KÉPREGÉNYAJÁNLÓ: Immortal Hulk (#01-05.)

2019. január 11. - Marvel Magyarország

A szörnyeteg él, és a nyomodban van.

1533120514963.jpg

Al Ewing újraindított Hulk képregénye visszatért a horror gyökerekhez, és ezzel rászabadította a világra a karakter eddigi egyik legijesztőbb változatát.

Miután a Marvel 2016-ban, a második Polgárháború eseményei során megölte Bruce Bannert, tavaly ismét visszahozta az Avengers lapjain. Az új Hulk viszont egyáltalán nem hasonlít sem az Incredible, Indestructible, Totally Awesome vagy éppen a Marvel Moziverzumból megismert verzióihoz. A halál és a feltámadás jelentősen átformálta az összenőtt személyiségeket, az eredmény pedig a 2018-as év egyik legjobban sikerült és legnagyobb pozitív visszhangot hozó Marvel képregénye.

„Nem hiszem, hogy hazugság volt. Bruce Banner halott volt. Bruce Banner képes a halálra. De aztán... Ott van a másik fickó...”

Bruce magányosan járja a világot, igyekszik minden napját a lehető legegyszerűbben és a legkevésbé feltűnően tölteni. Egy tál étel, a nap végén pedig egy kényelmes ágy. Próbálja jóra használni a benne élő szörnyeteget és másnap olajra lépni, amilyen gyorsan csak lehet. Az átváltozások kiváltó oka nem a düh, vagy az ingerültség érzése, hanem a nappalok és éjszakák váltakozása. Hulk és Banner azonban mostanra megtanultak együtt létezni, kettejük kapcsolata jelenleg kimondottan békésnek mondható. Tevékenységük azonban egy kíváncsi riporter figyelmét is felkelti...

A vérbeli horror rajongók belekötöttek az új sorozat műfaji besorolásába, mivel a történet nem nevezhető teljes egészében horrornak, inkább csak nagy számban tartalmazza annak elemeit. Szerintünk azonban pont ez teszi fogyaszthatóvá az olyanok számára is, akik egyébként nem feltétlenül szeretik ezt a stílust. Az Immortal Hulk kicsit olyan, mint egy tábortűz körüli rémtörténet, amiket gyerekként mesélünk, és utána nem jön egykönnyen álom a szemünkre. A recept kiválóan működik, de azért humorból sincs hiány: A harmadik, Point of View című fejezet például kimondottan vicces, ebben a részben szemtanúk próbálják meg leírni a Hulk típusú találkozást. Itt egy kicsit a rajzstílus is veszít a komolyságából, hogy oldja az olvasóban a feszültséget.

hulk-in-mirrors.jpg

Apropó, rajzok: A Joe Bennett készítette illusztrációk hátborzongatóan gyönyörűek, amely nagy mértékben hozzájárult az Immortal Hulk sikeréhez. A teljes vizuális élményért felelős brigádnak állva tapsolunk, a színezés is nagyon jól sikerült – olyannyira, hogy még a történet elolvasása után is van kedve az embernek lapozgatni. Reméljük, végig ugyanazok a művészek dolgoznak majd a folytatáson.

Az Immortal Hulk a zöld lény egy intelligensebb verziójára koncentrál, mi több, Banner maga is rávilágít, hogy a jelenlegi felállásban valószínűleg kettejük közül Hulk az okosabb (ha ismered a halálának körülményeit, tudod, hogy miért). Ennek ellenére nem hasonlít sem Joe Fixitre, sem pedig Professor Hulkra, talán pont hogy inkább a ravaszabb és egyszerűbb észjárású inkarnációk egyesüléseként lehet értelmezni. A készítők igyekeztek kihangsúlyozni valamit, amit az olvasók már rég elfelejtettek: Hulk egy szörnyeteg. Mindig az volt, és mindig az is lesz. A magasabb intelligencia jelen esetben még sokkal ijesztőbbé teszi, mintha agyatlan, őrjöngő fenevad lenne. Ha azt hitted, a dühös Hulk para, képzelj el egy dühös Hulkot, aki mindig egy lépéssel előtted jár... Brrr!

Az eddigiek alapján biztosan van, aki azt a következtetést vonta le, hogy az új Hulk gonosz. Bár ezt így ebben a formában nem tudjuk kijelenteni, tagadhatatlan, hogy az ellenkezőjét sem. Az Immortal Hulk egyik legzseniálisabb húzása, hogy elmosódnak a jó és rossz közötti határok, pontosan úgy, ahogy a mi világunk sem fekete-fehér, és ahogy a  legnagyszerűbb embereknek is van egy sötét oldala. Mindannyiunkban ott szunnyad a szörny, aki csak arra vár, hogy előtörhessen.

rco020.jpg

Az Immortal Hulk összességében a 2018-as év egyik legnagyobb meglepetése, tűkön ülve várjuk, mit hoz a folytatás. Új olvasók számára is kiváló belépési pont lehet, csak ajánlani tudjuk. A sorozat 6-10. füzeteit tartalmazó második TPB The Green Door címmel február 26-án jelenik meg.

Írta: Sághy Z.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6314552444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.