TOP 14: Szerintünk ezek a legjobb jelenetek a Marvel/Netflix sorozatokból

2017. augusztus 15. - Marvel Magyarország

A Defenders bemutatójára hangolódva összeszedtük a kedvenc pillanatainkat.

def.jpg

Te jó ég, ez nagyon nem ment könnyen. Összeraktunk már korábban két toplistát is a szerkesztőséggel (a Marvel Filmes Univerzum darabjainak rangsorát itt találhatjátok, az X-Men univerzum toplistánkat pedig hamarosan olvashatjátok), de ez messze a legnehezebb szülés volt. Órák hosszat vitáztunk rajta, hogy végül mely jelenetek kerüljenek be az eddigi öt évadnyi, Netflixen debütált Marvel-sorozatokból. Persze ez valamilyen szinten a show-k minőségét illetően is egy beszédes visszajelzés, és végső soron az a lényeg. Az meg ugyan kit érdekel mellette, ha barátságok mennek tönkre a rangsorolásuk közben…

Végül a következő, tizennégy jelenetet felölelő listában sikerült megállapodnunk, bármiféle sorrend nélkül. Bizony, ezúttal nem lesznek sem elsők, sem pedig utolsók, időrendben fogunk végighaladni Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage és Iron FIst számunkra legemlékezetesebb pillanatain.

Amivel minden elkezdődött: az ominózus folyosóharc (Daredevil S01E02)

Mivel mással is kezdenénk egy ilyen listát, mintsem az “egysnittes”, mesteri módon komponált harcjelenettel a Daredevil első évadában. Azon túl, hogy nincs (illetve elhitetik velünk, hogy nincs) benne egyetlen vágás sem, tökéletesen bemutatta a műsor és a főhős földhözragadt, realisztikus és emberi mivoltát. Matt minden egyes ütés után láthatóan fárad, a harc nyers és szabályok nélküli, a tét valós és átérezhető, hiszen tudjuk, milyen sors vár a folyosó végi ajtó mögött raboskodó kisfiúra. Ráadásul a jelenet kikövezte az őt követő sorozatok útját is, hiszen gyakorlatilag azóta a hosszú, folyosón játszódó, vágás nélküli harcjelenetek már-már alapmotívumnak számítanak a Marvel-Netflix produktumokban. Nem véletlen tehát, hogy kérdés nélkül került fel a listánkra ez a pár perc.

Ahová a Disney keze már nem ér el: Wilson Fisk esete egy kocsiajtóval (Daredevil S01E04)

Akinek esetleg az első három epizódban nem, annak a negyedik rész záró képsorai között már biztossá vált, hogy a Daredevil bizony nem spórol az erőszakkal. Wilson Fisk rejtegetése sejtethette velünk, hogy a jó öreg Kingpin valószínűleg nem kispályás karakter lesz, és mennyire igazunk lett. Az orosz testvérek végül kellőképp kihúzták nála a gyufát és egyikőjükkel olyan kegyetlenül végzett, hogy többen köpni-nyelni sem tudtunk a rendkívül részletgazdagra sikeredett látványtól. Óriási kontraszt volt ez akkor a filmek után, amire egyikünk se készült fel.

daredevil01.jpg

Nindzsa a nindzsa ellen: Matt vs. Nobu (Daredevil S01E07)

Az első évadból felkerült a listánkra Matt egyik legnagyobb harca a Hand-et szolgáló Nobu ellen. Életre-halálra menő küzdelem az elejétől a végéig, látványos koreográfia, szinte érezzük magunkon Nobu minden ütését és vágását, amiket elszenved Fenegyerek. Az évad egyik kimagasló pontja ez a pár perc kétségkívül.

Egy végzetes liftezés (Jessica Jones S01E01)

Emlékszem, haverokkal megbeszéltük, hogy maratoni darálást tartunk a Jessica Jones első évada premierjének hétvégéjén. Az egész piloton át éreztük a nyugtalanító, pszichés terrort, ami aztán az epizód végén teljesen kiakasztott mindnyájunkat. Hárman néztük srácok, végtelen filmmel és sorozattal a hátunk mögött, de ez mindhármunkat teljesen lesokkolt. Ahogy Jessica már csak az ordítva síró Hope-ot találja életben a liftfülke ajtaját felnyitva, körülötte szülei holttestével, kegyetlen nyitányt adott az amúgy sem rózsás hangulatú Jessica Jones-nak. És ekkor még Kilgrave meg sem jelent igazán…

Az örökké tartó szerelem és egy felfordult rendőrörs (Jessica Jones S01E07)

Kilgrave ikonikus képességének határait tökéletesen ábrázolták a bábjátékos színpaddá alakult rendőrörsön. Az egész jelenetnek ad egy elképesztően bizarr atmoszférát Kilgrave őszinte vallomása a Jess iránt érzett, örökké tartó szerelméről, miközben a rendőrök egymás fejéhez tartják a fegyvereiket. Zseniális az egész monológ, David Tennant pedig mesteri alakítást nyújt a szociopata bőrébe bújva. Kaphatunk egy átlátható képet, hogy mégis hogyan épül fel Kilgrave világnézete, moralitása és mennyire elképesztő mértékben ki van fordulva a hagyományos emberi értékrendhez képest.

Minden egyes évért, amíg magamra hagytál… - Kilgrave találkozik a szüleivel (Jessica Jones S01E09)

Ez a jelenet pedig feltette az i-re a pontot a pszichológiai hadviselés témakörben. A 7-10. részig számomra a Netflix-Marvel közreműködés egyik kimagasló mérföldköve az összes sorozatukat tekintve, a kilencedik epizód zárása pedig tökéletes példa rá, miért. A vízzel teli üvegkalitkába zárt Kilgrave, amit leművel pusztán pár szóval és egy ollóval ebben a néhány intenzív, meghökkentő percben, nos, az bizony méltón foglalja el a listánkon a helyét. És persze Jessica oldaláról is meghatározó momentumnak számított, hiszen ekkor jött rá, hogy “Kevin”-nek már nincs uralma felette többé.

kilgrave-iwroteit-surprise.jpg

Amikor világok ütköznek egy New York-i tetőn: Matt és Frank ideológiai vitája (Daredevil S02E03)

Most mondjátok meg őszintén, hogy nem voltatok biztosak benne, hogy ez a jelenet szerepelni fog a toplistánkon. Nem hiába, hiszen az egyik legjobb karakterpillanatok egyike Matt és Frank között az a majdnem teljes epizódon átívelő, filozófiai vita, melyben egymás módszereit bírálják és szedik szét. Frank szavai a láncravert Matt-nek a lelkünkig hatolnak és érezzük magunkban ugyanazt a vívódást, amit “Vörös” is: hogy ennek a tömeggyilkos pszichopatának, bizony valahol mélyen, piszkosul igaza van. Kimagasló a kémia a két színész között és Jon Bernthal alakítása után nem lepődtünk meg, hogy önálló sorozatot kapott a karakter. Végig rendkívül feszült a vita, aminek aztán az eldöntését Frank abszolút nem könnyíti meg sem Matt, sem pedig nekünk, nézők számára sem a tetőre hurcolt Grotto és a Matt-nek felajánlott döntési lehetőség személyében.

Egy rendkívül félresikerült randi: Elektra Matt határait feszegeti (Daredevil S02E05)

Alig jutottunk levegőhöz a Megtorlóra fókuszáló első négy rész után, azonnal színrelépett Elektra is Matt múltjából, hogy alaposan felkavarja a főhős jelenlegi életét. Egy igazán ütősre sikeredett, visszaemlékezős epizódot kaptunk, amelyben kimagasló hangsúlyt kapott a “se veled, se nélküled” pár szakításának nyomós oka is. Ami először csak betörésnek indult néhány pohár széttörésével, abból rövidesen leszámolás vált volna – na persze, ha Elektrán múlik. Matt apjának közvetett gyilkosa, az egykori maffia főnök Roscoe Sweeney teljesen kiszolgáltatott állapotban várta a halált, amit Elektra szánt neki. Matt őrlődése és haragja a nő iránt tökéletesen átjön a képernyőn Charlie Cox alakításának köszönhetően, remek betekintést kaphattunk, hogy Elektra mennyire veszélyes faktor lesz még később a férfi számára.

daredevil-punisher-hidingonship.jpg

Egy szimbólum születése: Frank harca a börtönben (Daredevil S02E09)

Gyanúsan ezt is sokan vártátok a toplistában, igazából ennél a pár percnél nem is nagyon szaporítanánk a szót. Az a nyers brutalitás és kegyetlenség, ahogy Frank végez a rátámadó rabokkal, teljességgel életre keltette a képregények lapjain megismert Megtorlót. A vérfoltból kirajzolódó minta pedig zseniális előrevetítésként szolgált annak a szimbólumnak, amely később rengeteg bűnöző utolsó földi emlékéül szolgál majd.

Matt és Fisk egymásnak feszül 6 dollárnyi postaköltségen (Daredevil S02E10)

Te jó ég, hogyan lehet egy kétszereplős jelenetet ennyire pattanásig feszültté tenni. Ráadásul ennyire váratlanul váltani az irányító fél személyét illetően, végig élvezettel figyeltem a vásznon. Ne értsetek félre, Matt elég keményen becsicskítja Fisk-et, de amit utána Kingpin leművel vele és a fejéhez vág, az bizony egyszerre volt hátborzongató és kielégítő. Azon túl, hogy az ideológiai viták kedvelői immáron sokadjára örülhettek ennek a jelenetnek, betekintést nyerhettünk a közelgő harmadik évad hangulatába és alapkonfliktusába is.

Crispus Atticus utca (Luke Cage S01E02)

A listán szereplő két Luke Cage momentum közül az első választottunk a szezon második részének végén esedékes jelenet. Az amúgy sem eseménytelen epizód végére kapunk egy, a sorozatban sok helyen felbukkanó, afro-amerikai kultúrabeli utalást, amikor Cage a Crispus Atticus utcára tekintve elmélkedik a korábbi eseményeken. A stressz tűrőképessége határán lévő Luke, miután az “n” betűs jelzővel illeti egy fiatal suhanc, miközben pisztolyt szorít a fejéhez, teljesen kiakad. Párhuzamot vonva Atticus és Pop tetteivel, valamint önmaga tétlenségével, elhatározásra jut, de még előtte kikapja a srác kezéből a fegyvert és magára lő, jelezve, hogy mennyire elege van mindenből. Ebben a jelenetben megszületik Luke Cage, az utcai hős, a kisemberért és közösségért dolgozó ember, aki többé nem áll tétlenkedve, amíg az események zajlanak. Ehhez az egészhez pedig járul egy hangzatos jazz alap a háttérben is.

dillard_threatened_cage.jpg

Method Man a rádióban - Bulletproof Love (Luke Cage S01E12)

A sorozat vége felé Method Man jelenete kihagyhatatlan a listánkról. Egy afroamerikai kultúrát erősen magában hordozó sorozatban Method Man megjelenése alapból nem kis szó, mellette pedig feltűnik a híres New York-i Sway in the Morning rádiós műsor két hostja is, Heather B és Sway Calloway. Mind a hárman önmagukat alakítják, így nem csak azt tudjuk meg, hogy a Marvel Filmes Univerzumban léteznek a hírességek, hanem azt is, hogy miként reagálnának arra, ha egy hős valódi lenne. A jelenet során Meth elmeséli találkozását az utca hősével, kiáll a rendőrök által üldözött Luke mellett, és kifejezi, mennyire jó érzés látni egy félelem nélküli golyóálló fekete embert. Ezután előadja a külön csak ide készített számát, a “Bulletproof Love”-ot, amiben mint a képsorokon látni, nem csak a Luke Cage melletti kiállásra szólítja fel Harlem lakosait, de kevesebb mint két perc alatt összefoglalja az egész sorozat esszenciáját, teletűzdelve kulturális, Marveles és sorozatbeli utalásokkal. Remekül néz ki, ahogy a hétköznapi emberek golyók által kilyuggatott felsőket húzva zavarják össze a rendőrséget, úgy, hogy közben a rapperek egyik legjobbja adja az alapot.

