'Pókember: Hazatérés': Rejtett utalások a második előzetesben

2017. március 31. - Marvel Magyarország

Most is akadtak elemzésre váró képkockák bőségesen.

spidermanhomecomingt2-065_1.jpg

A héten végre megérkezett a hazánkban július 6-án debütáló Pókember: Hazatérés legújabb teljes értékű kedvcsinálója, ami az elsőhöz hasonlóan nem szenvedett hiányt humorban, akcióban, nagyszerű pillanatokban, ahogy természetesen sok-sok utalásban és kikacsintásban sem. A sor nem olyan terjedelmes, mint a korábbi előzetes esetében, de beszélni van miről, és ezt meg is tesszük a folytatásban. 

Az ízelítő elején láthatjuk, amint Tony Stark igyekszik lebeszélni fiatal mentoráltját a Bosszúállóvá válás lehetőségéről – pedig valószínűleg joggal kíván Peter (Tom Holland) a csapat tagja lenni, miután a Polgárháborúban együtt harcolt velük. "Nem lehetnél csak a barátságos és közkedvelt Pókember?" - teszi fel a kérdést Stark, nyilvánvalóan utalva Póki egyik leghíresebb szólására, valamint Peter David huszonnégy számot megélt 2005-ös képregénysorozatára. Feltűnt ezekben a füzetekben a film főgonosza, Keselyű, de azt is érdekes lehet megjegyezni, hogy egy iskolai kirándulás során foglyul ejtették benne Parker osztálytársait.

spidermanhomecomingt2-020.jpg

Nem az új képkockák között van az alábbi, amin Peter épp a hálószobája mennyezetén mászik végig, de újdonságot még mindig találni benne. A szoba ugyanis tele van kikacsintásokkal a főhős hobbijaira és érdeklődési körére, a rengeteg Star Wars relikvia mellett most például a New York Mets iránti szeretetéről is lehullott a lepel. A NY Mets a város egyik legnépszerűbb baseballcsapata, székhelyük ráadásul Parkerék kerületében, Queensben van. A falról egy plakát lóg le, rajta a csapat legendás játékosával, Mike Piazza-val. 

spidermanhomecomingt2-033.jpg

A kedvcsináló egy pontján Peter meglátogatja Tonyt a Bosszúállók Toronyban, ahol nem mellesleg szemügyre vehetjük Jon Favreau visszatérő karakterét, Happy Hogant. A fiatal főhős pontosan ugyanazt a pólót viseli, mint amit Pepper Pottson láthattunk a Vasember 3 egyik jelenetében. Egy-két rövid pillanat erejéig látjuk az épületet belülről (remélhetőleg jó néhány új szegletébe betekintést fognak adni a készítők) és kívülről is, utóbbi pedig okkal lehet sok mindenkinek ismerős, hiszen szó szerint elcsentek egy képkockát a Bosszúállók: Ultron kora valamelyik ízelítőjéből.

spidermanhomecomingt2-027.jpg

Valószínűleg mindenki kedvenc cameója Amerika Kapitányé volt, aki egy fitness kihívás videóban szerepel a gyerekek testnevelés óráján, mint a lehető legmegfelelőbb személy az ösztönzésre. A rajta látható szerkó ugyanaz, mint amiben a Bosszúállókban láthattuk őt (és egyben az egyik legkevésbé népszerű), avagy érdekes dolgokat vállalt ezek szerint Steve a Föld megmentését követően. A nevén használt stílus ötletes kis hivatkozás a képregényekre, ahol szintén így jelent meg az Amerika Kapitány szimbólum

spidermanhomecomingt2-028.jpg

"– Őt is ismered? – Lenyúltam a pajzsát." - hangzik el a remek párbeszéd Peter és legjobb barátja, Ned Leeds (Jacob Batalon) között, ami egyértelmű utalás a Polgárháború eseményire. Nekünk jobbra Zendaya könyvmoly és zárkózott karaktere, Michelle épp William Somerset Maugham Of Human Bondage című könyvét olvassa. Ez azért érdekes, mert annak története nagy vonalakban egy fiatal férfiról szól, aki szülei halálával nagynénjéhez és nagybátyjához kerül, és küzdenie kell a hivatásának megtalálása érdekében. 

spidermanhomecomingt2-025.jpg

"Meg tudsz idézni egy hadseregnyi pókot?"

Nekünk egyre közelebb áll a szívünkhöz Parker és Leeds barátsága, az első néhány jelenetsor alatt nagyon jókat mosolyogtunk a pároson.

spidermanhomecomingt2-105.jpg

Míg az első ízelítőben csak messziről és reménytelenül bámulta, itt már egy csók is majdnem elcsattan Peter és Liz Allen (Laura Harrier) között, aki ezek szerint hivatalosan is a produkció romantikus vonaláért fog felelni. Ez a pillanat jól láthatóan abból a bálból, hivatalos amerikai kifejezéssel élve homecomingból származik, ami részben a címet is ihlette. 

spidermanhomecomingt2-108.jpg

A Washington-emlékműnél játszódó jelenetben kapunk egy gyors pillantást Zendaya karakterére második és egyben utolsó alkalommal az előzetesben, akinek a tragikus költő, Slyvia Plath néz vissza pólójáról. Vajon ez metaforikus betekintést nyújt a karakter lelkiállapotába? Tudniillik, Plath öngyilkosságot követett el. 

spidermanhomecomingt2-083.jpg

"Nem kellene a világ súlyát a vállaidon hordoznod."

Nem sokat láthattunk eddig Marisa Tomei May nénikéjéből, aki jelentős tényezője a produkciónak, hiszen mellette Peter tényleg csak egy átlagos tinédzser. Ahogy Keselyű mondta a kedvcsinálóban, bármit megtesz a családja védelme érdekében, és ezt a falmászó szintén nagyon jól ismeri. Tomei már az Amerika Kapitány: Polgárháborúban tett első feltűnésében is nagyon szimpatikus volt nekünk, úgyhogy örömmel várjuk minden jelenetét. 

spidermanhomecomingt2-035.jpg

"A világ megváltozott, srácok. Ideje nekünk is."

Az előzetes ezzel a képkockával és Adrian Toomes (Michael Keaton) soraival hivatott megerősíteni a néhány napja közzétett információt, melyek szerint Tony Stark nagyban felel Keselyű megszületéséért. Toomes egy olyan cég feje, ami a Marvel Filmes Univerzum igen gyakori szuperhősös összecsapásai után takarítja fel a maradványokat, állását azonban elveszíti, amikor Stark egy kormányzati szerv, a hasonló feladatokra specializálódott Damage Control élén átveszi a helyét. Ez egy valóban létező cég a képregényekben, amiről korábban egy saját vígjátéksorozatot pletykáltak – talán ez a film lesz a beindítója.

"Igen, a képregényből ismert Damage Control is benne lesz a filmben. Biztos már mindenki elgondolkozott azon, hogy a nagy összecsapások után kik jönnek feltakarítani a pusztítást? Átlagos embereket bérelnek fel? Vagy az egészet maga a kormány felügyeli? Veszélyes? Mi történik az idegen testekkel, amiket megtalálnak? Nagyon szeretem feltenni ezeket a kérdéseket ebben a világban, majd felhasználni őket a történet vezetéséhez." - mondta a Hazatérést jegyző Jon Watts ezeket az igen érdekesen hangzó sorokat (fordította a puliwood.hu). 

spidermanhomecomingt2-069.jpg

Jól szemrevételezhetjük Vasember már korábban beharangozott új páncélját, ami a Marvel Filmes Univerzumában látható darabok fő vonásait megtartva igencsak hajaz az újvilági füzetekben látható megjelenésére. 

spidermanhomecomingt2-052.jpg

Az egyik legzseniálisabb utalást ez a teljesen ártalmatlannak tűnő képkocka rejti, méghozzá az egyik háttérben látszódó autó rendszámában. Egy Mike Sampson nevű szemfüles Twitter felhasználó szúrta ki, miszerint az SM2-0563 kombináció egy kicsit többet jelent, mint azt gondolnánk: Keaton gonosza, Keselyű az Amazing Spider-Man második számában (SM2), 1963 májusában (05.63.) tűnt fel először a képregények lapjain. Jon Watts rendező maga is gratulált ezért az észrevételért.

spidermanhomecomingt2-036.jpg

"Ne szórakozz velem, vagy megöllek téged és mindenkit, akit szeretsz."

