A rajzolók királya: Jack Kirby születésének századik évfordulójáról emlékezünk meg

2017. augusztus 28. - Marvel Magyarország

Ma lenne 100 éves a képregények egyik legendás alakja.

jack-kirby-fokep.jpg

Jack „King” Kirby vitathatatlanul a képregény egyik legfontosabb alakja – a legendás rajzoló, aki hatalmas hatással volt a populáris kultúrára, ma ünnepelné századik születésnapját. A jeles évforduló alkalmából röviden visszatekintünk életének és munkásságának fontosabb állomásaira, ezzel is tisztelegve a képregénytörténelem egyik legkiemelkedőbb szereplője előtt. 

Jacob Kurtzberg 1917. augusztus 28-án született Manhattanben, osztrák származású zsidó család gyermekeként. A Lower East Side szegénynegyedében nem volt könnyű az élet – az anyagi gondok mellett (Jacob apja egyedüli családfenntartóként gyári munkásként kereste a kenyerét) a szomszédság sem volt épp ideális környezet felcseperedő gyerekek számára. A gondok elől a kis Jacob a képzelet világába menekült: Shakespeare-t olvasott, matinékra járt - és természetesen rajzolt. Már gyerekként saját történeteket alkotott, miközben nagy odafigyeléssel tanulmányozta a képregényeket és autodidakta módon folyamatosan képezte magát.

14 évesen beiratkozott a Pratt Intézetbe, de egy hét után abba is kellett hagynia a tanulmányait – édesapja ugyanis elvesztette állását a gyárban. Bár azt hihetnénk, hogy ez a szerencsétlen történés letörte hősünket, ő maga később így nyilatkozott: "Nem az a típusú diák voltam, akiket a Prattben kerestek. Nekik olyan emberekre volt szükségük, akik képesek egyetlen projekttel foglalkozni az idők végezetéig. Jómagam egyetlen munkán sem szeretnék örökké dolgozni – én befejezni szándékozom őket."

Ez a mondat nem is sűríthetné jobban magába Kirby lényének esszenciáját – karrierének rengeteg állomása, és a nevéhez fűződő számtalan meghatározó alkotás bizonyítja, hogy hősünk bizony nagyon is komolyan gondolta, amit mondott.

1936-tól már párkockás történeteket rajzolt – ekkor még Jack Curtiss művésznévvel - 18 éves korára pedig segédrajzolói pozícióig jutott a Popeye és a Betty Boop rajzfilmeken. A szuperhősökkel való ismerkedést a The Blue Beetle képregénnyel kezdte - mikor 21 évesen találkozott Joe Simonnal, már otthagyta a számára lélekölően monotonná váló stúdiói munkát; és mivel ebben az időszakban már ő tartotta el a családját, az új kihívások mellett a pénzre is nagy szüksége volt.

Simon le volt nyűgözve a fiatal srác tehetségétől és munkamoráljától, így boldogan ment bele a közös munkába - 1940-ben megalkották hát a Timely égisze alatt a Red Raven című kiadványt. Bár az első nyolcoldalas történetre (Mercury in the 20th Century) még nem került rá az ifjú Kurtzberg kézjegye, a következőre (Comet Pierce)  már igen – ekkor használta először a Jack Kirby nevet, ahogy aztán végül megismerte a világ.

10505260276_002ef6589b_b.jpg

Jack Kirby és Joe Simon

1941-ben Joe Simonnal közösen megalkották Amerika Kapitányt – Jack Kirby pedig az egekbe tört. Pályafutása során több kiadónál is dolgozott; számtalan kiadvány fűződik a nevéhez, többek közt mind a Marvel, mind pedig a DC Comics oldalán. Ha az általunk ma ismert Marvel-univerzumot nézzük, a közös munkák eredményeképp olyan címeket és hősöket köszönhetünk a Királynak, mint például a Fantasztikus Négyes, az X-Men, a Bosszúállók, Hulk, Thor vagy épp a Fekete Párduc.

file_194927_0_kirby658.jpg

Bár utolsó éveiben jogi viták miatt mindkét nagy cégtől eltávolodott és inkább kisebb kiadóknak dolgozott - legyen mégis szó bármilyen történetről - azt bizton állíthatjuk, hogy Jack Kirby, a Király érdemes a koronára – öröksége értékteremtő és maradandó.

432124-jack_kirby01.jpg

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4812785946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2017.08.31. 12:13:06

isten éltesse, vagy mit is illik mondnai ilyenkor.
süti beállítások módosítása