Emlékezünk a képregényírók legnagyobbikára: Stan Lee élete és pályafutása

2018. november 13. - Marvel Magyarország

A nagybetűs Legenda életének legfontosabb állomásait elevenítettük fel. 

stan-lee-megemlekezes-kep-2.jpg

Régebben zavarba jöttem belegondolva, hogy míg én csak egy képregényíró vagyok, mások hidakat építenek vagy orvosi pályát folytatnak. Aztán lassan elkezdtem felismerni: a szórakozás az egyik legfontosabb dolog az emberek életében. Anélkül talán nagyon mélyre zuhannának. Úgy érzem, hogyha képes vagy másokat szórakoztatni, akkor jó dolgot cselekszel. 

Stan Lee 1922. december 28-án látta meg a napvilágot Stanley Martin Lieber néven New York városában. Szülei román származású zsidók voltak, apja, Jack Lieber ruhaméretezéssel foglalkozott. Tinédzserkorában a család Bronxba költözött, ahol egy kis szobán osztozott az akkor alig néhány éves öccsével, Larry-vel (Larry Lieber később szintén dolgozott a Marvelnél). Lee a Dewitt Clinton középiskolában végezte tanulmányait, ám már iskolás éveiben elkezdett dolgozni. Többek között például olyan részmunkaidőket vállalt, mint gyászjelentések megírása újságoknak, szendvicsek házhozszállítása, cikkek írása a Nemzeti Tuberkulózis Központnak, vagy épp ajtónálló a Rivoli Színházban.

Karrierje kezdetén bekerült a Timely Comics-hoz, ahol mint asszisztens kezdett, majd némi idő elteltével felvették tényleges munkatársként. Elmondása szerint elsőnek csak olyanokat kellett csinálnia, mint újratölteni a tintát vagy az idősebb munkatársaknak ebédet vinni, ám az ambiciózus fiatal tehetség hamarosan a képregények lapjain is bemutatkozott: Első munkája az Amerika Kapitány harmadik száma 1941-ben, a Captain America Foils the Traitor's Revenge volt, amelyben Steve Rogers először vetette be pajzseldobó technikáját, ami aztán később szignó mozdulatává is vált. Itt használta először művésznévként a Stan Lee nevet, amit aztán évekkel később hivatalosan felvett. A második világháború alatt belépett a seregbe, ahol a hadsereg média részlegében tevékenykedett (szlogeneket, használati utasításokat irt, kiképző-filmeket készített). A háborúból való visszatérte után az Atlas Comics-nál (korábban Timely Comics) írt regényeket western, horror, sci-fi és komédia műfajokban. 

Az 1950-es évek végére Lee-nek elege lett munkájából és a váltáson gondolkodott, amikor Martin Goodman a DC Comics sikereit látva megbízta őt, hogy alkosson egy új szuperhőscsapatot. Felesége, Joan Clayton Bocock Lee (1922-2017) javasolta neki, hogy kísérletezzen saját történeteivel, tekintve, hogy úgyis váltani akart, így nincs mit veszítenie. A szuperhősök akkoriban mind tökéletes, örökkévaló karakterek voltak, ám Lee egy sokkal hétköznapibb megközelítést választott, ahol a hősöknek is megvannak a maguk személyes problémái és aggodalmai. Jack Kirby-vel közösen elsőként megalkották a Fantasztikus négyest, ami azonnal átütő siker lett. Ezen felbuzdulva létrehozták a Hulkot, Thort, Vasembert, az X-Ment, Pókembert és a Bosszú Angyalait is, melynek részeként visszahoztak olyan klasszikus figurákat, mint Amerika Kapitány vagy Namor, a Torpedó. 

Stan Lee az 1970-es évekre a Marvel arcává vált, főszerkesztőből elnökké lépve elő. Sorra járta a képregény- és közönségtalálkozókat, valamint az írással is alábbhagyott, hogy a kiadással foglalkozzon, miközben aktívan dolgozott újabbnál újabb karakterek létrehozásán. A Millennium környékén megalapította a Stan Lee Media nevű céget, ami aztán később csődközelbe jutott és eladta, majd létrehozta a POW-t, amely a mai napig televíziós, filmes programok és játékok fejlesztésével foglalkozik. Szintén az ő nevéhez köthető a Stan Lee Alapítvány, aminek fő profilja az irodalom és a művészetek országszerte elérhetővé tétele. A Marvelnél 65 éves jubileumára készítették a Stan Lee Meets the Marvel Universe képregénysorozatot, melynek lapjain Lee a kedvenc karaktereivel találkozik (ezek humoros hangvételű, tízoldalas számok, ahol a hősök mindnyájan tisztában vannak azzal, ki alkotta őket).

gettyimages-610708138.jpg

Egy mai napig tartó remek szokásaként Lee az 1989-ben bemutatott Hulk a bíróságon című tévéfilmben kezdte meg cameóit. Nagyvásznon először a legelső X-Men adaptációban tette tiszteletét, újonnan pedig az októberben mozikba került Venomban láthattuk viszont. Ezek a rövid, ugyanakkor frappáns megjelenések olyannyira hagyománnyá váltak az évek során, hogy Stan Lee az egész estés produkciók mellett felbukkant sorozatokban, illetve meg is szólaltatta saját magát különböző rajzfilmekben és videojátékokban (utóbbira meglehetősen friss példa az Insomniac Games kötelékében készült Spider-Man). 

Munkássága során Stan Lee lefektette a Marvel képregények alapjait, létrehozott több mint száz ismert karaktert, dolgozott mangákon, irt a DC Comics-nak (Just Imagine-sorozat), saját YouTube (Stan's Rants) és televíziós sorozatokat (Stan Lee's Superhumans) alkotott, megjelent több nem Marvel-kötődésű filmben és televíziós műsorban egyaránt, díjakat nyert, csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán, és még hosszú ideig sorolhatnánk az általa elért eredményeket.

A Marvel atyja még a Bosszúállók: Végtelen háború vörös szőnyeges bemutatóján is részt vett idén áprilisban, év közepén azonban már le kellett mondani megjelenéseit különböző rendezvényeken egészségügyi okokból. Az utóbbi néhány hónapot otthon töltötte, és miután hirtelen tüdőgyulladással kórházba szállították, 2018. november 12-én eltávozott közülünk. Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

A fentiek tökéletesen mutatják, hogy mennyi mindent köszönhet Stan Lee-nek a műfaj és egyúttal mi, rajongók is. A Marvel Magyarország szerkesztőségének nevében ezzel a cikkel szeretnénk tisztelegni a képregényirók legnagyobbika előtt, aki óriási hagyatékával örökké az életünk része lesz – akár a Marvel Studios legördülő logóját látva, vagy akár csak fellapozva egy-egy képregényt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelmagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3114369073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dare 2018.11.13. 22:27:40

A Pókember volt a kedvenc képregényem, alig vártam mikor hozza a postás a következő számot.
Néha nagyon hosszúnak tűnt kivárni.
Jó volt ez az Univerzum, képviselt valami eszmeiséget, remélem nem barmolják szét még nagyon sokáig.
youtu.be/gJfPRr4Nvos
süti beállítások módosítása