Kielemeztük a 'Fekete Párduc' előzetesét

2017. június 11. - Marvel Magyarország

Hangulatos ízelítővel jelentkezett a Marvel az egyik soron következő alkotásukhoz.

636326272873599176-black-panther-teaser.jpg

Wakanda nem tárja fel egyszerre minden rejtélyét. Néha mélyebbre kell néznünk ahhoz, hogy tudjuk, mit látunk pontosan. Az idehaza 2018. február 15-én debütáló önálló Fekete Párduc film az első jövő évi darab lesz a közelgő Pókember: Hazatérés és a Thor: Ragnarök után, amihez szombat hajnalban kedveskedett egy hangulatos, két perc hosszúságú kedvcsinálóval a stúdió. Habár az első képsorok nem mondanak túl sokat, az Entertainment Weekly számára elárult néhány érdekességet a produkciót író és rendező Ryan Coogler, valamint a Marvel Studios elnöke, Kevin Feige. Lássuk hát képkockáról képkockára!

15.png

Az előzetes nem Chadwick Boseman fekete ruhás hősével, hanem rögtön az egyik gonosszal indít. Andy Serkis-t Ulysess Klaue szerepében legutóbb a Bosszúállók: Ultron korában láthattuk, mint egy zsoldos fegyverkereskedő, aki a vibránium néven ismert igen ritka fémre tett szert... Aztán Ultronnak hála kevesebb lett egy kézzel. Az első másodpercekben a szintén visszatérő CIA alkalmazott, Everett K. Ross (Martin Freeman) vonja kérdőre, aki szerint Wakanda csak egy másik afrikai szavanna.

A geekek számára ez a snitt egyben Bilbo és Gollum újabb találkozása. "Az egyik személy nagyon jól ismeri Wakandát, a másik pedig csak azt hiszi, de valójában nem," mondja Coogler. "Úgy gondoltam, fantasztikus lenne egy olyan karakterrel kezdeni, aki valódi fényében látta Wakandát."

5.png

Klaue kihallgatása egy titkos épületben zajlik Koreában, amit néhány látogató feszülten figyel az üveg mögül: Maga Fekete Párduc, T'Challa, valamint az ő biztonsági vezetője, Okoye (a The Walking Dead sztárja, Danai Gurira). Sokkal többet tudnak, mint bármelyik jelenlévő, és megvan az okuk az aggodalomra. Minél kevesebben ismerik a hazájukat, nekik annál biztonságosabb.

17.png

A vibránium egy egyedülálló fém már-már szinte misztikus technológiai erővel. Belőle készült Amerika Kapitány pajzsa, Wakanda szívében pedig hatalmas raktárakban áll, lehetővé téve a nemzet számára olyan dolgok kifejlesztését, amelyekhez képest a világ többi része maga a kőkorszak. Coogler szerint itt a Royal Talon Fighert-t, Fekete Párduc személyi transzferét látjuk a főváros felett elrepülni.

35.png

Wakanda tele van hagyományokkal, ezek egyikére a kedvcsinálóban is kapunk némi kikacsintást: a Royal Talon Fighter lépcsője lenyílik, és T'Challa a Harcos Zuhatag (Warrior Falls) vizébe lép, ahol a királyokat koronázzák. Neki kell átvennie jogosan édesapja helyét a trónon, hiszen T'Chaka egy merénylet áldozata lett az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményei során.

18.png

A háttérben figyel Zuri, Forest Whitaker karaktere, egy sámán és a király megbízható tanácsadója. A képsoron T'Challa páncél nélkül áll egy szent helyen, a népe, Wakanda törzseinek vezetői előtt. Nem mindig gyűlnek így össze, hiszen míg a nemzet a külvilágtól elzártan helyezkedik el, önmagában sok külön darabra oszlik, amiket az uralkodó feladata összetartani.

19.png

"Valami vallásos vagy spirituális figura," mondja Coogler Zuriról. "A szellemiség egy létező elem Wakandában a képregényeken belül, valami olyasmi, amit szerettünk volna átemelni a filmbe is. Forest karaktere mindennél jobban köthető T'Challa apjához. Zuri olyan ember, aki iránymutatást ad." A rendező szerint egy bölcs öregember – Obi-Wan Kenobi Fekete Párducos változata.

20.png

Ezek a gyerekek Zuri szent rituáléjának részei, amivel egy egyedi wakandai növényből készítenek valamit a király számára. "Azok, akik olvassák a képregényeket, ismerhetik a szív alakú gyógynövényt és a körülötte zajló szertartásokat," mondja Kevin Feige. "Ez részben spirituális. Biztosan nem varázslatnak nevezzük, de van olyan vibránium, ami több ezer éven át ott volt a felszín, a föld alatt, szóval lesznek még dolgok ezzel kapcsolatban."

4.png

"Fekete Párduc a szív alakú gyógynövénynek hála aktiválja a képességeit. Megállja a helyét közelharcban a Kapitánnyal szemben, aki egy szuperkatona. Ezt nagy erejének és fejlett ösztöneinek köszönheti, amit a növényből nyert," mondja Coogler. De nem élhet ezzel a lehetőséggel akárki. "A Fekete Párducok nemzedékek óta fogyasztják, miután megszerezték a címet, jelentős fizikai kiélezettséghez juttatva magukat."

21.png

A király nem egymaga száll szembe minden kihívással. A Dora Milaje testőrség egyik leghűségesebb ügynöke Nakia, akit az Oscar-díjas Lupita Nyong'o játszik. Itt egy kaszinóban látjuk őt femme fatale módban. Úgy néz ki, T'Challának segítségre lesz szüksége...

23.png

Ha van egy dolog, amit a hatalomról biztosan tudunk, az az, hogy valaki mindig megpróbálja elragadni tőled. Klaue vibrániumot akar, ez a maszkos férfi azonban valami mást – talán átvenni az irányítást a Párduc irányította nemzet felett. A fickó jól láthatóan készen áll rá, hogy kiszabadítsa Klaue-t a CIA őrizete alól, és a két ellenség egyesítse az erejét.

24.png

A képregényekben Klaue fegyvere egy szónikus erőt kibocsátó eszköz, amit protézisként használ hiányzó karja helyén. A filmben egy fejlett wakandai bányászati felszerelést vesz magához ugyanilyen céllal, feltételezhetően ez vezet ahhoz, hogy a CIA és Fekete Párduc elfogja. Ezekben a képsorokban nyilván a bónusz végtag nélkül látjuk őt, de jó biztosan tudni, hogy ezzel kapcsolatosan is hűek lesznek az alapanyaghoz.

25.png

Egy gazfickót nem lehet sokáig egy helyben tartani. Serkis karakterét ebben a jelenetben egy wakandai kincseket ábrázoló múzeumban vehetjük szemügyre akció közben, amiről Coogler nem árult el semmilyen információt, holott valószínűleg tudna mit mondani. Nem is baj, messze még a premier.

26.png

A korábban látott maszkos alak Erik Killmonger volt, egy Wakandából száműzött férfi, szóval vélhetően nem először áll Fekete Párduc tróntermében. Őt Michael B. Jordan alakítja, aki már több projekten dolgozott együtt Ryan Coogler-rel. Mellette W'Kabi (Daniel Kaluuya), T'Challa hűséges tanácsadója áll.

11.png

Az előzőleg tárgyalt snitt valamivel távolabbi látószögből: Killmonger szemtől szemben T'Challával a különböző törzsek vezéreivel teli teremben.

27.png

Coogler elmondása szerint az itt látható fickó smaragdruhában és ajaklemezzel "Wakanda egyik legnagyobb törzsének egyik legidősebb embere." Isaach De Bankolé színész játssza őt, aki például a Daniel Craig-féle Casino Royale-os brutalitásáról lehet ismerős. Vele szemben T'Challa megözvegyült édesanyja, Ramonda (Angela Bassett alakításában) foglal helyet.

