'Thor: Ragnarok': Rejtett utalások az első előzetesben

2017. április 13. - Marvel Magyarország

Nem kevés megbeszélnivalónk akad a képsorok láttán.

thor_ragnarok_teaser_47.png

Sokat vártunk rá, de a hét indításaként végre a meglepetés legnagyobb erejével debütált a novemberben érkező Thor: Ragnarok első előzetese, A galaxis őrzői filmekért felelős James Gunn pedig nem hazudtolta meg magát, amikor azt állította, hogy ez a valaha volt legjobb Marvel Studios ízelítő. A komolyság és a humor tökéletes egyensúlyával, visszatérő arcokkal, hihetetlen látvánnyal és sok-sok tátva maradt szájjal söpört végig az interneten a kedvcsináló, mi pedig szokásunkhoz híven összegyűjtöttünk minden érdekeset, amit sikerült kiszúrni a két perces videóanyagban.

Thor (Chris Hemsworth) sosem arról volt híres, hogy olyan gördülékenyen mennének a dolgai, de amikor már az első másodpercekben megláncolva ereszkedik lefelé egy sötét, cseppet sem barátságosnak tűnő barlangba, akkor tényleg nagy a probléma.

01.png

Közeledtével láng gyúl a sziklák különböző pontjain, azonnali gyanút adva nekünk Muspellheimre, a kilenc birodalom egyikére, amely a gyötrelem és a fájdalom otthona – lényegében a pokol a skandináv mitológiában, amit a tűzdémonok, köztük a címszereplő egyik legnagyobb ellensége, Surtur ural. Miatta robbant ki a képregényekben maga a Ragnarök, az istenek alkonya, ami összefüggésben lehet azzal, hogy ez a jelenet vélhetően a film első szakaszában játszódik (Thornak hosszú a haja), ráadásul a démon szerepe egyaránt megerősítést nyert még a nyáron megrendezett San Diego-i Comic-Conon. Ott a közönségnek vetített exkluzív betekintésben keményen zúzták egymást Hulk-kal (ez egyébként újabb kérdést vet fel, lévén, a zöld óriásnak ilyenkor még se híre, se hamva).

02.png

Valószínűleg mindenkinek a t(h)orkában dobogott a szíve, amikor az Oscar-díjas Cate Blanchett által alakított Hela szemrebbenés nélkül állította meg főhősünk legendás kalapácsát, majd körmeit belemélyesztve sok-sok apró darabra robbantotta. Ez a rejtélyes gonosztevő a halál skandináv istennője, Niflheim és Hel uralkodója, aki a képregényekben gyakran Valhalla halottjaival szeretné bővíteni a hatalmát, ám ehhez kedvenc asgardi istenségeinknek is szokott lenni egy-két szava. Eredetileg Loki (Tom Hiddleston) lánya, azonban ez a vonal minden bizonnyal kimarad a filmből, hiszen eddig ismert információnk szerint Blanchett karaktere egy több évezredet felölelő rabság után áll bosszút – talán a szabadulásában játszhat némi szerepet a csínytevés istene.

A szóban forgó jelenet jól láthatóan egy New York-i sikátorban játszódik, ráadásul Loki – ki tudja milyen szándékkal, de úgy néz ki, testvére oldalán – egyaránt jelen van.  Eddig sem volt titok, hogy a galaxison átívelő utazgatások mellett ellátogatnak a Földre hőseink, de a forgatási fotók alapján az Doctor Strange-hez (Benedict Cumberbatch) és Odin (Anthony Hopkins) kereséséhez volt köthető, nem pedig a Mjölnir elpusztulásához. Ezek alapján fontos helyszín lesz kis bolygónk is a filmben felvonultatott számtalan különböző planéta mellett.

06.png

Na ez igen! Helát két teljesen más külsővel láthatjuk az előzetesben, a kettő közül viszont ez az, ami jó eséllyel minden képregényrajongó szívét megdobogtatta. A karakter itt teljes harci felszerelésben, sminkben és klasszikus fejdíszében, amelyet mintha egy az egyben átemeltek volna a lapokról, míg máshol (például a sikátoros snittben) félelmetes mosollyal és a hosszú fogságtól csapzott megjelenéssel tűnik fel. 

07_1.png

"Asgard halott," közli Hela, utalva a film alcímére. A 2000-es évek elején Thor bukását a teljes pusztulást hozó Ragnarök követte a képregényekben, amit kicsit mintha maga a halál istennője testesítene itt meg. Valószínűleg sokak egyik kedvenc pillanata a kedvcsinálóból, amikor a hatalmas túlerő szemtől szembe kerül vele (ez egy az egyben az elsőként publikált koncepciós munka életre keltett változata), ám mint az később látható, nem nagyon tudnak mit kezdeni az erejével. Szerintünk piszkosul jól néz ki ez a képkocka.

Ahogy azt firtattuk, Hela minden bizonnyal maga hozza el az apokalipszist, amelyet az Asgardon erőteljesen végigsöprő lángok jelenthetnek. (Az előzetes egy pontján a vihar isten is "belefut" egy lángcsóvába, de tippre az a Surturral vívott összecsapás része, elvégre az asgardi csata az ő kivonása után játszódhat.) A Ragnarök valójában az istenek halálát jelenti, nem pedig a világ pusztulását, így akármelyik következzen be a produkcióban, annak óriási súlya lesz. Talán okkal nincs Asgardon sem Thor, Loki, Odin, Valkűr és Heimdall? Mi van, ha ők Asgard utolsó túlélői?

13.png

Egy másik hihetetlenül vagány és látványos jelenetsor, ahol Hela a pegazusaikkal szárnyaló valkűrökkel, köztük a Tessa Thompson által alakított Valkűrrel és nővéreivel néz szembe valamikor a régmúltban. Az előző két Thor mozi egyaránt egy-egy múltbéli, az eseményeket megalapozó akcióval indult, véleményünk szerint a harmadik rész pedig ezzel kíván néhány kérdést tisztázni. A lovaikkal együtt lassítva zuhanó valkűrök szürreális képe előbb juttatja eszünkbe Zack Snydert, mint Taika Waititi rendezőt, ismét bizonyítva a várható kellő komolyságot. A női harcosok bukása jó eséllyel magyarázza Valkűr száműzetésbe vonulását és azt, hogy eddig miért nem esett róluk sosem szó a filmes univerzumban, ám az kérdéses, miként kerül Blanchett karaktere végül több évezrednyi fogságba.

09_1.png

Thor valószínűleg nemsokkal a Helával való találkozás után köt ki Sakaar bolygóján, ami egy korábbi nyilatkozat szerint "alapvetően egy féreglyuk, az a hely, ahová az univerzum minden pontjáról küldik a szemetet." Úgy fest, Asgard egykori trónörököse hasonló megtiszteltetésben részesül, amikor nagy sebességgel landol ezen a korábbi információkat cseppet sem meghazudtoló helyen. A galaxis őrzői látványvilágát megidéző planétán néhány nem túl vendégszerető idegen fogadja a vihar istent, akik akár valamelyik Star Wars filmből is jöhettek volna, a gladiátorharcokat irányító Nagymester (Jeff Goldblum) elé azonban Valkűr viszi őt. Vélhetően Tessa Thompson figurája hasonló utat járt be száműzetése során, mint ami most Thorra vár, ezt az arcán megfigyelhető harci festések hivatottak megerősíteni.

18.png

Ahogy említettük, Sakaar bolygóján Goldblum Nagymestere az úr, a Jurassic Park után egy újabb testhezálló szerepben. A színész pár hónappal ezelőtt úgy írta le karakterét, mint "egy hedonista, egy élvhajhász, aki élvezi az életet, az ízeket és az illatokat," épp úgy, mint a képregényekben. Az előzetesben végre megmutatták őt néhány pillanat erejéig, és ha túl sok szerepe nem is lesz, de az a valamennyi remélhetőleg emlékezetes marad. Szolgálatában áll természetesen Valkűr, amit kettejük rövid beszélgetése támaszt alá: "Áruld el, mit hoztál ma nekem?" "Egy versenyzőt," feleli a nő, utalva a bolygón zajló gladiátorjátékokra. 

16.png

Le mernénk fogadni, hogy egy kiadós bunyó után Thor és társasága (Hulk, Valkűr, esetleg Loki) itt éppen Sakaar-ról menekül a Nagymester hajójában. 

20.png

Remek volt látni a kedvcsinálóban Idris Elbát, mint Heimdall, akinek jogosan jegyeztétek meg sokan hasonlóságát a Bishop nevű mutánsra az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiból, ugyanis itt nem a megszokott Asgard kapuőre: habár az óriási kard stimmel, ez egy rejtőzködő, hosszú hajú, remete Heimdall, ráadásul egy idegen, dzsungelre hajazó helyen. A rövid snittben feltehetőleg Hela valamilyen teremtményével végez, a kérdés csak az, hogy hol és miért vették őt üldözőbe? Vajon igazak a pletykák és nála van az utolsó Végtelen Kő, amire az alvilág istennőjének is fáj a foga?

10.png

Nyilvánvalóan elég megoszló lesz a film által mozgatott számtalan karakter játékideje, és lévén, hogy a Karl Urban alakította Skurge eddig egyetlen promóciós anyagon sem tűnt fel és ebben az előzetesben is csak erre a képsorra, valószínűleg túl sok szerepet nem érdemes várni tőle. A félig asgardi, félig jégóriás származású fickó az őt játszó színészhez hasonlóan egy igazi badass, aki korábbi információk szerint egy kerek egész történetet jár majd be a Ragnarök során: bár Cate Blanchett-tel forgatta a legtöbb jelenetet, mint Hela társa (meglehet, nem ez a legjobb szó rá), az adaptáció végére egy totál más ponton lesz, mint ahonnan elindult.

Skurge a képregényekben sem az a tipikus gazember, elvégre hiába kemény, erőszakos és rendíthetetlen harcos, pont ez vezetett ahhoz, hogy karrierje során többször is segítséget nyújtott hőseinknek. Az ízelítőben két gépfegyverrel osztja az ellenséget (ezt a szokását az alapanyagból emelték át a készítők), azt viszont nem tudni, kik a szerencsések. Úgy néz ki, fontosságától függetlenül Urban ismét igazi vagány lesz a moziban.

22.png

Loki két tőrt forgatva, teljes harci göncben és egy igencsak képregényhű fejdísszel lopja el óriási fangirl táborának szívét, mindezt egy akció közepette. Néhány mögötte felsorakozó alak határozottan hajaz egyes, a Sakaar-os jelenetekben látható idegenre, ám ezzel szemben a háttér egy másodpercre sem emlékezteti az embert a szeméttel teli planétára, sőt, az útszéli díszítőelemek rögtön Asgardot juttatják eszünkbe. Erre még visszatérünk a cikkben...

17.png

Sikerült megosztó reakciókat kiváltani annak idején a közönségből az első hivatalos képekkel, melyeken a címszereplő rövid hajjal, háborús festékkel, gladiátoros szerkóban és két karddal volt látható. Mostanra világossá vált, miszerint újdonsült küllemét a Nagymester játékainál fogja megkapni, amit akár valamiféle "újjászületésként" is értelmezhetünk mind a színész, mind a karakter szempontjából. A Bosszúállók: Ultron korában tisztán érezhető volt a birtokában lévő bölcsesség és mindazon ismeret, amivel az eljövendő Végtelen Háborúban előnyhöz juttathatja majd társait, mindez pedig a Ragnarökben átélt nehézségek után teljesedhet ki igazán. Ha emlékeztek még Agamotto szemére a Doctor Strange-ből, akkor feltehetőleg kezditek sejteni a doki jelentős szerepét – mi azért bízunk benne, hogy nem lesz ilyen egyszerű helyreállítani a Möj-möjt, mert volt, hogy Thor évszázadokon át más fegyvert forgatott a füzetekben. Ha láttuk már Tony Stark-ot páncél nélkül akciózni, most a vihar isten fogja bizonyítani az értékeit és harci tudását legendás fegyverét maga mögött hagyva. 

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy az ikonikus sisak az első rész néhány másodperce után végre ismét előkerül.

21.png

"Eljött a fő eseményünk ideje..." Hallhatóak Goldblum karakterének szavai, a szívünk egyre hevesebben ver, majd szó szerint áttöri magát az arénába a hihetetlen Hulk, aki az Ultron kora eseményei után most tér vissza először a képernyőkre. Ha különböző jogi mizérák miatt saját filmet sajnos nem igazán kaphat, sokak örömére Thorral fog lazulni idén az egyik leghíresebb története, a Planet Hulk egy alternatív adaptálásában. A történet alapjai abszolút megegyeznek, csupán a köret más: a Vörös Királyt a Nagymester, Ezüst Utazót Thor váltja fel és még lehetne sorolni, de lényeg a lényeg, kedvenc zöld óriásunkkal megújulva találkozhatunk. "Most sokkal másabb, mint az a zöld dühkezelési problémákkal küzdő gépezet, akivel a Bosszúállók filmekben találkozhattatok," mesélte a figurát alakító Mark Ruffalo az új Hulkról. "Folyamatosan henceg, és olyan, mint egy isten." A produkció egyik központi humorforrása lesz a két Bosszúálló közös utazgatása az univerzum különböző szegleteiben.

24.png

A Nagymester egyértelműen nem számított rá, hogy hatalmas és verhetetlen harcosa felfedésével örömet szerezhet legújabb versenyzőjének, ezt zseniális reakciója remekül alátámasztja. A privát páholyában tőle egy-két méterre helyet foglaló Loki arcáról vélhetően inkább csak nyikhaj emlékek törlik le az elégedett mosolyt, jelenlétével még több izgalmas kérdést felvetve a nézőben.

Itt kapcsolnánk vissza a képkockára, ahol Hiddleston két tőrrel vagánykodik. Le mernénk fogadni, hogy az örök csínytevőnek nemcsak köze lesz Hela szabadulásához, de meg is próbál lepaktálni vele, a kettejük szövetségéből járó grátisz mérlege azonban az istennő javára billen. A helyzetét felismerő Loki ezután mehet el tárgyalni a Nagymesterrel, és ennek sikerétől függően valamilyen úton-módon végül a sakaari csürhével az oldalán vonul harcba Asgardért – őt ismerve valószínűleg nem azért, mert fellángolt a benne elveszett jó, hanem mert szeretné újra irányítása alá vonni a királyságot. Bárhogy legyen, már ennyi látott alapján is evidensnek tekintjük, hogy izgalmas történetszál vár sokak nagy kedvencére.

cats.jpg

Stan Lee mellett Jack Kirby a Marvel képregények egyik legfontosabb alakja, aki szintén rengeteget tett hozzá a szeretett nagy univerzumhoz, a bizarr, mai napig emlegetett alkotásairól nem is beszélve. A Ragnarök előzetesének gyakorlatilag minden pontján találhatunk utalást munkájára jellegzetes köreitől kezdve az éles vonalakon át, legyenek azok jelmezeken, fegyvereken, falakon és ajtókon.

Mit gondoltok minderről? Sikerült mondanunk valami újat, vagy az utalások legtöbbjét ti magatok is kiszúrtátok? Észrevetettek olyan érdekes momentumot, amit esetleg kihagytunk, pedig érdemes lenne megemlíteni? Írjátok meg véleményeteket a cikk alatti kommentszekcióban vagy Facebookon, és ne feledjétek megnézni a nagyszerű előzetes magyar változatát sem!

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3512417855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.