Út a Végtelen háborúig: Rangsoroltuk a Marvel Moziverzum alkotásait

2018. április 19. - Marvel Magyarország

A Végtelen háború kapcsán frissítettük a korábbi ranglistát. 

infinity-war-fokep-update.jpg

Több mint egy éve a szerkesztőségünk tagjaival összeállítottuk számotokra a saját toplistánkat a Marvel Moziverzum filmjeiből. Mivel akkoriban még csak a Doctor Strange-nél jártunk a Harmadik Fázisban, idejét láttuk hát a közelgő Végtelen háború kapcsán egy új, felfrissített rangsor összeállításának is.

A játékszabályok, hasonlóan a korábbi toplistához, maradtak a régiek: mindannyiunk kialakította magában a saját rangsorát 1-18-ig az MFU-s filmek között. Ezeket a pontokat (1-18) ezután összesítettük és minden film kapott egy végső pontszámot. Amelyik film a legtöbb pontot kapta (vagyis az egyéni listák vége felé szerepelt), az lett a legutolsó a rangsorban, amelyik pedig a legkevesebbet, az pedig felkerült a dobogó élére. Ezt követte némi szájkarate, pár barátság megszűnt, de kellő mennyiségű végtag elvesztése után sikeresen kialakult a végleges sorrend. Először bemutatjuk számotokra az általunk kialakított közös toplistát, amit így rögtön a cikk legelején meg tudtok köpködni, utána pedig tovább robogunk az elemzések és statisztikák mezejére.

Az MFU-s filmek toplistája tehát a Végtelen háború előtt, szerkesztőségünk 4 tagja szerint:

1. Amerika Kapitány: Polgárháború (legjobb helyezés: 1., legrosszabb helyezés: 1.) - 4 pont
2. Amerika Kapitány: A tél katonája (legjobb helyezés: 2., legrosszabb helyezés: 2.) - 8 pont
3. Vasember (legjobb helyezés: 3., legrosszabb helyezés: 7.) - 18 pont
4. Thor: Ragnarök (legjobb helyezés: 3., legrosszabb helyezés: 8.) - 19 pont
5-6. A galaxis őrzői (legjobb helyezés: 3., legrosszabb helyezés: 8.) - 21 pont
5-6. Bosszúállók (legjobb helyezés: 3, legrosszabb helyezés: 6.) - 21 pont

7. Bosszúállók: Ultron kora (legjobb helyezés: 5.; legrosszabb helyezés: 12-) - 33 pont
8. Fekete Párduc (legjobb helyezés: 5., legrosszabb helyezés: 11.) - 34 pont
9. Pókember: Hazatérés (legjobb helyezés: 7., legrosszabb helyezés: 13.) - 36 pont
10. Doctor Strange (legjobb helyezés: 7., legrosszabb helyezés: 12.) - 39 pont
11. A Hangya (legjobb helyezés: 9., legrosszabb helyezés: 13.) - 44 pont
12. A galaxis őrzői vol. 2 (legjobb helyezés: 10., legrosszabb helyezés: 13.) - 45 pont

13. AK: Az első bosszúálló (legjobb helyezés: 10., legrosszabb helyezés: 14.) - 51 pont
14. Vasember 3 (legjobb helyezés: 7., legrosszabb helyezés: 16.) - 54 pont
15. Vasember 2 (legjobb helyezés: 12., legrosszabb helyezés: 16.) - 58 pont
16. Thor (legjobb helyezés: 14., legrosszabb helyezés: 15.) - 59 pont
17. Thor: Sötét világ (legjobb helyezés: 17., legrosszabb helyezés: 18.) - 69 pont
18. A hihetetlen Hulk (legjobb helyezés: 17., legrosszabb helyezés: 18.) - 71 pont

Miután sikerült mindenkinek kellőképp lefutni a hevesen bólogató vagy “hogy lehettek ennyire hülyék, hát az simán TOP 5 kellene, hogy legyen!” típusú kötelező köröket, térjünk át kicsit az részletes elemzésre.

A filmeket 3 (illetve ahogy majd látni fogjátok, gyakorlatilag 4) nagyobb csoportba (kategóriába) soroljuk, éppen hatosával:

Vegyük nagyító alá részletesen most az egyes csoportokat.

  • Az első csoport a kiemelkedő, abszolút toplista, azok az MFU filmek, amik szerintünk a legjobban sikerültek a 10 év alatt.
  • Őket követik rendkívül szorosan azok az erős középmezőnyben, akiket még szintén hasonlóan jószívvel nézünk újra és összességében remek szórakozást nyújtottak, de valamilyen kisebb-nagyobb problémánk már biztos akadt velük kapcsolatban.
  • Végül az utolsó csoport pedig a “könnyen feledhető” kategória: az utolsó két jelölttől eltekintve alapvetően ezekkel a filmekkel sincs komolyabb problémánk, de valószínűleg nem őket fogjuk először újranézni unalmas hétvégi óráinkon.

Az abszolút toplista: 1-6.

A két Amerika Kapitány film esetén maximális az egyetértés: mind a négyünk egyaránt ugyanazt a filmet helyezte első és második helyre, konkrétan nincs különbség az egyéni pozíciók között. A második legkisebb eltérést egyébként érdekes, hogy épp a toplista legvége produkálta - de erre térjünk vissza majd náluk. Nem is meglepő a döntés, hogy Joss Whedon után rá merték bízni a Russo-tesókra nemcsak Steve Rogers, hanem a teljes csapat felkarolását.

A másik 4 film pontszáma borzasztóan szoros: 18, 19, 21 és 21. Sikerült ráadásul ismét egy holtversenyt produkálnia négy totál különböző szerkesztőnek a Bosszúállók és A galaxis őrzői között, jár nekünk érte a taps és a vállveregetés.

A kategória legnagyobb különbségét a szavazatokban nem mellesleg a Thor: Ragnarök produkálta: egyikőnk 3., másikunk (épp jómagam, helló!) 8. helyre sorolta Odin fiának harmadik kalandját. Ezt a fajta megosztottságot tapasztaltuk köztetek, olvasóink társaságában is a humorral teletűzdelt viking apokalipszis esetén.

Aminek én különösen örülök és érdemes külön is kiemelni, az az első, 2008-as Vasember film impozáns 3. helye. Úgy gondolom, ez is tökéletesen mutatja, hogy ez az egész filmes univerzum miért tudott működni és zakatol töretlenül előre immáron 10 éve.

Az erős középmezőny: 7-12.

Érezhető az ugrás a 21 pont után a 7., Ultron korának kiosztott 33 pontjára. Bevallom őszintén, ez az a pont, ahol a saját véleményem eléggé szembe megy a közössel: szerintem túlságosan előre is került ez a film ezzel a 7. helyezéssel, de hát ahogy a mantra tartja: “közös döntéseinknek mindig alávetem magamat”. A második legnagyobb különbség mutatkozik itt meg egy hetes diffivel (legjobb helyezés: 5., legrosszabb helyezés: 12.), ami nem is csoda, hiszen a Bosszúállók folytatása a mai napig az egyik legmegosztóbb MFU-alkotás.

A pontszámok egyébként itt is roppantul szorosak, őt követik ugyanis 34, 36 és 39 ponttal a Harmadik Fázis újdonsült hősei, Fekete Párduc, Pókember és Fura Doki. Esetükben is viszonylag magas az eltérés (rendre 6, 6 és 5 a legnagyobb eltérés a szavazatok között), mindenesetre amit ebből mindenképp hazavihetünk az az, hogy alapvetően remekül sikerültek ezeknek a karaktereknek a szólófilmjei és lehet rájuk építeni a későbbiek során. Gyakorlatilag mindhárom hős bemutatkozó filmje sokkalta előrébb szerepel a listán, mint az eredeti Bosszúállók tagjainak Első Fázisban debütált kalandjai - nem számítva persze az első Vasember filmet, amiről már szó esett.

Akik még idekerültek a “40-es” tartományt képviselve az a Hangya és A galaxis őrzőinek második epizódja, a maguk ismételten csak hajszál híján megegyező 44 és 45 pontjával.

A könnyen feledhetők: 13-18.

Ahogy már fent, a kategóriák ismertetésénél is kihangsúlyoztam, nem rossz filmek alkotják ezt a kategóriát sem abszolút. De nem nyújtanak olyan sokat vagy kiemelkedőt akár történet, akár karakter fejlődés, akár bármilyen más szempontot figyelembe véve, mint ami a listán előrébb szereplő társaikról elmondható.

Annak mindenesetre örülök, hogy ezt a kategóriát azért az első Amerika Kapitány film vezeti - úgy gondolom, ez az a film, ami felett az emberek leginkább hajlamosak átsiklani, pedig kifejezetten remek darab.

Az Ultron kora után dobpergés, itt találhatjuk meg a 14. helyen a szerkesztőségünk tagjai között legnagyobb véleménykülönbséget produkáló alkotást, a Vasember 3-at. Egyikőnk egészen a 7. helyre sorolta Tony trilógiájának záró darabját, míg a többiekkel rendre 15-16. helyre pakoltuk, ezáltal egy “kilences” maximális különbséget generálva. Ha az Ultron korát megosztónak tituláltuk, akkor úgy gondolom, a Vasember 3 a tökéletes példa erre a kifejezésre. Komolyan, ha az értelmező kéziszótárat felcsapnánk a “megosztó” szócskánál, akkor a filmben elsütött Mandarin-csavarral találnánk szembe magunkat.

Utaltam rá, hogy gyakorlatilag négy kategória létezik: és ez a pontszámok alapján is átjön. Az 59 pontot bezsebelő, 16. helyre sorolt első Thor filmre rögtön 10-et pakol rá a következő film a toplistán és a viking isten szériájában egyaránt. A Sötét világ esetében egyikünk a legutolsó, a többiek pedig egytől utolsó előtti helyre sorolták az MFU egyik leggyengébb alkotását. Viszont még őt is felül - egész pontosan, alul - múlja a 2008-as Hihetetlen Hulk. Rajta csak egy szerkesztőnk könyörült meg, hogy ne legyen “csupa 18-as” sor a táblázatunkban, így végül nem a lehetséges legrosszabb 72, hanem “csak” 71 pontot kapott Edward Norton harlemi kálváriája. (Érdekes, hogy a Marvel Studios legelső két filmje közül az egyiket a mai napig az egyik legjobbnak, a másikat pedig a leggyengébbnek tartjuk.) Ők ketten azok az alkotások, akiket bármikor nyugodt szívvel kihagynánk egy filmes maratonból.

Ezzel a rangsor elemzésének végére is értünk. Ti mit gondoltok a listánkról? Egyetértetek vele? Mi került túl előre, vagy pont, hogy túlságosan hátra? Mondjátok el a véleményeteket! Legközelebb hasonló összesítéssel valószínűleg már csak a Harmadik Fázis lezárta után jelentkezünk. Jövőhéten pedig végre meglátjuk, vajon a Végtelen háború méltó lesz-e a toplista élére törni 10 év előkészítés után.

Illetve akik igazán szeretnék kielemezni a számainkat, azoknak itt az összefoglaló táblázat, jó mazsolázgatást hozzá! Kinek a sorrendjéhez hasonlít leginkább a tiétek?

pasted_image_0000.png

Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1013848206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.04.19. 10:23:50

az első kettő az sima 4, 8, nem 24, 28?
mert olyan fura a lista nekem, vagy nem tudok olvasni?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.04.19. 10:25:13

jaja, értem már, bocsi, jó bonyolult (nekem) a megoldás. :D:D

szab78 2018.04.20. 18:39:17

Hát kb nálam is ez a ranglista de a Fekete Kandúrbandi szerintem túl van értékelve és nagyon gyenge lett mint Marvel film. A történet nagy csavarja kiszámítható a CGI gyatra főleg a végén a "cicaharc"nál. A Hulk filmnél jobb lett de mást nem sikerült felülmúlnia számomra.
süti beállítások módosítása