Thor: Ragnarök: 16 utalás, amit talán nem vettél észre

2017. november 04. - Marvel Magyarország

Összeszedtük a film legfontosabb filmes és képregényes kikacsintásait.

thor_ragnarok_fokep_005.jpg

Mostanra már természetessé vált, hogy egy-egy új Marvel produkciótól elvárja az ember a töménytelen kikacsintást, a jobbnál jobb stáblistás jeleneteket, a jópofa Stan Lee cameot, némi baljós előretekintést és persze a képregényes utalásokat. Nyilvánvalóan ezek alól a frissen mozikba került Thor: Ragnarök sem kivétel, ezért hát úgy döntöttünk, összeszedjük a legfontosabb dolgokat, amiket talán nem sikerült mindenkinek kiszúrnia. Talán mondanunk sem kell: SPOILER-es tartalommal folytatjuk a továbbiakban!

1_1.jpg

1. A Ragnarök zseniális módon adott magyarázatot a Marvel Filmes Univerzum egyik legnagyobb plot hole-jára, a két Végtelen kesztyű létezésére. Az első Thor filmben feltűnt ugyanis egy pillanatra a Végtelen kövekkel teljes kesztyű Odin ereklyéi közt, ám a Bosszúállók: Ultron korában Thanos máshonnan szerzi meg a sajátját. Miközben Hela elhaladt a gyűjtemény mellett, a Végtelen kesztyűt nemes egyszerűséggel félrelökte "Fake!" felkiáltással, ami gyorsan és egyszerűen rövidre zárta a régóta keringő teóriákat.

Bár egy ajtót ezzel bezárt a film, egy másikat nyitva hagyott: hol van a Lélek kő? Mindenki a Bosszúállók: Végtelen háborút megelőző utolsó előtti, ráadásul kozmikus produkcióban számított az utolsó Végtelen kő felbukkanására, ez viszont teljesen kimaradt. Egy új elmélet szerint a Ragnarökben látott Örök Láng lehet a szóban forgó kő, amiről tudjuk, hogy narancssárga, és az is feltételezésre ad okot, hogy míg Hela a Tesseractot letudta annyival, hogy "nem rossz", ezzel szemben az Örök Lángot "igazi hatalomként" emlegette. A Lélek kő rejtélyéről mindenesetre már csak jövőre hull le a lepel.

2_1.jpg

2. Amikor Loki lemegy az asgardi kincstárba feltámasztani Surturt, megtorpan egy pillanatra a Tesseract láttán. Bár itt jön egy vágás, azért a csínytevés istenéről remélhetőleg senki sem feltételezi, hogy otthagyta volna a követ Asgard pusztulása előtt. Ezt a San Diego Comic-Conon levetített Végtelen háború előzetes is megerősíti, amiben Loki épp átnyújtja valakinek (vélhetően Thanosnak) a Tesseractot.

3_1.jpg

3. Észrevettétek, hogy a Nagymester mennyire hasonlít egy másik karakterre a Marvel univerzumban? A San Diego Comic-Conon az őt alakító Jeff Goldblum megerősítette, a képregényekhez hűen Nagymester a Marvel Filmes Univerzumban is a Gyűjtő (Benicio del Toro) testvére. "Mi vagyunk az univerzum vénei, a legidősebb élőlények, akik röviddel az ősrobbanás után érkeztek," mondta Goldblum. Egyelőre nincs hír arról, hogy bármikor is feltűnnének együtt a vásznon, de mindenképp érdekes lenne látni őket.

4_1.jpg

4. Az első stáblistás jelenetben Loki felveti testvérének, talán nem olyan jó ötlet visszavinni őt a Földre, és amikor Thor megjegyzi, hogy minden rendben lesz, hirtelen egy hatalmas hajóra lesznek figyelmesek közvetlenül előttük. A Marvel Studios elnöke, Kevin Feige a következőt árulta el: "A II. Szentélynek nevezzük." A Szentély, más néven Chitauri Űr, egy Chitaurik által lakott aszteroidamező, egyben pedig Thanos tartománya, ahol az első Bosszúállókban és A galaxis őrzőiben is üldögélt. Ezek alapján az őrült titán űrhajója megkapta a II. Szentély elnevezést, amit bizonyára viszont látunk a Végtelen háborúban is.