Egy részeges karatemester (Iron Fist S01E08)

Nehéz helyzetben vagyok ezeknél a soroknál, hiszen akármennyire is sikerült a régi kung-fu filmek hangulatát megörökíteni ebben a jelenetben, épp annyira fáj, hogy sajnos a sorozat nem tudta megőrizni a keleti harcművészetek kifinomult stílusát. Danny csatája kellőképp iszákos ellenfelével azonban mindenképp a műsor első évadának egyik kimagasló harcjelenete, ami felett semmiképp sem érdemes elsiklanunk. Reméljük, a második évad több hasonló pillanatot tartogat számunkra.

felling_tree_with_roots.png

Villantsd meg, mit tudsz - Danny szabadjára engedi a chi-jét (Iron Fist S01E13)

Azt hiszem, egyszerre ordított fel minden néző “NA VÉGRE, DANNY!” kiáltások formájában, mikor főhősünk a Rand épület egyik legfelső emeletét nullára amortizálja a híres Vasököl segítségével. Habár az előzetesek ellőtték már előre a mozzanatot, de az egész vontatott, harcjelenetekben és chi-ben szegénykedő sorozat legvégére érve teljesen kiéhezetten vártuk, hogy végre viszont lássuk a trailerből ismerős képkockákat. Bárcsak az egész első évad hasonló kaliberű akciójelenetekkel gazdagította volna a Marveles repertoárt… na sebaj, az Oltalmazókban és a Vasököl második évadában Danny-hez hasonlóan reméljük, megtalálják végre az egyensúlyt a karaktert illetően. Kár lenne elvesztegetni mind Vasököl, mind Finn Jones potenciálját, úgyhogy bízunk a legjobbakban.

És a befejezés: tiszteletbeli említést érdemel…

Listánk végére érve megosztunk még veletek pár olyan jelenetet, amiről részletesen ugyan nem írtunk és nem is került fel a toplistánkra, de mindegyik alapos megfontolásra került a cikk írásakor, így határozottan említést érdemel a többiek után, szorosan az élmezőny mögött:

Daredevil (1-2. évad): Matt és Fisk beszélgetése a rádión (S01E05), Matt és Fisk leszámolása, feltűnik a Fenegyerek kosztüm első verziója (S01E13), A folyosóharc folytatása a lépcsőházban, avagy Matt Szellemlovast játszik (S02E02), A temetős jelenet Frank és Matt között, Frank története (S02E04), “Egy lövés egy halál” - Frank megöli Blacksmith-t az erdei házban és rátalál a fegyver arzenálra (S02E12), Matt és Elektra harca a tetőn a Hand és Nobu ellen (S02E13).

Jessica Jones (1. évad): Kilgrave próbál változni a “hőstettük” után Jessicával (E08), A tömeges akasztás és Hope halála (E11), Jessica és Luke harca Kilgrave színpada előtt (E12), Kilgrave halála - “Mosolyogj!” (E13).

Luke Cage (1. évad): Misty Knight és Luke “kávézós” jelenete (E01), Cottonmouth szónoklata a királyról (E02), Feltűnik Luke eredeti képregényes kosztümje (E04), Pop temetése (E05).

Iron Fist (1. évad): A Hand próbái a Vasököl számára (E06), Madame Gao kioktatja Claire Temple-t (E09).

A Fenegyerek, Jessica Jones, Luke Cage és Vasököl kvartettjét egyesítő Marvel's The Defenders augusztus 18-án, azaz pénteken debütál. 

Goretity Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1812749140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása