10 képregényes érdekesség, amit talán nem tudtál Deadpool kapcsán

2018. május 13. - Marvel Magyarország

Ismerkedjünk meg kedvenc zsoldosunkkal még jobban.

deadpool-kepregeny-update.jpg

Mivel kedden és szerdán már elővetítések keretében láthatjátok a Deadpool 2. részét, úgy gondoltuk, hogy hangolódásképp összegyűjtünk számotokra néhány érdekességet a Rob Liefeld és Fabian Nicieza által 1991-ben megalkotott karakter gazdag képregényes múltjából, elsősorban olyan aspektusaira fókuszálva, amiket a filmekben (eddig) nem volt, vagy talán a közeljövőben nem is lesz lehetőségünk átélni. Wade Wilson alapból nem egy átlagos képregényfiguraként él a rajongók fejében, azonban akik csak a nagyvászonról ismerik, vagy még van mit pótolniuk képregényes fronton, a következőkben elolvashatják, mennyire komplex és sokrétegű. Térjünk is rá tehát az érdekességekre!

5_19.jpg

Mentális ingatagságának köszönhetően Deadpool háttere nem olyan egyértelmű, mint a legtöbb jól ismert szuperhősé, de azt biztosan tudjuk róla, hogy egy diszfunkcionális családban nevelkedett. A történet egyes verzióiban az apja elhagyta őt és édesanyját gyermekkorában, amit utóbbi alkohollal és poénkodással próbált feldolgozni, innen ered Wade azon tulajdonsága is, hogy minden helyzetben van valamilyen vicces megjegyzése.

Egy másik változatban Wade a rendkívül rossz természetű apjával maradt, miután anyja egy rákos megbetegedés áldozata lett. Hogy valójában milyen élete volt gyerekként, azt sosem fogjuk konkrétan megismerni a folyamatosan regenerálódó agyának köszönhetően, azonban az biztos, hogy később zsoldosként járta a világot. Végzetes daganatát diagnosztizálva annak reményében jelentkezett az X Fegyver programra, hogy a kísérlet felruházza Rozsomák öngyógyító képességével - bár ebből a szempontból sikeresnek bizonyult a folyamat, de Wade bőre teljesen megváltozott és számos mentális problémája lett. Az X Fegyver program ideje alatt az őrök fogadást kötöttek, hogy vajon ki éli túl a kísérleteket - az összes fogadás Wade ellen szólt, ezért vette fel a Deadpool nevet.

1415775203071.jpg

Majdnem minden szuperhős életében létezik egy klasszikus szerelmi vonal, de sok minden mással egyetemben ez sem olyan egyszerű Deadpool-nál. Pánszexuális lévén történetei során számos különböző partnere volt már, többek között alakváltókkal, űrlényekkel és még magával a Halállal is. A filmekben (egyelőre) nem kaptunk utalást nemi nyitottságára - ahogy a füzetekben, úgy a Deadpool első részében is Vanessa Carlysle az első szerelme, akit betegsége diagnosztizálását követően hagy magára. A képregényben nem tér vissza hozzá, később viszont keresztezik egymás útjait, amikor Vanessa mutáns génjei is aktiválódnak és Copycat néven válik ismertté.

deadpool-and-spider-man-dancing-on-stage-4.png

A vörös jelmezre nem az az egyetlen magyarázat, hogy a rosszfiúk ne lássák, ha vérzik - valójában a készítőket kedvenc falmászónk, Pókember öltözete inspirálta Deadpool megalkotásakor, akit a rajzolók ezáltal gördülékenyebben tudnak papírra vetni. A két figura rengetegszer társult már a képregényekben, és Pókival ellentétben Wade szeretné, ha legjobb barátok lennének.

Ennek tetejébe nem titok, hogy Wade-et a DC-s Slade Wilson ihlette, akit a Tini Titánok egyik nagy ellenségeként, Deathstroke-ként ismerhetünk. Mindkét karakter zsoldos, fizikailag felerősített, vonzódik a harchoz, kardokat használ és hatalmas fegyverarzenállal bír, személyiségük azonban radikálisan különböző.

deadpool-sad-comic.jpg

Deadpool egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy folyamatosan áttöri a negyedik falat és kiszól közvetlenül a befogadóhoz (vagy akár az írókhoz és illusztrátorokhoz), amik többségében szórakoztatóak és rengeteg popkulturális utalást is magukban rejtenek. Ugyanakkor az, hogy tisztában van vele, miszerint nem több egy képregény karakternél és az írók kiszolgáltatottja, érzelmileg valójában nagyon megviseli őt. A "Deadpool Kills The Marvel Universe" történetben például Wade-et hihetetlenül lehangolja a tudat, hogy csak a szórakoztatás eszközeként létezik, ami egy roppant izgalmas és kreatív velejárója annak a tulajdonságnak, amely különlegessé teszi a képregényhősök sorában.

deadpool-and-evan.jpg

Deadpoolt egyértelműen antihősként tartják számon, de nem egy alkalommal bizonyította, hogy a szíve bizony a helyén van, miközben százakkal végez és az őrületbe kergeti a hozzá közel állókat. A figura egyik legemlékezetesebb pillanata a képregényekből, amikor megmenekíti teremtőitől Apokalipszis klónját, Evan-t, majd tudatja vele, hogy sokkal több egy pusztításra szánt másolatnál, és már a saját kezében van a sorsa. Wade később meglátogatja az akkor már Jean Grey mutáns iskolájában tanuló fiút, és elmondja neki, ha valaha lehetne fia, szeretné, hogy legalább fele olyan klassz legyen, mint ő. Evan erre megköszöni, hogy Deadpool a hőse volt a legnehezebb időkben.

deadpool-wedding.jpg

Deadpool egy ponton feleségül vette Shiklah-t, az Élőhalottak Királynőjét, és a ceremóniára gyakorlatilag az egész Marvel univerzum összegyűlt. Az esküvőre eredetileg nem tervezett ekkora felhajtást az alkotógárda, viszont a Marvelnek sikerült elérnie a karakter történeteinek összes korábbi íróját és rajzolóját, hogy egy nagy panel erejéig minden általuk kreált szereplő ott lehessen a képregényben, amitől ez az esemény valóban ikonikussá vált.

avengers-0_deadpool.jpg

Deadpool számos csapat tagja volt már a képregényekben, még ha néha nem is feltétlen az előnyükre. Az X-Force-ot Rozsomák, Fantomex, Psziché, Angyal, E.V.A. és Deathlok oldalán erősítette, és egy kissé szokatlan szcenárióban még Bosszúálló is vált belőle. Amerika Kapitány, az egyetlen hős, akit Wade tényleg tisztel és felnéz rá, meglátta benne a jót őrült természete ellenére, és egy ideig az ő soraikban is jelen volt (a 2015-től 2017 decemberéig, harminc számon keresztül futó Uncanny Avengers-ben). Egy másik sztoriban megalakult a Deadpool Corps, amely Dedpool alternatív verziót sorakoztatta fel a Marvel multiverzum különböző Földjeiről (tagja volt például Lady Deadpool, Dogpool, Kölyök Deadpool és Zombi Deadpool, valamint persze az általunk ismert Deadpool is a 616-os központi Földről).

tumblr_inline_p7is290kas1t8hvnb_1280.png

Többször is bizonyították már, hogy Deadpool öngyógyító képessége bizonyára a legerősebb a Marvel univerzumban. Tudván, hogy szinte lehetetlenség végezni vele, Deadpool többször áldozta fel a testét másokat védve, ahogy túlélt már atombomba robbanást, lefejezést és feldarabolást, ráadásul ha szükség van rá, még a saját szerveit is eladományozza, elvégre úgyis visszanőnek percek alatt. Az egyetlen (elég nagy) hátránya, hogy az X Fegyver programban való részvétele során nemcsak a normál, hanem a rákos sejtjei is ugyanolyan regeneratív képességeket kaptak, ezért néz ki úgy, mint Freddy Krueger és egy domborzati térkép szimbiózisa.

cable-deadpool-006-013.jpg

Deadpool egyfajta teleportációs képességgel is rendelkezik a Kábel által kifejlesztett eszköznek hála. A két karakter DNS-e összekeveredett egy közös kalandjuk során, mely következtében bárhová teleportált az egyikük, a másik pontosan ugyanoda került, ami, nos, nem lehetett túl kellemes - Wade ennek ellenére élvezte, hiszen a DNS csere miatt ideiglenesen jóképűvé vált a hagyományos megjelenése helyett. Kábelnek végül sikerült úgy átprogramozni a készüléket, hogy bár Deadpool-nak is megmaradt ez a képesség, már nem kerülnek egy helyre teleportáláskor.

dd9edc258f5b261e05e5b3543247918e_sx1280_ql80_ttd.jpg

Deadpool és Kábel egyedülálló és szokatlan kapcsolatot ápol a képregényekben, ráadásul amellett, hogy közös képregény sorozatuk is futott egy időben, számos különböző történetben keresztezték egymás útjait a mai napig (például mindketten az X-Force tagjai voltak). Ugyan többször összecsaptak már, valójában barátokként tekinthetünk rájuk, Deadpool őrültségét ugyanis remekül ellensúlyozza Kábel embersége, aki többször is próbálta meggyőzni a zsoldost arról, hogy pénzért való öldöklés helyett fordítsa jóra az adottságait. Bízunk benne, hogy a Deadpool 2. hasonlóan élvezetes módon adaptálta a párost...

Összeállította: Kovács Gergő

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1113915758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása