KÉPREGÉNYKRITIKA: Vasember: Extremis (NMK #30)

2019. február 15. - Marvel Magyarország

A történet, amely meghatározta napjaink Tony Starkját. 

005b7dce.jpg

30. számához érkezett a Nagy Marvel-képregénygyűjtemény, a harmadik X-et pedig az egyik legnépszerűbb Vasember történettel ünnepli a sorozat.

Az egyik reggeli bevásárlásom alkalmával nem tudtam ellenállni a kísértésnek, és a kosárban landolt az Extremis magyar nyelvű kiadása, ami előbb-utóbb minden Vasember rajongó polcára felkerül. Warren Ellis és Adi Granov közös szerelemgyermekét az egyik, ha nem a legjobb Iron Man sztoriként tartják számon, ráadásul a Robert Downey Jr. főszereplésével készült harmadik film is ezt veszi alapul.

De kicsoda is Tony Stark? Fegyvergyáros, milliárdos, playboy és önsorsrontó alkoholista. Az általa tervezett eszközöket az amerikai hadsereg több ízben is bevetette az Al-Káida ellen Afganisztánban, ami végül a Tony mellkasában éktelenkedő shrapnel szilánkhoz, később pedig a Vasember páncél első prototípusának megépítéséhez vezetett. Stark azonban egyelőre még titokban tartja Vasember kilétét. Ezúttal viszont nemcsak az őt elítélő nyilvánossággal, a vállalati hiénákkal és saját démonaival kell megküzdenie, hanem egy egészen új fenyegetéssel is: az Extremis nevű bioelektronikai vírussal. De mi pontosan az Extremis? Hogyan jött létre? Milyen hatással lesz a világra?

rco024_1476350943.jpg

Az Extremis egy hat felvonásból álló önálló történet, vagyis nem szükséges különösebb előzetes ismeret, vagy korábbi olvasmány a megértéséhez. A fordítás, amin nálam legtöbbször el szokott bukni a magyar nyelvű kiadványok élvezhetősége, nagyon jól sikerült, a Kingpin csapatának ezúton is küldenék egy virtuális pacsit. A kötet újra elmeséli Vasember eredettörténetét, de szó sincs arról, hogy eköré korlátozódna a sztori – ha viszont valakinek ez az első Iron Man képregénye, úgy az Extremis ebből a szempontból is kitűnő választás.

Adi Granov rajzait páratlan részletesség és realizmus jellemzi. Bármennyit is fizettek neki, a kétszeresét is megérdemelte volna. Erről nem is érdemes több szót ejteni, az illusztrációk magukért beszélnek képkockáról képkockára.

Hogy Warren Ellis vajon tudta-e, milyen jelentőséggel bír majd a munkássága, nem tudom megmondani, de az tény, hogy hosszú időre megalapozta a modern, 21. századi Vasember karakterét, nemcsak a képregények lapjain, hanem a Marvel Moziverzumban egyaránt. Tony Stark zseniális, hiperintelligens és cinikus, ráadásul halál lazán odadobná az életét egy újabb tudományos áttörésért cserébe, ha azzal fejlesztheti a Vasember páncélt, vagy kicsit is jobbá teheti a jövőt. Ha túléli és sikerült, már megérte.

rco023_1476351086.jpg

Az Extremis nem csupán egy Vasember sztori, hanem a nagybetűs Vasember sztori, ami újradefiniálta a címszereplőt, méghozzá nem is akárhogy. Ha szerettétek a Vasember 3. című filmet, ha nem, ezt mindenképp érdemes beszereznetek, az eredeti nyelvű kiadásnál kedvezményesebb áron. A Nagy Marvel-képregénygyűjtemény legújabb kötete már kapható az újságárusoknál. 

Írta: Sághy Z.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7514627978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása