27 rejtett utalás a Marvel Filmes Univerzumból

2017. április 17. - Marvel Magyarország

Mi mással készülhetnénk húsvétra, mint egy jó kis tojásvadászat? 

avengers_age_of_ultron_hi_res_textless_poster_by_ihaveanawesomename-d8jk9vx.jpg

Ha csak arra gondolunk, hogy manapság már a két perc hosszú előzetesek különböző utalásairól is lehet készíteni elemzéseket, akkor vajon hány rejtett kikacsintás van a Marvel Filmes Univerzum nagy egészében, ami mára tizennégy filmet, hat sorozatot, valamint még jó pár kisfilmet taglal? Hihetetlenül sok, ezért a lehető legnehezebb feladat abból a felhozatalból néhányat kiválasztani – mi így az ünnep kapcsán azonban mégis bátorkodtunk összeállítani egy véletlenszerű listát egy-két jobb hivatkozásról, de most csak az egész estés mozikat vettük jobban nagyító alá.

Nézzünk hát meg huszonhét feledhetetlen vagy átlagosan kevésbé közismert easter egget a folytatásban! 

1.jpg

A hihetetlen Hulkban (2008) interjú készült két diákkal, akik látták a zöld fenevadat akcióban – ők név szerint Jack McGee és Jim Wilson. Előbbi egy Bruce Banner-t és a Hulkot nyomon követő újságíróra utal az egykori tévésorozatból, míg az utóbbi egy fiatal árva, aki a karakter barátja lett a képregényekben, ráadásul Sólyom (Sam Wilson) unokaöccse.

2.jpg

Az első Vasember filmben egy óriásplakát formájában okosan rejtették el Fin Fang Foom-ot (történetesen egy óriási idegen sárkányt), nem véletlenül, hiszen a címszereplő egyik híres ellensége. A poszter mindössze egy rövid pillanatra látható a filmben, de még úgy is nehezen vehető ki, hogy mi akar lenni, tehát ez határozottan a nagyobb képregényrajongók számára elrejtett ínyencség.

3.jpg

A Lokival folytatott beszélgetésében a Bosszúállók (2012) fináléja előtt Tony Stark úgy említi meg az újonnan alakult csapatot, mint "a Föld legnagyobb hősei", eredetileg tehát "Earth's mightiest heroes", közvetlenül utalva a Bosszú Angyalai képregények borítóira, amelyeken 1963 óta szinte kivétel nélkül szerepel ez a felirat. Jelentőségét az ezen a címen futó rajzfilm szintén hivatott alátámasztani.

4.jpg

A Thor (2011) első részében Dr. Selvig megemlíti egy kollégáját, akinek volt köze a S.H.I.E.L.D.-hez, és a "gamma-sugárzás úttörőjeként" írja le. Talán ezt magyarázni sem kell, hiszen mindenki számára nyilvánvaló.

5.jpg

A Bosszúállók közkedvelt első stáblistás jelenetét felvezetve már magában a filmben megjelent a Shawarma étterem, amikor Vasember az egyik idegen Leviatánt elintézve a földre zuhan. Különösen klassz megoldás volt, lévén, hogy a csata után Tony javasolja a többieknek az ottani ebédet.

6.jpg

Habár A hihetetlen Hulk mozi nem a legkiemelkedőbb, annál jobb egy-egy rejtett kikacsintása. Mondjuk az pont a legnyilvánvalóbbak közé tartozik, amelyikben Bruce a Betty Ross által vásárolt ruhákat próbálgatja, majd egy rugalmas lila nadrág akad a kezei közé: A füzetekben egyaránt egy lila sztreccsnaci a zöld óriás szekrényének kvázi állandó része.

7.jpg

A Thorban pár rövid képkocka erejéig látható egy hirdetőtábla Új-Mexikóban, amin a "Journey into Mystery" feliratot olvashatjuk, de elcsíphetünk egy ugyanezzel a kifejezéssel ellátott plakátot a Sötét világban (2013) is. Mindössze annyi a titok emögött, hogy a vihar isten egy ezen a címen futó képregényben debütált akkoriban.

8.jpg

A hihetetlen Hulkban a Blonsky-nak beadott szérum címkéjén fellelhető Dr. Reinsten neve (Abraham Erskine-ként valószínűleg ismerősebb lesz mindenkinek), aki történetesen segített a Steve Rogers-féle megalkotásában – ez mindössze annyit jelent, hogy a filmben látható anyag az eredeti szuperkatona szérumra épül, csak a következmények térnek el, nem is kicsit...