5_1.jpg

5. Még a film megjelenése előtt kiszúrtak a rajongók egy érdekes easter egget a hivatalos előzetesben, ami aztán persze visszaköszönt a moziban is. A képen látható palotára vájt arcok a Nagymester korábbi bajnokait tükrözik, név szerint Beta Ray Bill (balra), Ares (jobbra), Bi-Beast (jobb alsó sarok), Fin Fang Foom (alul), Man-Thing (felül). A kész produkcióban Bill felett a jelenlegi bajnok, kedvenc zöld óriásunk épülő feje látható. 

6_1.jpg

6. Mivel a filmet Ausztráliában forgatták és Taika Waititi rendező új-zélandi származású, minden egyes űrhajó ausztrál autók után kapta a nevét. A Commodore, a Statesmen, a Terrano és a Kingswood egyaránt egy ausztrál gyártó márkáiról lettek elnevezve, ráadásul a Commodore – amivel elmenekültek a Sakaarról – az ausztrál őslakosok zászlajának színeiben (piros, sárga, fekete) tündököl.

A nyugdíjas otthon, ahol Loki állítólag Odint hagyta, a Shady Acres nevet viseli. Ugyanígy hívnak egy nyugdíjas otthont a South Parkban is.

A Ragnarökben Korg többször is megemlít egy Doug nevű lényt, aki meghalt a Nagymester bajnoka elleni küzdelemben. Ez utalhat Doug Braithwaite-re, aki számtalan Thor képregény rajzaiért felelős.

7_1.jpg

7. A Nagymester "Scrapper 142" néven említi Valkűrt, ami bár elsőre csak egy véletlenszerű számnak tűnhet, de valójában a karakter első felbukkanására utal a képregényekben, méghozzá az Incredible Hulk #142. számában, 1971-ben. Ebben a történetben Valkűr Samantha Parrington alakját felvéve keményen kiáll a férfiak ellen, ami egy Hulk elleni küzdelemhez vezet. Ezután a Defenders tagja lesz, de miután az utolsó számban megölték, csupán néhány alkalommal tűnt fel a füzetek lapjain a '90-es években.

8_1.jpg

8. Senki se gondolná, de a Ragnarökben még néhány póló is későbbi eseményeket vetít előre. Amikor Thor és Loki a Földre mennek a film elején, előbbi két pólót is visel a dzsekije alatt, melyek egyike zöld, a másik pedig lila. Ez a színösszeállítás egyértelműen Hulkra és későbbi összecsapásukra vonatkozik. Banner pólóján egy Duran Duran albumborító látható – az együttes egyik áttörő száma érdekesmód pont a "Hungry Like the Wolf" címre hallgat, utalva a Hulk vs. Fenris Wolf csatára.

9_1.jpg

9. Asgardba visszatérve Surtur legyőzése után, Thor átnyújtja a tűz démon koronáját egy asgardi katonának és a következőt mondja neki: "Zárd ezt el, hogy ne váljon egy órási szörnyeteggé, amely elpusztítja az egész bolygót." Thor ezzel nem csak a ragnarök próféciájára utal, de egyben tudtán kívül megjósolja a film végét is.

10.jpg

10. Amikor Thor és Loki rátalálnak apjukra, az egyedül van egy sziklán Norvégiában. Azt mondja nekik Odin, hogy otthonukként emlékezzenek erre a helyre, amit két módon is értelmezhetünk. Egyrészt a három istenség eredetére utal, akiket a Marvel a skandináv mitológiából adaptált, személyiségüket és eredetüket a 13. századi norvég teológiából átvéve. Odin üzenete másrészt talán szintén egy előreutalás a film végére, hogy Thor a Földre vezesse az asgardiakat. A képregényekben Oklahomában szálltak meg, de talán a Marvel Filmes Univerzumban Norvégia lehet az új otthonuk a jóslat szerint.

