KÉPREGÉNYAJÁNLÓ: Peter Parker: The Spectacular Spider-Man

2019. március 16. - Marvel Magyarország

Chip Zdarsky Spider-Man sorozata felülmúlta várakozásainkat.

ppssm-kepregenyajanlo.jpg

Izgatottan vágtam neki Chip Zdarsky 2017-es Pókember sorozatának, amiről már számtalan pozitív véleményt olvastam a legkülönbözőbb online felületeken. Az írót a Sex Criminals című Matt Fraction széria révén ismerhetitek, ahol társszerzőként működött közre, idén pedig a Daredevil borítókra is felkerült a neve, de ez a sorozat sajnos még csak füzet formájában elérhető.

A ’70-es években a Pókember képregények fősodrának számító Amazing Spider-Man olyan jól fogyott, hogy a Marvelnél úgy döntöttek, több szálon is folytatják a karakter kalandjait. Így született meg a Spectacular sorozat, ami kicsit függetlenebb történeteket próbált elmesélni, míg a nagyobb eseményeket továbbra is az Amazing Spider-Man füzetekben kellett keresni. Ezzel egyszerre több kreatív csapat is lehetőséget kapott, hogy kamatoztathassák tehetségüket. Emellett tudatosan törekedtek arra, hogy az egymással egy időben megjelenő képregények más hangvételben íródjanak. Az egyikben Peter Parker kapott nagyobb szerepet, a másikban Pókember, máskor ez megcserélődött attól függően, hogy éppen melyik korszakban melyik írók döntöttek hálószövő barátunk sorsáról. Gyakran felmerül a kérdés, hogy kánon-e a Spectacular sorozat. A széria része a hivatalos történetfolyamnak, ráadásul az Amazing eseményei kihatnak a Spectacular-ra és ez fordítva is igaz. Viszont tudni érdemes, hogy a két cím bár párhuzamosan fut, a történetük sokszor nem ugyanakkor játszódik.

A sztori dióhéjban a következő: Pókember talál egy telefont egy kisstílű New York-i bűnözőnél, ami a Stark Industries gyártmánya, és ami hírhedt arról, hogy feltörhetetlen. Csakhogy ezt a készüléket nagyon is feltörték, mi több, lenyomozhatatlanná tették. Peter elhatározza, hogy utánajár az ügynek, és a nyomok végül Wilson Fiskhez, vagyis a Vezérhez vezetnek. Mindeközben megismer egy tudóst, aki szuperhősök számára tervez fejlesztéseket...

A Zdarsky-féle Pókember képregények történetmesélési stílusa kísértetiesen hasonlít Nick Spencer 2018-ban útnak indított Amazing Spider-Man sorozatához. Bár nemrég Spencer első TPB-jéről is elismerően nyilatkoztam, kettejük közül mégis Zdarsky munkáját érzem erősebbnek. A poénok valahogy jobban működnek, a drámai pillanatok drámaibbak, az összhatás egy leheletnyivel komolyabb. A megszokott support cast ezúttal háttérbe szorult, MJ és May néni szerepelnek ugyan, de nem fontos részei a történetnek. Helyette olyan segítőket kapunk, mint Fáklya, Peter húga, azaz Teresa Parker, valamint J. Jonah Jameson. Igen, jól olvastad, nincs elírás. Peter egykori munkáltatója, a Hírharsona volt főszerkesztője ezúttal Pókember mellé áll – sajnos nem árulhatom el, hogy történt ez anélkül, hogy elspoilerezném a legjobb részeket, de annyit elmondhatok, ez a pálfordulás az egyik legzseniálisabb és legbátrabb része a sorozatnak. Az olvasó egy pillanat alatt megbocsátja az összes rosszat, amivel az öreg J.J. valaha is megkeserítette Pókember életét.

Adam Kubert teljes munkásságának felsorolása egy önálló cikkben is elférne, a művész régi motorosnak számít már a rajzolók között, akit a Marvel és a DC egyaránt szívesen alkalmaz. A borítókat szeretném külön is kiemelni, legalábbis nekem azonnal eladták magukat a pókruháról készült közeli képek. Az interior oldalak szintén parádésra sikerültek, a Spectacular Spider-Man kívül-belül hozza a minőséget. Normál esetben nehezen emésztem meg, ha menet közben lecserélnek egy bevált illusztrátort, pláne ha a váltás még szembetűnő is. Michael Walsh esetében viszont látszik, hogy nemcsak azért kapta meg a hatodik részt, mert Kubert éppen nem ért rá, hanem mert ide tényleg az ő rajzstílusa passzolt a legjobban a megváltozott setting miatt. Így nem hogy nem zavart a csere, de egyenesen imádtam, utána pedig amúgy is visszakerült Kuberthez a labda.

Chip Zdarsky minden várakozásomat felülmúlta még annak ellenére is, hogy sokan ódákat zengtek a sorozatról, egészen biztosan beszerzem a Spectacular Spider-Man mind az öt részét. Ha egy ütős, modern Hálófej sztorira vágysz, akkor ezeket a képregényeket nem érdemes kihagynod!

Írta: Sághy Z.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3514690422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.