9.jpg

Thor első feltűnésekor a Bosszúállókban két holló látható a képernyőn, amik minden bizonnyal apjuk, Odin kedvencei, Huginn és Muninn (jelezve, hogy Asgard uralkodója távolról is figyeli az eseményeket). A képregények vagy a skandináv mitológiai szakértői könnyen kiszúrhatták és érthették ezt a jópofa utalást.

10.jpg

Már megint A hihetetlen Hulk... A film törölt jeleneteinek egyikében Blonsky úgy írja le a zöld óriást az első találkozásuk után, mint egy "nyolc láb magas, hétszáz kilós fenavad... és zöld. Vagy szürke, uram. Zöldes-szürke. Nagyon sötét volt, nem tudom megmondani." Ez egy egyértelmű hivatkozás arra, hogy kezdetben szürkének ábrázolták a karaktert, majd nem sokkal később tértek át a zöldre.

11.png

Nagyjából fél Manhattan lezúzásra került a Bosszúállók végső csatájában, a Stark tornyot is beleértve. Az épületen mindössze egy "A" betű maradt hátra a pusztításból, ami zseniális előrevetítés volt a későbbieket nézve.

12.jpg

Miután Steve és Bucky betérnek a jövőbeli technológiák kiállításra az Amerika Kapitány: Az első bosszúállóban (2011), jól megfigyelhető egy üveges ketrecben lévő élénkpiros ruhába bújtatott alak, ami nagyszerű utalás a képregények első Fáklyájára. Ő a Marvel történelmének egyik legikonikusabb karaktere, hiszen ő volt az első, amelyet valaha megalkotott az akkor még Timely Comics néven futó csapat.

13.jpg

A galaxis őrzőiben (2014) megjelent Gyűjtő múzeuma volt az a lehetőség James Gunn számára, ahol rendezőből egyszerű rajongóvá csaphatott át és elhelyezhetett minden olyat, mi szem-szájnak ingere. A lenyűgöző gyűjteményben ki lehetett szúrni például egy teremtményt Gunn Slither című filmjéből, egy sötét tündért a második Thorból, a stáblistás jelenetben Howard, a kacsát, illetve ott van Cosmo is, az űrkutya, aki tényleges tagja volt az Őrzők felállásának kezdetben.

14.jpg

Amikor Tony Stark Jarvistól megválva új mesterséges intelligenciát választ magának Péntek személyében, a potenciális jelöltek között szerepel egy "Jocasta" feliratú meghajtó is. A képregényrajongók számára ez világos kikacsintás volt Jocastára, az eredetileg Ultron által létrehozott M.I.-re, akit Janet van Dyne (az első Darázs, Hank Pym felesége) agyhullámai alapján elkészítve a feleségének szánt.

15.jpg

Amikor a Vasember 2-ben (2010) Tony feltúrja az apja, Howard Stark holmijait, a nagy kupac újság közül jól kitűnik egy eredeti Amerika Kapitány képregény.

16.jpg

Donald Blake-re több alkalommal hivatkoznak az első Thor filmben, mint például a képen látható vezetői engedély formájában. Természetesen ez nem véletlen: a képregényekben Blake a vihar isten földi alteregója volt, egy orvos, vagyis róla sem tudták, hogy valójában egy óriási erőt birtokló szuperhős.

17.jpg

Az első Amerika Kapitányban hihetetlenül ötletes módon gondolták újra a legelső Kapitány-képregény borítóját, miközben Steve az országszerte pozitív üzeneteket terjesztő jószolgálati turnéján vesz részt. Mondani sem kell, hogy a füzet a második világháború idején jelent meg, miután több héten át őröket állíttatott a kiadó a székhelyük elé.

18.jpg

Bruce Banner névtelen online barátja, Samuel Sterns (más néven Mr. Blue) igencsak berág A hihetetlen Hulk eseményei során, melynek következtében ő maga is érintkezik Hulk vérével. Utolsó alkalommal a padlón látjuk őt egy érdekes mosollyal az arcán, amivel a Leader nevű híres gonosztevőt kívánták felvezetni a végül soha el nem készült folytatáshoz. Valószínűleg ennek egy része megállapítható volt a karakter ismerete nélkül is, elvégre ha valakinek mutál a feje és egyenesen a kamerába mosolyog, az MINDIG egy lehetséges következő gonoszt jelent.

19.jpg

Majdnem egy évtizeddel az első Vasember film után újabb kikacsintást kaptunk a Tony-t elraboló Tíz Gyűrű nevű szervezetre A Hangya (2015) című adaptációban. Amikor Darren Cross különös befektetőit fogadja a Pym Technologies-nél, láthatjuk, hogy az egyik férfi a Tíz Gyűrűre jellemző tetoválást hordozza a nyakán, bizonyítva, miszerint közel sincs elfelejtve a banda.

20.jpg

Egy félig felépített Amerika Kapitány pajzs a Vasemberben és az azt követő folytatásban szintén szemügyre vehető.

21.jpg

Maradjunk a Vasembernél, annak egy igen jópofa kis utalásánál. Rhodey kap egy hívást Tony-tól abban a jelenetben, ahol a pilótái üldözőbe veszik őt, a csengőhangja pedig az 1966-os Vasember rajzfilm főcímének MIDI-változata. Ha valaki nem ismerné, azon nyomban érdemes rákeresni a szóban forgó intróra.

22.jpg

Amint a Pusztító életre kel és végez az Asgardba behatoló két jégóriással a Thor elején, a királyság fegyvertermében számtalan ismerős ereklyét fedezhetnek fel a rajongók. Ezek egyik legjelentősebbike maga a Végtelen Kesztyű, melynek viselője a kövekkel együtt isteni hatalmat hordozhat magánál, és aminek igencsak jelentős szerepe lesz a jövő májusban érkező Bosszúállók: Végtelen Háborúban.

23.jpg

Lou Ferrigno volt a korábban már említésre került Hulk tévésorozat sztárja, valamint a valaha élt egyetlen ember, aki CGI használata nélkül játszotta el a karaktert. Ferrigno egy biztonsági őrt alakított A hihetetlen Hulkban, ám emellett ő adta a zöld óriás hangját ebben és a Bosszúállókban egyaránt.

24.jpg

A Vasember 2 végén lévő Fury és Stark jelenetben a háttérben egy elsőre nem túl érdekesnek tűnő térkép is helyet foglal, rajta piros jelzésekkel. Ezek pozícióikból ítélve valószínűleg szuperhősök tartózkodási helyeit jelzik, köztük Afrikát, amely csak Wakanda Fekete Párduca lehet, de látható egy ilyen az Atlanti-óceán közepén, feltételezhetően Namorra utalva.

25.jpg

Az Amerika Kapitány: Polgárháború (2016) nagyszabású reptéri akciójának közepén Hangya felmászik Sólyomszem egyik nyilára, majd egy jól irányzott lövés után Vasember páncéljában köt ki. Maga a képkocka egy az egyben a képregényekből lett átemelve, amiről ti is megbizonyosodhattok az Avengers #223 borítóját megtekintve.

26.jpg

Tony és a Kapitány izgalmas végső leszámolása során Steve véres ajkait törölgetve megjegyzi, hogy "Egész nap bírnám", közvetlenül utalva az első Amerika Kapitányra, ahol az akkor még vézna figurát végül Bucky húzza ki a csávából. Ez a mondat remekül szimbolizálja a karakter értékeit, de ezzel ráadásul egy nagyszerű keretet adott a trilógiának a Polgárháborút jegyző rendezőpáros.

27.jpg

Ha a Marvel Studios elnöke óriási Star Wars – különösen A Birodalom visszavág – rajongó, nem léteznek határok. "Star Wars megszállott vagyok, és bár nem szándékosan kezdtem, végül azzá vált. Valaki elveszti a karját a második fázis minden filmjében. Minden egyes filmben," mondta Kevin Feige, ezzel okosan kikacsintva Luke és Darth Vader híres jelenetére. 

Ez lett volna egy kicsit megkésett húsvéti összeállításunk a Marvel Filmes Univerzum néhány emlékezetes vagy kevésbé ismert easter eggjéről, amivel reményeink szerint sikerült mondanunk nektek újat. Nektek melyek a személyes kedvenc kikacsintásaitok, természetesen a jó öreg Stan Lee cameóin túl? Mi volt az, amivel ezek közül meg tudtunk lepni téged?

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8712433105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.