Négy Oscar-díjat vittek haza a Marvel gyermekei

2019. február 25. - Marvel Magyarország

A Fekete Párduc három, az Irány a Pókverzum egy díjat gyűjtött be.

the-best-reviewed-movies-of-2018_nnmm.jpg

Több szempontból is történelmi jelentőségű volt a 2019-es Oscar-kiosztó. A Marvel Moziverzum tíz éves pályafutása során most először távozhatott aranyszobrocskával, ráadásul rögtön hárommal. A Fekete Párduc ugyan a legjobb filmnek járó díjat sajnos elbukta a Zöld könyvvel szemben, de már önmagában azzal is történelmet írt a mű, hogy szuperhősös blockbusterként felkerült a nomináltak listájára ebben a jelentős kategóriában.

A Marvel produkciója további hat jelölésből hármat tudott szoborra váltani. Ruth E. Carter a legjobb jelmeztervezésért járó Oscart vehette át, és ezzel ő lett az első afroamerikai nő, aki megnyerte ezt a díjat. Carternek ez volt a harmadik Oscar-jelölése és az első győzelme. A "Legjobb díszlet" kategóriában szintén sikerült történelmet írni, hiszen a Vakanda bámulatos világának megteremtéséért felelős Hannah Beachler látványtervező – aki Jay Hart díszlettervezővel közösen vehette át a szobrot – szintén az első fekete nő, akit felterjesztettek erre a díjra. Beachlernek ez volt az első, Hartnak pedig a harmadik jelölése, de aranyszobrot most először vihettek haza mindketten. Ludwig Göransson svéd származású zeneszerző ugyancsak Oscarral távozhatott a Fekete Párduchoz komponált modern és törzsi elemeket elegyítő fantasztikus score-jának köszönhetően. Őt szintén először terjesztették fel erre a díjra. Egyébként Göranssonnak köszönhetjük a Venom zenéjét is tavalyról. A Fekete Párduc mind a "Legjobb hangvágás", mind a "Legjobb hangkeverés" díját elbukta a Bohém rapszódiával szemben, míg a "Legjobb betétdal" kategóriában Lady Gaga "Shallow-ja" (Csillag születik) utasította maga mögé az "All The Stars-t" Kendrick Lamartól.

Az est másik nagy győztese a Pókember - Irány a Pókverzum volt, amelynek sikerült behúznia a legjobb animációs filmnek járó Oscart. A Sony produkciója ezzel megtörte a Disney 2013 óta tartó egyeduralmát ezen a poszton. Ha szigorúan vesszük, az Irány a Pókverzum igazából nem az első marveles produkció, amely elvitte ezt a díjat, hiszen a 2015-ben győztesként kikerülő Hős6os készítői szintén az Ötletek Házának képregényeit vették alapul, habár akkor a karakterneveken kívül nem sok mindent használtak fel a forrásanyagból. A kissé döcögősen induló Irány a Pókverzum időközben sikeresen megduplázta a költségeit az USA pénztárainál, összességében pedig majdnem 360 millió dolláros bevételig jutott el. Mindez a friss Oscar-díjjal együtt valószínűleg garancia arra, hogy nem most láttuk utoljára kedvenc hálószövőink animált verzióit a moziban.

A mindössze egyetlen, névleg a "Legjobb vizuális effektus" kategóriában indított Bosszúállók: Végtelen háború sajnos nem tudta díjra váltani a jelölését, és az aranyszobrot végül a holdra szállás eseményeit felelevenítő Az első ember című alkotás orozta el Thanos zavarba ejtően élethű orra elől. Bízunk benne, hogy az idén mozikba kerülő Végjáték látványvilága jobban elnyeri majd az Akadémia tetszését.

További díjazottak:

  • Legjobb rendező: Alfonso Cuarón (Roma)
  • Legjobb férfi főszereplő: Rami Malek (Bohém rapszódia)
  • Legjobb női főszereplő: Olivia Colman (A kedvenc)
  • Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Zöld könyv)
  • Legjobb női mellékszereplő: Regina King (If Beale Street Could Talk)
  • Legjobb idegennyelvű film: Roma
  • Legjobb adaptált forgatókönyv: BlacKkKlansman - Csuklyások (Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee)
  • Legjobb eredeti forgatókönyv: Zöld könyv (Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly)
  • Legjobb operatőri munka: Roma (Alfonso Cuarón)
  • Legjobb vágás: Bohém rapszódia (John Ottman)
  • Legjobb smink és haj: Alelnök
  • Legjobb rövidfilm: Skin
  • Legjobb animációs rövidfilm: Bao
  • Legjobb dokumentumfilm: Free Solo
  • Legjobb dokumentum-rövidfilm: Period. End of Sentence

(forrás: THR)

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9714652671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.02.25. 10:12:39

de szerencsére nem a fő katergóriákban díjazták a párducot.
az azért erős lett volna.
süti beállítások módosítása