VISSZATEKINTÉS: Tizenhét esztendő Farkassal

2017. február 26. - Marvel Magyarország

Hosszú utat zár Hugh Jackman a hamarosan debütáló Logannel.

tumblr_okhsi7zfsg1rjez1do1_1280.jpg

A '70-es évek végétől és a '80-as évek elejétől kezdve Rozsomák a Marvel egyik legnépszerűbb szuperhőse, a karakterrel a mai napig nem tud betelni a nagyközönség. Habár a nagy sikerű X-Men: Az animációs sorozatnak hála sok új rajongót szerzett a figura és a többi mutáns, a valódi áttörés 2000-ben, az első élőszereplős X-Men mozifilmmel történt, amely új magasságokba emelte Rozsomák népszerűségét, miközben tudtukon kívül a képregényes kasszasikerek korszakát indították el.

Ez a tizenhetedik éve annak, hogy Hugh Jackman először eresztette ki az adamantium karmokat, de egyben az utolsó is, amikor ezt megteszi. Csütörtökön (március 2.) debütál hazánkban a Logan – Farkas című alkotás, ami egy hosszú és emlékezetes korszakot zár le. Úgy éreztük, ennek kapcsán elmaradhatatlan egy rövid megemlékezés az eddig történtekről.

X-MEN: KÍVÜLÁLLÓK (2000)

Az első X-Men adaptáció előtt Jackman kétségkívül nem tartozott Amerika legismertebb színészei közé, azonban ez hamar megváltozott, ahogy a közönség megismerte őt Rozsomák Farkas szerepében. A franchise nyitánya ugyanis nagyszerűen vezette fel a karaktert, mint központi figurát. Külsőségeket tekintve Jackman valójában jóval magasabb a képregényekben eredetileg alacsony és zömök Rozsomáknál, amiért bár kapott kezdetben egy-két kritikát, olyan jól testesítette őt meg, hogy ezzel senki sem foglalkozott a későbbiekben.

x-men_2.jpg

X-MEN 2 (2003)

Az elkerülhetetlen X-Men folytatás ismét Jackman karakterével az élen érkezett, amit okkal tartanak számon a franchise legjobb darabjai között. Bryan Singer remekül mesélte el Logan eredettörténetét, mialatt bőven maradt ideje más karakterek drámájával is foglalkozni. A koncepció szerint az X-Men azon van, hogy mindig egy lépéssel a Farkasból fegyvert csináló William Stryker előtt maradva feltárják a múltját és megtalálják elrabolt barátaikat.

Itt Logan egy kicsit lágyabb változatával találkozunk, de kárpótlásul a Lady Deathstrike-kal vívott összecsapása elég emlékezetesre sikerült. Jean Grey önfeláldozása a felé gyengéd érzelmeket tápláló Farkasra is nagy hatással volt – ez vezetett a harmadik mozihoz, ami egy rakás jelentős változást hozott a kánonba.

x-men_3.jpg

X-MEN: AZ ELLENÁLLÁS VÉGE (2006)

Bryan Singer közreműködése nélkül Brett Ratner rendező a saját útját járta Az ellenállás végével, és egyszerre adaptált több különböző történetet, ami természetesen nem a tervezett módon sült el. Ezek egyike a méltán híres Főnix halála című sztori, Küklopsz és Jean Grey megható szerelmi lírája – kivéve, ha James Marsden (Scott Summers) éppen a Superman visszatér forgatásával van elfoglalva, mert akkor hamar el kell tenni láb alól és Farkasra helyezni a szerepét.

Tekintve, hogy végül nem ezzel zárult a franchise, egész szórakoztató volt látni, ahogy Logan átveszi a megfogyatkozott X-Men csapat vezetését és minden erejével a béke ügyéért küzd, illetve ha ugyan Famke Janssen játékán annyira ez nem is látszott, Jackman remekül átadta a karakter szenvedését, amikor megfékezése érdekében végeznie kellett Jean Grey-jel.

x-men_origins.jpg

X-MEN KEZDETEK: FARKAS (2009)

Miután a módfelett vegyes fogadtatású Az ellenállás végével lezárulni látszott az első X-Men-trilógia, a stúdió úgy döntött, hogy csapatfilmek helyett különálló eredetsztorikra fekteti a hangsúlyt, ezek sorát pedig evidens volt Farkassal indítani. Valószínűleg senkinek nem kell magyarázni, miért készült azóta csupán két önálló kaland, elvégre az igazság az, hogy a Kezdetek nem sikerült valami erősre.

Gavin Hood direktor néhány jó döntése közé tartozik Liev Schreiber leszerződtetése az állati természetű Kardfogú szerepére, ezzel együtt a Logan és közötte lévő, évtizedeket felölelő kötelék megteremtése. Mindazonáltal a film tele volt kellemetlenül beleerőltetett cameókkal, hiányzott az érdemi dráma, többek között továbbá kaptunk egy meggyalázott karaktert Deadpool személyében. A maga részéről Jackman hozta a lehető legjobbat, de újat most nem tudott ő sem mutatni.

first_class.jpg

X-MEN: AZ ELSŐK (2011)

Néhány gyengébb próbálkozás után az X-Men: Az elsők áll a legközelebb ahhoz a mesteri kettőshöz, amit anno Singer letett az asztalra. Minden hiányossága és felületessége ellenére Matthew Vaughn filmje összességében sikerrel fektette le a franchise alapjait: Az elsőknek van szíve, ereje és esze. Az új gárda lévén nem is számíthattunk Jackman Farkasára, azonban egy teljesen meglepetésszerű cameo-megjelenéssel az egész film legviccesebb egysorosát szolgáltatta, ami jó okkal szerepel mindenki kedvenc pillanatai között.

