KÉPREGÉNYAJÁNLÓ: All-New Ghost Rider (#01-12.)

2019. január 06. - Marvel Magyarország

Nagyító alatt az egyik legújabb Bosszúálló rövid, de jelentős képregénye.

all-new-ghost-rider-2-smith-variant-20b77.jpg

Lángoló halálfej, bőrszerkó, tüzes chopper, mi lehet még ennél is menőbb? A válasz a pokolbéli Dodge Charger és volánja mögött az új Szellemlovas, Robbie Reyes.

A karaktert 2014 márciusában indította útnak Felipe Smith, aki nemcsak íróként, hanem illusztrátorként is közreműködött a képregény születésénél. A cél kifejezetten az volt, hogy valami olyat alkossanak, ami semmiben sem hasonlít az addig megjelent Marvel kiadványokhoz. Az önálló széria azonban meglehetősen rövidre sikerült. Összesen 12 szám, vagyis 2 TPB jelent meg az All-New Ghost Riderből, mivel a Secret Wars kezdetével véget értek a Marvel NOW! brand alatt futó képregények. Ezt követően egy Secret Wars tie-in, a Ghost Racers lapjain bukkant fel, majd 2017-ben A Ghost Rider: Four On The Floor című 6 részes minisorozatban, ami viszont kevésbé kapott meleg fogadtatást. Robbie A SHIELD ügynökei negyedik évadának több epizódjában is szerepelt Gabriel Luna megformálásában, valamint ő lett az egyik legújabb Bosszúálló Jason Aaron 2018-ban újraindított Avengers képregényeiben (amelyről egészen biztosan írunk még idén). Aaron a 2000-es években maga is írt Ghost Rider sztorikat, annak idején a közönségkedvenc Daniel Waytől vette át a stafétát.

Szóban forgó történetünk Los Angelesben játszódik egy Hillrock Heights nevű külvárosi negyedben, ahol mindennapos a bűnözés. A környéket rivális bandák uralják, akik nem riadnak vissza az erőszaktól sem. Mindennapossá váltak a tűzharcok, a rendőrség tehetetlen és inkább messzire elkerülik a helyet, mintsem közbeavatkozzanak. Itt próbálja túlélni mindennapjait Robbie, az autószerelő és rokkant kisöccse, Gabe.

rco019.jpg

Robbie-t egyszerűen lehetetlen nem imádni. Vagányságért nem kell a szomszédba mennie, tökösségét pedig kiválóan egyensúlyozzák önzetlen motivációi és erényei. A két tesó hamar belopja magát az olvasó szívébe, megható pillanatokból épp úgy nem lesz hiány, mint akcióból. Unatkozni nincs idő a lapok között, szinte azonnal az események sűrűjében találjuk magunkat, és ez a lendület kitart a 12. szám végéig. Az All-New Ghost Rider sokszor brutális, de pont csak annyira veszi komolyan magát, amennyire kell. A készítők nem csak a címmel igyekeztek kihangsúlyozni, hogy az új Szellemlovas merőben más, mint Johnny Blaze (aki egyébként szintén felbukkan a történetben) – Felipe Smith, Tradd Moore és Damion Scott lazább stílusú, olykor kicsit graffiti-szerű rajzai kiválóan passzolnak a gettó settinghez.

Talán az egyik leglényegesebb különbség az új és a korábbi inkarnáció között a lovas születése: Reyes teljesen más eredettörténetet kapott, mint elődje, kapcsolata a hozzátapadt Eli Morrow szellemével is nagyban eltér attól, mint amit a Zarathos-Johnny Blaze párostól megszoktunk (a Szellemlovas ugyebár  a benne élő léleknek köszönheti erejét). Mi több, Zarathos és Eli is szöges ellentétei egymásnak, teljesen más tulajdonságokkal és motivációkkal. A két lovas képességeiben is van differencia, például Robbie képes átjárni szilárd felületeken. Mephisto viszont egyáltalán nem része ennek a történetnek, így aki róla akar olvasni, annak a fentebb említett Daniel Way és Jason Aaron sorokat tudjuk ajánlani.

A Hell Charger láttán még az olyanok szívverése is felgyorsul, akikre normál esetben nem hat az olyan jellegű autópornó, mint amit a Halálos iramban kínál. Alighanem ez a legmenőbb járgány, ami valaha szerepelt képregének lapjain, ikonikusabb verdát nem is választhattak volna, mint ez a lángoló, fekete szörnyeteg. A száguldozós részek kedvenc klasszikus versenyjátékainkat idézik meg.

robbie-an-la-mechanic-gets-acquainted-with-his-alter-ego-ghost-rider----the-spirit-of-a-serial-k.jpeg

Bár sajnáljuk, hogy az All-New Ghost Rider félbemaradt, nincs okunk szomorkodni, hiszen Robbie Reyes kalandjai korántsem értek véget, sőt. Biztosak vagyunk benne, hogy a legjava még hátra van, és hogy a jelenleg futó Avengers lapjai tartogatnak számára meglepetéseket. Persze aki első kézből, egy izgalomtól fűtött sztori keretében ismerkedne meg a karakterrel, azt jó szívvel ösztönözzük Felipe Smith képregényének fellapozására, nem fog csalódást okozni.

Írta: Sághy Z.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3014538050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.01.08. 09:35:43

nagyon izgatottan várom, hogy Penge vajh a sorozat végét jelenti, vagy tényleg hosszútávon bennmarad egy Angyal csapatban (volt már tag, ugye egyben, de az meg is szűnt: apengeele.blog.hu/tags/Mighty_Avengers )
.
És kapcsolt cuccként kaphat e saját sorozatot, benne lesz e végre az MCU-ban, vagy lesz e sorija, vagy kezdenek e vele valamit, vagy marad a kispad továbbra is.