthattuk őt egy filmben sem (ám pletykák szerint az X-Men: Dark Phoenix-ben nem kizárt tőle egy cameo).

Reméljük, hogy szerettétek a cikksorozatot, és legalább olyan érdekes volt számotokra olvasás közben, mint nekünk összeszedni ezeket a címeket. Ne felejtsétek el megírni akár itt a bejegyzés alatt, akár Facebookon, hogy a fentiek közül melyiket sajnáljátok a legjobban, vagy épp melyikkel jártunk szerintetek a legjobban, amiért el sem készült.

Összeállította: Kovács Gergő

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8614088371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rohnie 2018.07.12. 21:43:36

A Hulk2-t annyira vártuk öcsémékkel,hogy majd belepusztultunk(Vasember után ő a második legérdekesebb Marvel hős szerintünk)..a “Csodálatos Pókember”-t is nagyon megkedveltük és elég nagy csalódás volt egy új színészt egy másik Pókember filmben megjelenni..
süti beállítások módosítása