Annyit emlegettük már Toomes-t, hogy ideje róla is beszélnünk egy kicsit. Habár nem tűnik nagy dolognak, klassz kikacsintás eredeti megjelenésére ez a prémes pilóta dzseki (gallérján az ikonikus tollakkal), amelynek annak ellenére, hogy némileg újragondolták, erős állatias kisugárzása van. Érdekesség lehet vele kapcsolatban továbbá, hogy az előzetesben látható komp a Staten Island egyike, ami egyértelmű referencia Toomes születési helyére.

spidermanhomecomingt2-103.jpg

Nem valószínű, hogy ki akarnánk kezdeni vele, ezekkel az óriási szárnyakkal legalábbis elég félelmetes ellenségnek tűnik Keaton karaktere.

spidermanhomecomingt2-100.jpg

A színek habár fordítva vannak és a maszkon is jobban meglátszik a házi készítésű jelleg, Pókember otthoni jelmeze eszméletlenül hajaz Ben Reilly Skarlát Pók szerkójára a képregényekből. A Polgárháborúban csupán néhány felvétel erejéig látott darab szerves részét képezi majd a filmnek, miután Tony visszaveszi Petertől az általa készített spéci kosztümöt. Ha összevetitek a kettőt, jól megfigyelhető még a hálóvetők közötti nagy hasonlóság is, tehát elég gyanús, hogy ezt így szerették volna.

spidermanhomecomingt2-109.jpg

A képregények lapjain Peter elektronikus kis "pók-nyomjelzőket" használ, amelyek a célpontra gondosan elhelyezve bárhová elvezetik őt, ahová az illető tart. Valószínűleg ezeket álmodták újra immár drón formában a filmhez, funkcióját tekintve azonban vélhetően egy és ugyanaz - de tudjuk, hogy Stark mindig a különlegességre törekszik. A rendező ígérete szerint sok kis extrát tartalmaz még a Tony-féle Pókember jelmez, a korábban látott pókszárnyak és a nyomjelző mellett ilyen például az is, hogy egy gombnyomással képes a testhez igazodni. Ez nemcsak roppant praktikus megoldás (elég csak a Deadpool 2. kisfilmet megnézni a nehezen felölthető jelmezzel járó problémákért), a Vissza a jövőbe II rajongói számára ráadásul ismerős lehet.

spidermanhomecomingt2-075.jpg

"Ha nem érsz semmit a ruha nélkül, nem kellene, hogy a tied legyen."

Ahogy az előző pontban részleteztük, nem kevés kiegészítőt tartalmaz Pókember Starktól kapott új szerkója, ami alapvetően a Marvel Filmes Univerzum-féle Vaspók – azt az eredeti Polgárháború eseményei alatt készítette Tony Peternek, amiért mellé szegődött a harcban. Valószínűleg a kedvcsináló egyik, ha nem a legjobb jelenete a kettejük között lezajló rövid vita a kompos mentőakciót követően, nem mellesleg igencsak releváns is. A Vasember 3-ban Tony végre rájött, hogy nem a páncél teszi őt azzá, aki, tehát a tőle elhangzott sorok a hosszú útja során szerzett bölcsességet tükrözik. Fantasztikus karakterfejlődés, aminek jó eséllyel több nyomát is látni fogjuk (pláne a Polgárháború történései után) a 2017. július 6-án debütáló Marvel filmben. 

Mit gondoltok minderről? Sikerült mondanunk valami újat, vagy az utalások legtöbbjét ti magatok is kiszúrtátok? Észrevetettek olyan érdekes momentumot, amit esetleg kihagytunk, pedig érdemes lenne megemlíteni? Írjátok meg véleményeteket a cikk alatti kommentszekcióban vagy Facebookon, és ne feledjétek megnézni a nagyszerű előzetes magyar változatát sem!

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1012391045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.