Egy helyen a Pókember: Idegenben valamennyi filmes és képregényes kikacsintása

2019. július 07. - Marvel Magyarország

Bővelkedett húsvéti tojásokban a mozifilm.

thbr006.jpeg

Figyelem! Az alábbi cikk SPOILEREKET tartalmaz a Pókember: Idegenben cselekményére vonatkozóan! Csakis saját felelősségre olvasd tovább!

Végre megérkezett a mozikba az Infinity-saga utolsó elemeként szolgáló Pókember: Idegenben, ami amellett, hogy elvarrja az eddigi szálakat, teljesen új alapokra helyezi mind a címszereplő, mind pedig a Marvel Moziverzum jövőjét. A továbbiakban viszont nem azt járjuk körbe, hogy vajon innen miként folytatódik a történet, hanem megpróbáljuk végigvenni a filmben helyet kapó Easter Eggek sokaságát. Pókember gazdag képregényes történelmére való tekintettel az alkotógárda ezúttal sem fojtotta el a rajongását, és amikor csak lehetőségük nyílt, elrejtettek valamilyen kikacsintást. Tartsatok velünk, és ássunk a felszín alá! 

1. “463” 

Mikor Nick Fury és Maria Hill a mexikói romokat vizsgálják rögtön a film nyitányában, elhaladnak egy "463" feliratú rendszámtábla előtt. Már a Pókember: Hazatérésben is előszeretettel rejtették el a készítők ilyen módon kapcsolódó képregények adatait, és ez itt sincsen másképp. Ez a szám az Amazing Spider-Man No. 4-re utal 1963-ból, ami Homokember első felbukkanása volt. Pillanatokkal később teszi tiszteletét a filmben az első elementál, amely megjelenését tekintve a Pókember 3. fináléjában látott Homokembert valóban hűen megidézte. 

2. Mysterio

spider-man-_far_from_home-publicity_still_14-h_2019.jpg

Mysterio a falmászó egyik legrégibb ellensége, aki az Amazing Spider-Man No. 13-ban mutatkozott be elsőként a képregények lapjain, 56 évvel később pedig végre a filmvásznon is Jake Gyllenhaal megformálásában. Polgári nevén Quentin Beck egy vizuális effektusokban jártas kaszkadőrként kezdte pályafutását, ám menesztését követően a bűn útjára lépett, ahol illúzióinak segítségével többször is megnehezítette Pókember dolgát. Az Idegenben tisztelettel nyúlt a forrásanyaghoz, miközben Mysterio is kapott egy modernebb ráncfelvarrást: a Marvel Moziverzumban ő találta fel a holografikus technológiát alkalmazó, ugyanakkor Tony Stark által a saját maga gyógyítására használt és B.Ü.F.I. névre átkeresztelt eszközt. Beck a B.Ü.F.I. és további kirúgott munkatársainak segítségével tévesztette meg a hősökben hinni akaró világot, ráadásul külön piros pont jár a jelmeztervezőnek is, amiért ilyen jól átültette az oldalakról az ikonikus "akváriumot".

3. Rájuk emlékezünk

Szintén a film elején a Midtown Gimnázium megemlékezését láthatjuk Tony Stark és a többi egykori Bosszúálló, köztük Fekete Özvegy, Amerika Kapitány és Vízió kapcsán. Az amatőr kisfilmet az "I Will Always Love You" című Whitney Houston sláger kíséri, és egyúttal gyorstalpalóként is szolgál Thanos csettintése, a mindenkit visszahozó „pitty”, valamint mindennek a tanulók életére gyakorolt hatásának rövid ismertetésével. Felettébb jó húzásnak bizonyult ilyen formában lefutni a kötelező köröket, hiszen amellett, hogy elhelyezte a Pókember: Idegenbent a Marvel Moziverzum idővonalán, ezt gyorsan és kreatívan tette.