wolverine.jpg

FARKAS (2013)

Négy évvel a sokak számára csalódást okozó különálló filmje után Hugh Jackman esélyt kapott a megváltásra. A történet Chris Claremont és Frank Miller klasszikus Rozsomák minisorozatát vette elég erősen alapul, amiben a címszereplő a japán alvilágba kényszerült, és szerelme, Mariko szívéért harcolt. Ahogy az lenni szokott, az adaptáció tartalmazott néhány sajátos elemet is, mint például közvetlen kapcsolatot Az ellenállás vége eseményeivel, illetve egy hatalmas CGI Ezüst Szamurájt.

A Farkasnak is megvannak a maga hibái, de nyilvánvalóan jobb az előzőnél. Jackman akciójelenetei nagyon jól megrendezettek, újdonságként pedig mind érzelmileg, mind fizikailag sebezhetővé tették a főhőst. Ha a Kezdetek is sikerült volna legalább ennyire jól, talán a Logan – Farkas nem a harmadik önálló Rozsomák mozi lenne, hanem valahol hátrébb foglalna helyet a sorban.

days_of_future.jpg

X-MEN: AZ ELJÖVENDŐ MÚLT NAPJAI (2014)

Egészen hihetetlen, de immár ez az ötödik X-Men csapatfilm, amiben kedvenc mutánsunk tiszteletét teszi.

Az alapanyagként szolgáló képregénnyel szemben ügyesen variálták át a történet egy lényeges összetevőjét, ezzel Farkast újra reflektorfénybe helyezve. A félresikerült jövő megváltoztatását kitűzve célul Logan visszatér a '70-es évekbe, hogy a fiatal Xavier professzor és Magneto segítségét kérve közösen mentsék meg Mystique-t, valamint a teljes mutáns fajt. Jackman ezt követő szerepeit figyelembe véve kijelenthetjük, hogy ebben a filmben látjuk utoljára az elmúlt tizennégy évben megismert Farkast, ezúttal viszont tényleg egy jól megérdemelt "happy end"-del.

apo.jpg

X-MEN: APOKALIPSZIS (2016)

Az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban tett nagy horderejű szerepe után Jackman-nek ismét csak egy korlátozott cameo jutott. Míg az X-Men új fiataljait Stryker és emberei tartották fogságban, Jean Grey talált rá és eresztette szabadjára az X-Fegyvert, vagyis az agymosott Farkast, aki frissen szerzett adamantium karmait alaposan le is tesztelte vagy kéttucatnyi katonán. Noha szórakoztató volt egy rövid kaszabolás erejéig látni őt, joggal érezhettük kicsit kevesebbnek, mint korábbi cameóját Az elsőkben. A jelenet meg sem próbált ragaszkodni az X-Men kezdetek: Farkas eseményeihez, ami Az eljövendő múlt napjainak hála ugyebár meg nem történtté lett.

deadpool.jpg

DEADPOOL (2016)

A Ryan Reynolds főszereplésével készült, igencsak göröngyös utat megtett Deadpool film garantáltan elfeledteti a nézővel azt a szörnyszülöttet, amit a Kezdetekben hívtak így, megfosztva legnagyobb fegyverétől, a szájától. Jogosan merülhet fel bennetek a kérdés, hogy mit keres ez a produkció a listán? Bár tényleg kakukktojás, elvégre Jackman személyesen nem tűnt fel a moziban, jelenlétéről gondoskodott a főhős: Amellett, hogy a magyar szinkron elképesztően zseniális módon állít görbe tükröt a Farkas/Rozsomák mizériának, a film zárójelenetéből kiderül, hogy Wade Wilson a maszkja alatt is tartogat meglepetést. 

logann.jpg

LOGAN – FARKAS (2017)

Ezzel eljutottunk idáig. Míg a kezdeti feltételezések szerint a közkedvelt "Old Man Logan" történetet vették volna alapul Hugh Jackman legutolsó kalandjához az ikonikus szerepben, a stúdió szabad kezet adott, így ő és James Mangold rendező jobbára saját elképzeléseit valósította meg.

Ezúttal egy idős, megfáradt Logan-nel fogunk találkozni, aki a beteg, ezzel együtt pedig életveszélyes X Professzort gondozza egy mexikói határ közelében található búvóhelyen. A páros sajnos nem élheti le nyugodtan hátralévő életét, ugyanis minden a feje tetejére áll egy egyszerre titokzatos és bájos kislány, Laura érkezésével, akinek sötét erők járnak a nyomában. A Logan – Farkas egy sötét, brutális és vérrel teli adaptáció, ami a Magyarországon 18-as karikának megfelelő R-es korhatár-besorolásán is meglátszik.

Nem vagyunk benne biztosak, hogy egy ilyen történet érhet-e véget boldogan, úgyhogy március 2-án ragadjatok meg egy csomag zsebkendőt, készüljetek lelkiekben, és nézzétek meg a valaha volt leggrandiózusabbnak ígérkező Farkas kalandot, amit mind a kritikusok, mind a rajongók az egekig magasztalnak!

Ha tetszett a cikk és nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, kövessetek minket a Facebookon is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5712296471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.