11_1.png

11. Valószínűleg a film egyik legemlékezetesebb sora az első előzetesben is elsütött "Ismerjük egymást! Együtt dolgozunk!" kiáltás Thor részéről, amikor először szembesül Hulkkal az arénában. A forrásként szolgáló Planet Hulk képregényben a zöld óriás szájába adtak egy hasonló kijelentést, amikor ráeszmél, hogy az Ezüst Utazóval kéne harcolnia: "Ő az Ezüst Utazó, ő az én... barátom." Az alapötlet valószínűleg innen ered, míg az "Együtt dolgozunk" mondatot egy forgatásra látogató beteg kisfiú javasolta.

12.jpg

12. A képregényekben Thor emberi alakja Dr. Donald Blake. Erre a névre többször utaltak a korábbi filmekben, például amikor az első Thorból kiderül, hogy így hívják Jane Foster exét. Ennek a személyazonosságnak egy jellegzetes motívuma a Ragnarökben is visszaköszön, méghozzá amikor az esernyőnek álcázott Mjölnir a földre koppintva visszaváltozik eredeti alakjába. Thor a füzetekben egy sétabotot használt a kalapács elrejtésére, amit a varázslat megszüntetéséhez szintén elég volt a földhöz érintenie.

13.jpg

13. Az Odin alakját felvett Loki színdarabot rendez, hogy megemlékezzenek "haláláról" a Sötét világban, a főszerepeket pedig nem akárkik játsszák. Lokit Matt Damon, Odint Sam Neill, Thort pedig Chris Hemsworth testvére, Luke Hemsworth kelti életre. Bónusz érdekesség: az első Jurassic Park óta ez volt az első film, amiben Neill és Jeff Goldblum mindketten szerepeltek.

14.jpg

14. Az ígéretekhez hűen Skurge izgalmas jellemfejlődésen ment keresztül a film során, és számtalan kikacsintást is kaptunk közben a képregényes karakterre. Fegyverarzenálját a fejszétől kezdve egészen a puskákig a lapokról vették át, és "Hóhér" becenevéhez hűen megtették őt Hela ítélet-végrehajtójának. A Ragnarök végi hősi halála pontosan megegyezik azzal, amikor a The Mighty Thor #360-362. számaiban feláldozta magát, megmentve Thort Hela hadseregével szemben.

15.jpg

15. A gladiátor harc előtt Korg megkérdi Thort, szeretne-e fegyverének egy nagy favillát, majd amikor elutasítja, maga Korg is megjegyzi, hogy valóban nem a leghasznosabb, hacsak nem három vámpír ellen harcol. Ez egyértelmű utalás Taika Waititi rendező népszerű filmjére, a Hétköznapi vámpírokra, melyben három vámpír egy lakásban ragad. Az egyiket maga Waititi játssza, ahogy Korgot is a Ragnarökben.

thor_ragnarok_122.jpg

16. 2014-ben nem egy pletyka keringett azzal kapcsolatban, hogy a Marvel egy önálló Planet Hulk mozi készítését fontolgatja. Sajnos erre jogi okokból sosem kerülhetett volna sor, ezért építették bele ezt a történetszálat a legújabb Thor kalandba, ami persze számos kikacsintást tartalmazott az eredeti sztorira. Korg és Miek például mindketten a Planet Hulkban szerepelnek, erre utal az is, amikor a mennydörgés istene rákérdez Miek származására a film végén. A Sakaar bolygót szintén a képregényből emelték át, ahol Hulkra hasonlóan kényszerítik rá a harcot, mint az élőszereplős verzióban Thorra, csakhogy a zöld óriás mindkettőben ugyanúgy hős lesz végül a sakaariak szemében.

A filmből kiderül, hogy a Nagymesternek van egy Carlo nevű unokatestvére. Ez a karakter nagy valószínűséggel Carlo Pagulayan tiszteletére lett elnevezve, aki történetesen a Planet Hulk illusztrátora.

(forrás: Screen Rant)

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7613156224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peacefroggg 2017.11.05. 13:08:35

Nekem még az jutott eszembe, hogy a maradék asgardiak megmentése az űrhajóval nagyon hasonlít arra, mint amikor Beat Ray Bill vitte a népét egy új otthon felé.

peacefroggg 2017.11.05. 13:29:22

Ja, és az utalás Throgra.
süti beállítások módosítása