4. Brad Davis

gettyimages-1158562454-embed_2019.jpg

Az MJ kegyeiért Peterrel rivalizáló Brad Davis azok közé tartozik, akik leéltek újabb öt évet az életükből Thanos csettintése és a pitty között. A képregényekben ez a karakter mindössze egyetlen füzetben, az Amazing Spider-Man No. 188-ban szerepelt. Ebben a történetben Peter és M.J. éppen szüneteltették a kapcsolatukat, mikor meghívást kaptak egy hajókirándulásra – M.J. azonban Peter legnagyobb meglepetésére nem egyedül, hanem Brad, egy menő egyetemista srác társaságában mutatkozott.

5. F.E.A.S.T.

A filmből kiderül, hogy May néni új munkahelye egy olyan hajléktalanokon segítő jótékonysági szervezet, akik a pitty után veszítették el mindenüket. Ezt valószínűleg a 2008-as Amazing Spider-Man 548. számában bemutatásra került F.E.A.S.T. inspirálta, ami azoknak is ismerős lehet, akik játszottak a tavalyi Pókember-játékkal. A F.E.A.S.T. hajléktalanok és hátrányos helyzetűek számára nyújt segítséget, ugyanakkor a vezetője a Démonok nevű bűnszervezetet irányító Mister Negative, polgári nevén Martin Li. May sorra kapta az előléptetéseket a szervezet életében betöltött munkájáért, míg végül be nem zárták azt Li leleplezésekor.

6. Crusher Hogan vs. Bone Saw McGraw

A színpadon való jelenésüket követően Peter és May néni belefutnak Happy Hoganbe, aki egy óriási, Pepper Potts által szignózott csekket tart magánál. Pepper tehát Tony halálát követően sem hagyta magára a Stark Industriest. Közelebbről megnézve ráadásul Peter mögött észrevehetünk egy Crusher Hogan elleni összecsapást hirdető posztert, aki a képregényekben gyakorlatilag Pókember első ellenfele volt (a tét szerint ha valaki bírja ellene három percig, annak száz dollár üti a markát). Külön érdekesség, hogy egy másik poszter Crusher Hogan és Bone Saw McGraw harcát népszerűsíti. Ez a kettő egy és ugyanaz a személy, csupán Sam Raimi első Pókemberében átnevezték a birkózót, hogy a közönség ne keverje össze Hulk Hogannel.

7. New York Mets

spider-manfarfromhometeasertrailer23.png

A Mets egyike a két New York-i profi baseballcsapatnak, székhelyük Queensben van. A rajongók azonnal kiszúrhatták az egyik egykori játékos, Mike Piazza mezszámát Peter szobájában, aminek egyaránt megvan a képregényes vonatkozása. Mint a Peter Parker: Spider-Man No. 33-ból kiderült, Peter rendszeresen eljárt Ben bácsival a csapat játékaira, és még halála után is folytatja ezt a hagyományt.

8. Ned Leeds és Betty Brant

Az egynyári kaland tökéletes példája Ned Leeds és Betty Brant románca, legalábbis amennyire a semmiből jött, olyan hirtelen véget is ért (valószínűleg ennél többet amúgy sem lettünk volna képesek elviselni belőle). Mindenesetre ez sem új keletű dolog, ha valaki ismeri a forrásanyagot. Mielőtt a füzetek hasábjain szintén egymásra talált ez a két karakter, Peter legelső barátnője Betty volt, ugyanakkor a fiú folyamatos eltűnései miatt Betty elhagyta, és Neddel kezdett randizni. Habár végül össze is házasodtak, a kapcsolatuk megannyi hullámvölgyet megélt már.

81031.jpg

9. "BFP"

Csak egy pillanatra látható Peter bőröndjén a "BFP" felirat, ami minden bizonnyal egy újabb, apró utalás Ben bácsira. A karakternek ugyan sosem volt középső neve, Steve Ditko képregényrajzoló saját bevallása szerint Benjamin Franklinről mintázta a figurát. Ennélfogva könnyen elképzelhető, hogy a Marvel Moziverzumban Benjamin Franklin Parkernek hívták Peter nagybátyját.