28.png

Íme Ramonda teljes valójában, Nakia (Lupita Nyong'o) és T'Challa testvére, Shuri (Letitia Wright) társaságában. Kissé kívülállóként Everett K. Ross is velük van a háttérben, amikor a Jabari törzs és annak baljós uralkodója hegyvidéki területein járnak ismeretlen okok folytán.

30.png

Ismerjétek meg M'Bakut Winston Duke alakításában, a könyörtelen természettel bíró hegyi törzs vezetőjét. A képregényekben – ahol maszkot és fehér, prémes páncélzatot visel, mint Man-Ape – Fekete Párduc egyik legveszélyesebb ellensége.

12.png

Hogy M'Baku és T'Challa vajon összecsapnak-e ebben a filmben, azt egyelőre rejtély övezi, de a Marvel Filmes Univerzumban előbb-utóbb mindenki összeugrik valamiért. Címszereplőnk mindenesetre elfoglalt lesz első önálló kalandjában; ebben a jelenetben például Killmongerrel vív egy elég keménynek tűnő küzdelmet, amely akár egy flashback is lehet a száműzetés idejére.

10.png

Wakanda békés mindennapjaiba is nyerünk némi betekintést az alábbi pillanattal, ahol a király Nakia mellett üdvözöl egy gyermeket. Kiszúrhatjuk az Ayo (Florence Kasumba) nevű Dora Milaje testőrt, aki a Polgárháborúban egyetlen Fekete Özvegynek intézett mondatával megmaradt emlékezetünkben: "Félre, vagy én teszem arrébb."

8.png

Az ifjú uralkodó politikai életét láthatjuk itt, miközben hazájának határain kívül beszél az Egyesült Nemzetek színe előtt – holott részben pont ez a szövetség okozta az apja halálát. Néhány fenyegetést nem lehet legyőzni az elszigeteltséggel. Ha közelebbről megnézzük a képen szereplő monitorokat, látható, hogy még az éghajlatváltozás is szerepel Fekete Párduc napirendjében.

31.png

De a béke nem tartós. Ebben a snittben Killmonger egy egész csapatnyi Dora Milaje testőrrel néz szembe, látszólag egy város széli leszállópályán.

29.png

Coogler nem akart túl sokat elárulni Jordan karakterének hátterét illetően, de a füzetekben ő az egyik legsötétebb eredettel rendelkező gonosz. Nem érdemes olyan gyógynövényekkel kísérletezni, amelyek kizárólag a királyi vérvonalra vonatkoznak, ezt jegyezzétek meg. És néha, bizonyos ilyen esetekben a halál örömtelibb, mint az azt követő élet.

32.png

A testőrségnek rá kell döbbennie, hogy Wakanda egyes törzsei nem hűek többé a királyukhoz.

33.png

A család más. T'Challa mindig számíthat a húgára, Shurira, na meg persze Nakiára, aki gyakran külföldön vesz részt különböző küldetéseken. Ő egy olyan nő, akiben Párduc szintén megbízhat.

34.png

Wright Shuri hercegnője nemcsak harcos, de egyben egy ragyogó tudós is, hasonlóan Tony Starkhoz - mesélte Coogler. Életét a vibránium kutatásával és az azzal való kísérletezéssel töltötte, az itt látható badass sugárvetők pedig csak egyik eszközei a sok közül.

14.png

Az előzetes végén Fekete Párduc teljes felszerelésében van, távol a szülőföldjétől. A háttérben lévő jelek alapján ez egy Koreában játszódó jelenet (amit alátámasztanak korábbi forgatási fotók is egy menőnek tűnő autós üldözésről), akár Klaue elfogása előtt, akár azt követően.

13.png

Jegyezzétek meg: Ez egy jó példa arra a balszerencsére, ami akkor ér, ha elsétál előtted egy fekete macska.

A cikk az Entertainment Weekly írása alapján készült.

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2912584549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.