10. “ASM 212”

Mikor Betty képet készít Nedről Velencében, az egyik Ned mögötti hajón az "ASM 212" felirat olvasható. A választás nem véletlen, elvégre Denny O’Neil és John Romita Jr. az 1981-es Amazing Spider-Man 212. számában mutatta be első alkalommal Vízember karakterét. További érdekesség, hogy miután Mysterio elpusztítja a víz elemű elementált, Flash Thompson egy cikkről mesél a többieknek, amit a lény potenciális eredetéről olvasott. Ez gyakorlatilag egy az egyben megegyezik a képregényes Vízember, azaz Morrie Bench történetével, aki egy kísérleti generátor tesztelésekor tesz szert arra a képességére, hogy vízzé tud alakulni.   

11. Hotel DeMatteis

A diákok velencei szálláshelye a Hotel De Matteis nevet viseli. Ez egyértelmű tisztelgés J.M. DeMatteis előtt, aki olyan klasszikusnak számító Pókember-történeteket írt, mint például a Kraven utolsó vadászata.

12. Dmitri

0623695.jpg

A filmben a magát Nick Furynak álcázó Talos szolgálatában áll egy Dmitri nevű ügynök, aki azt a feladatot kapja, hogy elvigye Petert és az osztályát a küldetés szempontjából megfelelő helyszínekre. A Pókember-rajongók minden bizonnyal gyanakvással figyelték a karaktert, elvégre az Amazing Spider-Man No. 1-ben a címszereplő első ellenfele az alakváltó Kaméleon, polgári nevén Dmitri Smerdyakov. Habár a Numan Acar alakította Dmitri egyik pillanatról a másikra, bármiféle utalás nélkül kikerül a képből, már csak azért is bízunk benne, hogy a későbbi Kaméleont láthattuk a személyében, mert az féltestvére, Kraven érkezését is sejtetné.

13. Multiverzum

A Marvel-képregények jellegzetessége, hogy a különféle univerzumokat tipikusan számokkal jelölik. Amikor a filmben Mysterio először áll elő a multiverzum-koncepcióval, elmondja, hogy ő a 833-as Földről érkezett, míg Peterék Földje a 616-os. Ezek mindegyike képregényes vonatkozással bír, hiszen utóbbi a Marvel-univerzum fő világa, ahol a történetek legtöbbje helyet kap, míg előbbi az egyik alternatív Pókember, Spider-UK otthona. Egyesek már az Idegenben bemutatója előtt furcsállták ezt a számozást, hiszen korábban a 199999-es Földként hivatkoztak a Marvel Moziverzumra. A film ezt végül igazolta is, mikor kiderült, hogy Mysterio végig hazudott a multiverzumról és az alternatív világokról.

14. Elementál

A filmből kiderül, hogy a négy, valamilyen természeti elemet irányító szörnyeteget összefoglalóan elementáloknak hívják. A képregényekben ez egy halhatatlan, egykor a Földet uraló szupergonoszokból álló társaság neve, akik a Supernatural Thrillers 8. számában bukkantak fel először 1974-ben, és történetesen még sosem találkoztak Pókemberrel. Az Idegenben lényegében csak a nevet kölcsönözte, a karaktereket pedig a hálószövő olyan ellenségei alapján alkották meg, mint az Olvasztár, Vízember, Homokember és Ciklon.

15. Képregényírók csarnoka

981f46271bfbc7bebc1c8aef9d8ebce2.jpg

Mielőtt Peter osztálya maga mögött hagyja Velencét, az egyik utca falán rengeteg képregényíró neve szerepel elrejtve (alapvetően egy "o" betűt tettek hozzá mindegyikük vezetéknevéhez), akik valamilyen módon meghatározták a Pókember-képregényeket. A "Calle Sterno" Roger Sternre utal, többek közt a "The Kid Who Collects Spider-Man" és a "Nothing Can Stop the Juggernaut" című történetek írójára, valamint a rejtélyes Vészmanó megálmodójára. A "Calle Slotto" egy Dan Slott előtti tisztelgés, aki 2005-től több mint egy évtizeden át írt Pókembert. Neki köszönhetjük például a felettébb megosztó Superior Spider-Mant, valamint a Spider-Man: Shattered Dimensions című videojáték sztoriját is. A "Calle Bendiso" a karaktert a 2000-es évek elején megreformáló Brian Michael Bendist juttatja eszünkbe, aki egyúttal a tavalyi Irány a Pókverzum főhősét, Miles Moralest is bemutatta az olvasóknak. "Calle Michelinio": David Michelinie szintén az Amazing Spider-Man legjelentősebb írói közé tartozik, az ő fejéből pattant ki Todd McFarlane közreműködésével Póki két olyan halálos nemezisének ötlete, mint Venom és Vérontó. Végezetül a "Calle G. Convayo" az utolsó és nem véletlenül a legnagyobb név a falon, ami Gerry Conway előtt tiszteleg. Conway volt az első teljes munkaidős író, aki mindössze 19 évesen átvette Stan Lee-től az Amazing Spider-Man magazint. Az ő nevéhez köthető Gwen Stacy halála, Megtorló bemutatása (kezdetben Pókember ellenfeleként), a méltán híres Klónsztori, ráadásul az Idegenbenhez hasonlóan többször is Európába küldte Petert.

16. MJ

drh4l76vsaan83w.jpg

Michelle Jones, vagy ahogy a Hazatérés végétől kezdve hivatkoznak rá, MJ, habár sok mindenben eltér a képregények lapjain látott Mary Jane Watsontól, szellemiségében jól adja vissza az okos, szarkasztikus és erős figurát. A filmben az egyik evidens (legalábbis evidensnek gondolt) kikacsintás egy tigrist ábrázoló póló Zendayán, ami M.J. ikonikus színre lépéséhez köthető az Amazing Spider-Man No. 42-ben. May néni ekkor már hónapok óta győzködi Petert, hogy bemutatja őt a barátja unokahúgának, aki végül személyesen látogatja meg a fiút. A fentebb említett szám azzal ér véget, mikor Peter ajtót nyit az őt egy "Lásd be, tigrisem... megütötted a főnyereményt!" sorral üdvözlő Mary Jane-nek. Külön érdekesség, hogy az Idegenben sajtókörútján a színésznő vörösre festett hajjal népszerűsítette a mozifilmet, ami nem titkoltan egy homage volt a részéről az eredeti M.J. felé.

17. “ASM28965”

Amikor az új, a Noir Pók megjelenésére erősen emlékeztető jelmezét viselő Peter és Mysterio összecsap a karneválon az Olvasztárral, az egyik megérkező S.H.I.E.L.D. jármű rendszámtábláján az “ASM28965" felirat szerepel. Ez újfent az Amazing Spider-Manre, méghozzá az 1965 szeptemberében megjelent 28. számra utal, ahol az Olvasztár, polgári nevén Mark Raxton először tiszteletét tette. Raxtont, aki egyébként Liz Allan testvére, egy folyékony fémötvözet ruházta fel emberfeletti képességekkel, valamint kergette az őrület határára.

18. “MTU83797”

Egy autó hátulján az "MTU83797" felirat látható, mikor Peter figyelmeztetni akarja Nick Furyt Mysterio színjátékáról. A rendszám ezúttal az 1979. júliusban debütált Marvel Team-Up No. 83-ra utal. Címéből is adódóan a hamarosan újrainduló magazin jellegzetessége, hogy különböző Marvel hősöket hoz tető alá egyetlen füzet erejéig. Az ominózus számban Pókember Nick Furyval együttműködve állítja meg a Bumeráng nevű gonosztevőt. 

19. AC/DC

spider_man_iron_man_001.jpg

Az Idegenben egyik legérzelmesebb beszélgetését követően a Londonba tartó repülőúton Happy zeneválasztása direkt utalás Tony AC/DC-rajongására, sőt mi több, a Back in Black az első Vasember-filmben is hallható volt. Peter, aki a felcsendülő számot egy másik rockegyüttessel, a Led Zeppelinnel keveri, ekkor már gőzerővel dolgozik az új jelmezén: a jelenetben mintha csak Tonyt láttuk volna, mikor valamelyik páncélját tervezi holografikus irányítópanelekkel a korábbi filmekben.  

20. Peter és MJ

Az Eiffel-torony helyett végül egy kevésbé romantikus környezet, a Mysterio legyőzését követően alaposan felforgatott Tower Bridge szolgál Peter és MJ első csókjának helyszínéül. A képregényekben a várva várt pillanatra az Amazing Spider-Man No. 143-ban kerül sor (ki gondolná, de bizony erre a füzetre is utal egy autó rendszáma a londoni hídon), mielőtt Peter Párizsba utazik. Mary Jane és Peter csókjának egy teljes oldalt szentelt Ross Andru képregényrajzoló, amit máig az egyik legromantikusabb pillanatként tartanak számon a grafikus novellák történetében.

21. J. Jonah Jameson 

A film legnagyobb és egyben legörömtelibb meglepetése, mikor az első bónusz jelenetben megjelenik J. Jonah Jameson. A Hírharsona kivetített tudósításában J.K. Simmons ugyanazzal a vehemenciával játssza el a karaktert, mint azt egykoron a Sam Raimi-trilógiában is tette, és mindössze a megjelenésében fedezhetünk fel minden bizonnyal szándékos különbséget. További eltérés, hogy nyomtatott újság helyett a Harsona itt egy internetes álhírportál (ami valószínűleg jókora figyelmet fog kapni Pókember leleplezését követően), a jó öreg JJJ pedig a Spider-Man játékhoz hasonlóan tudósítóként jelenik meg. Remélhetőleg a folytatásokban rendszeresen láthatunk majd tőle legalább a mostanihoz hasonló bejelentkezéseket.

22. S.W.O.R.D.

1_05.jpg

A második feliratok utáni jelenet már nemcsak Pókember, hanem az egész Marvel Moziverzum szempontjából meghatározó dolgot készít elő. Mint kiderül, a filmben látott Fury és Maria Hill valójában a Marvel Kapitányból ismert alakváltó Talos és felesége, Soren, miközben a valódi Nick Fury mindvégig egy rejtélyes, skrullokkal teli űrállomáson töltötte az idejét. Ha tippelnünk kéne, azt mondanánk, hogy ez a Peak nevű űrállomás, ami a képregényekben a S.W.O.R.D. (Sentient World Observation and Response Department) központja. A S.H.I.E.L.D. testvérszervezetét az Astonishing X-Men lapjain vezették be a Marvel-univerzumba, ami kifejezetten földönkívüli fenyegetésekre koncentrál. Habár a chitauri-sereg és Thanos inváziója után minden létjogosultsága megvan egy ilyen szervezetnek, ez az ambiciózus projekt gyanúsan több annál, mint amit most még képesek vagyunk belelátni – elég csak arra gondolni, hogy Fury és Talos a kilencvenes évektől ismerik egymást, szóval ki tudja, mióta és milyen minőségben dolgoznak együtt


Mi elsősorban ezekre a kikacsintásokra figyeltünk fel a Pókember: Idegenben megtekintésekor, habár szinte biztos, hogy Marvel-film lévén még rengeteg elrejtett Easter Egg (mint például a Nova című dokumentumsorozat a repülőgép filmválasztékán) vár felfedezésre. Ti találtatok valamit ezeken kívül, amiről érdemes lett volna szót ejteni? Melyik a kedvenc utalásotok a filmben? 

Összeállította: Kovács G.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8014927358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.07.15. 11:32:52

a 19es szép volt.
a 21es zseniális!
süti beállítások módosítása